Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για Δημοτική Αρχή μπροστάρη στους αγώνες

Η Ελένη Παπαδοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου, της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", μιλά στο "Ρ"

- Ποιες είναι οι θέσεις της ΔΑΣ;

- Εμείς πιστεύουμε σε μια Δημοτική Αρχή που θα αγωνίζεται μαζί με το μαζικό κίνημα, με τους δημότες για τη λύση των προβλημάτων. Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ισοπέδωσης των πάντων, του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας που ανήκει στον ελληνικό λαό, τις ιδιωτικοποιήσεις που περνάνε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των δημοτών μας. Παλεύουμε για μια δημοτική αρχή που θα είναι μπροστά στους αγώνες όχι μόνο για τη λύση των τοπικών προβλημάτων, αλλά και των γενικότερων που απασχολούν το λαό. Θα ξεσηκώσουμε κίνημα, τον ίδιο το λαό, ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Διεκδικούμε όχι το αλάθητο, αλλά τη μοναδικότητα σε ό,τι αφορά το ήθος, τη γνώση, την εμπειρία τόσο στα τοπικά προβλήματα, όσο και στα γενικότερα.

Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, γιατί στην καθημερινή μας επικοινωνία με τους δημότες βλέπουμε ότι υπάρχει αρνητική στάση στην πολιτική της κυβέρνησης και στο σημερινό δήμαρχο. Το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο έτσι όπως εκφράζεται. Η ΔΑΣ ελπίζει να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δυσαρεστημένων πολιτών μας, γιατί στην πράξη έχει αποδείξει ότι είναι η μοναδική διαφορετική φωνή. Ουσιαστικά η μοναδική αντιπολιτευτική φωνή. Η δράση των άλλων δημοτικών κινήσεων είναι ανύπαρκτη σε αυτό το επίπεδο. Ακολούθησαν τη Δημοτική Αρχή.

Χαμένη τετραετία

- Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την τετραετία για το Κερατσίνι;

- Ηταν μια χαμένη τετραετία. Αυτό δεν είναι μόνο διαπίστωση της ΔΑΣ, αλλά και των δημοτών μας. Οι Κερατσινιώτες είχαν συνηθίσει όλες τις προηγούμενες τετραετίες και κυρίως στη δωδεκαετία '78-'90 που η διοίκηση του δήμου ανήκε στους κομμουνιστές σε μια διαφορετική πολιτική. Μια διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι μια Δημοτική Αρχή απέναντι στα προβλήματα και το λαό. Η σημερινή διοίκηση του δήμου δουλεύει στην κατεύθυνση διαχείρισης και υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα υποτακτικής Δημοτικής Αρχής στις εντολές της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά σημεία που οδηγούν σε αυτή τη διαπίστωση;

- Ενώ το Κερατσίνι ήταν παλιότερα ένας δήμος με μεγάλους αγώνες και μεγάλη συμμετοχή του μαζικού κινήματος και του λαού σ' αυτούς τους αγώνες, η τετραετία αυτή χαρακτηρίζεται από έλλειψη, ακόμα και υποστολή θα μπορούσαμε να πούμε, αγωνιστικών κινητοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οξύτατα προβλήματα στην πόλη.

- Ποια είναι αυτά τα προβλήματα;

- Το Κερατσίνι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, είναι μια από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στο Λεκανοπέδιο, που αγγίζουν το 20%, ακόμα και το 25%. Είναι δίπλα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, έχει κυρίως εργαζόμενους σε αυτή, αλλά και σε κλάδους που έκλεισαν ή συρρικνώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό για τους εργαζόμενους της πόλης και κυρίως για τη νεολαία και τις γυναίκες.

Ασχολήθηκαν επιδερμικά με προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία, όπως τα ναρκωτικά. Δεν ανέπτυξαν την πλούσια προηγούμενη δραστηριότητα καλλιτεχνικών σχολών, αθλητικών ακαδημιών κλπ., δεν έκαναν παρέμβαση με ουσιαστικό περιεχόμενο στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Σε αυτή την τετραετία δεν παραδόθηκε ούτε μία σχολική αίθουσα. Τα εφτά γυμνάσια και τα τρία λύκεια λειτουργούν με διπλοβάρδια και έρχονται παραμονές των εκλογών να προγραμματίσουν εγκαίνια σχολικών μονάδων.

Ο δήμος παρά τις προσπάθειες και την επιμονή μας δε συζήτησε το νόμο για την παιδεία. Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει μεν την ύπαρξη της ανεργίας, χωρίς να κάνει τίποτα. Στις κινητοποιήσεις που γίνονται λέει ότι τα ΜΑΤ δεν πρέπει να επέμβουν, αλλά αυτό το εκφράζει μόνο με ένα ψήφισμα. Δεν έχει οργανώσει ούτε μία συγκέντρωση έστω σαν ενημέρωση για τους δημότες.

- Δηλαδή δεν έγινε ούτε ένα έργο στο δήμο;

- Ουσιαστικά συνεχίστηκαν τα μεγάλα έργα της προηγούμενης τετραετίας, όπως το κλειστό γυμναστήριο. Ο δήμος όμως πήρε μεγάλες επιχορηγήσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού ο δήμαρχος είχε τη στήριξη του Κ. Λαλιώτη και του Δ. Σαράφογλου, που τον επέβαλαν και έπρεπε να δείξουν ότι κάνει έργο. Εμείς πιστεύουμε ότι όσα έργα έγιναν ήταν έργα βιτρίνας. Ο Δ. Σαράφογλου είχε ονομάσει τον Γ. Χάσκα "συνεχιστή του έργου του". Σήμερα έχει γίνει απόλυτα κατανοητό στους δημότες ότι τους κορόιδεψε. Οι περισσότεροι τότε δεν ήξεραν την αλλαγή της πολιτικής του πλεύσης όταν τους έλεγε αυτά. Υπάρχει μια ολόκληρη περιοχή των προσφυγικών που οι άνθρωποι λένε σήμερα: "Εμείς στηρίξαμε τον Γ. Χάσκα στις προηγούμενες εκλογές, γιατί ο Δ. Σαράφογλου μας είπε ότι είναι ο μόνος που θα υλοποιήσει το έργο της ανάπλασης. Μέχρι σήμερα ανάπλαση δεν έχουμε δει". Το δυστύχημα είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται ποτέ για τίποτα. Ξαφνικά βλέπουν να ξηλώνονται κάποια πράγματα και τότε κινητοποιούνται και έρχονται τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΔΑΣ δίπλα στους κατοίκους

- Ποια ήταν η παρέμβαση της ΔΑΣ στα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση;

- Σε όλα τα προβλήματα είχαμε ουσιαστική παρέμβαση και συζήτηση με τους κατοίκους. Υστερα από παρεμβάσεις και προτάσεις μας τα έργα έπαιρναν άλλη μορφή.

Ο δήμαρχος έχει την αντίληψη ότι δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους κατοίκους. Αυτό το κάνει μόνιμα για όλα τα ζητήματα. Μια συγκέντρωση ενημέρωσης έκανε για τον απολογισμό του έργου του. Απαριθμεί τέσσερα χρόνια τώρα τα ίδια έργα υπερτοπικής σημασίας, που δεν έχουν γίνει από το δήμο.

Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες για μια σειρά θέματα: Για την παιδεία, τα ναρκωτικά, τον πολιτισμό, με τη συμμετοχή των ντόπιων καλλιτεχνών. Κάναμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το πρόβλημα με τη ΔΕΗ. Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις τοπικών μαζικών φορέων για την Ψυττάλεια, το νεκροταφείο κλπ.

Στο θέμα της ανάπλασης των προσφυγικών κάναμε σύσκεψη με τους κατοίκους. Ο δήμαρχος υποχρεώθηκε να βάλει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Εχουν περάσει μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα. Υποτίθεται ότι η ανάπλαση θα είχε τελειώσει από πέρσι. Οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμα σε ακατάλληλα σπίτια, γιατί δεν ξοδεύουν χρήματα για να τα φτιάξουν, αφού δεν ξέρουν αν θα γκρεμιστούν. Ο δήμαρχος τους υποσχέθηκε ότι το Νοέμβρη, Δεκέμβρη θα γκρεμιστούν. Αυτό είναι πολιτική ομηρία μπροστά στις εκλογές.

Συγκροτήσαμε Επιτροπές Στήριξης της ΔΑΣ στις συνοικίες και Επιτροπή Νεολαίας, με σκοπό να παραμείνουν και μετά τις εκλογές. Ευαισθητοποιήσαμε κάποιο κόσμο, ο οποίος ενδιαφέρεται για τα κοινά, να ενεργοποιηθεί γύρω από τα προβλήματά του και γύρω από τα γενικότερα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση της ενεργοποίησης των δημοτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους που είναι ιεραρχικά και τα πρώτα προβλήματα για το δήμο.

Γ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ