Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλήγμα σε δημόσιους - αυτοαπασχολούμενους

Το πρώτο πλήγμα της νέας κυβερνητικής παρέμβασης δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημιουργείται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον οποίο υπάγονται τα ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ.Με τον τρόπο που κάνει την ενοποίηση, μειώνει τις συντάξεις και παροχές των ασφαλισμένων, ορίζοντας σαν κατώτατη σύνταξη του νέου ταμείου αυτή του ΤΕΒΕ,την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ασφαλισμένοι προέρχονται από το Ταμείο Εμπόρων που δίνει υψηλότερες συντάξεις!

Προσπαθώντας να θολώσει τα "νερά", προβλέπει τη σταδιακή αύξηση σε τρία χρόνια,των κατώτερων συντάξεων του ΤΣΑ, διατηρώντας τη σημερινή σύνταξη, για τους συνταξιούχους του ΤΑΕ. Οσοι έμποροι βγουν στη σύνταξη τα επόμενα τρία χρόνια, θα μπορούν να επιλέξουν τις παροχές του καταργούμενου ταμείου τους.

Το νέο ταμείο δεν πρόκειται να πάρει δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την όποια αύξηση στις συντάξεις των ασφαλισμένων μέχρι τώρα στο ΤΣΑ, θα την αναλάβει ο ΛΑΦΚΑ (λογαριασμός αλληλεγγύης ανάμεσα στα ταμεία)! Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δυνατότητα του υπουργού να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές!

"Ψαλίδι" στα επικουρικά

Το άλλο χτύπημα αφορά τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, με την ενοποίηση των 12 Ταμείων Αρωγής στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων,το οποίο δεν μπορεί να δώσει επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη του 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

Τα σημερινά επίπεδα συντάξεων θα παραμείνουν, εάν είναι μεγαλύτερα, για όσους ασφαλισμένους έχουν 15 χρόνια υπηρεσίας. Οσοι (πολύ λίγοι) παίρνουν μικρότερη σύνταξη, αυτή θα αυξάνεται κατά 1% το χρόνο, μέχρι να φτάσει το 20%.

Επίσης, για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.92 ορίζεται ασφαλιστική εισφορά 5%, η οποία θα κρατείται από το βασικό μισθό. Ταυτόχρονα, ορίζεται και εισφορά του εργοδότη, η οποία το 2000 θα είναι 1% επί των τακτικών αποδοχών και στη συνέχεια θα αυξάνει κάθε χρόνο κατά 1% ακόμη, μέχρι να φτάσει το 3%. Παράλληλα, θα μειώνεται η εισφορά των εργαζομένων, μέχρι και αυτή να φτάσει στο 3%.

Τέλος, όσα έχουν σχέση με το ύψος της σύνταξης, τις εισφορές, τα κατώτατα όρια, τελούν υπό την αίρεση υπουργικής απόφασης που μπορεί να τα μεταβάλλει!

Διαιώνιση της εργατοπατερικής σύνταξης

Το γνωστό ταμείο εργατοπατέρων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ) συγχωνεύεται επίσης στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, χωρίς να θίγονται όμως τα "δικαιώματα" των... ασφαλισμένων του. Οι ήδη συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τη σύνταξή τους, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια, θα πάρουν και αυτοί σύνταξη σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προϋποθέσεις!Οσοι γίνονται συνδικαλιστές μετά τη συγχώνευση, θα "υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ λόγω απασχόλησής τους, για την οποία δεν υπάγονται στην ασφάλιση άλλου κλαδικού επικουρικού τομέα".

Το ΕΤΕΜ

Ο κλάδος σύνταξης του ΕΤΕΜ (μέταλλο), συγχωνεύεται με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ,ενώ το ΕΤΕΜ μετονομάζεται σε Ταμείο Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου.Για τους ασφαλισμένους του, θα ισχύουν πλέον οι χρονικές προϋποθέσεις και το καταστατικό του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ,προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ