ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΦΑΛΗΡΟΥ
Η κυβέρνηση επικύρωσε το σκάνδαλο

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού οδηγεί στην τσιμεντοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διάσωση του Ιπποδρόμου

Η πρόθεση της κυβέρνησης για την τσιμεντοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου στο Φάληρο, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επικυρώθηκε στη Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση εταιρίας για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Επιτροπή για τη Διάσωση του Χώρου του Ιπποδρόμου».

«Παρά το τεράστιο σκάνδαλο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή επικύρωσε τις διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου στα διαπλεκόμενα. Με τις διατάξεις αυτές ανατίθεται εκ των υστέρων στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) η κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου Πολλαπλών Αθλητικών Χρήσεων και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων στο Φάληρο. Ο ΟΔΙΕ είχε συμπεριλάβει στο διαγωνισμό (Ιούλιος '99) την πιθανή αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχετική αρμοδιότητα».

Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και του ΟΔΙΕ διαψεύδει τους ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, η οποία ανέφερε στη Βουλή ότι οι εγκαταστάσεις στον Ιππόδρομο θα κατασκευαστούν λυόμενες. «Η σύμβαση δεν κάνει λόγο για λυόμενες εγκαταστάσεις, αντίθετα αναφέρεται στις προβλεπόμενες μεταολυμπιακές εγκαταστάσεις και στο γεγονός ότι θα κατασκευαστούν από τον ανάδοχο του εν εξελίξει διαγωνισμού και θα παραχωρηθούν σε αυτόν», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Ακόμα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το γεγονός πως τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού έχει αναθέσει ο ΟΔΙΕ στον δικηγόρο Τρ. Κουταλίδη, που είναι συνεργάτης του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, «φωτογραφίζουν» και τον ανάδοχο που θα προκύψει από το διαγωνισμό του ΟΔΙΕ. Ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή δύο ιπποδρόμων σε Μαρκόπουλο και Θεσσαλονίκη, την κατασκευή του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, την κατασκευή του Πολυδύναμου Κέντρου στον Ιππόδρομο του Φαλήρου και τη διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 25 χρόνια. Η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ, είναι μία από τις πέντε που έχουν προεπιλεγεί για τη Β` φάση του διαγωνισμού που διενεργεί ο ΟΔΙΕ. Τέλος, σημειώνεται ότι ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εκπρόσωπος εταιρίας που αποκλείστηκε από το διαγωνισμό, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του ΔΣ του ΟΔΙΕ, του δικηγόρου Τρ. Κουταλίδη και του Αλ. Παναγόπουλου, προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης - προεπιλογής υποψηφίων του διαγωνισμού.

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Ασανσέρ σε ελεύθερη πτώση με τραυματίες

Το «Χάρο με τα μάτια τους» είδαν χτες το απόγευμα μέσα σε ασανσέρ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» ο γυναικολόγος Ιωάννης Χατζηπαπάς, ο νοσοκόμος Διονύσης Στραβοπόδης και ο ασθενής Παναγιώτης Δεστούλης. Το ασανσέρ ξεκίνησε από το δεύτερο όροφο, αλλά αντί να σταματήσει στο ισόγειο, βρήκε... πάτο, λόγω βλάβης των φρένων. Από την ανώμαλη «προσγείωση» τραυματίστηκε στο πόδι ο γιατρός, ο οποίος μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο ΚΑΤ και ελαφρά οι δυο άλλοι οι οποίοι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο «Αλεξάνδρα».

Το δραματικό αυτό περιστατικό έρχεται μόλις 23 μέρες μετά την προεκλογική εξαγγελία (15.2.2000) του προέδρου του ΔΣ του Γ. Βέλμαχου, για έναρξη οικοδομικών εργασιών και τη συμπλήρωση του τεχνολογικού του εξοπλισμού. Ενα από τα έργα που εξήγγειλε τότε ο πρόεδρος ήταν και η κατασκευή εξωτερικών ανελκυστήρων, οι οποίοι από το 1986 βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής, αλλά ποτέ δεν έγιναν «λόγω αλλαγής δεδομένων της τεχνολογίας, του αντισεισμικού κανονισμού κλπ», όπως είπε ο πρόεδρος του νοσοκομείου.

Στο ασανσέρ χτες γίνονταν επισκευές και μόλις άρχισε να λειτουργεί έπεσε.

Να σημειωθεί ότι αυτή η κατάσταση υπάρχει σε ένα νοσοκομείο στο οποίο το 1999 έγιναν 5.387 επεμβάσεις, 48.219 εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και 6.836 προγεννητικοί έλεγχοι.

Σήμερα το πρωί ο σύλλογος των εργαζομένων οργανώνει συγκέντρωση για το θέμα που προέκυψε.

Εγκαινιάστε γιατί χανόμαστε

Σβάρνα έχουν πάρει τα νοσοκομεία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και οι υπουργοί του και με επικοινωνιακά τρικ και όρκους πίστης στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας προσπαθούν να καλύψουν τη γύμνια της πολιτικής τους.

Ετσι ο Σημίτης έκανε προ-εγκαίνια του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, θυμίζοντας το Μητσοτάκη που πήγε το 1993 στην Ελευσίνα και έκανε προ-εγκαίνια στο Θριάσιο νοσοκομείο - το οποίο άρχισε να λειτουργεί σταδιακά απ' το 1996, αλλά δεν μπορεί να μπει ακόμα στην εφημερία.

***

Χτες «χτύπησαν» ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας και ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας.

Ο Λ. Παπαδήμας συνοδευόμενος από βουλευτές, κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς εγκαινίασε τη Δ' Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική και το μαγνητικό τομογράφο του Β' Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου και... τα θεμέλια μιας νέας πτέρυγας που θα στεγάσει χειρουργεία και εργαστήρια του νοσοκομείου και θα κοστίσει 5,5 δισ.

Κάπως έτσι δεν έγινε και στον «Ευαγγελισμό» πριν τρία χρόνια, όπου εγκρίθηκαν 4 δισ. δραχμές για την κατασκευή καινούριου κτιρίου εργαστηρίων και τη ριζική ανακαίνιση των χειρουργείων και ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί εργολάβος; 'Η στο νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κρατικού Νίκαιας, όπου έχουν φυτρώσει ευκάλυπτοι;

Ο Χρ. Πρωτόπαπας εγκαινίασε στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στο Αιγάλεω, ένα Δίκτυο για την αποκατάσταση που λειτουργεί στα πλαίσια ενός κοινοτικού προγράμματος και -αναφερόμενος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) - δήλωσε ότι υπήρξε δυναμική και άμεση αντίδραση στον καταστροφικό σεισμό της 7.9.2000. Κατά τα άλλα το ΨΝΑ δεν μπόρεσε ακόμα να μπει στο σύστημα εφημεριών με αποτέλεσμα στο Δρομοκαΐτειο - το άλλο ψυχιατρείο - να έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

***

Αυτή την επιχείρηση υποκλοπής της ψήφου έρχονται να συνδράμουν και οι διορισμένοι πρόεδροι των νοσοκομείων.

Ετσι - μέσω διαφόρων εταιριών προβολής των υπηρεσιών υγείας - οργανώνουν εκδηλώσεις ή συνεντεύξεις Τύπου που δίνουν μια επίπλαστη εικόνα για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Πριν από 23 μέρες έδωσε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «Αλεξάνδρα» όπου χτες τρεις άνθρωποι είδαν το «Χάρο με τα μάτια τους» καθώς το πεπαλαιωμένο ασανσέρ έπεσε.

Πριν δυο μέρες η πρόεδρος του ΨΝΑ επιχείρησε να αντικαταστήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με μια συνέντευξη Τύπου...

Πολίτες αποδοκιμάστε τα προεκλογικά τρικ και με την ψήφο σας οδηγείστε σε ελεύθερη πτώση τους εταίρους του δικομματισμού.


Π. ΡΕ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γυναίκες στο προσκήνιο του αγώνα

Παρεμβάσεις σε όλες τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, ενώ σε κάθε δήμο έγιναν εκδηλώσεις με θέμα τη «Μητρότητα και το Δημογραφικό», ενώ ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης διοργάνωσε αφιέρωμα στην ειρήνη και το έργο του Μπρεχτ.

Σε ημέρα ενημέρωσης των γυναικών κάθε ηλικίας για τα δικαιώματά τους, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι στη μετα-ΟΝΕ εποχή, που ετοιμάζεται πίσω από την πλάτη τους, μετέτρεψαν οι γυναίκες - μέλη της ΟΓΕ την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εισπράττοντας σε ανταπόδοση προβληματισμούς, αλλά και πιέσεις για συντονισμό ενημέρωσης των γυναικών της περιφέρειας και των εργαζομένων.

Αναφερόμενη στο αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον των γυναικών της Θεσσαλονίκης για το γυναικείο κίνημα, η Χριστίνα Παστελά, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, δηλώνει πως για πρώτη φορά καλέστηκαν επίσημα μέλη του ΔΣ από Συλλόγους Γυναικών των συνοικισμών της επαρχίας, οι οποίες θέλησαν να ενημερωθούν πρώτα και κύρια για το μέλλον τους σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση και την εργασία, όπως επίσης και για ό,τι τους επιφυλάσσει η μετα-ΟΝΕ εποχή.

«Η ΟΓΕ έβαλε σαν στόχο της τη φετινή ημέρα της γυναίκας να αναδείξει το μεγάλο θέμα της μητρότητας και του δημογραφικού» επισημαίνει η Χρ. Παστελά. «Και αυτό γιατί πιστεύει ότι η γυναίκα της εποχής μας θα χρησιμοποιηθεί ως άλλος Δούρειος Ιππος ώστε να περάσουν απαρατήρητες, κάτω από το βάρος των ευθυνών της, όλες αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης, που κατεδαφίζουν κάθε εργατική και γυναικεία κατάκτηση του αιώνα που πέρασε».

Επειδή όμως γυναικείο κίνημα πέρα από την πάλη για τα δικαιώματά της είναι και πάλη για την ειρήνη, οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης της ΟΓΕ καλούν τα μέλη και τις φίλες τους, όλες τις γυναίκες της πόλης να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού με την ΕΔΥΕΘ στις 24 Μάρτη ενάντια στον πόλεμο που συνεχίζεται στο Κόσσοβο. Ωστε να εμποδίσουν όλες μαζί να περάσουν τα στρατεύματα του πολέμου από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να απαιτήσουν «κανένα παιδί μας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπάλληλοι απλήρωτοι έξι μήνες

Απλήρωτοι παραμένουν οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, που εργάστηκαν για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν με το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Το θέμα φέρνουν, με Ερώτησή της στη Βουλή, προς την υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Ορ. Κολοζώφ.

Στην Ερώτηση σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Στις ειδικές έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες που παρουσιάστηκαν από το σεισμό, οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Παρ' όλ' αυτά, μέχρι σήμερα, έξι μήνες από το σεισμό, δεν έχουν πληρωθεί την υπερωριακή τους απασχόληση, την εργασία τους κατά τις εργάσιμες μέρες, ούτε καν τα οδοιπορικά που δικαιούνται». Την ίδια ώρα - όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών της ίδιας Νομαρχίας, αλλά και των υπουργείων, έχουν πάρει τις απολαβές που δικαιούνται. Οι βουλευτές ρωτούν, τέλος, την υπουργό «ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να λυθεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Σήμερα η κηδεία του Χρ. Πουλίδη

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του παλαίμαχου φωτορεπόρτερ Χρ. Πουλίδη που πέθανε προχτές στον «Ευαγγελισμό», εκφράζει η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ο Χρ. Πουλίδης υπηρέτησε πιστά τον Τύπο και την ενημέρωση από το 1950, τροφοδοτώντας ακούραστα για 40 ολόκληρα χρόνια όλο τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο με φωτογραφικό υλικό. Η κηδεία του Χρ. Πουλίδη γίνεται σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Εκδήλωση για το δημογραφικό και τη μητρότητα

Στα πλαίσια της πανελλήνιας καμπάνιας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για την Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα «Δημογραφικό - Μητρότητα», ο Σύλλογος Γυναικών Μελισσίων διοργανώνει αύριο, Σάββατο, εκδήλωση - συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, στις 7 το απόγευμα.

Ο Σύλλογος, στην πρόσκλησή του, επισημαίνει πως η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειάς του να ενημερώσει τις γυναίκες και το λαό των Μελισσίων γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα της σημερινής γυναίκας και καλεί τις γυναίκες και τους μαζικούς φορείς να την παρακολουθήσουν. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ