Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αξιος ο μισθός τους!

"Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς"! Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το "Ταμείο εργατοπατέρων" και τον τρόπο που ανακοινώθηκε η συγχώνευσή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Η σύνταξη του εργατοπατέρα - αυτή η άθλια επινόηση της Μεταξικής δικτατορίας, που λειτούργησε από τότε μέχρι σήμερα για την εξαγορά και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος - διαιωνίζεται! Και, επιπλέον, διαιωνίζεται με έναν τρόπο άκρως προκλητικό για όλους τους ασφαλισμένους. Ετσι, ενώ η ιστορία των συγχωνεύσεων Ταμείων χρησιμοποιείται στις άλλες περιπτώσεις σαν προπέτασμα καπνού για τη δραστική περικοπή συντάξεων και άλλων παροχών (δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, εργάτες μετάλλου κλπ.), εδώ - στο βασίλειο της διαφθοράς - τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ, δε θίγονται "ασφαλιστικά δικαιώματα", ούτε "ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες"! Εδώ, όχι μόνο οι ήδη συνταξιούχοι, αλλά και όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι μέχρι τη συγχώνευσή του, θα έχουν από το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ ακριβώς τις ίδιες απολαβές που θα είχαν στο αμαρτωλό Ταμείο! (Η κριτική βεβαίως αφορά τους συνδικαλιστές και όχι τους υπαλλήλους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι ασφαλισμένοι στο ίδιο Ταμείο).

***

Επίσης, ενώ για την ενοποίηση των άλλων Ταμείων δεν υπάρχουν καν αναλογιστικές μελέτες για να ξέρουν οι ασφαλισμένοι πού πάνε, εδώ το συγχωνευόμενο Ταμείο - που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως η "ελίτ" στα πλαίσια του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ - θα πάρει μαζί του και την "προίκα" του, που είναι πόροι που καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και που του αποδίδονται μέσω της Εργατικής Εστίας και άλλων ασφαλιστικών ταμείων! Και αυτό, όχι γιατί κάποιοι σκέφτηκαν το μέλλον του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, που επιβαρύνεται πλέον με τις παχυλές συντάξεις των εργατοπατέρων, αλλά ακριβώς για να δικαιολογήσουν και να εξασφαλίσουν την εργατοπατερική σύνταξη. Και κάτι ακόμα: Ενώ για τις άλλες ασφαλιστικές αλλαγές, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, περνάει κυριολεκτικά ως οδοστρωτήρας πάνω από τις οξύτατες αντιδράσεις των ασφαλισμένων, εδώ επικαλείται, με αφοπλιστική... ευαισθησία, τις "αντιδράσεις" και τις "προσδοκίες", για να αποδείξει αυτό που λέγεται από παλιά. Οτι, και όλο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης να καταρρεύσει, η σύνταξη του εργατοπατέρα ποτέ δεν πεθαίνει!

***

Προκλητικός και ταυτόχρονα ανιστόρητος εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πρόκληση. "Αυτό το Ταμείο - είπε - φτιάχτηκε σε μια δύσκολη εποχή για να στηρίξει το συνδικαλιστικό κίνημα"! Μ' άλλα λόγια, ο Μεταξάς έφτιαξε το Ταμείο αυτό για να ενισχύσει την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος!

***

Πιο προκλητικοί, όμως, ακόμα και από τον ίδιο τον υπουργό και την κυβέρνησή του είναι οι προκαθήμενοι της ΓΣΕΕ, που πρόσφατα ζήτησαν ακόμα και την αναβάθμιση του "Ταμείου των εργατοπατέρων". Είναι όλοι εκείνοι που κάνουν το συνδικαλισμό προσοδοφόρο επάγγελμα. Η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" τούς ανταμείβει γι' άλλη μια φορά για τις υπηρεσίες τους. Αξιος ο μισθός τους!

Μ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ