Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτεργάτης στις αντεργατικές επιλογές

Στο 18% η ανεργία. Με προώθηση "τοπικού συμφώνου απασχόλησης" απαντά η δημοτική αρχή

Στο 18% ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας στο Ιλιο, που είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα ποσοστά στο λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, και σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει το κόσμο, επιδεικνύουν αδιαφορία, αρνούμενοι να στηρίξουν αγώνες των εργαζομένων και εξαντλούν τη δράση τους στην προώθηση αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών, όπως τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης".

Ο δήμαρχος Ιλίου, όπως και άλλοι δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής, συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις για την προώθηση και υλοποίηση "τοπικού συμφώνου απασχόλησης". Μάλιστα ανατέθηκε σε δυο εταιρίες να κάνουν μελέτη για το πώς θα υλοποιηθεί.

Ενα απ' τα προγράμματα που αναφέρεται στη μελέτη (δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα) αφορά τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, η Εργατική Εστία θα αναλάβει τον εξοπλισμό των παιδικών σταθμών (!), ο δήμος τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και οι γονείς τα έξοδα λειτουργίας των σταθμών!!!

Με αυτό το πρόγραμμα προωθείται η λογική της ανταποδοτικότητας, καθώς πλέον το κόστος μετατίθεται στις πλάτες του λαού. Επιπλέον προωθείται και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καθώς οι εργαζόμενοι θα αμείβονται σαν ανειδίκευτοι και θα μπορεί να είναι ωρομίσθιοι και όλων των μορφών μερικής απασχόλησης. Μάλιστα οι νεοπροσλαμβανόμενοι δε θα είναι καν νηπιαγωγοί, αλλά άνεργοι που θα... καταρτίζονται σε ταχύρυθμα σεμινάρια.

Ηδη ο δήμαρχος έχει κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση πριν δύο μήνες με τη Νομαρχία Αθηνών για την ανάληψη απ' αυτόν των έξι παιδικών σταθμών που υπάρχουν. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η νομαρχία θα επιχορηγεί το ποσό της μισθοδοσίας των υπαρχόντων υπαλλήλων. Τη συντήρηση όπως και τα επιπλέον λειτουργικά έξοδα και έξοδα μισθοδοσίας αναλαμβάνει ο δήμος. Αποτέλεσμα θα είναι σε μια πενταετία (λόγω συνταξιοδότησης των υπαρχόντων υπαλλήλων) το κόστος να περιέλθει όλο στο δήμο και συνακόλουθα στους γονείς.

Ενα επίσης χαρακτηριστικό δείγμα της... δράσης της δημοτικής αρχής αφορά το βρεφικό σταθμό. Εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές δαπανήθηκαν για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του μοναδικού δημοτικού βρεφικού σταθμού που παραμένει εδώ και δυο χρόνια κλειστός. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση (γνωστός νόμος Πεπονή) δεν επιτρέπει προσλήψεις και η δημοτική αρχή όχι μόνο δε διεκδικεί την επάνδρωσή του, αλλά "ποιεί την νήσσαν".

Δήμος - επιχείρηση

Η μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση είναι ένα ακόμα απ' τα επιτεύγματα της δημοτικής αρχής που αναδεικνύεται "βασιλικότερη του βασιλέως" στην εφαρμογή της κυβερνητικής επιλογής της ανταποδοτικότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Τρανταχτό παράδειγμα η δημιουργία και η λειτουργία της ΔΕΚΤΕ, της Δημοτικής Εταιρίας Κατασκευής Εργων, που στους στόχους είναι σε μια πορεία να ιδιωτικοποιηθεί. Ολα τα έργα που αναλαμβάνει τα "σπάει" σε πολλαπλά, κόστους 8 εκατ. δραχμών το καθένα, έτσι ώστε να μπορεί "νόμιμα" να μην προκηρύσσει διαγωνισμούς, αλλά να τα αναθέτει απευθείας σε εργολάβους. Ενδεικτικό εδώ είναι το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του δήμου. Το έργο αυτό "έσπασε" σε πολλαπλά μικρότερα, με τίτλους ανάπλαση πλατείας, αποπεράτωση ανάπλασης, ολοκλήρωση πλατείας, κατασκευή αποχωρητηρίων, κατασκευή αναψυκτηρίου στην πλατεία κ. ά. Ειδικότερα τα δυο τελευταία δεν έγιναν ποτέ. Μάλιστα σε ένσταση της "Δημοκρατικής Ενότητας" στο Δημοτικό Συμβούλιο τι απέγινε με αυτά, ο δήμαρχος απάντησε ότι τα χρήματα δόθηκαν σε άλλες εργασίες...

Ακόμα και οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες έχουν ανατεθεί σε άλλη δημοτική επιχείρηση, τη λεγόμενη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και Πολιτισμού, που για κάθε υπηρεσία που προσφέρει έχει επιβάλει και ανάλογο αντίτιμο που πληρώνουν οι κάτοικοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ