Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Καβάλα αντιδρά στους εκβιασμούς της DENISON

Μαζικό και μαχητικό το χθεσινό συλλαλητήριο και σφοδρή η καταγγελία της στάσης της κυβέρνησης

"Η DENISON να πάει στον Καναδά - Τα πετρέλαια θα βγάλει η εργατιά".Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή μεγάλη παγκαβαλιώτικη συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο της Εταιρίας Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (ΕΠΒΑ) και στις απολύσεις 350 εργαζομένων. Παρά το τσουχτερό κρύο και τη συνεχή χιονόπτωση, περίπου 2.000 Καβαλιώτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φορέων της Καβάλας. Ανάμεσά τους, οι απολυμένοι της ΕΠΒΑ με τις οικογένειές τους, μαζική αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές που προσήλθαν στη συγκέντρωση μετά το τέλος της δικής τους κινητοποίησης. Επίσης, συμμετείχαν και δεκάδες επαγγελματίες οι οποίοι από τις 12.30 μετά το μεσημέρι έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

Οι ομιλητές, δήμαρχοι, νομάρχες, ο υπερνομάρχης Καβάλας - Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και ο πρόεδρος των απολυμένων Θ. Δαμόκας, κατήγγειλαν τον εκβιασμό της καναδικής πολυεθνικής DENISON και στηλίτευσαν την κυβερνητική αδιαφορία, διεκδικώντας μέτρα για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και επαναπρόσληψη του προσωπικού. Ο μόνος εκπρόσωπος κόμματος που παραβρέθηκε και μίλησε, ήταν ο γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, Τάσος Ζουρνατζίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης των μετώπων πάλης για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, καλώντας τους εργαζόμενους να μην κάνουν πίσω από την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Επίσης ο Τ. Ζουρνατζίδης αξίωσε να εφαρμοστεί η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την DENISON και αν αυτή δε συμμορφωθεί, να εκδιωχθεί και να τη διαδεχτεί η ΕΛΠΕ. Πρόσθεσε ότι δε θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη, αν η κυβέρνηση καθοδηγούσε την Εταιρία Πετρελαίων Βόρειου Αιγαίου σύμφωνα με το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, των εργαζομένων και της περιοχής.

Ακολούθησε μαζική πορεία ως τα γραφεία της Εταιρίας και στη συνέχεια οι απολυμένοι αναχώρησαν για τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης για να συνεχίσουν τον αποκλεισμό του εργοστασίου.

Στο μεταξύ ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου κατέθεσε χθες για το θέμα της ΕΠΒΑ Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι για άλλη μια φορά δε συζητείται στη Βουλή η, έτσι κι αλλιώς, "χλιαρή" για το ίδιο θέμα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε πριν 15 μέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Η. Παπαδόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ