Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Ωμός εκβιασμός των εργαζομένων

"Ωμό εκβιασμό" χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου την πρόθεση της εργοδοσίας να διακόψει την παραγωγή, αν το προσωπικό δεν υποκύψει στις αξιώσεις της, ενώ παράλληλα αποφάσισαν σε γενική συνέλευση να διακόψουν τις επαφές με τη διοίκηση της εταιρίας.

Με το ψήφισμα της συνέλευσης, καταγγέλλονται οι αποφάσεις της εργοδοσίας για απολύσεις και ανατροπή θεμελιακών δικαιωμάτων και σημειώνεται ότι πέρα από το ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα και άρα δε δικαιολογείται διακοπή παραγωγής, υπάρχει και η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που η ισχύς της άρχισε μόλις στις 1/5/98 και την οποία η διοίκηση της Εταιρίας δεν καταγγέλλει, προφανώς επειδή δεν μπορεί να θεμελιώσει, ούτε σαν"σημαντική μεταβολή" των συνθηκών.

"Η πολιτεία εμπλέκεται στην υπόθεση άμεσα είτε σαν εργοδότης, είτε σαν ιδιοκτήτης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ. ΠΕ.) που μετέχει στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (ΕΠΒΑ) και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της", τονίζεται στο ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση των εργαζομένων, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει τους εργαζόμενους και όλη την κοινή γνώμη για την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων και στη συνέχεια να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα εκτεταμένων ερευνών στην περιοχή, είτε με επέμβαση, βάσει σύμβασης, στο πρόγραμμα της ΕΠΒΑ είτε με τα ΕΛΠΕ. Επίσης, να δεσμευτεί ότι θα αναλάβει τα αντικείμενα της ΕΠΒΑ, όταν αυτή αποχωρήσει, και τέλος να εγγυηθεί και να αναλάβει την καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων σε περίπτωση οποιασδήποτε αδυναμίας της ΕΠΒΑ.

"Είναι πεποίθησή μας ότι τα πετρέλαια μπορούν να μείνουν και να γίνουν η καρδιά της οικονομίας της περιοχής. Διεκδικούμε την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υποθαλάσσια οικονομική ζώνη, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν και την παράλληλη δημιουργία σύγχρονης Πετροχημικής Βιομηχανίας, με βασικό φορέα το ελληνικό δημόσιο", καταλήγει το ψήφισμα.

ΕΣΑΚ - ΝΑΣ

Να μη δώσουν ούτε χιλιοστό από τα δικαιώματα που τους έχουν απομείνει, καλούν τους εργαζόμενους στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (ΕΠΒΑ) με κοινή τους ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Χημικής βιομηχανίας Καβάλας και η ΝΑΣ Καβάλας."Η ΕΠΒΑ είναι μια από τις δύο - τρεις μεγάλες βιομηχανίες που επιλέχθηκαν για το ξεκίνημα του οριστικού ξηλώματος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων", τονίζεται στην ανακοίνωση. "Κυβέρνηση, συναινετικά κόμματα, παρατάξεις, κάποιοι συνδικαλιστές, νομαρχοδήμαρχοι και άλλοι μαζί με τους ξένους αφέντες, υλοποιούν ένα συγκεκριμένο καλά μελετημένο σχέδιο, για να απαλλαγούν από τους δήθεν "προνομιούχους" της ΕΠΚΑ και να συνεχίσουν με νέους όρους εκμετάλλευσης, ανθρώπων και πόρων. Η μακάρια ανοχή και συγκατάθεση που δείχνει τα τελευταία χρόνια η τοπική πολιτική και συνδικαλιστική "ηγεσία" απέναντι στην προϊούσα αποβιομηχάνιση και το όργιο της υπερεκμετάλλευσης στις υπάρχουσες επιχειρήσεις, η αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα των ίδιων των εργαζόμενων στην ΕΠΒΑ, άνοιξε για τα καλά την όρεξη των πολυεθνικών, που μονοπωλούν την έρευνα και την εκμετάλλευση των πετρελαίων μας", σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα αντίπαλα με τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Πετρέλαια (2021-05-28 00:00:00.0)
Ζητάνε και... τα ρέστα οι βιομήχανοι (1999-04-24 00:00:00.0)
Για την DENISON "δουλεύει" η κυβέρνηση (1999-01-21 00:00:00.0)
Η Καβάλα αντιδρά στους εκβιασμούς της DENISON (1998-12-10 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για ΕΠΒΑ (1998-11-25 00:00:00.0)
Εκβιαστικό τελεσίγραφο (1998-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ