Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποπροσανατολιστική σεναριογραφία

Συνεχίζεται η διοχετευόμενη από την κυβέρνηση σεναριογραφία περί των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν για ορισμένες κατηγορίες έμμεσων φόρων, καθώς και για τις "παρεμβάσεις" της κυβέρνησης στο θέμα των τιμών της αγοράς. Σ' αυτά τα πλαίσια καθημερινά βλέπουν το "φως" της δημοσιότητας "πληροφορίες και ρεπορτάζ" περί επικείμενης μείωσης του ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών (τιμολόγια ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), μείωσης των ΕΦΚ για τα ΙΧή πάγωμα των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Πρόκειται για σενάρια που στην πλειοψηφία τους κυοφορούνται και εξετάζονται εδώ και αρκετούς μήνες, με μοναδικό και αποκλειστικό γνώμονα τη συγκράτηση του πληθωρισμού και σε καμία περίπτωση την ελάφρυνση των ασθενέστερων τάξεων, όπως διατείνονται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, επιδεικνύοντας μία χειριστής μορφής δημαγωγική στάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος δημιουργίας εντυπώσεων κινούνται άλλωστε τόσο οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού "με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια", όσο και η χτεσινή πρόωρη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών στοιχείων για την πορεία των δαπανών του τρέχοντος προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν αισθητή όσο και... αξιοπερίεργη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πρωτογενών δαπανών, αλλά και συνολικά των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού τον περασμένο Οκτώβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών, ο ρυθμός μεταβολής των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού του 1998 αναμένεται να μειωθεί τον Οκτώβρη και να διαμορφωθεί σωρευτικά για όλο το 10μηνο στο 6,5%, έναντι 6,3% που είναι ο ετήσιος στόχος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ρυθμός μεταβολής των τόκων διαμορφώθηκε στο 3,9% λόγω των μειωμένων δανειακών αναγκών που υπάρχουν κατά το μήνα Οκτώβρη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1998, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσίαζαν αύξηση 9,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1997, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ