ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Στάχτη στα μάτια με τους έμμεσους φόρους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τις κυβερνητικές διεργασίες για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

"Η σχεδιαζόμενη επιλεκτική μείωση της έμμεσης φορολογίας δεν αποτελεί παρά ένα μέτρο - στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ενώ δεν είναι άσχετο και με την προεκλογική περίοδο.

Από τη στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, όπως δήλωσε και η κυβέρνηση, η όποια μείωση της έμμεσης φορολογίας στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας θα συνδυαστεί με πρόσθετες επιβαρύνσεις σε βάρος των εργαζομένων σαν αντιστάθμισμα. Συνεπάγεται άντληση περισσοτέρων κερδών και προνομίων για την οικονομική ολιγαρχία, γιατί: Θα δοθούν μισθολογικές αυξήσεις πείνας. Θα μειωθούν παραπέρα οι κοινωνικές δαπάνες. Θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και μέσω Δήμων και Νομαρχιών.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον προετοιμαζόμενο κρατικό προϋπολογισμό του 1999, ο οποίος θα είναι ένας ακόμη κρίκος στην καρατόμηση των λαϊκών δικαιωμάτων. Ηδη η κυβέρνηση θα μετακυλίσει το πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό με μείωση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία, πρόνοια.

Η μείωση των βαρών που σηκώνουν οι εργαζόμενοι μπορεί να έχει αντίκρισμα μόνο μέσα στα πλαίσια της φιλολαϊκής πολιτικής. Τέτοια πολιτική δε θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τους εργαζόμενους δεν απομένει παρά να προετοιμάσουν τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική".

ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Πρόκληση και κοροϊδία με τις "συμφωνίες κυρίων"

Η Β. Παπανδρέου ανέλαβε να ανακοινώσει αυτή τη φορά τη συμφωνία με επιχειρηματίες για "μηδενικές μεσοσταθμικές" αυξήσεις σε μια σειρά μουστάρδες, μαγιονέζες, απορρυπαντικά κλπ.

Διαστάσεις πρόκλησης προσλαμβάνουν πλέον οι αποπροσανατολιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που με πολλαπλές δηλώσεις και παρεμβάσεις των εκπροσώπων της επανέρχεται συνεχώς στις περιβόητες "συμφωνίες κυρίων" και στην υποτιθέμενη συγκράτηση τιμών της αγοράς. Στα πλαίσια αυτά και προφανώς ενόψει του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, κινήθηκε χτες και η υπουργός Ανάπτυξης, που για πρώτη φορά ενεπλάκη και έκανε δηλώσεις για τα θέματα των τιμών στην αγορά, αρμοδιότητα που σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα ασκούσε ο υφυπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης. Η Β. Παπανδρέου, έχοντας προφανώς και ένα επιπλέον κίνητρο: Την παραπέρα καλλιέργεια εντυπώσεων γύρω από τη φιλολογία των "διαφορετικών θέσεων", που φέρεται να υποστηρίζει για ζητήματα οικονομικής πολιτικής, σε σχέση με άλλα κυβερνητικά στελέχη, και την προσωπική της προβολή στα όποια εσωκομματικά παιχνίδια διεξάγονται στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Με δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με 30 επιχειρηματίες των κλάδων τροφίμων, ποτών και ειδών ατομικής φροντίδας, η Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για επίτευξη νέας συμφωνίας με τους επιχειρηματίες, που διαθέτουν στην αγορά τα περίπου 300 είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία υποτίθεται πως πωλούνται φτηνότερα από την 1η του Οκτώβρη. Η συμφωνία προβλέπει, όπως είπε, μηδενικές μεσοσταθμικές αυξήσεις το 1999 για τα είδη που διαθέτουν στην αγορά οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη του περασμένου μήνα, λόγος γίνεται για διάφορες συσκευασίες και φίρμες προϊόντων που ανάμεσα στ' άλλα αφορούν δέκα μουστάρδες, δεκαεννέα έτοιμες σοκολάτες, εννέα μαγιονέζες, έντεκα μαλακτικά ρούχων, δεκατέσσερα απορρυπαντικά πιάτων για το χέρι και το πλυντήριο και έντεκα είδη καλλωπισμού... μαλλιών! Οπως είναι παράλληλα κατανοητό, οι... μεσοσταθμικά μηδενικές αυξήσεις κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν αυξήσεις. Απλά, οι όποιες αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από μειώσεις τιμών που λένε ότι θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις - που από ορισμένους με πρωταγωνίστρια την Β. Παπανδρέου προβάλλονται ως ρυθμίσεις ελάφρυνσης των λαϊκών εισοδημάτων - γίνονται μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι κυβερνώντες να παρουσιάσουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς πληθωρισμό στα όρια που επιβάλλει το "πρόγραμμα σύγκλισης", ενώ στην πραγματικότητα η ακρίβεια στην αγορά θα εξακολουθήσει να οργιάζει.

Η Β. Παπανδρέου, πάντως, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή της για την τήρηση αυτής της συμφωνίας και επισήμανε ότι ανάλογες προσπάθειες θα γίνουν και με άλλους τομείς της οικονομίας. Ενας από αυτούς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης, είναι ο χώρος της κινητής τηλεφωνίας με τους επιχειρηματίες του οποίου γίνονται ήδη σχετικές συζητήσεις, χωρίς να έχει παρθεί μέχρι σήμερα κάποια απόφαση.

Οσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι για να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποπροσανατολιστική σεναριογραφία

Συνεχίζεται η διοχετευόμενη από την κυβέρνηση σεναριογραφία περί των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν για ορισμένες κατηγορίες έμμεσων φόρων, καθώς και για τις "παρεμβάσεις" της κυβέρνησης στο θέμα των τιμών της αγοράς. Σ' αυτά τα πλαίσια καθημερινά βλέπουν το "φως" της δημοσιότητας "πληροφορίες και ρεπορτάζ" περί επικείμενης μείωσης του ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών (τιμολόγια ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), μείωσης των ΕΦΚ για τα ΙΧή πάγωμα των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Πρόκειται για σενάρια που στην πλειοψηφία τους κυοφορούνται και εξετάζονται εδώ και αρκετούς μήνες, με μοναδικό και αποκλειστικό γνώμονα τη συγκράτηση του πληθωρισμού και σε καμία περίπτωση την ελάφρυνση των ασθενέστερων τάξεων, όπως διατείνονται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, επιδεικνύοντας μία χειριστής μορφής δημαγωγική στάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος δημιουργίας εντυπώσεων κινούνται άλλωστε τόσο οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού "με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια", όσο και η χτεσινή πρόωρη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών στοιχείων για την πορεία των δαπανών του τρέχοντος προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν αισθητή όσο και... αξιοπερίεργη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πρωτογενών δαπανών, αλλά και συνολικά των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού τον περασμένο Οκτώβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών, ο ρυθμός μεταβολής των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού του 1998 αναμένεται να μειωθεί τον Οκτώβρη και να διαμορφωθεί σωρευτικά για όλο το 10μηνο στο 6,5%, έναντι 6,3% που είναι ο ετήσιος στόχος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ρυθμός μεταβολής των τόκων διαμορφώθηκε στο 3,9% λόγω των μειωμένων δανειακών αναγκών που υπάρχουν κατά το μήνα Οκτώβρη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1998, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσίαζαν αύξηση 9,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1997, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 7%.

Νομοσχέδιο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα

Θεσμική παρέμβαση που δίνει έμφαση σε ζητήματα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η δομή και η φιλοσοφία του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, χαρακτηρίζεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα "Ρυθμίσεις Δασμολογικού και Φορολογικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις". Οπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε, με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς:

  • Τα ζητήματα αποτελεσματικότητας του φορολογικού μηχανισμού (δηλαδή θέματα σχετικά με τη σχέση έμμεσων/άμεσων φόρων).
  • Η κατανομή των φορολογικών βαρών βάσει της φοροδοτικής ικανότητας.
  • Η φορολόγηση της εργασίας σε σχέση με την απασχόληση.
  • Η μεταφορά πόρων για την ενίσχυση των πολιτικών υπέρ κοινωνικά αδύναμων ομάδων κλπ.

Το σχέδιο νόμου - συνεχίζει η ανακοίνωση - αντιμετωπίζει πρόσκαιρα, και σε πολλές περιπτώσεις επιφανειακά, τις χρηματοοικονομικές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ λείπουν οι ρυθμίσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τις δικλείδες αναπαραγωγής πολλών προβλημάτων του υφιστάμενου φορολογικού μηχανισμού.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Η κυβέρνηση στηρίζει το καρτέλ των εταιριών

Για εμπαιγμό των 7.500 βενζινοπωλών της χώρας κατηγορεί την κυβέρνηση η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής. Ταυτόχρονα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική που εφαρμόζει στηρίζει αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών που στοχεύουν στον έλεγχο εκτός της χονδρικής και της λιανικής πώλησης με όλες τις αυτονόητες συνέπειες για τον καταναλωτή.

Αφορμή για τις καταγγελίες των βενζινοπωλών αποτελεί η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα για χορήγηση άδειας οκτάτονου βυτιοφόρου σε κάθε πρατήριο, για τη μεταφορά των καυσίμων στους καταναλωτές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των βενζινοπωλών, πρόκειται για αίτημα χρονίζον, για το οποίο οι αρμόδιοι είχαν δεσμευτεί ότι θα επιλυθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και αντ' αυτού αιφνιδίως τους ανακοινώθηκε ότι η ρύθμιση αναβάλλεται.

Κατά τους βενζινοπώλες, το αίτημά τους αναβλήθηκε μετά από απαίτηση των εταιριών εμπορίας και η κυβέρνηση υπακούοντας από την πλευρά της ανοίγει το δρόμο στο καρτέλ των εταιριών του πετρελαίου να ελέγξουν και τη λιανική πώληση. Γι' αυτό το λόγο, σημειώνουν, συντηρεί ένα καθεστώς που επιτρέπει στις εταιρίες να κερδίζουν 20% στο λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης έναντι 5% που είναι το κέρδος του πρατηριούχου και στα καύσιμα κίνησης να κερδίζουν διπλάσια έως τετραπλάσια από τον πρατηριούχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ