ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πετσοκόβουν" τις συντάξεις λόγω θανάτου!

Στο όνομα της "ισότητας" η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο και προχωρά σε μια βαθύτατη κοινωνική ανατροπή. Ακόμα και αναστολή συντάξεων, σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων!

Μόνο για τρία χρόνια μετά το θάνατο του ή της συζύγου θα δίνεται πλέον κανονικά η σύνταξη λόγω θανάτου!

Η κυβέρνηση, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης "ισότητας", μιας "ισότητας" στην εξαθλίωση, επέκτεινε την παροχή στους άντρες, πετσοκόβοντάς την ταυτόχρονα και για τα δυο φύλλα.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

- Για τρία χρόνια μετά το θάνατο, η σύνταξη θα χορηγείται κανονικά στον εν τη ζωή σύζυγο.

- Μετά την παρέλευση τριών ετών, αν ο ή η σύζυγος είναι κάτω των 45 η σύνταξη διακόπτεται εντελώς! Εάν έχει συμπληρώσει το 45ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται και μετά τη λήξη της τριετίας (ή διετίας), εφόσον δεν εργάζεται ή δεν απασχολείται ή δε λαμβάνει σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό. Αν όμως εργάζεται ή απασχολείται, τότε θα παίρνει μόνο το 30% της σύνταξης.

- Μόνο αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανάπηρος κατά 67%,μπορεί να πάρει το 50% της σύνταξης, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις.

- Η σύνταξη που θα διακόπτεται στην τριετία από το θάνατο, θα δίνεται μετά τα 65 χρόνια μειωμένη κατά 50%, εφόσον ο εν τη ζωή σύζυγος παίρνει άλλη σύνταξη ή εργάζεται. Διαφορετικά θα χορηγείται ολόκληρη.

- Τα παιδιά που δικαιούνται σύνταξη, θα τη μοιράζονται σε ίσα μέρη.

- Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι παίρνουν πολεμική σύνταξη, και αυτοί που υπάγονται στους νόμους 1897/90 και 1977/91. Οι διατάξεις θα ισχύουν μετά τη δημοσίευση του νόμου και θα περιλαμβάνουν και τους άντρες, από εδώ και στο εξής.

Απασχόληση συνταξιούχων

Από την αρχή η σχετική διάταξη, ξεκαθαρίζει ότι οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών, δε θα δικαιούνται σύνταξη αν εργάζονται, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης, το λόγο της συνταξιοδότησης και το ύψος των αποδοχών από την εργασία τους!

Εάν είναι από 55 ετών και πάνω, η σύνταξη θα τους χορηγείται μειωμένη. Ειδικότερα, αν η κύρια σύνταξή τους είναι μεγαλύτερη από 200.000 δρχ., το επιπλέον ποσό θα μειώνεται κατά 70%.Δηλαδή, αν κάποιος εργάζεται και η σύνταξή του είναι κανονικά 300.000 δρχ., θα παίρνει 230.000 δρχ.

Η διάταξη δεν προσμετρά τις επικουρικές συντάξεις,αλλά ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι αυτό γίνεται επειδή δεν είναι εύκολο να γίνει έλεγχος. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν μελλοντικά στη ρύθμιση, τόνισε ότι τότε το πλαφόν θα γίνει 250.000 δρχ. από 200.000 δρχ.

Εάν ένας συνταξιούχος αναπηρίας, αμείβεται από την εργασία του καλύτερα από ότι ένας υγιής εργαζόμενος, σύμφωνα με τους γενικότερους όρους αμοιβής,τότε θα διακόπτεται η σύνταξή του.

Εάν ένας συνταξιούχος εργάζεται, ο χρόνος ασφάλισης στην εργασία του δε θα υπολογίζεται για προσαύξηση της σύνταξης ή για θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματος από άλλο ταμείο. Οταν όμως ο συνταξιούχος διακόψει μόνος του τη σύνταξη, τότε ο χρόνος ασφάλισης θα υπολογίζεται για προσαύξηση ή δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Επίσης, οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην εργασία τους το φορέα συνταξιοδότησής τους, διαφορετικά θα επιβαρύνονται με το ποσό των συντάξεων που πήραν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, προσαυξημένο.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται: Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι οποίοι όμως θα δίνουν αυξημένη κατά 50% την εισφορά που δίνουν τώρα. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ,που παίρνουν τις παλαιότερες συντάξεις του Οργανισμού, πριν γίνει ταμείο. Ο επιζών των συζύγων. Οι πολύτεκνοι με ένα παιδί ανήλικο ή ανίκανο για εργασία ή που σπουδάζει σε ανώτερες - ανώτατες σχολές. Οσοι παίρνουν πολεμικές συντάξεις ή συντάξεις παθόντων στην υπηρεσία.

Η διάταξη θα ισχύσει σε δυο χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου.

Αξιος ο μισθός τους!

"Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς"! Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το "Ταμείο εργατοπατέρων" και τον τρόπο που ανακοινώθηκε η συγχώνευσή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Η σύνταξη του εργατοπατέρα - αυτή η άθλια επινόηση της Μεταξικής δικτατορίας, που λειτούργησε από τότε μέχρι σήμερα για την εξαγορά και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος - διαιωνίζεται! Και, επιπλέον, διαιωνίζεται με έναν τρόπο άκρως προκλητικό για όλους τους ασφαλισμένους. Ετσι, ενώ η ιστορία των συγχωνεύσεων Ταμείων χρησιμοποιείται στις άλλες περιπτώσεις σαν προπέτασμα καπνού για τη δραστική περικοπή συντάξεων και άλλων παροχών (δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, εργάτες μετάλλου κλπ.), εδώ - στο βασίλειο της διαφθοράς - τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ, δε θίγονται "ασφαλιστικά δικαιώματα", ούτε "ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες"! Εδώ, όχι μόνο οι ήδη συνταξιούχοι, αλλά και όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι μέχρι τη συγχώνευσή του, θα έχουν από το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ ακριβώς τις ίδιες απολαβές που θα είχαν στο αμαρτωλό Ταμείο! (Η κριτική βεβαίως αφορά τους συνδικαλιστές και όχι τους υπαλλήλους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι ασφαλισμένοι στο ίδιο Ταμείο).

***

Επίσης, ενώ για την ενοποίηση των άλλων Ταμείων δεν υπάρχουν καν αναλογιστικές μελέτες για να ξέρουν οι ασφαλισμένοι πού πάνε, εδώ το συγχωνευόμενο Ταμείο - που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως η "ελίτ" στα πλαίσια του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ - θα πάρει μαζί του και την "προίκα" του, που είναι πόροι που καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και που του αποδίδονται μέσω της Εργατικής Εστίας και άλλων ασφαλιστικών ταμείων! Και αυτό, όχι γιατί κάποιοι σκέφτηκαν το μέλλον του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, που επιβαρύνεται πλέον με τις παχυλές συντάξεις των εργατοπατέρων, αλλά ακριβώς για να δικαιολογήσουν και να εξασφαλίσουν την εργατοπατερική σύνταξη. Και κάτι ακόμα: Ενώ για τις άλλες ασφαλιστικές αλλαγές, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, περνάει κυριολεκτικά ως οδοστρωτήρας πάνω από τις οξύτατες αντιδράσεις των ασφαλισμένων, εδώ επικαλείται, με αφοπλιστική... ευαισθησία, τις "αντιδράσεις" και τις "προσδοκίες", για να αποδείξει αυτό που λέγεται από παλιά. Οτι, και όλο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης να καταρρεύσει, η σύνταξη του εργατοπατέρα ποτέ δεν πεθαίνει!

***

Προκλητικός και ταυτόχρονα ανιστόρητος εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πρόκληση. "Αυτό το Ταμείο - είπε - φτιάχτηκε σε μια δύσκολη εποχή για να στηρίξει το συνδικαλιστικό κίνημα"! Μ' άλλα λόγια, ο Μεταξάς έφτιαξε το Ταμείο αυτό για να ενισχύσει την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος!

***

Πιο προκλητικοί, όμως, ακόμα και από τον ίδιο τον υπουργό και την κυβέρνησή του είναι οι προκαθήμενοι της ΓΣΕΕ, που πρόσφατα ζήτησαν ακόμα και την αναβάθμιση του "Ταμείου των εργατοπατέρων". Είναι όλοι εκείνοι που κάνουν το συνδικαλισμό προσοδοφόρο επάγγελμα. Η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" τούς ανταμείβει γι' άλλη μια φορά για τις υπηρεσίες τους. Αξιος ο μισθός τους!

Μ. Ε.

Διευκολύνεται η εισφοροδιαφυγή

Αυξάνονται οι δόσεις εξόφλησης των χρεών προς ΙΚΑ και άλλα Ταμεία, επιβράβευση των "καλών" εργοδοτών με... εκπτώσεις

Επανέρχεται η κυβέρνηση σε "διευκολύνσεις" των εργοδοτών που οφείλουν εκατοντάδες δισ. δραχμές στο ΙΚΑ και σε άλλα Ταμεία, με μια ρύθμιση στην κατεύθυνση διαιώνισης και τελικά αποφυγής καταβολής των χρεών τους.

Ενδεικτικό είναι ότι η "διευκόλυνση" θα γίνεται "με κύριο κριτήριο τη συμπεριφορά του οφειλέτη και την αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση",ενώ με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ θα είναι δυνατό να αυξάνονται οι "διευκολύνσεις", πέρα από όσα ορίζει η διάταξη!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,το υφιστάμενο σύστημα εξόφλησης των οφειλών σε 12 δόσεις δε λειτουργεί και γίνονται επιμέρους ρυθμίσεις, που παρατείνουν την εξόφληση των χρεών και αυξάνουν τις δόσεις σημαντικά. Ετσι, τώρα η εξόφληση θα μπορεί να γίνει σε 24 με 36 ισόποσες δόσεις,ενώ φτάνει τις 60 δόσεις,αν η επιχείρηση - οφειλέτης έχει κηρυχτεί σε πτώχευση ή εκκαθάριση!

Παράλληλα, προβλέπονται και εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη,ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Για τις 24 δόσεις η έκπτωση θα είναι 10% και από 25 έως 36 δόσεις θα είναι 5%.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι, αν μια επιχείρηση παραβεί τις υποχρεώσεις της προς το ΙΚΑ, τότε επιβαρύνεται με το 30% των οφειλών της και με 50% αν ελέγχεται μηχανογραφικά.

Επιπλέον, αν ένας εργοδότης δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα μπορεί μέσα σε έξι μήνες να ζητήσει νέα ρύθμιση, με διαφοροποιήσεις στις προκαταβολές που οφείλει να καταβάλλει. Ταυτόχρονα, με μια μικρή παρακράτηση, θα μπορεί να εφοδιάζεται με ασφαλιστική ενημερότητα.

Η διάταξη αυτή ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επαφή... με τον πολίτη

Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται υποχρεωτική ακρόαση του ασφαλισμένου, εάν απορριφθεί αίτησή του για συνταξιοδότηση. Αν η ακρόαση δε γίνει, τότε η σχετική απόρριψη θα θεωρείται παράνομη. Ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι προς το παρόν δεν επεκτείνεται και σε άλλες διαφορές η ρύθμιση, επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό...

Ακόμη, ο ασφαλισμένος θα μπορεί με αίτησή του, μέσα σε πέντε χρόνια πριν την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου συνταξιοδότησης, να μαθαίνει τον ακριβή χρόνο ασφάλισής του. Η απάντηση που θα του δίνουν εξομοιούται με απόφαση,κάτι που δεν ισχύει τώρα.

Αλλάζει επίσης η στελέχωση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ, στις οποίες θα προεδρεύει δικαστικός λειτουργός.

Επίσης, θα υπάγονται στο ΙΚΑ και οι ιερόδουλες.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πιο βαθιά το "μαχαίρι" των περικοπών

Βαρύ πλήγμα σε συντάξεις και παροχές επιφέρει η κυβέρνηση με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, του οποίου το... δεύτερο μέρος αποκάλυψε νέες ανατροπές, αλλά και το πιο κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης

Σ' ένα μέτρο πρωτοφανούς κοινωνικής αναλγησίας, σ' ένα μέτρο κυριολεκτικά απάνθρωπο, που συνιστά μια μεγάλη κοινωνική ανατροπή για την ελληνική κοινωνία και που αφορά το πετσόκομμα κυριολεκτικά των συντάξεων λόγω θανάτου (χηρείας), προχωρά η κυβέρνηση με το δεύτερο μέρος του "μίνι" ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στο ίδιο τμήμα του νομοσχεδίου προβλέπονται ακόμα: Εκπτώσεις και διευκολύνσεις για τα χρέη "καλών" εργοδοτών προς το ΙΚΑ. Συμβολικές "αυξήσεις" στις συντάξεις των νεοασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με το νόμο 2084/92. Περιορισμούς στην απασχόληση συνταξιούχων και ορισμένες διοικητικές - λειτουργικές μετατροπές.

Τα δυο κομμάτια του αντιασφαλιστικού "παζλ" ενώθηκαν χτες, αλλά παραμένει ένα ακόμα μέρος, με τίτλο "άλλες διατάξεις", το οποίο σχεδιάζεται από το υπουργείο Εργασίας να παρουσιαστεί στο τέλος της επόμενης βδομάδας και το οποίο αναμένεται να περιέχει ρυθμίσεις σχετικά με τα λεγόμενα ειδικά ταμεία,τους τραπεζοϋπάλληλους,τα ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο,τουλάχιστον.

Η συνέχεια του νομοσχεδίου διακρίνεται από τη συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής στο σταθερό ξήλωμα των κατακτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων, προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για την επερχόμενη βίαιη επέμβαση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος της κύριας σύνταξης, το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών, όλα αυτά που κατά τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,σχετίζονται με τη... χρηματοδότηση του συστήματος.

Οι νέες "ριπές"

Η πρώτη ανατροπή του δεύτερου μέρους του νομοσχεδίου, αφορά αυτούς που πρόκειται να πάρουν συντάξεις λόγω θανάτου.Στο όνομα της "ισότητας", η κυβέρνηση επεκτείνει το δικαίωμα αυτό που είχαν μόνο οι γυναίκες και στους άντρες, αλλά περιορίζει και το χρόνο καταβολής της και το ύψος της!

Στην απασχόληση συνταξιούχων εφαρμόζονται πλέον ακόμα και αναστολές συντάξεων.Ιδανικό παράδειγμα της... φιλεργατικής αυτής διάταξης είναι ότι αν ένας συνταξιούχος κάτω των 55 ετών παίρνει σύνταξη 80 ή 100 χιλ. δραχμών και θελήσει να εργαστεί για άλλες 100 χιλ. δραχμές, τότε η σύνταξή του θα κόβεται! Εξαιρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι που εργάζονται στο δημόσιο, για τους οποίους θα επιληφθεί κάποτε το υπουργείο Οικονομικών.

Για τους νεοασφαλισμένους από το 1993 και ύστερα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αποκαθιστά τις αδικίες του 2084 για τα κατώτατα όρια συντάξεων. Πρακτικά, κάνει τα μικρά βοηθήματα "τύπου" συντάξεων, λίγο μεγαλύτερα, δηλαδή 61.207 δρχ. από 40.805 δρχ. για τις συντάξεις γήρατος - αναπηρίας.

Μια "σημαντική" για την κυβέρνηση διάταξη αφορά τον "εξορθολογισμό" του συστήματος εξόφλησης των οφειλών προς το ΙΚΑ και τους άλλους οργανισμούς. Με τις νέες ρυθμίσεις, αντί η κυβέρνηση να επιβάλει την είσπραξη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων βεβαιωμένων οφειλών από τους εργοδότες, τους διευκολύνει ακόμη περισσότερο να μην πληρώσουν. Οι "καλοί" εργοδότες ανταμείβονται και όλοι τους αποθρασύνονται ώστε να μην πληρώσουν.

Με το πρώτο τμήμα του νομοσχεδίου, εν περιλήψει, προωθείται - διά των συγχωνεύσεων ταμείων - η δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων στο Δημόσιο, το χτύπημα των κατώτερων ορίων σύνταξης στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ τα αποθεματικά των ταμείων ρίχνονται στον "τζόγο" του χρηματιστηρίου, ψαλίδισμα των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
"Κυβερνητική βαρβαρότητα"

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την πιο κάτω ανακοίνωση, σχετικά με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

"Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και οι ρυθμίσεις που προβλέπει, παρότι αποτελεί και αποκαλύπτει ένα μόνο μέρος των κυβερνητικών σχεδίων και προθέσεων, δεν είναι παρά μια ολομέτωπη, ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση ενάντια στα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Τα μεγάλα λόγια για δήθεν εξυγιαντικά μέτρα για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, τη μείωση της ανεργίας και την ορθολογική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι παρά μια κραυγαλέα πολιτική απάτη και λέγονται μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την κυβερνητική βαρβαρότητα και αναλγησία.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, η συνέχιση της ληστείας των αποθεματικών, το "τζογάρισμα" των χρημάτων στο Χρηματιστήριο, η μείωση των συντάξεων γήρατος και θανάτου που επιχειρείται με το άρθρο 62 κλπ, είναι μόνο ορισμένες από τις επιπτώσεις.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στο συνολικό χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αύξηση των ορίων ηλικίας, στη διατήρηση του συστήματος εργατοπατερισμού και εξαγοράς, στη μείωση των συντάξεων - κύριας και επικουρικής.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι ρυθμίσεις που προβλέπει δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης, της ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, των κατευθύνσεων και μέτρων που η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΟΝΕ επιβάλλουν και της ουσιαστικής στήριξης που παρέχουν οι πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, κλπ.

Εγκληματικές ήταν και είναι οι ευθύνες όλων όσων μέσα από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" νομιμοποίησαν, νομιμοποιούν και δίνουν άλλοθι στην εργοδοτική και κυβερνητική αυτή βαρβαρότητα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, επιβάλλει, οι εργαζόμενοι της χώρας μας να παραμερίσουν με τρόπο αποφασιστικό τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που εξελίχθηκαν σε ανοιχτούς υπονομευτές και τροχοπέδη στην ανάπτυξη των αγώνων και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υπεράσπισης τόσο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όσο και, κυρίως, προϋποθέσεις άμυνας και προοπτικά ανατροπής της συνολικής πολιτικής και των φορέων της κυβέρνησης, τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών".

Καταγγέλλεται το πραξικόπημα

Την πραξικοπηματική μεθόδευση, που είχε σαν αποτέλεσμα τη ματαίωση του προγραμματισμένου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας τρία 24ωρα πριν την έναρξή του (!), καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα Ν. Μεσσηνίας και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Μωσαϊκών - Μαρμάρων Καλαμάτας.Η εκδίκαση των αιτήσεων διορισμού διοίκησης στο ΕΚ Καλαμάτας, μετά την πραξικοπηματική μεθόδευση των ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ, έχει οριστεί για τις 12 Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι στην αίτηση διορισμού που υποβλήθηκε από τις ηγεσίες που κατηύθυναν το πραξικόπημα, αναφέρονται ονόματα μόνο δικών τους συνδικαλιστών, πράγμα που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ότι το ζητούμενο γι' αυτές είναι η βίαιη ανατροπή των συσχετισμών και ο έλεγχος της οργάνωσης. Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι ζητείται εξάμηνη (!) θητεία για την προσωρινή διορισμένη διοίκηση, χρόνος που φαίνεται να κρίνεται ικανοποιητικός για το "μαγείρεμα" των συσχετισμών.

Εμπαίζονται οι νεοασφαλισμένοι

Το λιγότερο κυνικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι με την αύξηση των κατωτέρων ορίων (Κ.Ο.) των συντάξεων γήρατος - αναπηρίας, λόγω εργατικού ατυχήματος και θανάτου, για τους ασφαλισμένους από το 1993 και ύστερα, αποκαθιστά τις αδικίες του 2084/92, της ΝΔ. Οι μεταβολές που δείχνει ο πίνακας, είναι σαφέστατες για το μέγεθος αυτής της... αποκατάστασης. Οι νεοασφαλισμένοι, όχι μόνο παίρνουν συντάξεις - βοηθήματα, αλλά εμπαίζονται επιπλέον. Σήμερα η κατώτερη σύνταξη γήρατος αναπηρίας, για τους ασφαλισμένους πριν το 1993, είναι 108.860 δρχ. Ακόμη και με τη νέα ρύθμιση, οι νεοασφαλισμένοι θα παίρνουν κάτι παραπάνω από τη μισή... (όπου Κ.Ο. στον πίνακα, διαβάστε "κατώτερα όρια").

Σε διαθεσιμότητα συνδικαλιστής στη "Γενική Εκδοτική"

Συνεχίζει τις προκλήσεις κατά των συνδικαλιστών η "Γενική Εκδοτική Τύπου",αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων,η διεύθυνση της επιχείρησης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον εργαζόμενο Δήμο Παντελή, μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και της εργοστασιακής επιτροπής. Εκτός από τη διαθεσιμότητα - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - η διεύθυνση της επιχείρησης "προτρέπει" τον συνδικαλιστή να αποχωρήσει "οικειοθελώς", ενώ ανεπίσημα τον απειλεί με παραπομπή στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264 με δικαιολογίες που θα επινοηθούν.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων θεωρεί αυτή την ενέργεια πρόκληση, τονίζοντας ότι ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί και καλεί κάθε φορέα και συνδικαλιστή να την καταδικάσει έμπρακτα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ
Πληρώστε τους δικαιούχους!

Χωρίς επιδότηση ενοικίου φτωχοί βιοπαλαιστές της περιοχής

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μη καταβολή της επιδότησης ενοικίου από τον ΟΕΚ, που όπως ισχυρίζεται ο Οργανισμός "δεν έχει δραχμή στα συρτάρια του, και το κονδύλι έχει εξαντληθεί", εκφράζουν έξι εργατικά σωματεία του Πύργου Ηλείας με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, τον πρόεδρο του ΟΕΚ και τα κόμματα της Βουλής.

Στην επιστολή τους τα σωματεία Συνταξιούχων Πύργου, Μωσαϊκών - Πλακάδων, Μουσικών, Οικοδόμων, Εργατών Δήμου και Οδηγών Πύργου αναφέρουν: "Θεωρούμε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας ότι θα μοίραζε χιλιάδες επιδοτήσεις και μάλιστα αυξημένες, πέφτουν στο κενό και σας καλούμε μέσα στις επόμενες μέρες να πληρώσετε τους δικαιούχους, επειδή έχουν άμεση ανάγκη για να εξοφλήσουν κάποια ενοίκια. Δηλώνουμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωσή του".

Ερώτηση για "σκαστή" παρανομία εφοπλιστών

Αν και υπάρχει νόμος που απαγορεύει στα πληρώματα των πλοίων να εκτελούν εργασίες συντήρησης όταν το πλοίο βρίσκεται σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, εντούτοις, αυτήν την περίοδο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, σε 11 πλοία εκτελούνται εργασίες συντήρησης από τα πληρώματά τους, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ναυτεργατών. Το θέμα έρχεται στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή,που απευθύνεται στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη,ο οποίος ερωτάται αν είναι στις προθέσεις του να υπερασπίσει την εφαρμογή του νόμου.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: "Ο νόμος 2642/98 που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 17 Σεπτέμβρη ορίζει ρητά ότι το πλήρωμα του πλοίου απαγορεύεται να εκτελεί ακόμα και εργασίες συντήρησης όταν το πλοίο βρίσκεται σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ή επιχείρηση, όμως με ευθύνη των εφοπλιστών, του ΥΕΝ και των Λιμενικών Αρχών, ο νόμος παραβιάζεται κατάφωρα.

Αυτή τη στιγμή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - Πειραιά βρίσκονται 11 πλοία, στα οποία, μπροστά στα μάτια των λιμενικών, εκτελούνται σοβαρές επισκευαστικές εργασίες από το ίδιο το πλήρωμα, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ναυτεργατών, υπονομεύει τη λειτουργία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και αυξάνει την ανεργία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος στις συγκεκριμένες περιπτώσεις;
  • Είναι στις προθέσεις του ΥΕΝ να υπερασπίσει την εφαρμογή του και τι μέτρα παίρνει προς αυτήν την κατεύθυνση;".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ