ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαγόρευσαν συγκέντρωση της ΝΑΣ!

Την απαγόρευση προεκλογικής συγκέντρωσης των συνδυασμών "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία" και "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" στην Τσαριτσάνη της Ελασσόνας "αποφάσισαν και διέταξαν" χτες από κοινού η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, η Νομαρχία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας!

Εκπρόσωποι των δύο συνδυασμών είχαν ζητήσει εδώ και 15 μέρες και πήραν την άδεια από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση χτες, ώρα 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης, με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Ελασσόνας Κώστα Αλέξη και εκπροσώπους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας". Ομως, ο πρόεδρος της κοινότητας και μερικοί άλλοι κάτοικοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, "λαϊκή συνέλευση" και "πολιτιστικές" εκδηλώσεις, με στόχο προφανώς να μη γίνει η προεκλογική συγκέντρωση. Πρόκειται για στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως, οι οποίοι ενώ είχαν ταχθεί ουσιαστικά υπέρ του "Καποδίστρια" και απλώς ζητούσαν να γίνει η Τσαριτσάνη έδρα ενός νέου δήμου, τώρα εμφανίζονται ως "υπερπατριώτες" και στην ουσία "απαγορεύουν" στους κατοίκους της κοινότητας να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Με αφορμή αυτή τη στάση του προέδρου της κοινότητας, συνήλθε χτες η Νομαρχιακή Αστυνομική Επιτροπή Λάρισας - στην οποία μετείχαν ο πρωτοδίκης Χαρ. Παπακώστας ως πρόεδρος, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Κ. Καλαμπαλίκης ως εισηγητής, οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας Κ. Σαμαρίνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Μπούκης,ως μέλη, και ο Χρ. Καλομπάτσιος,αστυνόμος Α ως γραμματέας - η οποία εξέδωσε απόφαση (με αριθμό 1/199), με την οποία απαγόρευσε την προεκλογική συγκέντρωση στο χώρο όπου είχε προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

"Η Επιτροπή αφού αντήλλαξε απόψεις και συζήτησε το θέμα, έκρινε ότι δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη πραγματοποίηση δύο συγκεντρώσεων στον ίδιο χώρο και χρόνο και επειδή υπάρχει κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και αποβλέπουσα στη διατήρηση του ηπίου κλίματος των εκλογών, αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί η προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Τσαριτσάνης" για την ημέρα και ώρα που έχει ζητηθεί, αντί της κεντρικής πλατείας, στην πλατεία Παναγιάς Τσαριτσάνης. Σε περίπτωση υποβολής νέου αιτήματος από τον ίδιο ή άλλο συνδυασμό ή υποψήφιο, η συγκέντρωση που θα ζητηθεί θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πλατεία Παναγιάς Τσαριτσάνης. Για την τήρηση της τάξης εξουσιοδοτείται η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, εφόσον αυτό παραστεί αναγκαίο, να λάβει όλα τα αναγκαία και νόμιμα μέτρα".

Πρόκειται για καθαρή συμπαιγνία των τοπικών παραγόντων, που έχουν θορυβηθεί από την απήχηση των αγωνιστικών συνδυασμών, καθώς για τη δεύτερη συγκέντρωση δεν είχε ζητηθεί άδεια, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους της ΝΑΣ ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

Υποκινούμενες αποφάσεις

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της Αστυνομικής Επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση των συνδυασμών της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας", της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και πολλών κατοίκων της περιοχής. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο Κώστας Αλέξης,υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας, και ο Θ. Σερδένης,νυν και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Λάρισας, αναφέρεται:

"Βαριές είναι οι ευθύνες εκείνων, που ενώ δεν αντιπάλεψαν επί της ουσίας τον "Καποδίστρια", επί μήνες καλλιεργούν ένα στείρο φανατισμό και ένα έντονο διχαστικό κλίμα, για να αναγκάσουν τους ψηφοφόρους της Τσαριτσάνης να απέχουν από τις προσεχείς εκλογές.

Εμείς, από την αρχή υποστηρίζαμε ότι η αποχή δεν αποτελεί την πιο κατάλληλη αντίσταση στον "Καποδίστρια" και γι' αυτό συγκροτήσαμε τους συνδυασμούς μας και με υποψήφιους από την Τσαριτσάνη.

Ομως, ο σημερινός πρόεδρος της κοινότητας και οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εμπνεόμενοι από ένα ολοκληρωτικό πνεύμα, προσπάθησαν να επιβάλουν με όλα τα μέσα τη δική τους άποψη, γι' αυτό και είναι οι ηθικοί αυτουργοί των χτεσινοβραδινών επεισοδίων σε βάρος των εκπροσώπων των συνδυασμών μας.

Θεωρούμε τη χτεσινοβραδινή ενέργεια βαθιά αντιδημοκρατική και παντελώς απαράδεκτη. Τις θεωρούμε ενέργειες υποκινούμενες με προφανή στόχο, όχι μόνο να μην ακουστεί η άλλη άποψη, όχι μόνο να μην υπάρξει δημοκρατικός διάλογος, αλλά και για να παρεμποδιστεί η προσέλευση των ψηφοφόρων κατά τις εκλογές της Κυριακής.

Μπροστά σ' αυτή την κατεύθυνση καλούνται οι υπεύθυνες δικαστικές και διοικητικές αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Εμείς μένουμε σταθεροί ενάντια στον "Καποδίστρια". Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανεξαρτησία της Τσαριτσάνης. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε μια Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγωνιστική και διεκδικητική, ασπίδα στις αντιλαϊκές πολιτικές και τον "ετσιθελισμό" των κρατούντων".

ΧΑΪΔΑΡΙ
ΟΧΙ στα ψευτοδιλήμματα!

Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα "σημάδεψαν" την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης", στην οποία μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος

"Να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια του κόσμου σε κραυγή διαμαρτυρίας και καταδίκης της δημοτικής αρχής. Γυρίστε την πλάτη σε όσους σας θυμούνται μόνο στις εκλογές σκορπίζοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" δε βγάζει σε πλειστηριασμό ιδέες, οράματα και ιδανικά", τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος στην κεντρική συγκέντρωση, που έγινε την Τετάρτη το βράδυ, στο εκλογικό κέντρο της παράταξης.

Και η απάντηση ήρθε αμέσως από εκατοντάδες στόματα, από δεκάδες υψωμένες γροθιές που κρατούσαν κόκκινα λουλούδια: "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τη ΔΕΚ, αντίσταση και πάλη".

Ο υποψήφιος δήμαρχος επισήμανε: "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας είναι πολλά, οξυμένα και ζωτικά και οφείλονται όχι μόνο στη γενικότερη κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην αδυναμία της δημοτικής αρχής να δώσει λύσεις. Η ΔΕΚ παλεύει για μια δημοτική αρχή που θα είναι φορέας λαοπρόβλητος και όχι ρουσφετολογικό στέκι, που θα ανθίσταται στις καταστροφικές συνέπειες των κάθε λογής κερδοσκόπων".

Και συνέχισε: "Ο κύκλος της σημερινής δημοτικής αρχής πρέπει να κλείσει την Κυριακή. Και θα κλείσει κάτω από το βάρος της υπονόμευσης των συμφερόντων των εργαζόμενων. Η δημοτική αρχή δεν αποζήτησε καθόλου τη συμμετοχή του κόσμου στα δημοτικά πράγματα, κατήργησε τα συνοικιακά συμβούλια, δεν κάνει λαϊκές συνελεύσεις, δεν ενημερώνει τους κατοίκους για τα Δημοτικά Συμβούλια, αποφεύγει την επαφή με τον κόσμο και τις γειτονιές. Για όλα αυτά η δημοτική αρχή πρέπει να τιμωρηθεί σε αυτές τις εκλογές και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει πολύ καλά οι Χαϊδαριώτες, που θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα καταδίκης".

Για τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο Μ. Σελέκος τους χαρακτήρισε "δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", που εξυπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και "μέσα στην τεχνητή αντιπαράθεσή τους δεν είπαν δύο λόγια για τις διαφορές μεταξύ τους, γιατί, πολύ απλά, δεν έχουν".

Οσο για τους "αντάρτες", είπε ότι "θέλουν να δημιουργήσουν "αναχώματα" για να απορροφηθούν ψηφοφόροι που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τις κυβερνητικές παρατάξεις. Ο λαός έχει χορτάσει από σωτήρες και μεσσίες, που προωθούν, με διαφορετικές εκδοχές, την ίδια πολιτική. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει σε ποια όχθη θα σταθεί. Στη μια βρίσκονται όσοι συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση και στην άλλη όσοι θέλουν να συγκρουστούν με την αδράνεια και να προχωρήσουν αποφασιστικά χωρίς συμβιβασμούς". Ο Μ. Σελέκος κατέληξε λέγοντας: "Την Κυριακή λέμε ΟΧΙ στα ψεύτικα διλήμματα και στέλνουμε μήνυμα αντίστασης, ενότητας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο".Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΕΚ Χρόνης Χρονόπουλος,Κώστας Τσουκνίδας,Τάκης Βαρυτιμιάδης,Κώστας Βορέας,Λίτσα Κυριαζέλου και ο Δημήτρης Σμυρνής εκ μέρους της Επιτροπής Νέων.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
"Τοπική Αυτοδιοίκηση με το λαό για το λαό"

Συγκέντρωση της "Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας" προχτές το βράδυ στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντινίδη

"Στις δημοτικές εκλογές μπορεί και πρέπει να κριθεί αν θα έχουμε ένα δήμο που θα διεκδικεί νέες αρμοδιότητες, οι οποίες θα διευρύνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, απαιτώντας από το κράτος τους ανάλογους πόρους ή αν θα έχουμε ένα δήμο - μάνατζερ, ο οποίος στη βάση της λεγόμενης ανταποδοτικότητας θα φορολογεί με νέους και όλο περισσότερους φόρους τους δημότες για την κάλυψη των οικονομικών του αναγκών. Θα κριθεί αν θα έχουμε μια διοίκηση που θα συμπαραστέκεται στους αγώνες του εργαζόμενου λαού για τη διεύρυνση των κατακτήσεων, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κοντά στους νέους και τους ηλικιωμένους, αξιοποιώντας τη λαϊκή συμμετοχή, τη μαζική δράση και πρωτοβουλία ή αν θα έχουμε μια διοίκηση που θα εκδίδει πιστοποιητικά".

Τα παραπάνω τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιάννης Κωνσταντινίδης,επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας",στη συγκέντρωση που διοργάνωσε προχτές το βράδυ η παράταξη στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία μια ώρα πριν αρχίσουν οι ομιλίες. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Σ. Ηλιοπούλου,υποψήφια δημοτική σύμβουλος και εκ μέρους της ΝΑΣ ο Σ. Μαντζουράνης,υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος.

"Τα προβλήματα δε φανερώθηκαν ξαφνικά από μόνα τους, έχουν αιτίες και σίγουρα κάποιοι φταίνε - σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος. Οσο και να θέλουν να παραπλανήσουν τους δημότες πίσω από την υποκριτική ανεξαρτησία τους, την υποτιθέμενη ενωτική (άραγε για ποιους) στάση τους και να χαϊδέψουν τα αυτιά ορισμένων δημοτών, που πιστεύουν ότι είναι αφελείς, ότι τάχα τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, εμείς τους απαντάμε: τα προβλήματα έχουν χρώμα, έχουν το γκρίζο χρώμα της συντηρητικής τους πολιτικής και διαχείρισης".

Ο Γ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη κλοπή της κυβέρνησης σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την παρακράτηση πάνω από 1,05 τρισ. θεσμοθετημένων πόρων, από τους ήδη φορολογημένους δημότες, ποσά που αντιστοιχούν για τη Νέα Σμύρνη σε 12 δισ. δραχμές περίπου. "Τα ποσά αυτά χάνονται με την ανοχή της απερχόμενης διοίκησης του δήμου, με αποτέλεσμα το άγριο χαράτσωμα των δημοτών μέσω της δημοτικής φορολογίας", συνέχισε.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης κάλεσε τους συγκεντρωμένους να καταψηφίσουν το συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου Γ. Σιότροπου, ως τον πιο σκληρό εκφραστή της αυταρχικής και συντηρητικής πολιτικής. Τους κάλεσε να καταψηφίσουν επίσης τους άλλους υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι θέλουν να διαχειριστούν καλύτερα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα

Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Κίνησης "Ανθρώπινη Πόλη", στην οποία μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Αυγερόπουλος

"Είμαστε ο μόνος αριστερός συνδυασμός στην πόλη μας. Ο μόνος συνδυασμός, που θα μιλήσει για τη διεκδίκηση οικονομικών, που θα μιλήσει για κοινωνικά δικαιώματα, που θέλει ένα δήμο συμπαραστάτη του εργαζόμενου και θα στηρίζει τους δίκαιους αγώνες που φουντώνουν σε όλα τα μέτωπα". Αυτά τόνισε προχτές στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δημοτικής Κίνησης Αγ. Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη", ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Αυγερόπουλος.Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

"Αυτό το τρίπτυχο είναι η μόνη αριστερή πολιτική στο δήμο και το λέμε καθαρά στο πρόγραμμά μας", πρόσθεσε. "Τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών δεν περιέχουν τίποτα από όλα αυτά. Ετσι, η επιλογή των συνδημοτών μας είναι εύκολη. Δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε έξι συνδυασμούς. Οι συνδυασμοί είναι δυο. Η "Ανθρώπινη Πόλη" και οι υπόλοιποι συνδυασμοί", συμπλήρωσε ο Δημήτρης Αυγερόπουλος.

"Θέλουμε να δείξουμε το δρόμο διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία που σήμερα βάλλει κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων", τόνισε ο υποψήφιος της "Ανθρώπινης Πόλης". Στη συνέχεια, ο Δ. Αυγερόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης, που θέλει δήμους που θα λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μια παράταξη με αριστερή πρόταση πρέπει να δίνει βάρος ώστε ο δήμος να αναπτύξει την παρέμβασή του στον κοινωνικό τομέα, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μπορούν να απολαμβάνουν. Ενας δήμος με τέτοια προοπτική στηρίζεται σε έργα υποδομής και όχι βιτρίνας.

Τους θερμούς χαιρετισμούς της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Σταμούλος, που τόνισε ότι "δε σας θυμηθήκαμε τώρα με τις εκλογές, αλλά σας θυμόμαστε κάθε μέρα μέσα από τους αγώνες. Οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών, κλωνοποιημένοι μέσα από τη μήτρα των Λάτσηδων και των Βαρδινογιάννηδων, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς καλύτερα θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ξένη Ντούπη, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Μαστρογιάννης, ενώ παραβρέθηκαν ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Π. Παλαβός και η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Αγ. Παρασκευής Γ. Παπαδάτου.

"Το Χαϊδάρι θα ψηφίσει την Κυριακή, το δρόμο του αγώνα", τόνισε ο Μ.

"Το Χαϊδάρι θα ψηφίσει την Κυριακή το δρόμο του αγώνα", τόνισε ο Μ. Σελέκος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ