Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
"Μαχαίρι" στις συντάξεις χηρείας

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Ο "Ρ" δημοσιεύει από σήμερα σειρά άρθρων του ειδικού συνεργάτη του Χ. Ρουπακιώτη για πλευρές του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Η κυβέρνηση με το λεγόμενο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στο όνομα της ισότητας των φύλων, προχωρεί σε ριζική ανατροπή του καθεστώτος συντάξεων χηρείας. Επεκτείνει το δικαίωμα σύνταξης εκτός από τη χήρα και στο χήρο σύζυγο, αλλά με δραματικές περικοπές όσον αφορά το χρόνο καταβολής και το ύψος των συντάξεων χηρείας. Καταργούνται έτσι, βασικά δικαιώματα των γυναικών που ίσχυαν από καταβολής της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο εξής, θα χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο το 50% της σύνταξης του θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και όχι κάτω της κατώτατης σύνταξης λόγω θανάτου, μόνο για τρία χρόνια και θα επαναχορηγείται μετά το 65ο έτος της ηλικίας. Εφόσον, κατά την ημερομηνία θανάτου, ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το 45ο της ηλικίας, θα συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη. Στις περιπτώσεις όμως, που εργάζεται σε μισθωτή εργασία ή απασχολείται σε αυτοτελές επάγγελμα ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, πλην ΟΓΑ, ανεξάρτητα από το ύψος μισθού, εισοδήματος ή σύνταξης, θα λαμβάνει μόνο το 30% της σύνταξης. Στις ίδιες περιπτώσεις ο επιζών σύζυγος μετά το 65ο έτος της ηλικίας του, θα λαμβάνει το 50% της σύνταξης. Εφόσον, τέλος ο επιζών σύζυγος κατά την ημερομηνία του θανάτου, είναι ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω, θα λαμβάνει μόνο το 50%.

Το νομοσχέδιο αφορά τους συνταξιοδοτούμενους λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου από τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν αφορά τους δικαιοδόχους των δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, των υπαλλήλων του ΝΠΔΔ και των ναυτικών. Ετσι η αρχή της ίσης μεταχείρισης πάει περίπατο.

Το νομοσχέδιο κινείται στη γραμμή των σκληρών περικοπών στις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Να σημειώσουμε, ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου του ΙΚΑ, ενώ το 1993 αντιστοιχούσαν στο 21,98% του συνόλου των συντάξεων του ΙΚΑ, το 1999 πέφτουν στο 19,92%.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί προς το χειρότερο κι αυτό ακόμη το εκτρωματικό καθεστώς για τους ασφαλιζόμενους από την 1/1/1993, που πρόβλεπε την καταβολή ολόκληρης της σύνταξης χηρείας και μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος είχε εισόδημα μεγαλύτερο του 40πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη(259.680 δραχμές) του 50% της σύνταξης.

Για τις περισσότερες γυναίκες, που εργάζονται με χαμηλές αμοιβές ή που παίρνουν τις γνωστές κατώτατες συντάξεις ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κ.ά., η σύνταξη δε θα είναι παρά βοήθημα. Ετσι το 30% της σύνταξης, μετά το 45ο έτος για τους δικαιούχους λόγω θανάτου ασφαλισμένου μέχρι 31/12/92 θα αντιστοιχεί σε 29.388 δραχμές και λόγω θανάτου ασφαλισμένου από την 1/1/93 σε 9.181 δραχμές. Εξάλλου το 50% της σύνταξης, μετά το 65ο έτος για τους δικαιούχους λόγω θανάτου ασφαλισμένου μέχρι 31/12/92 θα αντιστοιχεί σε 48.980 δραχμές και ασφαλισμένου από την 1.1.93 σε 15.302.

Οπως υπολογίζεται, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας, όπως η σημερινή, το συνολικό ποσό των χορηγούμενων συντάξεων λόγω θανάτου θα περιοριστεί σταδιακά στο 1/2.

Το ισχύον καθεστώς συντάξεων λόγω θανάτου παρέχει κάποιες εγγυήσεις αξιοπρεπούς επιβίωσης για τις γυναίκες, ιδιαίτερα όσες δεν εργάζονται, στις περιπτώσεις θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου συζύγου τους. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις αδικαιολόγητης πολλαπλής συνταξιοδότησης χηρών, από ίδιο δικαίωμα και από δικαίωμα λόγω θανάτου του συζύγου τους. Αυτή η πολυσυνταξιοδότηση είναι ορθό να περιοριστεί και αυτό μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση του αιτήματος των εργαζομένων να μην υπερβαίνει το ποσό των συντάξεων κάθε συνταξιούχου ένα προκαθορισμένο γενικό ανώτατο όριο. Τέτοιο όριο θα μπορούσε να είναι το 60πλάσιο του εκάστοτε ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (389.520 δραχμές σήμερα). Για τις περιπτώσεις απασχόλησης των συνταξιούχων λόγω θανάτου, εξάλλου, πρέπει να ισχύουν οι γενικοί περιορισμοί, που θα ισχύουν για όλους τους απασχολούμενους συνταξιούχους.

* Ο Χρήστος ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ είναι τ. υποδιοικητής του ΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ