Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Ρέντης της φτώχειας και της ανεργίας

Σε μια πόλη όπου το 30% των κατοίκων της ζει κάτω από το όριο φτώχειας και η ανεργία έχει φτάσει στο 25%, η "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία", με υποψήφιο δήμαρχο τον Βαγγέλη Κυριακού, ζητάει την ψήφο των Ρεντιωτών για ένα δήμο που θα αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική και θα συστρατεύεται με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού

Το 30% των κατοίκων του Δήμου Ρέντη ζει στα όρια φτώχειας και αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η ανεργία στην περιοχή έχει ξεπεράσει το 25%.Η περιοχή έχει το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο του Λεκανοπεδίου. Εργοστάσια όπως η ΦΙΛΙΚΩΠΛΑΣΤ,ο ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ,ο ΓΑΒΡΙΗΛ,που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, έχουν βάλει "λουκέτο". Καταστήματα κλείνουν καθημερινά. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε στέκι των εμπόρων ναρκωτικών ουσιών. Αυτή είναι σήμερα η εικόνα του Ρέντη των 20.000 κατοίκων.

Στα παραπάνω σοβαρά προβλήματα έρχονται να προστεθούν τα "έργα" της σημερινής δημοτικής αρχής και του δημάρχου Γ. Ιωακειμίδη.Μια δημοτική αρχή που συμφωνεί με την ανταποδοτικότητα. Μια δημοτική αρχή που έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Που συνέβαλε με την τακτική της να ολοκληρωθεί το τεράστιο σκάνδαλο των 20 πολυκατοικιών - "τερατουργημάτων" του Μπολτσή.Μια δημοτική αρχή που ούτε μια φορά δε βρέθηκε πλάι στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, αντίθετα θεωρεί έργο ύψιστης σημασίας την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μια δημοτική αρχή που όμως τάζει έργα και θέσεις εργασίας. Μια δημοτική αρχή που "αγωνίζεται" για το πώς θα συμβάλλει στην ενσωμάτωση της Αυτοδιοίκησης στους κρατικούς μηχανισμούς, για να περνά πιο ανώδυνα η πολιτική της άγριας λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων.

Η "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία",που υποστηρίζει τον υποψήφιο δήμαρχο Βαγγέλη Κυριακού,ζητάει την ψήφο των Ρεντιωτών, με την πεποίθηση ότι η νέα Δημοτική Αρχή στο Ρέντη μπορεί και πρέπει να παίξει προοδευτικό ρόλο. Να αμφισβητήσει την πολιτική που το κεφάλαιο και οι εκφραστές του αναπτύσσουν στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να συστρατευτεί με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Να ενισχύσει με όλες τις δυνατότητες που έχει τη δημιουργία κινήματος για την τοπική ανάπτυξη, την πολιτιστική και πολιτισμική ανάταση. Να αποτελέσει πόλο έλξης και φορέα αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης.

Εμπόρευμα ο πολιτισμός και ο αθλητισμός!

Στη δημοτική επιχείρηση πολιτισμού και αθλητισμού, η οποία συστάθηκε το 1996 με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρήθηκε όλη σχεδόν η κινητή και ακίνητη περιουσία του δήμου, μαζί με 140.000.000 "προίκα" για τα λειτουργικά της έξοδα! Ο δήμαρχος του Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης και η παράταξή του "κόπτονται" για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ωστόσο όπως φαίνεται ο πραγματικός σκοπός είναι να παραχωρηθούν αρμοδιότητες του δήμου στους ιδιώτες όπως η καθαριότητα, τα έργα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το ίδιο το καταστατικό της ΔΕΠΑΡ, που αφήνει ανοιχτό το ζήτημα να "βάλει" χέρι και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Πιο συγκεκριμένα, στο καταστατικό της επιχείρησης, που φτιάχτηκε, ρητά ορίζεται ότι σκοπός της ΔΕΠΑΡ είναι το κέρδος μέσω της διαφήμισης. Οι ιδιώτες - χορηγοί και κάθε είδους κερδοσκόποι τυχοδιώκτες έχουν τώρα στρωμένο δρόμο.

Ο δήμαρχος είναι πλέον διευθυντής και οι δημότες πελάτες, που απλώς αγοράζουν και μάλιστα πανάκριβα. Αυτή η λογική δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτιστικές αξίες και τα αθλητικά ιδεώδη, που υποτίθεται ότι υπηρετεί η ΔΕΠΑΡ. Οδηγεί μόνο στην κερδοσκοπία των ιδιωτών.

Για τη ΔΕΠΑΡ ο υποψήφιος δήμαρχος της ΠΑΣ Β. Κυριακού τονίζει: "Οι περικοπές που γίνονται στις κοινωνικές παροχές φαίνονται ανάγλυφα και στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, που είναι αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα για όλο το λαό και το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει πόρους και την αναγκαία υποδομή. Η δημοτική αρχή πρέπει να διασφαλίζει την ανάπτυξή τους μέσα από διεκδίκηση και όχι να τα μετατρέπει σε εμπόρευμα. Οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου εξυπηρετούν αποκλειστικά το γρήγορο και εύκολο κέρδος των μεγαλοεργολάβων. Αυτό θα γίνει με το ξεζούμισμα του ρεντιώτικου λαού". Να σημειωθεί, όπως μας κατήγγειλε ο Β. Κυριακού,ότι το ίδιο το καταστατικό της ΔΕΠΑΡ καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία, αρνείται την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. "Πολλοί από τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑΡ - τόνισε ο Β. Κυριακού - πληρώνονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και βέβαια για πολλούς δεν ισχύει το 8ωρο. Βέβαια για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων κανένας από τους τρεις υποψηφίους δε λέει κουβέντα".

Φορολογία

"Θέλεις έργα; Πλήρωσε για να τα κάνουμε".Αυτή είναι η αντίληψη που διαπερνά τη σημερινή δημοτική αρχή. Φορολογία και μάλιστα όχι μόνο δυσβάσταχτη, αλλά και εσκεμμένα άδικη. Στο 23% έφτασαν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για την κατοικία! Για παράδειγμα το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς πληρώνει το ίδιο ποσοστό αυξήσεων με τον ΠΙΤΣΟ, τη ΛΕΒΕΡ και το ΜΑΚΡΟ.

Οσα έργα έγιναν στο Ρέντη, πληρώθηκαν από την υπερφορολόγηση των ίδιων των Ρεντιωτών. Από το συνολικό κόστος, για παράδειγμα, το 1996 οι Ρεντιώτες πλήρωσαν από την τσέπη τους το 69,56% των δαπανών για την παιδεία. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ πλήρωσαν το 100%!Την ίδια χρονιά σε σύνολο εσόδων του δήμου 2.670.000.000 (δυο δισεκατομμυρίων εξακοσίων εβδομήντα εκατομμυρίων), τα 1.960.000.000 (ένα δισεκατομμύριο εννιακόσια εξήντα εκατομμύρια) προέρχονταν από φόρους, τέλη, πρόστιμα!

Ο απερχόμενος δήμαρχος διεκδικεί την ψήφο των Ρεντιωτών, αλλά δε διεκδίκησε ούτε μια δραχμή από το μερίδιο που αναλογεί στο Ρέντη από το 1,3 τρισ. δραχμές που παράνομα παρακρατεί από τους ΟΤΑ η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα οι άλλοι υποψήφιοι, είτε δεν αναφέρουν τίποτα, είτε υποστηρίζουν ότι "ο Ρέντης χρηματοδοτήθηκε απλόχερα από την κυβέρνηση". Εχουν συμβιβαστεί, έχουν σκύψει το κεφάλι στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα στην ΤΑ. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από τη διαχείριση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο του δήμου.

"Στο όνομα της δήθεν αποκέντρωσης - μας είπε ο Β. Κυριακού - η κυβέρνηση περνάει δικές της αρμοδιότητες και λειτουργίες στην ευθύνη των δήμων. Ταυτόχρονα μεταφέρει τη χρηματοδότησή τους στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, χωρίς να αποδίδει τους απαραίτητους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι ο δημότης να καλείται να ξαναπληρώσει το όποιο έργο, ακόμη και τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων, ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών και άλλα. Προοδευτική δημοτική αρχή, που πραγματικά ενδιαφέρεται για το συμφέρον των Ρεντιωτών και του Ρέντη, είναι αυτή που δεσμεύεται να αντιπαλέψει αυτή την επιλογή, να αντισταθεί και να διεκδικήσει τους πόρους που το κράτος οφείλει να δώσει για τις λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα και προτείνουμε το πάγωμά της για να ανακουφιστούν τα σπίτια, οι μικροί επαγγελματίες. Πρέπει επιτέλους να φορολογηθούν οι μεγάλες βιομηχανίες, να διεκδικηθούν τα χρωστούμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία".

Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης

Η σημερινή δημοτική αρχή, μας είπε ο Β. Κυριακού, αν και συμφωνεί πλήρως με τη λογική τους, υποχώρησε μετά από διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, παραπέμπει όμως την εφαρμογή τους μετά τις δημοτικές εκλογές, ώστε να αποφύγει το εκλογικό πολιτικό κόστος. "Σε μια εργατούπολη, όπως είναι ο Ρέντης - τόνισε ο Β. Κυριακού - τα ΤΣΑ θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της περιοχής. Αυτό που ουσιαστικά θα καταφέρουν είναι το μοίρασμα της ανεργίας, η καλλιέργεια αυταπατών και η ενίσχυση του ρουσφετολογικού μηχανισμού του δήμου".

Ο Β. Κυριακού καταγγέλλει επίσης ότι απορρίφθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής τα παιδιά μόνο των αλλοδαπών, λόγω έλλειψης προσωπικού! "Εκτός απ' αυτό το σοβαρό γεγονός - τονίζει ο Β. Κυριακού - αθετήθηκε και η υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι κριτήριο για το σταθμό θα αποτελούσε η οικονομική κατάσταση του αιτούντος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ