ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς άδεια "πετούσε" ιδιωτική αεροπορική εταιρία

Ιδιωτική αεροπορική εταιρία, η "Πρινσές Αιρλάινς" (μετονομασία της "Βένους"), εκτελούσε κανονικά δρομολόγια για τουλάχιστον τέσσερις μέρες, παρόλο που της είχε αφαιρεθεί η ειδική άδεια του αερομεταφορέα (άδεια εκμετάλλευσης)!

Η ανάκληση της άδειας εκμετάλλευσης της "Πρινσές" κοινοποιήθηκε την προπερασμένη Πέμπτη, με την υπ' αριθμ. 42499/216/8/10/98 Υπουργική Απόφαση, αλλά η εταιρία εξακολούθησε να "πετά" κανονικά μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, με ιδιόχειρο έγγραφο του αερολιμενάρχη Αθηνών! Στο "εμπιστευτικό" έγγραφο του αερολιμενάρχη προς τους προϊστάμενους του αεροδρομίου, που εκδόθηκε στις 9 Οκτώβρη 1998, αναφέρεται ότι η Υπουργική Απόφαση "θα εφαρμοστεί από τις 12/10", ενώ προστίθεται ότι μέχρι τότε, "εάν και εφόσον ζητηθεί από την εταιρία η εκτέλεση πτήσεων, οι πτήσεις αυτές θα επιτραπούν". Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι την επόμενη μέρα, 10 Οκτώβρη, επακολούθησε άλλο ένα έγγραφο προς τους ίδιους παραλήπτες, με το οποίο τους συνιστάται, "εάν υπάρξει ενόχληση από εισαγγελέα Υπηρεσίας ή ΣΔΟΕ για το θέμα "PRINCEES", να έλθουν σε επαφή" με τον ίδιο τον αερολιμενάρχη στο κινητό του τηλέφωνο. Το δεύτερο αυτό έγγραφο (φωτό) φέρει μόνο μια μονογραφή.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των άλλων, η άδεια εκμετάλλευσης της "Πρινσές" ανακλήθηκε και για την έκδοση πλαστών τιμολογίων, ύψους 2,5 δισ. δραχμών, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 126 έκθεση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι εισηγητής του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε η "Πρινσές", με κατ' αρχήν αίτημα να ανασταλεί η Υπουργική Απόφαση μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσής της (στις 4 Μάη 1999), ορίστηκε ο ίδιος που πριν ενάμιση χρόνο είχε εισηγηθεί την ακύρωση ανάλογης Υπουργικής Απόφασης για την ίδια εταιρία!

Βέβαια, το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει, είναι τι εγγυήσεις μπορεί να παράσχει στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων μια εταιρία που εμφανίζεται να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Και μ' αυτή την έννοια έχει αξία ν' απαντήσει η διοίκηση της ΥΠΑ, αν έκανε ή όχι αποδεκτό το υποβληθέν πόρισμα της αρμόδιας Διεύθυνσης Πτητικής Ικανότητας και Λειτουργίας Αεροπλάνων, που έκανε δειγματοληπτικό τεχνικό έλεγχο στο ένα και μοναδικό αεροπλάνο που εκτελεί τις πτήσεις της η εν λόγω εταιρία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ
Κοινωνική ανισότητα αντιμετωπίζουν οι τυφλοί

Οι σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στις μεγαλουπόλεις, και ειδικότερα στην προσπάθειά τους για όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη διαβίωση, ήταν το κύριο θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από συλλογικές οργανώσεις τυφλών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Λευκού Μπαστουνιού.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εκδήλωση ότι 25.000 - 27.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 4.000 στην Αθήνα αδυνατούν να εξυπηρετηθούν σε μια δημόσια υπηρεσία, να μετακινηθούν στην πόλη, να ασκήσουν ακόμη και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους. Και αυτό γιατί οι μεγαλουπόλεις έχουν κατασκευαστεί χωρίς σχεδιασμό για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ενώ η πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να διευκολύνει τη ζωή τους και να εξασφαλίσει την κοινωνική ισοτιμία τους.

"Κάνουμε μια κοινωνική διαμαρτυρία. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πολιτεία για τη διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα όρασης τα οποία αντιμετωπίζουν κοινωνικά, οικονομικά και άλλης φύσεως προβλήματα", τόνισε ο Ηλίας Μαργιόλας,πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών. Παράλληλα, επισήμανε, πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις δημόσιες υπηρεσίες και στις αστικές συγκοινωνίες. "Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη η ισότητα και η ανεξαρτησία", υπογράμμισε ο Η. Μαργιόλας και κατέληξε: "Απαιτούμε από την πολιτεία να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διευκολύνουν τη διαβίωση των ατόμων με προβλήματα όρασης και που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική τους ισότητα".

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών,το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Κέντρο Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος - Σχολή Τυφλών,ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος,το Ελληνικό Κέντρο Κινητικότητας και Προσανατολισμού (ΚΕΚΙΠΡΟ) και η Μονάδα Εκπαίδευσης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες ανάγκες - Η Επικοινωνία.

Τηλεκάρτα "Στροφής"

Στην έκδοση τηλεκάρτας προχώρησε η θεραπευτική κοινότητα "Στροφή" σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ). Η κάρτα που κυκλοφορεί από το Σεπτέμβρη σε 572.000 αντίτυπα, παρέχει πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας για εφήβους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και τις οικογένειές τους. Επίσης, αναφέρει το λογαριασμό δωρεών της "Στροφής" γι' αυτούς που θέλουν να στηρίξουν το έργο της.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 18.10.98 και ώρα 10 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Νεκροταφείου Παλαιού Φαλήρου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΡΖΕΝΤΑ

Η σύζυγος: Αλίκη.

Τα παιδιά: Γιάννης και Τζένη.

Τα αδέλφια.

Τα εγγόνια: Αλίκη, Δημήτρης.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Η Ενωση Αξιωματικών κατά Βασιλόπουλου

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει χτες η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ με αφορμή την αντιπαράθεση του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Α. Βασιλόπουλου με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, εξαιτίας της ακύρωσης της τελετής για την παράδοση των καθηκόντων του στον νέο αρχηγό Ι. Γεωργακόπουλο.

Η Ενωση Αξιωματικών σημειώνει ότι οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού προκάλεσαν δυσφορία και αγανάκτηση στο αστυνομικό προσωπικό και σε κάθε περίπτωση οι άνδρες των ΕΚΑΜ έχουν αποδείξει ότι και εκπαίδευση διαθέτουν και εντιμότητα και γενναιότητα. Κατηγορούν τον πρώην αρχηγό για όψιμο ενδιαφέρον όσον αφορά το ποιόν των ανδρών των ΕΚΑΜ και την πρότασή του για επανασύσταση της ομάδας αυτής με έντιμους και ικανούς αστυνομικούς και του υπενθυμίζουν κάτι που είχαν αναφέρει και σε παλαιότερη ανακοίνωση με αφορμή άλλη κόντρα, ότι "ίδιον των ηγητόρων είναι η ανάληψη των ευθυνών του υψηλού αξιώματός τους και όχι η απόσειση ή μετακύληση αυτών σε κατώτερα κλιμάκια. Αντίθετα, οι υφιστάμενοι πιστεύουν και αναμένουν από τους ηγέτες τους να δείχνουν πυγμή προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου υπερασπιστούν το προσωπικό, βελτιώσουν την αστυνόμευση και προστατεύσουν αποτελεσματικά τη ζωή, την τιμή και την περιουσία του ελληνικού λαού".

ΔΗΚΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ηχηρό το μήνυμα στην κυβέρνηση

"Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αποδέχεται άλλες θυσίες στο όνομα οποιασδήποτε ΟΝΕ και "ΕΥΡΩ".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι "συλλογισμοί σαν αυτόν του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι "το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έδωσε κανένα μήνυμα για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής", μόνο στο θέατρο του παραλόγου μπορούμε να συναντήσουμε".

"Παρά τη μεγάλη κυβερνητική αποτυχία, ο κ. πρωθυπουργός βιάστηκε να δηλώσει ότι ο στόχος της ΟΝΕ παραμένει πρώτης προτεραιότητας" επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ και προσθέτει: "Με τις δηλώσεις αυτές η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει η εκφρασμένη θέληση του λαού, παρά μόνο η υλοποίηση των εντολών των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (πρόεδροι του ΕΒΕΘ και της ΕΣΕΕ) έσπευσαν να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές επιλογές και να υποστηρίξουν τις παραπάνω δηλώσεις του πολιτικού εκφραστή τους, δείχνει την αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασης της ΔΗΚΕΒΕ για συγκρότηση μετώπου των φορέων όλων των πληττόμενων στρωμάτων. Μετά το αισιόδοξο εκλογικό αποτέλεσμα η ΔΗΚΕΒΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού μετώπου".

Απεργία γιατρών στην Κόρινθο

Απεργία από τη Δευτέρα 19 του Οκτώβρη αποφάσισε η τελευταία Γενική Συνέλευση των γιατρών - ειδικευμένων, ειδικευόμενων και αγροτικών - του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Κορίνθου, με αίτημα την αναδρομική καταβολή των εφημεριών των τελευταίων τριών μηνών.

Οι γιατροί αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι και σήμερα (έχουν ξεκινήσει από τις 28 του Σεπτέμβρη), παρά τις απειλές του προέδρου του Νοσοκομείου Κορίνθου κ. Αγγελόπουλου ότι "θα τους κόψει" τις αποδοχές των ημερών αυτών.

ΙΣΤΙΑΙΑ
ΟΧΙ από το ΣτΕ σε παραθεριστικό συνεταιρισμό

Αναβάλλεται για το αόριστο μέλλον η νόμιμη οικοδόμηση παραθεριστικού συνεταιρισμού στην Ιστιαία Εύβοιας, γιατί, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ που δεν ενέκρινε σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, η περιοχή κρίθηκε κορεσμένη και η ίδρυση νέου οικισμού δε συνάδει στην αρχή της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ίδρυσης νέων οικισμών θα πρέπει να εξετάζεται αν οι υφιστάμενοι οικισμοί είναι κεκορεσμένοι και αν υπάρχει ανάγκη ίδρυσης νέων.

Επίσης, το Ε Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει, ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική και τεκμηριωμένη μελέτη που θα απαντά αν μπορεί να απορροφήσει κάποια περιοχή νέο οικισμό. Ειδικότερα, για την Ιστιαία Ευβοίας, το ΣτΕ αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί οικισμοί και από το φάκελο που συνοδεύει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν προκύπτει ότι έχει γίνει έρευνα "για τη δυνατότητα απορρόφησης της οικιστικής πίεσης, ώστε αυτές να μην οδηγήσουν σε ανεπίτρεπτη ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου, σε περιοχή με ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως είναι λόφοι, δασικές εκτάσεις και ρέματα".

Τέλος, στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η δεύτερη κατοικία πρέπει να προγραμματίζεται μέσα στα πλαίσια των υφιστάμενων οικισμών και κυρίως να εξετάζεται αν οι οικισμοί αυτοί είναι ικανοί να απορροφήσουν τη ζήτηση κατοικίας, πολύ περισσότερο, που "πολλοί οικισμοί ανά την επικράτεια φθίνουν ή εγκαταλείπονται, έτσι ώστε η από το σύνταγμα επιβαλλόμενη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη να βοηθάει στην αναζωογόνηση αυτών των περιοχών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ