ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ"
Δυναμικό όχι στους νέους "Σερπιέρηδες"

Το σταμάτημα των εργασιών του ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ στο χώρο του "Πύργου Βασιλίσσης" και την απόδοση του κτήματος στο λαό της περιοχής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζήτησαν κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων, του Ιλίου και του Καματερού στην προχθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία των Αγ. Αναργύρων.

Με μια δυναμική συγκέντρωση οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μαζί με τους καταστηματάρχες και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν το οικολογικό έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή με ευθύνη της κυβέρνησης και τη συνενοχή των διοικήσεων των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου, Καματερού. Μέσα από το ψήφισμα της συγκέντρωσης οι κάτοικοι μαζί με τα μέλη των Επιτροπών ενάντια στην τσιμεντοποίηση του κτήματος "Πύργος Βασιλίσσης", εναντιώθηκαν στην εγκληματική αδιαφορία των τριών δημοτικών αρχών και υποσχέθηκαν ότι θα περιφρουρήσουν τα συμφέροντα τα δικά τους και των παιδιών τους.

"Μόνο με τον αγώνα των κατοίκων μπορεί να σωθεί ο χώρος του "Πύργου Βασιλίσσης" που δικαιωματικά ανήκει στο λαό της Δυτικής Αθήνας", τόνισε στην ομιλία του ο Χαρ. Στίγκας, μέλος της Επιτροπής ενάντια στην Τσιμεντοποίηση του κτήματος "Πύργος Βασιλίσσης" και συνέχισε: "Το κτήμα του "Πύργου Βασιλίσσης" είναι δημόσιο, αγοράστηκε με χρήματα του δημοσίου από το Ανακτορικό Ταμείο το 1862 και μέχρι το 1915 δεν υπάρχει πολιτειακή πράξη που να ανατρέπει αυτή την πραγματικότητα. Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ μας γυρίζει αρκετούς αιώνες πίσω, αφού δίνει το κτήμα στον μεγαλοκτηματία Σερπιέρη και το παίρνει από τους κατοίκους που τους ανήκει".

Την κυβέρνηση αλλά και τις διοικήσεις των τριών όμορων με το κτήμα δήμων κατήγγειλε στην ομιλία του ο Γιώργος Σταματόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και μέλος της Επιτροπής. Οπως σημείωσε "για μας τους κατοίκους της περιοχής το ζήτημα είναι ότι υπάρχει ένας ελεύθερος χώρος που ανήκει στο λαό και απειλείται με οικολογική καταστροφή. Την ίδια ώρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δημοτικές Αρχές των δήμων παραχωρούν "γην και ύδωρ" στον μεγαλοκτηματία Σερπιέρη αδιαφορώντας για τους δημότες". Καταλήγοντας ο Γ. Σταματόπουλος, κάλεσε τους κατοίκους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα τους προκειμένου να αντιταχθούν στα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να σφετεριστούν και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο της Δυτικής Αθήνας.

Επίσης στη συγκέντρωση των κατοίκων οι σύλλογοι Γυναικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού - Ιλίου με ανακοίνωσή τους κατάγγειλαν την εγκληματική αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών των τριών δήμων της περιοχής, που υπερασπίζονται τα οικονομικά συμφέροντα των Μαρινόπουλου - ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ - Σερπιέρη και καλούν τους κατοίκους να αγωνιστούν ώστε το κτήμα του "Πύργου Βασιλίσσης" να γίνει ξανά δημόσια περιουσία και να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι του Ιλίου, του Καματερού και των Αγίων Αναργύρων. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θυροκόλλησαν το ψήφισμα στο δημαρχείο Αγίων Αναργύρων και με συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία προς το χώρο που γίνονται οι εργασίες του ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σήμερα η πανελλαδική στάση εργασίας

Συγκέντρωση των ΔΣ των σωματείων στην Πολυκλινική, ώρα 10 πμ. Προσκλητήριο της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για μαζική συμμετοχή και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα Δημόσια Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, από τις 10 πμ έως τις 2 μμ,εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ - Υ) απευθύνει έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία να μετάσχουν στη σημερινή στάση εργασίας και να απαιτήσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επίσης, η ΕΣΑΚ - Υ καλεί τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, που θα γίνει στην Πολυκλινική, ώρα 10.30 πμ και να μετατρέψουν την παράσταση στον υπουργό Υγείας σε "μαζική διαδήλωση υπέρ όλων των εργαζομένων".

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών σημειώνει ότι οι δημοτικές εκλογές έστειλαν το δικό τους μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής του δήθεν μονόδρομου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), που εξασφαλίζει θυσίες χωρίς αντίκρισμα για το λαό, αύξηση των υπερκερδών των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Η ΕΣΑΚ - Υ υπενθυμίζει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται η κατάρτιση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού, οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων, η ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και η εφαρμογή των νόμων εμπορευματοποίησης της υγείας και της πρόνοιας. "Στο βωμό της ΟΝΕ, θυσιάζεται το οχτάωρο, η μονιμότητα, η δημόσια περιουσία, το βιοτικό μας επίπεδο", συνεχίζει.

Ειδικότερα για τις ελλείψεις σε προσωπικό αναφέρει ότι η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει τις ανάγκες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο νοσηλευτικό, εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, διατηρώντας τον απαράδεκτο θεσμό των αλλότριων καθηκόντων. Γίνονται προσλήψεις συμβασιούχων, ενώ οι ανάγκες είναι πάγιες και συνεχείς.

"Η πτώση του βιοτικού μας επιπέδου θα συνεχιστεί, αφού η κυβέρνηση εξαγγέλλει "αυξήσεις" 2% για το 1999, που χωρίς την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα είναι περίπου 1,4%", τονίζει η ΕΣΑΚ - Υ. Βασικός στόχος των εργαζομένων, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - Υ, πρέπει να είναι η διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων, έτσι που να καλύπτονται οι απώλειες των τελευταίων ετών και οι απώλειες από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Για τη μείωση των μισθών των υγειονομικών η ΕΣΑΚ - Υ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ όσο και στις διοικήσεις αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ), "που αντί να βάλουν στόχους διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων, καταγίνονται με τη "διαπραγμάτευση" πλασματικών υπερωριών, η οποία καταλήγει στην πράξη στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, στην πολυδιάσπασή τους, σε ρουσφέτια και εξαρτήσεις".

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Σε πυκνό νέφος ιδιωτικοποίησης...

Και η ηγεσία της ΟΣΠΑ επιτίθεται προσωπικά κατά του υπουργού Μεταφορών, αλλά αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος

Για "χρονοβόρες" διαδικασίες στο ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" κάνει λόγο τώρα η κυβέρνηση, μετά την προχτεσινή ομολογία του υπουργού Μεταφορών από το βήμα της Βουλής ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αναζήτηση "στρατηγικού επενδυτή", στον οποίο θα εκχωρηθεί το 10% έως 15% των μετοχών, αλλά και η διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης μίλησε για "διεργασίες και διαπραγματεύσεις προς όλες τις κατευθύνσεις", με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της ΟΑ: Σύναψη "στρατηγικής συμμαχίας", εκχώρηση μετοχών και του "μάνατζμεντ" σε "στρατηγικό επενδυτή", "συμμαχία με μεγάλη αεροπορική εταιρία" κ. ά. Ολα αυτά, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι χρονοβόρα, απαντώντας έτσι έμμεσα στις κατηγορίες της ΝΔ, της ΠΟΛ. ΑΝ., αλλά και της "πράσινης" ηγεσίας της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) για "μυστικές διαδικασίες".

Η ηγεσία της ΟΣΠΑ, με χτεσινή της ανακοίνωση, επιτίθεται προσωπικά κατά του Τ. Μαντέλη,αλλά αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα. Επί της ουσίας, εγκαλεί τον υπουργό για "τραγικά λάθη" και για "μυστικές και αδιαφανείς διαδικασίες στην εκποίηση μεριδίου της ΟΑ σε τρίτους, αλλά και το χειρότερο της διοίκησής της"! Τα ερωτήματα που θέτει είναι "γιατί ακολουθεί την οδό της "μυστικής διπλωματίας" και όχι της διαφάνειας" και "με ποια αξιολόγηση και αποτίμηση της περιουσίας της ΟΑ και σε ποια βάση συζητεί με τον επίδοξο επενδυτή". Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΣΠΑ δεν έχει αντιρρήσεις στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά στους "μυστικούς και αδιαφανείς" χειρισμούς, τους οποίους, μάλιστα, φορτώνει προσωπικά στον υπουργό Μεταφορών, απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη την κυβέρνηση. Αλλά η ηγεσία της Ομοσπονδίας δε μένει μόνο εκεί: Κάνοντας "πλάτες" στην κυβέρνηση, εγκαλεί τη ΝΔ για "κροκοδείλια δάκρυα" και ζητά από τον αρχηγό της να δηλώσει "ευθαρσώς και χωρίς υπεκφυγές" αν αποβλέπει "και πάλι σε σενάριο ίδιο με εκείνο της ιδιωτικοποίησης της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" το 1990".

Καταλήγοντας η ΟΣΠΑ, τονίζει ότι σ' αυτή την κρίσιμη καμπή προς την ανάπτυξη, η ΟΑ δεν "αντέχει άλλες επιπολαιότητες και μικροπολιτικές" (!) και καλεί τον υπουργό ν' αρχίσει "ουσιαστικό διάλογο με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους"!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οι γιατροί απαιτούν τα αναδρομικά

Την παρέμβαση του νομάρχη Γ. Γαρεφαλάκη,για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, θα ζητήσουν σήμερα το πρωί οι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που χτες συμπλήρωσαν δέκα μέρες από τότε που ξεκίνησαν την επίσχεση εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών θα απαιτήσουν από το νομάρχη την πληρωμή των δεδουλευμένων αναδρομικών μισθών τους από την αρχή του 1998. Οπως έχει γίνει γνωστό, η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει τα απαραίτητα κονδύλια. Ωστόσο, η εκταμίευσή τους δεν είναι δυνατή, αφού ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου αρνείται να υπογράψει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής. Αντίθετα, "από λάθος" - όπως λένε οι αρμόδιοι - στο ΠΕΠΑΓΝΗ τα αναδρομικά έχουν πληρωθεί και δίκαια οι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου αισθάνονται αδικημένοι.

Χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Α. Παππάς και άλλοι συνδικαλιστές γιατροί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γ. Σκουλατάκη και ζήτησαν τη συμπαράσταση των εργαζομένων για την επιτυχία του αγώνα τους.

Στο μεταξύ, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και στα δύο Νοσοκομεία και ιδιαίτερα στο ΠΕΠΑΓΝΗ, στο οποίο προσφεύγουν οι πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στα τακτικά ιατρεία.

Ο καρκίνος "χτυπά" περισσότερο τους άντρες

Κατά 20% περισσότεροι είναι οι θάνατοι των ανδρών από τον καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς οι άνδρες είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι γι' αυτή την ασθένεια, έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον για την υγεία τους και δε δίνουν αρκετή σημασία στην πρόληψη. Στους 19.336 θανάτους από καρκίνο το 1990 στην Ελλάδα οι 11.985 ήταν άντρες και οι 7.351 γυναίκες.

Τα στοιχεία παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου (2-6 Νοέμβρη) που έχει ως θέμα: "Ανδρας και Καρκίνος".

"Σε μερικές χώρες ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των ανδρών. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι μέσα σε δέκα χρόνια ο καρκίνος θα ξεπεράσει τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, για να γίνει η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και για τις γυναίκες", προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός.

Το σταμάτημα των εργασιών του ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ στο κτήμα του Πύργου Βασιλίσση

Το σταμάτημα των εργασιών του ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ στο κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης ζήτησαν κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων, του Ιλίου και του Καματερού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ