Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Πρόκληση και κοροϊδία με τις "συμφωνίες κυρίων"

Η Β. Παπανδρέου ανέλαβε να ανακοινώσει αυτή τη φορά τη συμφωνία με επιχειρηματίες για "μηδενικές μεσοσταθμικές" αυξήσεις σε μια σειρά μουστάρδες, μαγιονέζες, απορρυπαντικά κλπ.

Διαστάσεις πρόκλησης προσλαμβάνουν πλέον οι αποπροσανατολιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που με πολλαπλές δηλώσεις και παρεμβάσεις των εκπροσώπων της επανέρχεται συνεχώς στις περιβόητες "συμφωνίες κυρίων" και στην υποτιθέμενη συγκράτηση τιμών της αγοράς. Στα πλαίσια αυτά και προφανώς ενόψει του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, κινήθηκε χτες και η υπουργός Ανάπτυξης, που για πρώτη φορά ενεπλάκη και έκανε δηλώσεις για τα θέματα των τιμών στην αγορά, αρμοδιότητα που σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα ασκούσε ο υφυπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης. Η Β. Παπανδρέου, έχοντας προφανώς και ένα επιπλέον κίνητρο: Την παραπέρα καλλιέργεια εντυπώσεων γύρω από τη φιλολογία των "διαφορετικών θέσεων", που φέρεται να υποστηρίζει για ζητήματα οικονομικής πολιτικής, σε σχέση με άλλα κυβερνητικά στελέχη, και την προσωπική της προβολή στα όποια εσωκομματικά παιχνίδια διεξάγονται στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Με δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με 30 επιχειρηματίες των κλάδων τροφίμων, ποτών και ειδών ατομικής φροντίδας, η Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για επίτευξη νέας συμφωνίας με τους επιχειρηματίες, που διαθέτουν στην αγορά τα περίπου 300 είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία υποτίθεται πως πωλούνται φτηνότερα από την 1η του Οκτώβρη. Η συμφωνία προβλέπει, όπως είπε, μηδενικές μεσοσταθμικές αυξήσεις το 1999 για τα είδη που διαθέτουν στην αγορά οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη του περασμένου μήνα, λόγος γίνεται για διάφορες συσκευασίες και φίρμες προϊόντων που ανάμεσα στ' άλλα αφορούν δέκα μουστάρδες, δεκαεννέα έτοιμες σοκολάτες, εννέα μαγιονέζες, έντεκα μαλακτικά ρούχων, δεκατέσσερα απορρυπαντικά πιάτων για το χέρι και το πλυντήριο και έντεκα είδη καλλωπισμού... μαλλιών! Οπως είναι παράλληλα κατανοητό, οι... μεσοσταθμικά μηδενικές αυξήσεις κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν αυξήσεις. Απλά, οι όποιες αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από μειώσεις τιμών που λένε ότι θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις - που από ορισμένους με πρωταγωνίστρια την Β. Παπανδρέου προβάλλονται ως ρυθμίσεις ελάφρυνσης των λαϊκών εισοδημάτων - γίνονται μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι κυβερνώντες να παρουσιάσουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς πληθωρισμό στα όρια που επιβάλλει το "πρόγραμμα σύγκλισης", ενώ στην πραγματικότητα η ακρίβεια στην αγορά θα εξακολουθήσει να οργιάζει.

Η Β. Παπανδρέου, πάντως, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή της για την τήρηση αυτής της συμφωνίας και επισήμανε ότι ανάλογες προσπάθειες θα γίνουν και με άλλους τομείς της οικονομίας. Ενας από αυτούς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης, είναι ο χώρος της κινητής τηλεφωνίας με τους επιχειρηματίες του οποίου γίνονται ήδη σχετικές συζητήσεις, χωρίς να έχει παρθεί μέχρι σήμερα κάποια απόφαση.

Οσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι για να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ