Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Με αγώνα θα σταματήσει η καταστροφή

Ενα ανθρώπινο ποτάμι κύλησε χτες προς τον Υμηττό, υιοθετώντας στην πράξη την πρωτοβουλία των παιδιών του "18 Ανω". Ανάμεσά τους, οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Γονέων της κοινότητας απεξάρτησης, όπως και η κοινότητα "Νόστος" του ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Υμηττού και ακόμη η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και άλλοι

Υποδεικνύουμε τον ένοχο και αντιστεκόμαστε έμπρακτα, γιατί η δράση μας για την υπεράσπιση του ανθρώπου ως αξία και του ζωτικού του χώρου, του περιβάλλοντος, είναι το καλύτερο "φάρμακο" ενάντια στην παραίτηση και το θάνατο των ναρκωτικών...

Σ' αυτές τις φράσεις συμπυκνώνεται το νόημα της πρωτοβουλίας της ραδιοφωνικής ομάδας της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" να πραγματοποιήσει χτες συμβολική δεντροφύτευση, πάνω ακριβώς στο μέτωπο των εργασιών για την περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, η διάνοιξη της οποίας αφανίζει το δάσος, παραβαίνοντας βάναυσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,για αναστολή των εργασιών.

Την πρωτοβουλία της δεντροφύτευσης, που ανέλαβαν τα παιδιά του "18 Ανω", υιοθέτησαν άμεσα οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Γονέων της κοινότητας απεξάρτησης, όπως και η κοινότητα "Νόστος" του ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Υμηττού και ακόμη η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και άλλοι.

Ετσι ένα πραγματικό ανθρώπινο ποτάμι, ένα φορτηγό γεμάτο νεαρά πεύκα και υδροφόρες άρχισαν στις 4.30 το απόγευμα να ανηφορίζουν στον Υμηττό και να διασχίζουν με συναισθήματα οργής για την καταστροφή, το χώρο του εργοταξίου, όπου οι εργολάβοι και το ΥΠΕΧΩΔΕ στήνουν την κερδοφόρα τους... εταιρία, τη λεωφόρο, που γύρω της θα αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους μια καινούρια ουσιαστικά πόλη, με πολυτελή ξενοδοχεία, συγκροτήματα με βενζινάδικα και πρόχειρο φαγητό και λογής... εξυπηρετήσεις που θα ισοπεδώσουν ό,τι έχει απομείνει από το δάσος.

Ηδη η προσφυγοποίηση των πληθυσμών των πουλιών που πέταγαν στον Υμηττό και των άλλων ζώων που επιβίωναν εκεί, προδικάζει και την τύχη του δάσους (χτες δεν ακούσαμε ούτε ένα κελάηδημα, όση ώρα βρισκόμασταν εκεί)...

Ομως η μεγαλύτερη στιγμή χαράς ήταν όταν μια ατελείωτη γραμμή ανθρώπων σχηματίστηκε για να αρχίσει να σκαρφαλώνει, με ένα πεύκο ο καθένας στο χέρι, στο σημείο της δεντροφύτευσης. Πρώτα τα παιδιά και οι λειτουργοί του "18 Ανω" και μαζί οι γονείς τους άρπαξαν τις αξίνες και άρχισαν να σκάβουν τους λάκκους που υποδέχονταν τα πεύκα. Μαζί τους από την αρχή ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής και ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ Θ. Παπαμάργαρης,που έδωσαν σημασία στη δεντροφύτευση και όχι στις κάμερες των ιδιωτικών καναλιών, για χάρη των οποίων κάποιοι άλλοι μπήκαν στην ταλαιπωρία ν' ανέβουν στον Υμηττό. Οι δύο υποψήφιοι μαζί με στελέχη και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της "Συμπαράταξης", που έδωσαν το "παρών", δε σταμάτησαν πριν οι ίδιοι ετοιμάσουν αρκετούς λάκκους για να φυτέψουν τα πεύκα που είχαν μεταφέρει.

Ο Λεων. Αυδής μάλιστα αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε, να κάνει δηλώσεις στις κάμερες - είχαν "παρελάσει" μέχρι τότε διάφοροι - αν προηγουμένως δε μιλούσαν για την πρωτοβουλία τους αυτοί που την ανέλαβαν, τα παιδιά, οι γονείς και οι λειτουργοί του "18 Ανω".

Και τότε εμείς, που ήμαστε εκεί, ακούσαμε τα σημαντικά, που ίσως να μη μας δείξουν τα δελτία ειδήσεων των οχτώμισι...

Αντίσταση στην κυρίαρχη τάση υποταγής

Ακούσαμε τον Κώστα,που είπε ότι "πρόληψη των ναρκωτικών είναι η διαφορετική θέση και στάση ζωής που βγαίνει από την επιλογή των παιδιών να προστατεύσουν το περιβάλλον και να αντισταθούν στην καταστροφή του Υμηττού, διεκδικώντας για όλα και όλους γύρω τους την ποιότητα, που θέλουν να κατακτήσουν στη δική τους ζωή", και τη μητέρα που μίλησε για το πολυσήμαντο μήνυμα αυτής της δεντροφύτευσης."Για την αντίσταση στην κυρίαρχη τάση υποταγής, την παραίτηση, την απάθεια, το ρατσισμό, την ταπείνωση ανθρώπου από άνθρωπο και τη δυναμική παρέμβαση στην κοινωνία με τη διεκδίκηση λύσεων στα καυτά κοινωνικά προβλήματα, που απειλούν να καταστρέψουν και το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση" μίλησε η διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω", Κ. Μάτσα,ενώ τέλος ο Λεων. Αυδής σημείωσε ότι η καταστροφή του Υμηττού συνδέεται σε αυτό το πλαίσιο με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όποιος θέλει να τους αντιταχθεί, οφείλει να ενωθεί με τους υπόλοιπους και να αποτρέψει δυναμικά άλλες καταστροφικές εξελίξεις.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ