ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ - ΑΕΚ 1 - 0
Επιστροφή στα... πέτρινα χρόνια

Μεγάλη νίκη του Ποσειδώνα, που έβγαλε εκτός θεσμού την Ενωση

Στην ΑΕΚ των... πέτρινων χρόνων επέστρεψε χτες το μυαλό όσων παρακολούθησαν τη συνάντηση με τον Ποσειδώνα της Μηχανιώνας και το τελικό 1 - 0 (31 Πρίττας), που έβγαλε νωρίς το "δικέφαλο" εκτός θεσμού. Το '84 ήταν η Λαμία, τώρα ο Ποσειδώνας, αμφότερες ομάδες Γ Εθνικής. Δηλαδή δύο κατηγορίες υποδεέστερες από την Ενωση. Ομως μέσα στο γήπεδο ήταν τουλάχιστον μια κλάση ανώτερες. Χτες η ομάδα της Μηχανιώνας διέσυρε τους ακριβοπληρωμένους άσους, που προφανώς πίστεψαν ότι οι κιτρινόμαυρες φανέλες αρκούν για να 'ρθει η πρόκριση και επιβεβαίωσε την κρίση που υφίσταται η ΑΕΚ.

Από τη μια πλευρά υπήρχε ένα σύνολο που προσπαθούσε και από την άλλη 14 παίχτες που "τυφλώθηκαν" από την υπεροψία τους και έως τη λήξη έκαναν αγγαρεία. Μάλιστα, αν κάποιος αδικείται από το σκορ είναι οι γηπεδούχοι, που με ελάχιστη προσοχή θα είχαν πετύχει το λιγότερο άλλα δύο γκολ. Τόσο άσχημη ήταν η εικόνα των φιλοξενουμένων, που ακόμα και ο μη καταλογισμός δύο "καθαρών" πέναλτι δεν αποτελεί δικαιολογία για τον αποκλεισμό. Αλλωστε ποιος να 'χε το θράσος να επικαλεστεί τέτοια δικαιολογία.

Η εικόνα του παιχνιδιού περικλείεται απόλυτα σε δύο φράσεις των προπονητών. "Η οργάνωση του παιχνιδιού, η προσπάθεια και το φιλότιμο είναι αυτό που κάλυψε τη διαφορά δυναμικότητας", είπε ο Στράτος Βουτσακέλης. "Η εμφάνιση της ομάδας ήταν τραγική, είναι μια μαύρη μέρα για την ΑΕΚ. Πρέπει οι παίχτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι επαγγελματίες. Δεν μπορούν να σκέφτονται μόνο τα χρήματα", είπε ο Καραγκιοζόπουλος.

Ο υπηρεσιακός τεχνικός του "δικεφάλου" έριξε ακόμα ευθύνες στις προηγούμενες καταστάσεις: "πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος". Αφησε σαφή υπονοούμενα πως οι σχέσεις των παιχτών δεν είναι οι πρέπουσες: "όταν μπαίνουν στο γήπεδο πρέπει να ξεχνάνε τις αντιθέσεις", και επισήμανε ότι "πρέπει να γίνουν αλλαγές σ' όλα τα επίπεδα"... Οσο για το πρόσωπο του παιχνιδιού, τον σκόρερ Πρίττα, πανευτυχής δήλωσε: "Αυτό το γκολ σημάδεψε την καριέρα μου. Σίγουρα εμείς δεν είμαστε μεγαλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ αλλά αποδείξαμε μέσα στο γήπεδο ότι αντιμετωπίζουμε κάθε αντίπαλο στα ίσα".ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ: Καρατζιώβαλης, Αναστασόπουλος, Ζαρφειάδης, Φυντανίδης (90 Φράγκος), Τιμτσούδης, Νόβης, Πρίττας, Πεκρίδης, Τσορακλίδης (74 Χερόπουλος), Νάιτος, Αβραμίδης (87 Κυριαζίδης).

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπαμπούνσκι, Κασάπης, Μαλαδένης, Σαβέφσκι, Κοπιτσής, Ζήκος, Δώνης, Κατσαβός (65 Λάκης), Σέμπουε (46 Ιλιεφ), Καλιτζάκης (46 Κεφαλάς).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ξέσπασμα Μπάγεβιτς

Απογοητευμένος, παρά τη νίκη, είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από την παρουσία του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Ιωνικό: "Αν υπήρχε ένα ματς που θα έπρεπε να το δείχνω στους παίκτες μου ως παράδειγμα προς αποφυγήν, σίγουρα θα ήταν αυτό. Δεν είχαμε καθαρό μυαλό και μας έλειπαν στοιχεία από προηγούμενα παιχνίδια. Δυστυχώς, γιόρτασαν πρόωρα την ήττα της ΑΕΚ και την ισοπαλία του Παναθηναϊκού". Για να συνεχίσει το... ψαλτήρι ο Ντούσκο: "Ισως ακουστώ υπερβολικός, αλλά είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτή την εμφάνιση. Επρεπε να αποβληθούν δυο παίκτες του Ιωνικού για να καταφέρουμε να αλλάξουμε σωστά την μπάλα".

Οσον αφορά τον Ιλια Ιβιτς, δυσφόρησε για την αντικατάστασή του και έφυγε απευθείας για τα αποδυτήρια. Ολα δείχνουν ότι ο Σέρβος επιθετικός το καλοκαίρι θα είναι παρελθόν για την ομάδα του Πειραιά.

Με πρόστιμο - μαμούθ 2 εκατομμυρίων δραχμών και τρίμηνη διακοπή συμβολαίου με αναστολή τιμωρήθηκε ο Πίτερ Οφορίκουε για την εβδομαδιαία... κοπάνα από τις εκδηλώσεις των "ερυθρολεύκων".

  • Δεν μπόρεσε η Πόρτο να νικήσει εκτός έδρας την Μπράγκα, για τη 10η αγωνιστική του πορτογαλικού πρωταθλήματος, και έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς (έμεινε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας). Τελικό σκορ 3 - 3 σε ένα δυνατό και επεισοδιακό παιχνίδι, στο οποίο ο Παουλίνιο Σάντος είδε την κόκκινη κάρτα, ενώ ο διαιτητής μοίρασε πολλές κίτρινες κάρτες.

Τον αγώνα της αντιπάλου του Ολυμπιακού στον Α όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ παρακολούθησαν 12.000 θεατές και οι "Πορτίστας" πέτυχαν τα γκολ με τους Μάριο Ζαρντέλ (22, 73) και Ζλάτκο Ζάχοβιτς (28).

ΠΑΟ
Βαρύ κλίμα στην Παιανία

Αστραψε και βρόντηξε χθες ο προπονητής του Παναθηναϊκού Βασίλης Δανιήλ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Ο Καβαλιώτης τεχνικός σε ένα ξέσπασμα διαρκείας κατηγόρησε όσους ασκούν υπερβολική κριτική σε βάρος του Παναθηναϊκού αλλά και του ίδιου. Μίλησε για οργανωμένο σχέδιο εναντίον του, καθώς επίσης κατηγόρησε και μερίδα του Τύπου που υποβαθμίζει τις επιτυχίες και διογκώνει τις αποτυχίες. Μάλιστα ο κ. Δανιήλ προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα πάρει διαφορετική θέση από τη διοίκηση.

Οπως γίνεται αντιληπτό η απρόσμενη ισοπαλία στο Καραϊσκάκη κόντρα στον περίπου.... διαλυμένο Εθνικό έχει ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" στο πράσινο στρατόπεδο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Βαρδινογιάννης είναι πυρ και μανία από την αδιαφορία ορισμένων παικτών, όμως εξελίξεις δε θα έχουμε μέσα στη βδομάδα αφού προέχει ο αυριανός αγώνας κυπέλλου με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι ενδεχόμενη αποτυχία στο παιχνίδι αυτό θα φέρει καρατομήσεις...

Οσον αφορά στον αγωνιστικό τομέα ο Μπλένταρ Κόλα γυμνάζεται κανονικά και λογικά θα είναι στη διάθεση του προπονητή του, ενώ ο Μίκλαντ από Δευτέρα θα είναι "μάχιμος".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Θυσία στο βωμό του χρήματος

Ο στίχος "για τα λεφτά τα κάνεις όλα" αντικατοπτρίζει πλήρως τη λογική της ΟΥΕΦΑ για τη νέα μορφή των διοργανώσεών της. Περισσότεροι αγώνες, άρα μεγαλύτερα μερίδια στις ποδοσφαιρικές εταιρίες, αδιαφορώντας αν οι παίχτες καλούνται να ξεπεράσουν τ' ανθρώπινα όρια (σ.σ. μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται) και φυσικά τις πολύπλευρες επιπτώσεις στις Εθνικές ομάδες. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του αθλήματος προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς... Αρχικά στη ΓΣ της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (Γενεύη, 24/11) και οριστικά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ιερουσαλήμ) το Δεκέμβρη θα εξεταστεί το σχέδιο που αφορά το Τσάμπιονς Λιγκ και τη νέα διοργάνωση που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΥΕΦΑ, Κυπελλούχων.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ μειώνονται στο μισό τα πριμ για νίκη (από 200 εκατ. δρχ. σε 100 εκατ. δρχ.) και ισοπαλία (από 100 εκατ. δρχ. σε 50 εκατ. δρχ.) αλλά τα έσοδα των ποδοσφαιρικών εταιριών θα μεγαλώσουν. Οι αγώνες θ' αυξηθούν κατά 4 (από 13 σε 17) κάτι που σημαίνει περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο, διαφημίσεις, εισιτήρια κλπ. Ενδεικτικό είναι πως στη φάση των "16" μόνο η συμμετοχή σε κάθε αγώνα θα πριμοδοτείται με περίπου 100 εκατ. δρχ. Δηλαδή οι έξι αγώνες θ' αποφέρουν στο σωματείο περίπου 600 εκατ. δρχ.!!! Το πριμ πρόκρισης στην επόμενη φάση θα είναι 600 εκατ. δρχ... Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην άλλη διοργάνωση, αφού από τη φάση των "16" θα δημιουργηθούν όμιλοι (τέσσερις των τεσσάρων) και οι αγώνες θ' αυξηθούν από 11 σε 15.

  • Ο Σαπουντζής, λόγω της διακοπής του παιχνιδιού με τον ΟΦΗ, δεν έχει δικαίωμα ν' αγωνιστεί εναντίον του Παναθηναϊκού. Το ΔΣ της ΕΠΟ παραδέχτηκε πως υφίσταται κενό νόμου αφού έτσι ο κάθε παίχτης τιμωρείται ουσιαστικά με δύο αγωνιστικές και στην επόμενη καταστατική ΓΣ θα τροποποιήσει τον κανονισμό.
  • Πριμ 500 χιλ. δρχ. σε κάθε παίχτη του Πανιωνίου θα δώσει η ΕΠΟ για τις 4 νίκες στο κυπελλούχων.
Φαβορί η Ελλάδα

Το παραδέχεται ο τεχνικός της Νορβηγίας, αν η Εθνική μας κερδίσει την Αλβανία

Φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς στον όμιλο αν κερδίσει και την Αλβανία είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον προπονητή της Νορβηγίας, Νιλς Γιούχαν Σεμπ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ άλλων, παραδέχεται πως η ομάδα του έχει χάσει πολύτιμο έδαφος και εναποθέτει τις ελπίδες του σε ήττα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα Τίρανα. Επίσης ο Σεμπ διαψεύδει πως τ' άσχημα αποτελέσματα καθιστούν επισφαλή τη θέση του.

"Χάσαμε 5 βαθμούς και θα είναι πολύ δύσκολο να τους αναπληρώσουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι τώρα φαβορί είναι η Ελλάδα, αν και οι υπόλοιπες ομάδες έχουν αρκετές ελπίδες", είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: "Φυσικά εξαρτάται από το αποτέλεσμα του αγώνα της Ελλάδας με την Αλβανία. Αν λήξει ισόπαλο ή αν η Αλβανία νικήσει τον αγώνα, θα είναι σαν να αρχίζουν και πάλι οι αγώνες του ομίλου. Αλλά αν η Ελλάδα νικήσει, θα προχωρήσει πολύ, θα είναι το φαβορί και θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει τον όμιλο. Πάντως, δε νομίζω ότι η Αλβανία μπορεί να κόψει βαθμό από την Ελλάδα, η οποία διαθέτει πολύ καλύτερη ομάδα".

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυο... ντουζίνες ματς

Στον απόηχο της μεγάλης έκπληξης που δημιούργησε ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας διεξάγεται σήμερα το... κυρίως πιάτο του Κυπέλλου Ελλάδας. Η αγωνιστική, που "έσπασε" σε τέσσερα μέρη, ολοκληρώνεται αύριο. Το αποψινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 24 παιχνίδια που θ' αρχίσουν στις 14.30): Λάρισα - Προοδευτική (ΕΤ 1, 16.45), Πανηλειακός - Αγερσανί Νάξου, Μαρκό - Καλαμαριά, Αθηναϊκός - Καστοριά, Αμπελόκηποι - Δόξα Δράμας, Ηρακλής - Ναυπακτιακός Αστέρας, Ξάνθη - Καλλιθέα, Νίκη Βόλου - Εθνικός, Ιάλυσος - Κερατσίνι, Πιερικός - Καλαμάτα, Πανσερραϊκός - Γιάννενα, Νάουσα - Αρης, Παναιτωλικός - Εδεσσαϊκός, Παναργειακός - Τρίκαλα, Ατρόμητος - Καβάλα, Πανελευσινιακός - Πρέβεζα, Απόλλωνας - Κοζάνη, Εθνικός Αστέρας - Αιολικός, ΕΑΡ - Κιλκισιακός, Αετός Σκύδρας - ΠΑΟΚ, Παναχαϊκή - Βέροια, Καρδίτσα - Λεβαδειακός, Αγ. Νικόλαος - Παναιγιάλειος, Λύκοι - Αχαϊκή.

Ο Ποσειδώνας έβαλε τα ...γυαλιά στην ΑΕΚ. Δε φταίνε αυτά όμως για τη "μαύρη μέρα", όπως τη χαρακτήρισε ο Καραγκιοζόπουλος, αλλά όλοι...

Παράπονα από τους παίκτες του έχει ο Ντ. Μπάγεβιτς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ