ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλήγμα σε δημόσιους - αυτοαπασχολούμενους

Το πρώτο πλήγμα της νέας κυβερνητικής παρέμβασης δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημιουργείται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον οποίο υπάγονται τα ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ.Με τον τρόπο που κάνει την ενοποίηση, μειώνει τις συντάξεις και παροχές των ασφαλισμένων, ορίζοντας σαν κατώτατη σύνταξη του νέου ταμείου αυτή του ΤΕΒΕ,την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ασφαλισμένοι προέρχονται από το Ταμείο Εμπόρων που δίνει υψηλότερες συντάξεις!

Προσπαθώντας να θολώσει τα "νερά", προβλέπει τη σταδιακή αύξηση σε τρία χρόνια,των κατώτερων συντάξεων του ΤΣΑ, διατηρώντας τη σημερινή σύνταξη, για τους συνταξιούχους του ΤΑΕ. Οσοι έμποροι βγουν στη σύνταξη τα επόμενα τρία χρόνια, θα μπορούν να επιλέξουν τις παροχές του καταργούμενου ταμείου τους.

Το νέο ταμείο δεν πρόκειται να πάρει δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την όποια αύξηση στις συντάξεις των ασφαλισμένων μέχρι τώρα στο ΤΣΑ, θα την αναλάβει ο ΛΑΦΚΑ (λογαριασμός αλληλεγγύης ανάμεσα στα ταμεία)! Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δυνατότητα του υπουργού να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές!

"Ψαλίδι" στα επικουρικά

Το άλλο χτύπημα αφορά τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, με την ενοποίηση των 12 Ταμείων Αρωγής στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων,το οποίο δεν μπορεί να δώσει επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη του 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

Τα σημερινά επίπεδα συντάξεων θα παραμείνουν, εάν είναι μεγαλύτερα, για όσους ασφαλισμένους έχουν 15 χρόνια υπηρεσίας. Οσοι (πολύ λίγοι) παίρνουν μικρότερη σύνταξη, αυτή θα αυξάνεται κατά 1% το χρόνο, μέχρι να φτάσει το 20%.

Επίσης, για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.92 ορίζεται ασφαλιστική εισφορά 5%, η οποία θα κρατείται από το βασικό μισθό. Ταυτόχρονα, ορίζεται και εισφορά του εργοδότη, η οποία το 2000 θα είναι 1% επί των τακτικών αποδοχών και στη συνέχεια θα αυξάνει κάθε χρόνο κατά 1% ακόμη, μέχρι να φτάσει το 3%. Παράλληλα, θα μειώνεται η εισφορά των εργαζομένων, μέχρι και αυτή να φτάσει στο 3%.

Τέλος, όσα έχουν σχέση με το ύψος της σύνταξης, τις εισφορές, τα κατώτατα όρια, τελούν υπό την αίρεση υπουργικής απόφασης που μπορεί να τα μεταβάλλει!

Διαιώνιση της εργατοπατερικής σύνταξης

Το γνωστό ταμείο εργατοπατέρων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ) συγχωνεύεται επίσης στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, χωρίς να θίγονται όμως τα "δικαιώματα" των... ασφαλισμένων του. Οι ήδη συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τη σύνταξή τους, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια, θα πάρουν και αυτοί σύνταξη σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προϋποθέσεις!Οσοι γίνονται συνδικαλιστές μετά τη συγχώνευση, θα "υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ λόγω απασχόλησής τους, για την οποία δεν υπάγονται στην ασφάλιση άλλου κλαδικού επικουρικού τομέα".

Το ΕΤΕΜ

Ο κλάδος σύνταξης του ΕΤΕΜ (μέταλλο), συγχωνεύεται με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ,ενώ το ΕΤΕΜ μετονομάζεται σε Ταμείο Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου.Για τους ασφαλισμένους του, θα ισχύουν πλέον οι χρονικές προϋποθέσεις και το καταστατικό του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ,προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αρχισε η επίθεση!

Χτυπιούνται κατώτατα όρια, επικουρικές συντάξεις, ενώ μπαίνει "χέρι" στην περιουσία των ταμείων

Στην επίσημη κήρυξη μιας νέας επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων προχώρησε χτες η κυβέρνηση, με τη δημοσιοποίηση ενός τμήματος του νέου νομοσχεδίου για την "οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις".

Με το νομοσχέδιο αυτό (του οποίου το δεύτερο μέρος θα ανακοινωθεί σήμερα, σχετικά με τον "εξορθολογισμό των εισπράξεων οφειλών", τους εργαζόμενους - συνταξιούχους, την επαφή με τον πολίτη και άλλες ρυθμίσεις), η κυβέρνηση: Μειώνει τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και στρώνει το δρόμο για τη μείωση και αυτών του ιδιωτικού τομέα. Περικόπτει συντάξεις και παροχές των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέτει σε χρηματιστηριακό "κλοιό" την περιουσία των ταμείων, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο έλεγχο σε αυτή. Δημιουργεί θεσμούς ελέγχου για την εξασφάλιση της μείωσης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα της γενικότερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης,στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι θα ακολουθήσει διάλογος "εντός και εκτός ΟΚΕ για τυχόν διορθώσεις" και σημείωσε ότι θα ψηφιστεί πριν τον προϋπολογισμό. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα αρχίσει άμεσα ο "κοινωνικός διάλογος" για το επόμενο νομοσχέδιο, που "θα ολοκληρώσει τις αλλαγές".

Οπως και να έχει, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον "διάλογο", θα "πάρει τα μέτρα που πρέπει". Οσο για το κόστος των αλλαγών, σημείωσε ότι θα το επωμιστεί... "το ασφαλιστικό σύστημα και όχι οι ασφαλισμένοι"! Δεδομένου ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη, η κυβέρνηση προσπαθεί αδέξια να κρύψει ότι οι συνενώσεις των ταμείων γίνονται χωρίς καν αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να βάλει δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμη και την παρέμβαση στα αποθεματικά των ταμείων που τα οδηγεί στον τζόγο, τη βάφτισε "μεγαλύτερο έλεγχο των διοικήσεων στην οικονομική διαχείριση", παρόλο που η διαχείριση θα κηδεμονεύεται από μια επιτροπή "ειδικών", στα πλαίσια της Τράπεζας της Ελλάδος!

Το επόμενο βήμα θα είναι να ανατρέψει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να "επιβιώσει" το σύστημα. Ηδη χτες, ο Μ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι αν δε γίνουν αυτές οι αλλαγές, δε θα έχουν νόημα τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για τη "χρηματοδότηση" του συστήματος, δηλαδή τις αλλαγές στο ύψος των συντάξεων, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ.

Το ν/σ αντανακλά την κυβερνητική πολιτική και στο πεδίο της περικοπής των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, η μεθόδευση της σταδιακής δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου εντείνει τις συγχύσεις και αποπροσανατολίζει για το συνολικό του στόχο. Να σημειωθεί ότι ένα τρίτο μέρος, με τίτλο "άλλες διατάξεις", πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα... κάποια στιγμή τις επόμενες 7-10 μέρες...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπογραμμίζονται τα παρακάτω:

"Το σχέδιο νόμου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ένα μέρος μόνο των αντεργατικών μέτρων, γιατί από αύριο έπεται συνέχεια των μέτρων, με το υπόλοιπο νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Με το νομοσχέδιο αυτό και μέσα από τη συγχώνευση των Επικουρικών Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, επιχειρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, που είναι μεγαλύτερες από το 20% της κύριας σύνταξης. Η κυβέρνηση συνεχίζει με το "έτσι θέλω" να κρατά και να αξιοποιεί, κύρια για δικό της όφελος, τα δισεκατομμύρια των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνεχίζεται έτσι η ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ από το "τζογάρισμά" τους στο χρηματιστήριο ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.

Τα μέτρα ήταν αναμενόμενα. Ευθύνη για αυτά έχουν και οι ηγεσίες των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που στην ουσία βάζουν πλάτη, για να περάσουν τέτοια μέτρα. Που δίνουν κάλυψη μέσα από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Γι' αυτό τους το ρόλο η κυβέρνηση, συγχωνεύοντας το "ταμείο των εργατοπατέρων" με το ΤΕΑΜ, τους εξασφαλίζει την εργατοπατερίστικη σύνταξή τους, αμείβοντάς τους και με αυτόν τον τρόπο.

Η ενοποίηση των Ταμείων δε λύνει τα προβλήματα των Ταμείων. Αντίθετα, θα τα περιπλέξει, αφού η κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες και δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που δημιούργησαν οι μέχρι τώρα κυβερνητικές πολιτικές, όπως και η δική τους πολιτική. Το δήθεν νοικοκύρεμα, που ισχυρίζεται ότι θα κάνει, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους βιοτέχνες και επαγγελματίες, να αναπτύξουν την πάλη τους για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης".

Στον τζόγο τα αποθεματικά

Δραστική μείωση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Το μεγάλο "φαγοπότι" παρουσιάζεται στις ρυθμίσεις για τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, με τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης. Αλλες επιτροπές θα φροντίσουν για την ακίνητη περιουσία, θα εξασφαλίζουν τη μείωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, θα υλοποιήσουν τη μηχανογράφηση των Ταμείων.

Σήμερα, η κινητή περιουσία των Ταμείων έφτασε τα 2,9 τρισ. δραχμές,από 1,67 τρισ. δραχμές το 1994. Με το ν/σ, το 20% αυτών των χρημάτων θα μπορεί να επενδυθεί σε ακίνητα, μετοχές κλπ., για μεγάλη χαρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προσβλέπει σ' αυτά. Ο μόνος λόγος που ακόμα δεν είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι επειδή η κυβέρνηση στηρίζεται σ' αυτήν την περιουσία για να περάσει τα δυο κρίσιμα χρόνια της ΟΝΕ!

Με απόφαση της κυβέρνησης, θα επιτρέπεται η αύξηση αυτού του ποσοστού, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα αυξηθεί στο 23% από το 2001!

Στα πλαίσια αυτά, συστήνεται "Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και εποπτείας διαχείρισης της περιουσίας ασφαλιστικών οργανισμών",η οποία θα γνωματεύει για τις "επενδυτικές" προτάσεις. Συμβουλές στα Ταμεία, μπορούν να δίνουν και τράπεζες.

Στο υπουργείο, θα συσταθεί επίσης Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης,η οποία θα ελέγχει όλες τις δαπάνες, τις υπηρεσίες υγείας που χορηγούνται στους ασφαλισμένους, τις παροχές περίθαλψης, για τη μείωση της "σπατάλης" κατά 30% των συνολικών πόρων των Ταμείων! Παράλληλα με αυτό το μέτρο, μειώνεται η συμμετοχή στα φάρμακα, των συνταξιούχων που παίρνουν ΕΚΑΣ, από 25% σε 10% και γίνονται ορισμένες άλλες, επιμέρους ρυθμίσεις, σαν ένα αντιστάθμισμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ