ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικός "συναγερμός" και στη Βοιωτία

Προετοιμάζονται αγροτικά συλλαλητήρια στις αρχές του Δεκέμβρη

Μετά τους αγρότες της Θεσσαλίας, που προγραμματίζουν συλλαλητήρια μέσα στις επόμενες μέρες στις πόλεις και τα χωριά του κάμπου, αποφάσεις για πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τις αρχές του Δεκέμβρη πήραν και οι αγρότες της Βοιωτίας.

Σε μια περίοδο που το καζάνι της αγανάκτησης και της οργής των αγροτών του κωπαϊδικού κάμπου στη Βοιωτία "σιγοβράζει" και η αγωνιστική διάθεση για απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και της κυβέρνησης ανεβαίνει, χτες, άλλοι 45 αγρότες οδηγήθηκαν στο "αγροτοδικείο" της Λιβαδειάς, το οποίο, τελικά, ανέβαλε επ' αόριστον την εκδίκασή τους. Οι 45 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη μετά από μήνυση της Αστυνομίας, για "παρακώλυση συγκοινωνιών" κατά τις κινητοποιήσεις το Νοέμβρη του 1996, ανεβάζοντας τον αριθμό των αγροτών - ομήρων στο Νομό Βοιωτίας. Ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, κλιμακώνονται αυτό το διάστημα οι διώξεις αγωνιστών αγροτών και οι μεθοδεύσεις για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Μετά τη χτεσινή δίκη, ακολουθούν άλλες δύο, 46 αγρότες στις 2 Δεκέμβρη και άλλοι 94 στις 16 Δεκέμβρη.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκράτησης των αγροτών από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό καταστολής βρήκαν το "μάστορά τους" στην αγωνιστική θέληση των ξωμάχων για επιβίωση και δικαίωμα στη γη τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, συνεδρίασε τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βοιωτίας και αφού εξέτασε τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική, ιδιαίτερα για φέτος στους βαμβακοπαραγωγούς, αποφάσισε, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη, στελέχη της να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές περιοδείες σε όλη τη Βοιωτία και το δεύτερο 10ήμερο να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Λιβαδειά και Θήβα, προπομπός της έναρξης των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΑΣ Ν. Βοιωτίας, αφού εξέτασε τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λιβαδειάς και οι εργαζόμενοί της, αποφάσισε την ανάληψη πρωτοβουλίας για να γίνει σύσκεψη όλων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων, για τη διάσωση της ΕΑΣ.

Ακινητοποιούνται σήμερα τρόλεϊ και ηλεκτρικός

Ακινητοποιούνται σήμερα τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και οι ηλεκτροδηγοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) πραγματοποιούν στάσεις εργασίας και, παράλληλα, συγκαλούν γενικές συνελεύσεις, με σκοπό να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα. Αίτημά τους είναι να αποσυρθούν το επίμαχο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες (κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή) και οι αντεργατικοί κανονισμοί εργασίας, που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

Τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξαν οι διοικήσεις της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και του Σωματείου Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ. Οι ηλεκτροδηγοί, μάλιστα, έχουν εξαγγείλει και νέα στάση εργασίας αύριο τις ίδιες ώρες (11 π.μ. - 4 μ.μ.).

Με χτεσινή του ανακοίνωση, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ καταγγέλλει ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για την είσοδο ιδιωτών και στις αστικές συγκοινωνίες. Απαιτεί την άμεση απόσυρσή του, μαζί με τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού, που "ανατρέπουν το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας".

Καταλήγοντας, καλεί ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και την ομοσπονδία στο χώρο των συγκοινωνιών (ΟΥΠΑΕ), να συντονίσουν τους αγώνες των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και τους εργαζόμενους.

Οσον αφορά την παραπέρα στάση των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ, θα καθοριστεί στις σημερινές γενικές συνελεύσεις των δύο κλάδων, με βάση τις εισηγήσεις των διοικήσεων των συνδικάτων, για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα, με καθημερινές 3ωρες στάσεις εργασίας.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις ηγεσίες των συνδικάτων στις αστικές συγκοινωνίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ) απορρίπτουν την πρόταση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) για ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο.

Από τη διοίκηση των ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι τις ώρες των στάσεων εργασίας των ηλεκτροδηγών θα κυκλοφορήσουν τέσσερις συρμοί, με συχνότητα διέλευσης κάθε μισή ώρα και μόνο από τους σταθμούς Πειραιά, Καλλιθέας, Ομόνοιας, Ανω Πατησίων, Ειρήνης και Κηφισιάς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΟΤΕ
Με προγραμματική συμφωνία τής αφαιρούν έργο

Σε παροπλισμό και σε συνειδητή υποβάθμιση οδηγεί η διοίκηση του ΟΤΕ τη Διεύθυνση Πληροφορικής, έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του, με άμεσες συνέπειες στην ανταγωνιστική του θέση στην αγορά, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του στο εσωτερικό του. Ταυτόχρονα, με τη γνωστή μέθοδο της διολίσθησης, η διοίκηση προχωρά και εδώ, σε μια ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση, εκχωρώντας τα μεγαλύτερα έργα από το "Σύστημα διαχείρισης πελατών" και το "Σύστημα τιμολόγησης και έκδοσης λογαριασμών" στην εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ, τον ανάδοχο οίκο της προγραμματικής συμφωνίας 8004, κρατώντας μακριά από κάθε ανάμειξη την καθ' ύλην αρμόδια Διεύθυνση Πληροφορικής και τους εργαζόμενους σ' αυτή.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτη οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πληροφορικής είχαν απαιτήσει από τη διοίκηση του ΟΤΕ τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε η εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας 8004 να γίνει στην κατεύθυνση συμπαραγωγής (με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ) των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων και όχι ανάθεση με το "κλειδί στο χέρι" όπως επιδιωκόταν. Την καλούσαν, μάλιστα, να δεσμευτεί ότι η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων πληροφοριακών συστημάτων θα γινόταν από τον ΟΤΕ και δε θα παραχωρούνταν τα δικαιώματα της εμπορικής εκμετάλλευσης του προϊόντος. Επισήμαναν δε την ανάγκη, να προσδιοριστούν επακριβώς οι ρόλοι του ΟΤΕ και του αναδόχου οίκου στην υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και με τρόπο που θα διασφαλίζονταν τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η διοίκηση του ΟΤΕ φάνηκε να αναδιπλώνεται. Μάλιστα, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Γ. Χρυσολούρης, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση στη Βουλή βουλευτών του ΚΚΕ, αφού αναγνώριζε τα προβλήματα λειτουργίας στη Διεύθυνση Πληροφορικής, προσδιόριζε τις αρμοδιότητες του νέου φορέα πληροφορικής στον ΟΤΕ ως εξής: "Στρατηγική και σχεδιασμός της ανάπτυξης της πληροφορικής και πολιτική συνεργασία με φορείς και τρίτους, σχεδιασμός των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΤΕ και των μεγάλων πελατών του, σχεδιασμός και ανάπτυξη λογισμικού επικοινωνιών και νέων προϊόντων...".

Τα παραπάνω βέβαια ουδόλως συμβιβάζονται με αυτά που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική. Ο Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΣΕΠ - ΟΤΕ) καταγγέλλει ότι η Διεύθυνση εδώ και 5 μήνες βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να λειτουργεί το καθημερινό πρόγραμμα παραγωγής, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πατριωτισμό των εργαζομένων. Οσο για την προγραμματική συμφωνία 8004, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και το τι πληροφορική θα διαθέτει ο ΟΤΕ μετά το έτος 2000, γίνεται ερήμην της αρμόδιας Διεύθυνσης και το θέμα χειρίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου..!

Σήμερα οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση πραγματοποιούν συγκέντρωση, στην οποία θα συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ενώ την επόμενη Τετάρτη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση θ' αποφασίσουν στάσεις εργασίας.

Διάλογος με τον εαυτό τους

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που άρχισαν και εντείνονται στον αγροτικό χώρο, φυσικά, έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση αλλά και τους άλλους εταίρους - θιασώτες της ΟΝΕ. Ετσι, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο αλλά και, ευρύτερα, την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση καταφεύγει στο γνωστό, από το πρόσφατο παρελθόν, κόλπο, του δήθεν διαλόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ομως, αντί να συζητήσουν για τα πραγματικά προβλήματα με τους γνήσιους εκπροσώπους των αγροτών που πλήττονται, δηλαδή, με την Πανθεσσαλική και τις άλλες νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, ο νέος υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, "ξέθαψε", πάλι, τους ημετέρους των "κομματικών" (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) και υποτακτικών ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για να συζητήσει. Αυτές, δηλαδή, τις ηγεσίες που όχι μόνον είναι απούσες από τους αγώνες, αλλά, χειρότερα ακόμα, κάνουν ό,τι μπορούν για να συκοφαντήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και να δυσφημίσουν τους αγώνες τους.

***

Μόλις πρόσφατα, ένας απ' αυτούς τους κυβερνητικούς αστέρες χαρακτήρισε... καταστροφικούς τους αγώνες των αγροτών, γιατί δεν τοποθετούν τα προβλήματα στα δεδομένα της πορείας προς την ΟΝΕ και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής! Τι θα συζητήσει λοιπόν μ' αυτές τις συμβιβασμένες ηγεσίες ο νέος υπουργός Γεωργίας; Μήπως για την υποταγή των αγροτών και το όσο γίνεται ανώδυνο πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000" στην πορεία προς την ΟΝΕ με την οποία συμφωνούν, σε βάρος, βεβαίως, των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας; Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να συζητήσει και αντιμετωπίσει τη δραματική μείωση των αγροτικών δαπανών και να δεσμευτεί για την απόκρουση της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ, για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής της χώρας, κόντρα στις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ.

***

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει και ο μόνος σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να βάλουν εμπόδια στους αγροτικούς αγώνες. Μάταιος, όμως, θα αποδειχθεί μια ακόμα φορά ο κόπος. Γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες όχι μόνο ξέρουν πως δεν μπορεί να περιμένουν τίποτα θετικό από τις υπουργικές συναντήσεις με τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με την Πανθεσσαλική και τις άλλες Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, για να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα υπέρ των αγροτών.

Γ. Ζ.

Στάσεις εργασίας των πιλότων

Στάσεις εργασίας για αύριο και την ερχόμενη Κυριακή, από 12 μ. - 3 μ.μ., έχουν προαναγγείλει οι πιλότοι της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", καταγγέλλοντας"ύποπτο παιχνίδι απαξίωσης" της εταιρίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Επαγγελματιών Χειριστών Αεροσκαφών (ΕΕΧΑ), παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων για την κατάρτιση "επιχειρησιακού σχεδίου" ανάπτυξης της Αεροπλοϊας μέχρι τον περασμένο Ιούνη, σήμερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά, αντίθετα, οδηγούν την εταιρία σε απαξίωση και αδιέξοδο, με την απόφαση υπερτιμολόγησης των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης ("χάντλινγκ"), που προσφέρει η Αεροπλοϊα στα περιφερειακά αεροδρόμια.

ΕΛΤΑ
Απεργία κόντρα στο νομοσχέδιο

Σε νέα εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη 17 του Νοέμβρη οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που "δίνει" φτερά στη μέχρι τώρα παράνομη δράση των ιδιωτικών ταχυδρομικών εταιριών, χτυπάει το δημόσιο ταχυδρομείο και μαζί τα εργατικά δικαιώματα των 11.000 εργαζομένων σ' αυτό.

Παρά την επαμφοτερίζουσα θέση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, που ενώ τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης και του κοινωνικού προσανατολισμού των ΕΛΤΑ, ταυτόχρονα αποδέχεται την κυρίαρχη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που τα μετατρέπει σε κομπάρσους της ταχυδρομικής αγοράς, οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη δική τους ενωτική μάχη για ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Οπως έδειξε και η μεγάλη συμμετοχή στην προηγούμενη απεργία, οι ταχυδρομικοί δε θα επιτρέψουν τη συρρίκνωση του δημόσιου ταχυδρομείου και την εκτροπή, στο τέλμα των νόμων της αγοράς, του κοινωνικού του χαρακτήρα.

Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, είναι αποφασισμένοι, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να βάλουν φρένο στην κυριαρχία των μεγαλοσυμφερόντων στην ταχυδρομική αγορά, για τα οποία το νομοσχέδιο δημιουργεί προνομιακές συνθήκες και μάλιστα σε βάρος του δημόσιου ταχυδρομείου. Σ' αυτή την κατεύθυνση η παράταξη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων και την ανάπτυξη του δημόσιου ταχυδρομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ