ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ενα συνέδριο περιστοιχισμένο από διεθνή αλληλεγγύη

Ανακοίνωση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Κολομβίας ενόψει του 17ου Συνεδρίου του κόμματος

Από τις 8 μέχρι τις 11 Οκτώβρη πραγματοποιείται το 17ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας (ΚΚΚ), γεγονός μεγάλης σημασίας για τους Κολομβιανούς επαναστάτες και δημοκράτες. Είναι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός και με προσδοκίες σε διεθνές επίπεδο.

Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται εν μέσω της όξυνσης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, όπου η ένοπλη σύγκρουση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η κρατική τρομοκρατία και η παραστρατιωτική βία αυξάνονται τρομακτικά. Τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της νέας κυβέρνησης του Ανδρές Παστράνα προμηνύουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και εξαθλίωση στη ζωή των Κολομβιανών και μεγαλύτερη παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ακόμα, το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται όταν χιλιάδες φωνές υψώνονται υπέρ της ειρήνης, ενώ προβλέπεται η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του αντάρτικου κινήματος και της εθνικής κυβέρνησης. Το συνδικαλιστικό κίνημα σε ένα ενωτικό κάλεσμα οργανώνει μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της πείνας. Οι ξεριζωμένοι λόγω της βίας πραγματοποιούν πορείες και προετοιμάζουν ένα μεγάλο εθνικό συνέδριο. Οι συγγενείς των κρατουμένων στρατιωτικών του αντάρτικου βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας την έναρξη του διαλόγου και με συνθήματα ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.Το συνέδριό μας θα προτείνει μία δημοκρατική, λαϊκή έξοδο από την εθνική κρίση, που θα σημαίνει την κατάκτηση της πραγματικής δημοκρατίας, το δικαίωμα στη ζωή και στις πολιτικές ελευθερίες και ένα εναλλακτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτή η δημοκρατική έξοδος περιλαμβάνει μία πολιτική λύση για την ένοπλη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση των προτάσεων του αντάρτικου κινήματος και του κοινωνικού, ακαδημαϊκού και συνδικαλιστικού κινήματος.

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΚ πραγματοποιείται στο νέο πνεύμα ενότητας και σημαντικής ανάπτυξης των αγώνων του κολομβιανού λαού.

Η σημαντική μας παρουσία στην Ενωτική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων, στο σύλλογο των καθηγητών, στο αγωνιστικό συνδικάτο των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα, στον τομέα των δημοσίων υπαλλήλων, στο φοιτητικό και γυναικείο κίνημα, στους αγώνες των αγροτών και των ξεριζωμένων, στους αγώνες για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει προσανατολιστεί στην αύξηση της ενότητας και της αγωνιστικής ικανότητας του λαού.

Το 17ο Συνέδριο θα είναι ένα βήμα στην ενίσχυση του μαζικού κινήματος, στην εμφάνιση νέων εναλλακτικών λύσεων πολιτικής και κοινωνικής ενότητας της αντιπολίτευσης, σε δρόμους ενότητας των επαναστατών και της ριζοσπαστικά μετασχηματιστικής τους δράσης.

Η ενωτική δράση των διαφόρων μορφών αγώνα του λαού μας θα ανοίξει τους δρόμους μιας νέας Κολομβίας.

Κάνουμε έκκληση για περαιτέρω ενίσχυση της αλληλεγγύης και στήριξης των αγώνων του κολομβιανού λαού και ευχόμαστε στο 17ο Συνέδριό μας, αν και χωρίς τη "φυσική της παρουσία", να γίνει αισθητή η ζεστασιά και τρυφερότητα της διεθνούς αλληλεγγύης.

ΙΤΑΛΙΑ
Αμφίρροπη ψηφοφορία και παραχωρήσεις προς "διαφωνούντες"

ΡΩΜΗ.-

Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο απομένει για τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, που θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της "Ελιάς". Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι εμφανίστηκε, χτες, ιδιαίτερα αισιόδοξος και, όπως εκτιμάται, προχώρησε, ήδη, σε ορισμένες "παραχωρήσεις" προς τους διαφωνούντες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους και φυσικά την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

"Η κυβέρνηση της "Ελιάς" θα βγει πιο δυνατή από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης", τόνισε, εμφανιζόμενος αρκετά αισιόδοξος, ο Ιταλός πρωθυπουργός. Και προφανώς έχει ορισμένα σίγουρα στοιχεία στα χέρια του, τα οποία προσπάθησε, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, να διασφαλίσει κάνοντας συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς τον, αυτοπροβαλλόμενο, ως ηγέτη των διαφωνούντων της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Αρμάντο Κοσούτα.

Ως παραχώρηση εκλήφθηκε η χτεσινή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του απέναντι στο ενδεχόμενο ΝΑΤΟικών στρατιωτικών βομβαρδισμών και υποστήριξε ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των πολιτικών συζητήσεων. Ο Ρομάνο Πρόντι δεν αποσαφήνισε αν προτίθεται, τελικά, να επιτρέψει τη χρήση των ιταλικών βάσεων για την επιδρομή των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών κατά των σερβικών θέσεων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και μόνο η δήλωσή του έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τον Αρμάντο Κοσούτα, αλλά και το μικρό κόμμα των Πρασίνων που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα, έντονα αντέδρασε ο αντιπολιτευτικός δεξιός συνασπισμός και ο Τζιανφράνκο Φίνι υπογράμμισε, οργισμένα, ότι "η προσπάθεια ικανοποίησης του κομαντάντε Κοσούτα οδηγεί την Ιταλία στην πρώτη ρήξη των σχέσεών της με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο". Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές και κυβερνητικές πηγές, ο Ρομάνο Πρόντι συμφώνησε να προχωρήσει και στην εφαρμογή του 35ωρου στην εργασιακή βδομάδα.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και στοιχεία, ο Ρομάνο Πρόντι υπολογίζει στην ψήφο των 21 από τους 34 βουλευτές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης που φέρονται να συμφωνούν με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του κόμματος, Αρμάντο Κοσούτα, στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η κυβέρνηση της "Ελιάς" συγκεντρώνει 313 ψήφους, δύο μόλις ψήφους λιγότερους από την εξασφάλιση μιας ισχνής πλειοψηφίας στη Βουλή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος καθώς ευελπιστεί ότι τις 2 αυτές ψήφους θα τις εξασφαλίσει από μετριοπαθείς "κεντρώους" της δεξιάς αντιπολίτευσης ή δε θα τους χρειαστεί, καν, αν υπάρξουν αρκετές αποχές. Από την πλευρά της, η Πολιτική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης παραμένει σταθερή στη θέση της για απόσυρση της στήριξής της προς την κυβέρνηση Πρόντι.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
"Τελεσίγραφο" 45 ημερών

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

"Προθεσμία 45 ημερών" δίνει η Τουρκία στη Συρία για να αποφευχθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, καλώντας τη να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, του ΡΚΚ.

Κατά τη "Χουριέτ", το τελεσίγραφο προς τη Δαμασκό διατύπωσε ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αγκυρα αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο, για να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα τους λόγους που την ώθησαν να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Δαμασκού: Σε πρώτη φάση, Τούρκοι διπλωμάτες θα εξηγήσουν τη θέση της Αγκυρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε χτες τη χρήση "κάθε μορφής αποτρεπτικών μέσων" για την επίλυση της συρο-τουρκικής κρίσης.

Στην υπόθεση - πέραν του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ - εμπλέκονται πιο ενεργά πλέον οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν. Η Ουάσιγκτον μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα της Μέσης Ανατολής, Μάρτιν Ιντικπου κάλεσε τη Συρία "να πάρει στα σοβαρά" την κρίση, ενώ ζήτησε από την Αγκυρα "να κάνει υπομονή".

"Κάιρο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν για τη σοβαρότητα της κατάστασης και για την αναγκαιότητα να ηρεμήσουν τα πράγματα, ώστε να γίνει πιο εύκολη η πραγματική εκτίμηση των φόβων της Τουρκίας σχετικά με το ΡΚΚ στη Συρία", είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, μετά από επαφές που είχε στο Κάιρο.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Πριμακόφ είπε χτες πως "παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς" την κατάσταση και "θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τις δύο πλευρές σε επαφή μέσω διπλωματικών καναλιών".

Στη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί άρχισε μεσολαβητική αποστολή, για να αποτραπεί "ένας ακόμη πόλεμος στη Μέση Ανατολή". Οπως είπε, "είμαστε βέβαιοι ότι οι δύο χώρες είναι ικανές να ρυθμίσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικούς τρόπους". Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ - Σάρα δήλωσε πως "η Συρία επιθυμεί να λύσει όλα τα εκκρεμούντα προβλήματα με διπλωματικά μέσα και διάλογο ...η Τουρκία επιρρίπτει στους γείτονές της τα εσωτερικά της προβλήματα".

Αλλά η Τουρκία αναμένεται να σκληρύνει κι άλλο: Χτες, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες, "αυτονομιστές" αντάρτες του ΡΚΚ κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο, και οι 13 επιβαίνοντες σ' αυτό σκοτώθηκαν...

ΗΠΑ
Αποφασίζει η Βουλή για την καθαίρεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία πολύ κρίσιμη συνεδρίαση διεξαγόταν χτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης. Πολλά είναι αυτά που παίζονται από αυτή την απόφαση και πολλά θα εξαρτηθούν όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για όλο τον πλανήτη.

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων αναμενόταν να ψηφίσει χτες το απόγευμα υπέρ της έναρξης ανακρίσεων κατά του Προέδρου Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι με στόχο την καθαίρεσή του. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που άρχισε στις 17.30 (ώρα Ελλάδος) και η ψηφοφορία (τις πρώτες πρωινές ώρες) αναμενόταν ότι θα είναι θυελλώδεις. Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Βουλή θα επικυρώσει την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής, που τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω έρευνας σε βάρος του Προέδρου Κλίντον, με στόχο την καθαίρεσή του. Στη Δικαστική Επιτροπή, οι 21 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απεριόριστης διεξαγωγής της έρευνας και κατά ψήφισαν οι 16 Δημοκρατικοί βουλευτές. Αν η Βουλή υπερψηφίσει την πρόταση της Επιτροπής θα είναι η τρίτη φορά στην αμερικανική ιστορία που διατάσσεται η έναρξη ανακρίσεων με αίτημα την καθαίρεση αμερικανού Προέδρου. Η προηγούμενη ήταν το 1974 κατά του τότε Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ.

Μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής θα ταχθεί υπέρ της έναρξης της διαδικασίας καθαίρεσης, αλλά το παράδοξο είναι η εκτίμηση ότι θα συνταχθούν με την πλειοψηφία και αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές. Αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου 65 από τους 206 Δημοκρατικούς βουλευτές θα εγκαταλείψουν τον Κλίντον.

Από την ειδική συζήτηση στην τουρκική Βουλή για την κρίση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ