ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΙΤΣ"
Χωρίς τέλος η εκατόμβη νεκρών...

ΤΕΓΚΟΥΘΙΓΑΛΠΑ. -

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο θλιβερός απολογισμός από το φονικό πέρασμα του τυφώνα "Μιτς", πάνω από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Τα νεότερα στοιχεία μιλούν για πάνω από 26.500 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους. Οσο γι' αυτούς που επέζησαν... παλεύουν, με πενιχρά μέσα, να επιβιώσουν, εξασφαλίζοντας λίγη τροφή και ένα στεγνό μέρος για να μείνουν.

Μόνον στην Ονδούρα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 14.600, ενώ χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δημοσίων Εργων αναφέρει ότι πάνω από 1.400.000 οικογένειες έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Στη Νικαράγουα, πάλι, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων είναι 4.000 και 7.000 αντίστοιχα.Την ίδια ώρα, καταφτάνουν στις πληγείσες χώρες ανθρωπιστικές αποστολές από διάφορες χώρες του κόσμου, μετά και από την απελπισμένη έκκληση βοήθειας που απηύθυναν οι κυβερνήσεις της Νικαράγουας, της Ονδούρας και άλλων χωρών της Κεντρικής Αμερικής. Το περασμένο 24ωρο, για παράδειγμα, κατέφτασαν στην Ονδούρα οι πρώτοι 181 Καναδοί της ειδικής ομάδας επέμβασης σε περιπτώσεις καταστροφών (DART).

Ερώτηση ΚΚΕ

Σχετική Ερώτηση υπέβαλαν χτες στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης και Ορέστης Κολοζώφ, οι οποίοι ζητούν να μάθουν εάν και τι προτίθεται να κάνει η Αθήνα, για να συμβάλει στις προσπάθειες επανάκαμψης των χωρών αυτών από την πρόσφατη βιβλική καταστροφή. Επιπλέον, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επισημαίνουν στην Ερώτησή τους την ανάγκη παραγραφής του εξωτερικού χρέους των χωρών αυτών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φεύγουν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη για λόγους οικονομίας;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη σημαντική μείωση της ΝΑΤΟικής αεροπορικής δύναμης, που είναι αναπτυγμένη για το ενδεχόμενο να διεξαχθούν επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε χτες ανώνυμος αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό αξιωματούχο η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται μόνο στην άμβλυνση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς η σχετική απόφαση πάρθηκε και με βάση διάφορους... οικονομικούς υπολογισμούς. Οπως μάλιστα δήλωσε σε δημοσιογράφους Δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης, τα αεροπλάνα που αποσύρθηκαν ήταν αυτά των οποίων η συντήρηση κοστίζει περισσότερο!

Την ίδια ώρα, στην Πρίστινα, οι Σέρβοι αστυνομικοί δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις περιπολίες τους στο Κόσσοβο, φοβούμενοι αντίποινα από την αλβανική κοινότητα μετά τον πρόσφατο φόνο δύο συναδέλφων τους. Οι Αλβανοί του Κόσσοβου κατηγορούν τους Σέρβους ότι τα θύματα ήταν εκείνοι που άνοιξαν πρώτοι πυρ σε ομάδα ομοεθνών τους, παραβιάζοντας έτσι την υπό αμερικανική αιγίδα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Αντίθετα, εκπρόσωπος της σερβικής αστυνομίας στην Πρίστινα υποστήριξε ότι οι δύο Σέρβοι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή έπεσαν θύματα ενέδρας ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου", που επιχείρησαν με τον τρόπο αυτό να προκαλέσουν "χτύπημα" στη συμφωνία εκεχειρίας. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν εξασφαλίσουν δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες στο Μαλίσεβο έως σήμερα, τότε οι αστυνομικοί θα αυξήσουν τις περιπολίες τους για να εξασφαλίσουν έτσι την ασφαλή διέλευση των πολιτών.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Κοινές "αντιτρομοκρατικές" ασκήσεις

ΤΙΡΑΝΑ.-

Κοινές ασκήσεις με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας διεξάγουν στα Τίρανα αλβανικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Κατά το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ασκήσεις διεξάγονται στη στρατιωτική βάση Ζαλ Χερ, στα περίχωρα των Τιράνων, όπου εδρεύει η ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων του αλβανικού στρατού.

Οι ασκήσεις, που άρχισαν στις 2 του Νοέμβρη και θα ολοκληρωθούν το προσεχές Σάββατο, εμπεριέχουν προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στα σύγχρονα μέσα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Το πρόγραμμα των ασκήσεων παρακολούθησαν χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συντονισμού, Ιλίρ Μέτα, ο υφυπουργός Αμυνας, Ιλίρ Μπότσκα και η Αμερικανίδα πρέσβειρα Μαρίσα Λίνο.

Οι ασκήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την Ειρήνη".

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αποτρόπαιο έγκλημα ακροδεξιών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αποτρόπαιο έγκλημα κατά 11 αθώων χωρικών της βορειοδυτικής Κολομβίας διέπραξαν χτες ακροδεξιοί αντάρτες. Κατηγορώντας τους για συνεργασία με αριστερές οργανώσεις, τους έσφαξαν με αλυσοπρίονα, έβαλλαν εναντίον τους με δεκάδες σφαίρες ή τους βασάνισαν φρικτά.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, οι ακροδεξιοί αντάρτες που λέγεται πως ανήκουν στην οργάνωση "Ρ - 20", διέπραξαν το φονικό κοντά στο Βεγκάτσι, κωμόπολη, κάπου 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μπογκοτά. Αστυνομικές πηγές της περιοχής είπαν σε δημοσιογράφους ότι οι ακροδεξιοί ένοπλοι χρησιμοποίησαν αλυσοπρίονα για να βασανίσουν και να αποκεφαλίσουν τα θύματά τους! Αλλοι 13 χωρικοί, μάρτυρες της θηριωδίας, απήχθησαν από τους δράστες.Ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρες Παστράνα, δε σχολίασε αμέσως το χτεσινό φονικό, αρκούμενος, ωστόσο, να εκφράσει την ελπίδα πως θα αρχίσουν σύντομα οι ξεχωριστές διαπραγματεύσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησής του με αριστερούς και ακροδεξιούς αντάρτες, με σκοπό τον αφοπλισμό τους και την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λιτότητα με νέους φόρους και "μαχαίρι" στα δημόσια έργα

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. -

Η πολιτική λιτότητας καλά κρατεί και στη Βραζιλία, όπου η κυβέρνηση γνωστοποίησε ορισμένα από τα σχέδιά της, για περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού, που σχετίζονται κύρια με τις κατασκευές δημοσίων έργων.

Οπως έγραφε χτες η εφημερίδα "Φύλλο του Σάο Πάολο", περίπου 2,5 δισ. δολάρια θα αφαιρεθούν από το ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση του Προέδρου Καρδόσο μεταξύ άλλων για τις κατασκευές δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες, προκειμένου να μην περικοπούν τα κονδύλια που θα διαθέσει του χρόνου για τη δημόσια υγεία και παιδεία.

Στις 28 Οκτώβρη, η κυβέρνηση Καρδόσο είχε ανακοινώσει ότι θα βάλει "μαχαίρι" στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, προχωρώντας σε περικοπές ύψους 5,4 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα λιτότητας, που αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο, υποτίθεται πως θα βοηθήσει τον Πρόεδρο Καρδόσο να εξοικονομήσει μέσα στο 1999, 24 δισ. δολάρια. Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση της φορολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Πρόεδρος Καρδόσο υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το πακέτο "βοήθειας" ύψους 30 με 40 δισ. δολαρίων. Η σχετική έγκριση από τα στελέχη του ΔΝΤ αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας.

"Νοικοκυριό" στην ύπαιθρο

"Νοικοκυριό" στο ύπαιθρο

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Βίαιη αντιπαράθεση οπαδών κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

NTAKA.-

Οι διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση συνεχίστηκαν χτες, σηματοδοτώντας μάλιστα κλιμάκωση της άγριας βίας των τελευταίων ημερών. Τα καταστήματα, το χρηματιστήριο και τα λιμάνια σε πολλές πόλεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς οπαδοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συγκρούονταν στους δρόμους.

Η χώρα, η οποία "αγωνίζεται να συνέλθει" από τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών που κόστισαν 1.500 ζωές, παρέλυσε από την αντιπαράθεση οπαδών κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δίκες στρατιωτικών και πολιτικών που πριν 15 χρόνια είχαν επιχειρήσει πραξικόπημα.

Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Χτες, παρά τη συνέχιση των οδομαχιών, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αν και ο αριθμός των τραυματιών ως το απόγευμα είχε φτάσει τους 30.

Οι πολίτες απέφευγαν να βγουν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα, ενώ η κυβέρνηση διέταξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να κινηθούν κανονικά, "σε μια προσπάθεια" - σχολίαζε ο ανταποκριτής του "Ρόιτερς" - "να εμφανιστεί ως φυσιολογική η κίνηση". Πάντως, ήταν άδεια. Την πόλη περιπολούσαν δεκάδες αστυνομικά τζιπ, ενώ αναπτύχθηκαν και παραστρατιωτικές ομάδες της κυβέρνησης για να "επανέλθει η τάξη".

Η απεργία άρχισε μετά τη σχετική επίκληση του BNP, του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Κχαλέντα - Ζία, και στηρίχτηκε από ακροδεξιά κόμματα τα οποία στηρίζουν στη Βουλή την κυβέρνηση. Αναμένεται να διαρκέσει ως σήμερα το απόγευμα.

Την Κυριακή δικαστήριο είχε καταδικάσει σε θάνατο διά τυφεκισμού 15 πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι το 1975 επιχείρησαν πραξικόπημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ