ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ"
Ολοι στις κάλπες!

Αρχίζουν αύριο οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά

"Η ταξική συσπείρωση, η μαζική αγωνιστική αντεπίθεση, είναι ο δικός μας μονόδρομος!".Με αυτό το κεντρικό σύνθημα η "Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών" καλεί, με διακήρυξή της, τους μεταλλεργάτες του Πειραιά να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες που ανοίγουν αύριο Σάββατο, 7 του μήνα, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο συνδικάτο τους και να εμπιστευτούν ξανά την ψήφο τους στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις.

Οι μεταλλεργάτες καλούνται από την "Αγωνιστική Ενότητα", να συνεχίσουν τον αγώνα για:

- Κλαδική πολιτική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

- Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της υποδομής (ντόκους, δεξαμενές, γερανούς, δίκτυα κ.ά.) και έργα στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας.

- Στήριξη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των κατασκευών - μετασκευών. Να γίνουν στο Πέραμα οι κατασκευές του ακτοπλοϊκού στόλου.

- Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 με παράλληλη μείωση των προϋποθέσεων.

- Μόνιμη κάλυψη των ανέργων, με παράλληλη μείωση των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος, μέχρι να βρουν δουλιά.

- Πλήρη κάλυψη των ανέργων στη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

- Ανατροπή των μέτρων απόσυρσης των εργαζομένων από τη Ζώνη που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση με το γνωστό "πακέτο" μέτρων.

"Η μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση δείχνει τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχουν οι μεταλλεργάτες στο συνδικάτο και την παράταξή μας. Δείχνει, επίσης, ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος στο μονόδρομο της ΟΝΕ, που προβάλλει η κυβέρνηση και τα άλλα ευρωλάγνα κόμματα, καθώς και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να αντιτάξει το δικό του μέτωπο πάλης που κτίζεται καθημερινά μέσα από τα προβλήματα και τους αγώνες", υπογραμμίζεται στη διακήρυξη του συνδυασμού. "Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη - συνεχίζει - η κυβέρνηση έσπασε τα μούτρα της όχι μόνο το 1995, που κτύπησε με τα ΜΑΤ, αλλά καθημερινά, αφού βασικές επιλογές της όπως κλείσιμο της Ζώνης, κατάργηση 7ωρου, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, απέτυχε να τις υλοποιήσει".

Ειδικότερα για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι οι μεταλλεργάτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μαρασμού αυτού του οικονομικού πνεύμονα, που προσφέρει στην οικονομία της χώρας 200 δισ. δραχμές τον χρόνο σε συνάλλαγμα, έχουν χρέος να χαλάσουν αυτά τα σχέδια.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
Ωμός εκβιασμός των εργαζομένων

"Ωμό εκβιασμό" χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου την πρόθεση της εργοδοσίας να διακόψει την παραγωγή, αν το προσωπικό δεν υποκύψει στις αξιώσεις της, ενώ παράλληλα αποφάσισαν σε γενική συνέλευση να διακόψουν τις επαφές με τη διοίκηση της εταιρίας.

Με το ψήφισμα της συνέλευσης, καταγγέλλονται οι αποφάσεις της εργοδοσίας για απολύσεις και ανατροπή θεμελιακών δικαιωμάτων και σημειώνεται ότι πέρα από το ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα και άρα δε δικαιολογείται διακοπή παραγωγής, υπάρχει και η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που η ισχύς της άρχισε μόλις στις 1/5/98 και την οποία η διοίκηση της Εταιρίας δεν καταγγέλλει, προφανώς επειδή δεν μπορεί να θεμελιώσει, ούτε σαν"σημαντική μεταβολή" των συνθηκών.

"Η πολιτεία εμπλέκεται στην υπόθεση άμεσα είτε σαν εργοδότης, είτε σαν ιδιοκτήτης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ. ΠΕ.) που μετέχει στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (ΕΠΒΑ) και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της", τονίζεται στο ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση των εργαζομένων, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει τους εργαζόμενους και όλη την κοινή γνώμη για την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων και στη συνέχεια να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα εκτεταμένων ερευνών στην περιοχή, είτε με επέμβαση, βάσει σύμβασης, στο πρόγραμμα της ΕΠΒΑ είτε με τα ΕΛΠΕ. Επίσης, να δεσμευτεί ότι θα αναλάβει τα αντικείμενα της ΕΠΒΑ, όταν αυτή αποχωρήσει, και τέλος να εγγυηθεί και να αναλάβει την καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων σε περίπτωση οποιασδήποτε αδυναμίας της ΕΠΒΑ.

"Είναι πεποίθησή μας ότι τα πετρέλαια μπορούν να μείνουν και να γίνουν η καρδιά της οικονομίας της περιοχής. Διεκδικούμε την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υποθαλάσσια οικονομική ζώνη, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν και την παράλληλη δημιουργία σύγχρονης Πετροχημικής Βιομηχανίας, με βασικό φορέα το ελληνικό δημόσιο", καταλήγει το ψήφισμα.

ΕΣΑΚ - ΝΑΣ

Να μη δώσουν ούτε χιλιοστό από τα δικαιώματα που τους έχουν απομείνει, καλούν τους εργαζόμενους στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (ΕΠΒΑ) με κοινή τους ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Χημικής βιομηχανίας Καβάλας και η ΝΑΣ Καβάλας."Η ΕΠΒΑ είναι μια από τις δύο - τρεις μεγάλες βιομηχανίες που επιλέχθηκαν για το ξεκίνημα του οριστικού ξηλώματος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων", τονίζεται στην ανακοίνωση. "Κυβέρνηση, συναινετικά κόμματα, παρατάξεις, κάποιοι συνδικαλιστές, νομαρχοδήμαρχοι και άλλοι μαζί με τους ξένους αφέντες, υλοποιούν ένα συγκεκριμένο καλά μελετημένο σχέδιο, για να απαλλαγούν από τους δήθεν "προνομιούχους" της ΕΠΚΑ και να συνεχίσουν με νέους όρους εκμετάλλευσης, ανθρώπων και πόρων. Η μακάρια ανοχή και συγκατάθεση που δείχνει τα τελευταία χρόνια η τοπική πολιτική και συνδικαλιστική "ηγεσία" απέναντι στην προϊούσα αποβιομηχάνιση και το όργιο της υπερεκμετάλλευσης στις υπάρχουσες επιχειρήσεις, η αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα των ίδιων των εργαζόμενων στην ΕΠΒΑ, άνοιξε για τα καλά την όρεξη των πολυεθνικών, που μονοπωλούν την έρευνα και την εκμετάλλευση των πετρελαίων μας", σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Την ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 8 Νοέμβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.Η συνέλευση θα γίνει στο θέατρο "ΠΕΡΟΚΕ" στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 8.30 το πρωί και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Ο ετήσιος απολογισμός δράσης του ΔΣ, προβλήματα του κλάδου, πρόγραμμα δράσης, οικονομικός απολογισμός κλπ.

ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ
"Οχι" στη διαλυτική πολιτική

Κρίσιμη για το μέλλον της ΣΟΦΤΕΞ είναι η κάθε ώρα που περνά, αφού, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αυτή η εβδομάδα θα είναι η καταληκτική των διαπραγματεύσεων με τη "New Co", για την πώληση ή μη της επιχείρησης, με τους παράγοντες του υπουργείου να εμφανίζονται "απαισιόδοξοι".

Παρά την κρισιμότητα των περιστάσεων, η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, αν και έχει πάρει απόφαση στην κατεύθυνση να σταματήσει άμεσα το ξεπούλημα διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ, αποφεύγει να έρθει σε σύγκρουση με την πολιτική που έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση την επιχείρηση.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ,στη συνάντηση των σωματείων την περασμένη Δευτέρα με την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, η πλειοψηφία του σωματείου απέφυγε να θέσει στην υφυπουργό τις θέσεις του σωματείου και όταν αυτές τέθηκαν από το συνδικαλιστή της ΕΣΑΚ, όχι μόνο δε στηρίχτηκε από τους συναδέλφους τους, αλλά υπονομεύτηκε. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι η πολιτική αυτή οδηγεί μαθηματικά στη διάλυση της εταιρίας και μάλιστα εν μέσω εκβιασμών προς τους εργαζόμενους να δεχτούν αδιαμαρτύρητα το όποιο αντεργατικό μέτρο της κυβέρνησης και των υποψηφίων αγοραστών. Τέλος η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης να έρθουν σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική διάλυσης της εταιρίας και να απαιτήσουν: την άμεση χρηματοδότηση της ΣΟΦΤΕΞ με ευθύνη της κυβέρνησης, να σταματήσει η διάλυση της εταιρίας και να δοθεί επιχειρησιακό σχέδιο που θα διασφαλίζει την ύπαρξη της εταιρίας και των εργαζομένων.

Μονοπαραταξιακό προεδρείο στο ΕΚ Λιβαδειάς

ΕΣΑΚ: "Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για τα προβλήματα των εργαζομένων"

Μονά ζυγά δικά της τα θέλει η ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς που αποφάσισε και συγκρότησε μονοπαραταξιακό προεδρείο, αποκλείοντας τις άλλες παρατάξεις. Να σημειωθεί ότι το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν περίπου μήνα, ανέδειξε την ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) σε δεύτερη και ενισχυμένη δύναμη (4 από 3 έδρες), ενώ η ΠΑΣΚΕ έλαβε 6 έδρες και η ΔΑΚΕ 1 έδρα.

Σχολιάζοντας το παραπάνω η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Εμείς δεν παλεύουμε για θέσεις και καρέκλες, και από τη θέση του απλού μέλους του ΔΣ θα δώσουμε τη μάχη. Θα τους αναγκάσουμε να κινηθούν προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θα τους αναγκάσουμε να λειτουργήσουν το Εργατικό Κέντρο στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων".

Αναφορικά με το συνέδριο, σημειώνεται: "Εκτός της απαράδεκτα χαμηλής συμμετοχής των αντιπροσώπων (40 παρόντες στους 109), κανένας εργαζόμενος δεν πήρε είδηση ότι το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο του νομού πραγματοποιούσε τη δημόσια "απολογία" του".

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ καταγγέλλει επιπλέον ότι η κυβερνητική πλειοψηφία του ΕΚΛ το μετέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια σε χειροκροτητή των αντεργατικών επιλογών, έβαλε "πλάτη" να περάσει χωρίς κραδασμούς ο αντεργατικός νόμος. "Ολα αυτά - καταλήγει η ανακοίνωση - εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να ανατραπούν και θα ανατραπούν. Η ΕΣΚ θα βρίσκεται κοντά στα προβλήματα, θα ενημερώνει τους εργαζόμενους, θα καταγγέλλει τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις προσπάθειες συγκάλυψής τους από τις ελιτίστικες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ