Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διευκολύνεται η εισφοροδιαφυγή

Αυξάνονται οι δόσεις εξόφλησης των χρεών προς ΙΚΑ και άλλα Ταμεία, επιβράβευση των "καλών" εργοδοτών με... εκπτώσεις

Επανέρχεται η κυβέρνηση σε "διευκολύνσεις" των εργοδοτών που οφείλουν εκατοντάδες δισ. δραχμές στο ΙΚΑ και σε άλλα Ταμεία, με μια ρύθμιση στην κατεύθυνση διαιώνισης και τελικά αποφυγής καταβολής των χρεών τους.

Ενδεικτικό είναι ότι η "διευκόλυνση" θα γίνεται "με κύριο κριτήριο τη συμπεριφορά του οφειλέτη και την αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση",ενώ με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ θα είναι δυνατό να αυξάνονται οι "διευκολύνσεις", πέρα από όσα ορίζει η διάταξη!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,το υφιστάμενο σύστημα εξόφλησης των οφειλών σε 12 δόσεις δε λειτουργεί και γίνονται επιμέρους ρυθμίσεις, που παρατείνουν την εξόφληση των χρεών και αυξάνουν τις δόσεις σημαντικά. Ετσι, τώρα η εξόφληση θα μπορεί να γίνει σε 24 με 36 ισόποσες δόσεις,ενώ φτάνει τις 60 δόσεις,αν η επιχείρηση - οφειλέτης έχει κηρυχτεί σε πτώχευση ή εκκαθάριση!

Παράλληλα, προβλέπονται και εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη,ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Για τις 24 δόσεις η έκπτωση θα είναι 10% και από 25 έως 36 δόσεις θα είναι 5%.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι, αν μια επιχείρηση παραβεί τις υποχρεώσεις της προς το ΙΚΑ, τότε επιβαρύνεται με το 30% των οφειλών της και με 50% αν ελέγχεται μηχανογραφικά.

Επιπλέον, αν ένας εργοδότης δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα μπορεί μέσα σε έξι μήνες να ζητήσει νέα ρύθμιση, με διαφοροποιήσεις στις προκαταβολές που οφείλει να καταβάλλει. Ταυτόχρονα, με μια μικρή παρακράτηση, θα μπορεί να εφοδιάζεται με ασφαλιστική ενημερότητα.

Η διάταξη αυτή ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επαφή... με τον πολίτη

Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται υποχρεωτική ακρόαση του ασφαλισμένου, εάν απορριφθεί αίτησή του για συνταξιοδότηση. Αν η ακρόαση δε γίνει, τότε η σχετική απόρριψη θα θεωρείται παράνομη. Ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι προς το παρόν δεν επεκτείνεται και σε άλλες διαφορές η ρύθμιση, επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό...

Ακόμη, ο ασφαλισμένος θα μπορεί με αίτησή του, μέσα σε πέντε χρόνια πριν την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου συνταξιοδότησης, να μαθαίνει τον ακριβή χρόνο ασφάλισής του. Η απάντηση που θα του δίνουν εξομοιούται με απόφαση,κάτι που δεν ισχύει τώρα.

Αλλάζει επίσης η στελέχωση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ, στις οποίες θα προεδρεύει δικαστικός λειτουργός.

Επίσης, θα υπάγονται στο ΙΚΑ και οι ιερόδουλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ