Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αρχισε η επίθεση!

Χτυπιούνται κατώτατα όρια, επικουρικές συντάξεις, ενώ μπαίνει "χέρι" στην περιουσία των ταμείων

Στην επίσημη κήρυξη μιας νέας επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων προχώρησε χτες η κυβέρνηση, με τη δημοσιοποίηση ενός τμήματος του νέου νομοσχεδίου για την "οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις".

Με το νομοσχέδιο αυτό (του οποίου το δεύτερο μέρος θα ανακοινωθεί σήμερα, σχετικά με τον "εξορθολογισμό των εισπράξεων οφειλών", τους εργαζόμενους - συνταξιούχους, την επαφή με τον πολίτη και άλλες ρυθμίσεις), η κυβέρνηση: Μειώνει τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και στρώνει το δρόμο για τη μείωση και αυτών του ιδιωτικού τομέα. Περικόπτει συντάξεις και παροχές των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέτει σε χρηματιστηριακό "κλοιό" την περιουσία των ταμείων, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο έλεγχο σε αυτή. Δημιουργεί θεσμούς ελέγχου για την εξασφάλιση της μείωσης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα της γενικότερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης,στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι θα ακολουθήσει διάλογος "εντός και εκτός ΟΚΕ για τυχόν διορθώσεις" και σημείωσε ότι θα ψηφιστεί πριν τον προϋπολογισμό. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα αρχίσει άμεσα ο "κοινωνικός διάλογος" για το επόμενο νομοσχέδιο, που "θα ολοκληρώσει τις αλλαγές".

Οπως και να έχει, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον "διάλογο", θα "πάρει τα μέτρα που πρέπει". Οσο για το κόστος των αλλαγών, σημείωσε ότι θα το επωμιστεί... "το ασφαλιστικό σύστημα και όχι οι ασφαλισμένοι"! Δεδομένου ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη, η κυβέρνηση προσπαθεί αδέξια να κρύψει ότι οι συνενώσεις των ταμείων γίνονται χωρίς καν αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να βάλει δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμη και την παρέμβαση στα αποθεματικά των ταμείων που τα οδηγεί στον τζόγο, τη βάφτισε "μεγαλύτερο έλεγχο των διοικήσεων στην οικονομική διαχείριση", παρόλο που η διαχείριση θα κηδεμονεύεται από μια επιτροπή "ειδικών", στα πλαίσια της Τράπεζας της Ελλάδος!

Το επόμενο βήμα θα είναι να ανατρέψει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να "επιβιώσει" το σύστημα. Ηδη χτες, ο Μ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι αν δε γίνουν αυτές οι αλλαγές, δε θα έχουν νόημα τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για τη "χρηματοδότηση" του συστήματος, δηλαδή τις αλλαγές στο ύψος των συντάξεων, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ.

Το ν/σ αντανακλά την κυβερνητική πολιτική και στο πεδίο της περικοπής των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, η μεθόδευση της σταδιακής δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου εντείνει τις συγχύσεις και αποπροσανατολίζει για το συνολικό του στόχο. Να σημειωθεί ότι ένα τρίτο μέρος, με τίτλο "άλλες διατάξεις", πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα... κάποια στιγμή τις επόμενες 7-10 μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ