ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκίνημα - μήνυμα αγώνα
  • Με μαζική συμμετοχή αγροτών ξεκίνησαν χτες από τα Φάρσαλα οι νέες κινητοποιήσεις
  • Την αποφασιστικότητά της να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στους δρόμους του αγώνα, διαμηνύει η αγωνιζόμενη αγροτιά

"Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" και η χτεσινή αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία από τα Φάρσαλα, δεν ήταν απλώς πολύ πετυχημένη, αλλά πρωτόγνωρη, σε σχέση με ανάλογες προειδοποιητικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες οδήγησαν στα μεγαλειώδη πανθεσσαλικά και πανελλαδικά συλλαλητήρια.

Πάνω από 100 τρακτέρ - και, μάλιστα, προσερχόμενα μόνο από τρία χωριά, κοντινά της πόλης, αφού οι διοργανωτές της συγκέντρωσης είχαν ζητήσει να έρθουν, συμβολικά, μόνο λίγα τρακτέρ - "περικύκλωσαν" την κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, δημιουργώντας το γνωστό, από παλιά "σκηνικό". Και εκατοντάδες αγρότες της περιοχής - κυρίως σιτοπαραγωγοί και βαμβακοπαραγωγοί - γέμισαν το χώρο, στέλνοντας το μήνυμα πως και φέτος είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους, ενωτικά, μαζικά και δυναμικά.

Η μεγάλη επιτυχία της χτεσινής προειδοποιητικής συγκέντρωσης στα Φάρσαλα- η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της απόφασης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας,για ενημερωτικές - προειδοποιητικές συγκεντρώσεις στις επαρχίες και τα χωριά του νομού - στέλνει το "σήμα" στην ηγεσία του αγροτικού κινήματος της περιοχής, στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή,για επέκταση, ένταση και συντονισμό των αγώνων, καθώς φανερώνει τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς.Ταυτόχρονα, στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας την πως οι νέοι αγώνες, που ξεκινούν, απαιτούν άμεσες λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και δε θα σταματήσουν ούτε με ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά ούτε και με την τρομοκρατία των ΜΑΤ και των δικαστηρίων.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούν οι κυβερνώντες - και η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας - ότι όσο συνεχίζουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που δημιουργεί, συντηρεί και επαυξάνει τα προβλήματα, τόσο θα μεγαλώνουν οι "παρατάξεις" των τρακτέρ και οι "στρατιές" της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Αν δεν αντιληφθεί αυτό το απλό μήνυμα η κυβέρνηση - κι αν πάρουμε υπόψη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού προχτές στη Βουλή, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ή, μάλλον, να μην θέλει να το αντιληφθεί, επιμένοντας στο μονόδρομο της ΟΝΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ - τότε η ίδια θα ευθύνεται αποκλειστικά για ό,τι επακολουθήσει με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου.

Ζητούν άμεσες λύσεις

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στη χτεσινή προειδοποιητική συγκέντρωση των Φαρσάλων, οι αγρότες:

  • Διαμαρτυρήθηκαν για τις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία θέτει περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, επιβάλλει πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς όλων των αγροτικών προϊόντων, μειώνοντας τις τιμές τους και, επομένως, συρρικνώνοντας το αγροτικό εισόδημα.
  • Απαίτησαν,"εδώ και τώρα", αλλαγές στους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.
  • Ζήτησαν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, φθηνότερα δάνεια από την τράπεζα και αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και κατασκευή έργων υποδομής για τη γεωργία.
  • Δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συγκρουστούν, με όσα μέσα διαθέτουν, με την αντιαγροτική πολιτική, "ποντάροντας" στην ενότητα του κινήματός τους, στο δίκιο των αιτημάτων τους, στο δικαίωμά τους να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους.
Ο Γ. Παττάκης

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους - και διακοπτόμενος συχνά από χειροκροτήματα - ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αναφέρθηκε διεξοδικά, χρησιμοποιώντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα, στα προβλήματα που προκαλούν οι κανονισμοί της ΕΕ σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι μ' αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται οι αγρότες "δεν έχουν πού να πάνε και πού να σταθούν", αφού κανένα προϊόν πλέον δεν τους εξασφαλίζει το αναγκαίο εισόδημα για να ζήσουν.Στάθηκε, ιδιαίτερα, στη μείωση της τιμής στο στάρι - που το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μένει απούλητο στις αποθήκες - στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι, στα τεύτλα, στον καπνό, στη βιομηχανική ντομάτα. Επισήμανε την ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα γεωργικά μέσα και εφόδια, όπως στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στους σπόρους, στα καλλιεργητικά, στα ποτίσματα, στα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς προϊόντων κ.ά. Υπογράμμισε τις αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου και κάλεσε την κυβέρνηση ν' αφουγκραστεί τη "βοή" απόγνωσης και οργής της αγροτιάς, να συζητήσει, επί της ουσίας, με το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να εγκαταλείψει την τακτική της αδιαφορίας, του "πείσματος", των απειλών και της τρομοκρατίας, που είναι και προκλητική και αναποτελεσματική και αδιέξοδη.

Αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς

Το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης στα Φάρσαλα

Στο ψήφισμα της χτεσινής προειδοποιητικής συγκέντρωσης στα Φάρσαλα - το οποίο διάβασε ο Θ. Τσαλόπουλος,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - αναφέρονται οι διαπιστώσεις και τα αιτήματα των αγροτών της περιοχής για τέσσερα βασικά αγροτικά προϊόντα και γίνεται αναφορά σε γενικότερα αιτήματα της αγροτιάς.

Συγκεκριμένα:

  • ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ: Διαπιστώνεται πως επιδεινώθηκε περισσότερο η κατάσταση, λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ και των αποφάσεων του ΠΟΕ, γίνονται αθρόες εισαγωγές και σταμάτησαν οι εξαγωγές, μ' αποτέλεσμα οι τιμές να είναι εξευτελιστικές και η παραγωγή να μένει απούλητη. Και τα αιτήματα είναι:

α) Να μην ισχύσουν οι ζώνες καλλιέργειας και τα άλλα νέα μέτρα.

β) Να δοθούν άμεσα οι στρεμματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς σκληρού σταριού.

γ) Να παρέμβει η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση των σιτηρών, στην τιμή των 55 δραχμών το κιλό, για τη διατήρηση της σιτοκαλλιέργειας στο νομό της Λάρισας και γενικότερα στη χώρα μας.

  • ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ: Υπογραμμίζεται ο κίνδυνος, λόγω της μεγάλης παραγωγής φέτος, να μην υπάρξει καθόλου επιστροφή από την παρακρατηθείσα συνυπευθυνότητα ή να είναι ελάχιστη και ζητείται, ενόψει της συζήτησης για τον νέο κανονισμό της ΕΕ, ν' αυξηθεί το "πλαφόν" στο ύψος των δυνατοτήτων παραγωγής της χώρας μας και να δοθεί στους παραγωγούς η ελάχιστη τιμή παρέμβασης, που καθορίστηκε στις 341 δραχμές το κιλό.
  • ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΥΤΛΑ: Επισημαίνεται ότι τη μειωμένη παραγωγή, λόγω της ξηρασίας, ακολούθησαν η μείωση της τιμής κατά 13%, στα πλαίσια της νέας στρατηγικής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ο χαμηλός ζαχαρικός τίτλος, η μειωμένη ατομική ποσόστωση στους παραγωγούς και ο καθορισμός αυξημένων ξένων υλών. Και ζητείται να μην εφαρμοστεί η ποσόστωση με "τονάζ" ανά στρέμμα, να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί στο ύψος της περσινής τιμής του προϊόντος και να μην προχωρήσει το ξεπούλημα της ΕΒΖ.
  • ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ: Τονίζεται ότι συνεχίστηκε, για πέμπτη χρονιά, το καθεστώς της εξάρτησης των ντοματοπαραγωγών από τους βιομηχάνους, με αποτέλεσμα την ίδια χαμηλή τιμή, που είναι συνάρτηση και των εκβιασμών που ασκούνται στους παραγωγούς, με την ποσόστωση. Τα αιτήματα είναι:

α) Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και μέχρι να γίνει αυτό, να περάσουν στην ευθύνη των συνεταιρισμών, για να σταματήσει η ασυδοσία των ντοματοβιομηχάνων.

β) Ν' αποδοθούν στους παραγωγούς τα χρήματα που αναγράφονται στα τιμολόγια παράδοσης του προϊόντος, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς είναι γνωστή η απάτη των πλαστών τιμών που γράφουν οι βιομηχανίες πάνω στα τιμολόγια.

γ) Να καταργηθεί το καθεστώς των Ομάδων Παραγωγών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των συνεταιρισμών, για ν' αναλάβουν το ρόλο τους στην καλλιέργεια του προϊόντος.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ: Ειδική αναφορά γίνεται, στο ψήφισμα, στο πρόβλημα των χρεών,που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να λυθεί, αλλά και στο τοκογλυφικό σύστημα της ΑΤΕ και τονίζεται πως, με βάση τις τιμές των προϊόντων και τις γενικότερες επιπτώσεις της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής στο αγροτικό εισόδημα, οι αγρότες δε θα μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στην εξόφληση των τεράστιων χρεών τους. Και αναφέρονται τα γνωστά αιτήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών που αφορούν:

α) Στη διαγραφή των τόκων υπερημερίας και των 2/3 των συμβατικών τόκων και τα υπόλοιπα των δανείων να εξοφλούνται με τη μέθοδο των μεσοπρόθεσμων δανείων.

β) Στη μείωση των επιτοκίων κάτω απ' το διπλάσιο του πληθωρισμού και στην κατάργηση των τόκων υπερημερίας για τα νέα δάνεια.

  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ: Τέλος, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, ότι οι αγρότες παραμένουν και επιμένουν στα πάγια αιτήματα των πανθεσσαλικών κινητοποιήσεων που αφορούν στον ΕΛΓΑ, στα καύσιμα, στην ασφάλιση, στο κόστος παραγωγής, στα έργα υποδομής κ. ά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προπέτασμα... διαλόγου

Τακτική δημιουργίας ψεύτικων προσδοκιών στους αγρότες, στο όνομα του διαλόγου, "εγκαινιάζει" ο νέος υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.

Χτες σε δηλώσεις του είπε ότι θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες σε συναντήσεις με τις - υποτακτικές - διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ενώ επίσης ανέφερε ότι σκοπεύει να πάει στη Λάρισα για να συναντηθεί με φορείς της Θεσσαλίας, αποφεύγοντας επιμελώς να διευκρινίσει παρά τις ερωτήσεις που δέχτηκε αν μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Σχετικά με το τελευταίο, ο νέος υπουργός Γεωργίας ανέφερε γενικώς και αορίστως ότι περιμένει τις κινήσεις που θα γίνουν από την άλλη πλευρά - προφανώς εννοούσε τους αγωνιζόμενους αγρότες της Θεσσαλίας και τα μέλη της Πανθεσσαλικής - και αν υπάρξει κάποια πρωτοβουλία, θα προχωρήσει σε συνάντηση.

Βέβαια καλή είναι η πρόθεση για διάλογο, ωστόσο όμως οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν χορτάσει από λόγια του αέρα και υποτιθέμενο διάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ τα προβλήματά τους χρόνο με το χρόνο οξύνονται. Και η πρόθεση του νέου υπουργού Γεωργίας να συναντηθεί με τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως "Δούρειος Ιππος" σε μια "κοινή" προσπάθεια να μπουν στην αναμονή οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αλλωστε χτες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών και ποια, ο Γ. Ανωμερίτης είπε μόνο ότι θα εξεταστεί τι έχει υλοποιηθεί και τι όχι από τον προκάτοχό του, με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Μόνο όμως που οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των αγροτών και δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Εξάλλου η υποταγή της κυβέρνησης στις επιταγές της ΟΝΕ και της "Ατζέντας 2000" θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες και οι όποιες υποσχέσεις του νέου υπουργού Γεωργίας, που δε φαίνεται να διαφοροποιείται από την πολιτική υποταγής στα επιτελεία των Βρυξελλών, θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ
Κυβερνητικό "λουκέτο"

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Νίκος Γκατζής

Σε αδιέξοδο έχει φέρει η πολιτική της κυβέρνησης μια σειρά από συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά με μην μπορούν να αγοράσουν βαμβάκι και άλλα να λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα. Το πρόβλημα αυτό έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Βαγγέλης Μπούτας και Νίκος Γκατζής.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζεται: "Με άλλοθι τα χρέη, για τα οποία εκτός από τις διοικήσεις τους, τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τόσο για τη δημιουργία τους όσο και για την αναποτελεσματική αντιμετώπισή τους, η ΑΤΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει σημαντικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λιβαδειάς, Καρδίτσας κ.ά. για να δραστηριοποιηθούν στην εμπορία του βαμβακιού, που αποτελεί βασικό προϊόν της περιοχής τους. Η άρνηση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιώτες εκκοκκιστές να μονοπωλήσουν στις περιοχές αυτών των ΕΑΣ την αγορά βαμβακιού με άμεσες αρνητικές συνέπειες στις τιμές παραγωγού. Σε ορισμένες περιοχές (Λιβαδειά) δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα συνεταιριστικής σποροπαραγωγής σε όφελος των πολυεθνικών, που εξάγουν βαμβακόσπορο σποράς στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πολύ καιρό και δεν υπάρχει ελπίδα πληρωμής τους και το κλείσιμο της ΕΑΣ γίνεται σίγουρο και άμεσο".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει για να αποτρέψει το κλείσιμο και να εξυγιάνει τις χρεωμένες ΕΑΣ και τι ενέργειες θα κάνει για να τους δοθείχρηματοδότηση και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι σ' αυτές;

ΕΒΡΟΣ
Μπαράζ διώξεων αγροτών

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας οδηγήθηκαν χτες 121 αγωνιστές αγρότες, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996. Η χτεσινή δίκη αναβλήθηκε τελικά για τις 5/10/1999. Ωστόσο όμως οι διώξεις των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο Νομό Εβρου και στις 17 του Νοέμβρη 55 αγρότες σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δύο δίκες που θα γίνουν στο "αγροτοδικείο" της Ορεστιάδας, επειδή και αυτοί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996. Και οι διώξεις συνεχίζονται με νέα δίκη στο ίδιο "αγροτοδικείο" την 1η του Δεκέμβρη, όπου θα δικαστούν άλλοι 121 αγρότες. Μπρος στην κατάσταση αυτή οι αγρότες του Νομού Εβρου ετοιμάζονται να απαντήσουν αγωνιστικά και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ορεστιάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ