Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παραπέρα αλλοίωση του χαρακτήρα του ΟΕΚ

Την αλλαγή των μορφών παρέμβασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας σε μια κατεύθυνση παραπέρα αλλοίωσης του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού, με σχετικό νομοσχέδιο που θα φέρει το πρώτο τρίμηνο του '99, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου στο συνέδριο: "Η κοινωνική κατοικία στην Ελλάδα και οι προοπτικές της". Το συνέδριο διοργάνωσε ο ΟΕΚ, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

Οι "νέες μορφές δράσης", που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, θα αφορούν την εκμίσθωση κατοικιών από τον ΟΕΚ σε δικαιούχους του, οι οποίοι μετά από μια πενταετία θα μπορούν να αγοράσουν την κατοικία που νοικιάζουν. Την κατασκευή κατοικιών απ' τον ΟΕΚ, που στη συνέχεια θα πουλάει (!) κατά προτεραιότητα σε δικαιούχους του, που έχουν πάρει δάνειο από τον Οργανισμό μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Την κατασκευή κατοικιών σε βιομηχανικές - τουριστικές περιοχές για να τις νοικιάζει! Την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών, "σε συνεργασία - είπε - με άλλους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα". Επίσης, στη λογική της άσκησης κοινωνικής πολιτικής με χρήματα του ΟΕΚ, ο υπουργός έκανε λόγο για προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από τον Οργανισμό για σπουδαστές.

Για παραπέρα "πάγωμα" των προγραμμάτων του ΟΕΚ, τα οποία έχουν σταματήσει εδώ και δυο μήνες, αλλά και για εγκατάλειψη των δανείων ΕΣΑΚ που δίνονται εξ ολοκλήρου απ' τον ΟΕΚ, προϊδέασε ο υπουργός λέγοντας ότι "το '99 θα δώσουμε βάρος στο δανειοδοτικό πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου και μόνο"!

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλας ισχυρίστηκε ότι υπήρξε "μεγάλο άλμα" (!) σε όλα τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "μέση ετήσια αύξηση 255% είχαμε στα χορηγούμενα από τον ΟΕΚ επιδόματα ενοικίου"! Να σημειώσουμε απλώς ότι φέτος, λόγω έλλειψης χρημάτων, κανείς δικαιούχος δεν πήρε επιδότηση ενοικίου και θα πρέπει να περιμένουν το νέο έτος και βλέπουμε...

Ο εκπρόσωπος τους ΣΕΒ Α. Σκιαδάς,στην ομιλία του έκανε λόγο για αναγκαιότητα "ο ΟΕΚ να θέσει μελλοντικούς στόχους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του" και υπεραμύνθηκε των νέων μορφών δράσης που προωθεί η κυβέρνηση και τις οποίες "θα στηρίξει ο ΣΕΒ"...

Στο συνέδριο, που συνεχίζεται και σήμερα, χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ Α. Καλατζάκος και εκπρόσωποι άλλων φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ