ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη κυκλοφοριακή άνοδος του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Ο νέος βελτιωμένος «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή, απέσπασε πολλά κολακευτικά σχόλια από τους αναγνώστες του. Θετικά σχόλια που αντικατοπτρίζονται και στην κυκλοφοριακή αύξηση της εφημερίδας. Είναι ενδεικτικό ότι η κυκλοφορία του «Ρ» την Κυριακή 5 του Μάρτη άγγιξε τα 23.000 φύλλα!

Συγκεκριμένα, ο «Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» έφτασε τα 22.913 φύλλα (συμπεριλαμβάνονται και 1.565 συνδρομητές σ' αυτά) σε Αθήνα και Πειραιά και παρουσίασε αύξηση της τάξης του 35% ή 5.505 φύλλα από την προηγούμενη Κυριακή 27 του Φλεβάρη. Τα νούμερα της ανόδου της κυκλοφορίας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, αν τα συγκρίνουμε με την αντίστοιχη περσινή κυκλοφορία. Πέρσι τέτοια εποχή ο «Ρ» είχε 11.065 φύλλα και αυτή την Κυριακή αυξήθηκε η κυκλοφορία κατά 11.848 φύλλα ή 103% (!!)

Ο «Ρ» με τη συγκεκριμένη κυκλοφορία καταλαμβάνει την 6η θέση στον πίνακα της κυκλοφορίας των εφημερίδων της Κυριακής στην Αθήνα και τον Πειραιά. Μάλιστα, η 7η κατά σειρά εφημερίδα στον πίνακα υπολείπεται κατά 8.810 φύλλα. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε επίσης ότι η κυριακάτικη έκδοση του «Ρ» κατέχει εδώ και αρκετό καιρό σταθερά την 6η θέση στον πίνακα της κυκλοφορίας. Επιπλέον, από τις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων που δίνουν πάνω από 10.000 φύλλα, ο «Ρ» είχε τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη Κυριακή με ποσοστό 35%.

Οι προσπάθειες που γίνονται από όλους εμάς που εργαζόμαστε για την καθημερινή έκδοση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την εφημερίδα, θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς. Τα παραπάνω νούμερα φανερώνουν ότι η κυκλοφορία της εφημερίδας μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η αύξηση της κυριακάτικης κυκλοφορίας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και με την αύξηση της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρέπει να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, προκείμενου ο «Ρ» να μπει στο σπίτι και του τελευταίου εργαζόμενου, κάθε μαθητή, να γίνει αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Ειδικά αυτές τις μέρες της εκλογικής «μάχης», η καθημερινή ανάγνωση των κειμένων της εφημερίδας και πολύ περισσότερο η διακίνησή της, από τα μέλη και του φίλους του Κόμματους, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινή πάλης των κομμουνιστών.

ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ «Ρ» ΣΤΟ INTERNET
Θερμή υποδοχή

Υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των χρηστών του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) του Διαδικτύου (Internet) που επισκέπτονται καθημερινά τις ιστοσελίδες του «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης βδομάδας του Μάρτη, με τάση σταθεροποίησης στο επίπεδο αυτό, ενώ νέα αύξηση αναμένεται καθώς μπαίνουμε στην επίσημη προεκλογική περίοδο.

Ο ανανεωμένος κόμβος του «Ρ», που άρχισε να λειτουργεί επίσημα από τις 29 Φλεβάρη 2000, προσέλκυσε ήδη το ενδιαφέρον χιλιάδων διαφορετικών επισκεπτών, που μέσα στις επτά πρώτες ημέρες απεύθυναν περίπου 140.000 αιτήσεις παροχής ιστοσελίδων (hits). Οι εκατοντάδες νέοι καθημερινοί επισκέπτες, όπως άλλωστε δηλώνουν μερικοί απ' αυτούς και με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την εφημερίδα μας, έκριναν πολύ θετικά τις αλλαγές στην εμφάνιση του περιεχομένου, την αύξηση της ταχύτητας απόκρισης, τη μεγάλη ευελιξία στις αναζητήσεις πληροφοριών, αλλά και την πληρότητα της ηλεκτρονικής έκδοσης, στοιχεία που κάνουν τον κόμβο του «Ρ» να διακρίνεται ανάμεσα σε εκείνους των υπόλοιπων ελληνικών πολιτικών εφημερίδων.

Οι ανανεωμένες ιστοσελίδες εμφανίστηκαν μερικές μέρες πριν από την πρεμιέρα των σημαντικότατων βελτιώσεων που έγιναν και στη συμβατική (χάρτινη) έκδοση του «Ριζοσπάστη». Ο «Ρ» υπόσχεται στους αναγνώστες του ότι, τόσο στο περίπτερο, όσο και στο...«κυβερνοπερίπτερο», θα βρίσκουν καθημερινά ένα όλο και καλύτερο φύλλο, πηγή πραγματικής ενημέρωσης και εργαλείο πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ - ΕΛΛΑΔΑ
Συζητήσεις με φόντο το Κόσσοβο

Με φόντο τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Κόσσοβο συναντήθηκαν χτες και προχτές στην Ωχρίδα της ΠΓΔΜ και την Κορυτσά της Αλβανίας οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Π. Μίλο και Αλ. Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο των τριμερών επαφών που έχουν θεσμοθετήσει οι τρεις χώρες. Στις επαφές και τις συζητήσεις, που είχαν οι τρεις υπουργοί, καταγράφηκε η «ανελαστική» τοποθέτηση της αλβανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, γεγονός που πολλαπλασίασε τις ανησυχίες της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Π. Μίλο επέμεινε, κατά τη συζήτηση για τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος, να αναφερθεί η περιοχή στη Νότια Σερβία, όπου παρατηρείται έξαρση της βίας το τελευταίο διάστημα, ως Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Η θέση της αλβανικής αντιπροσωπείας άλλαξε μετά από πολύωρες συζητήσεις και βρέθηκαν τελικά οι διατυπώσεις για την έκδοση του ανακοινωθέντος.

Παρ' όλα αυτά, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θεώρησαν σκόπιμο να υπογραμμίσουν τις κοινές θέσεις τους για την κατάσταση στο Κόσσοβο, με ξεχωριστή κοινή δήλωσή τους.

Η τριμερής συνάντηση, που ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην Ωχρίδα της ΠΓΔΜ και συνεχίστηκε χτες στην Κορυτσά της Αλβανίας, θεωρείται ότι αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης των τριών υπουργών Εξωτερικών τον περασμένο Ιούλη στον Αγιο Αχίλλειο των Πρεσπών. Τις συνομιλίες των τριών ανδρών απασχόλησαν κυρίως τα θέματα της συνεργασίας στο πλαίσιο του «Συμφώνου Σταθερότητας» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή.

Κοινή διακήρυξη

Οι υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν μετά το τέλος των συνομιλιών τους στην Κορυτσά της Αλβανίας κοινή διακήρυξη. Η διακήρυξη αναφέρεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας, καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας για θέματα ασφάλειας και κυρίως για την πάταξη της εγκληματικότητας. Επίσης, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τη βία στο Κόσσοβο, από όπου κι αν προέρχεται. Μετά το γεύμα εργασίας στην Ωχρίδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «θεσμοθετήθηκαν πλέον αυτές οι συναντήσεις που αποτελούν σημάδι ελπίδας στα δύσκολα προβλήματα της περιοχής. Συζητήθηκαν βασικά θέματα που αφορούν τις ανάγκες των δύο γειτονικών μας χωρών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς επίσης θέματα σχετικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση - που θα απασχολήσει σύντομα ειδική συνάντηση στις Βρυξέλλες - και επίσης θέματα ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο δήλωσε ότι «εκφράστηκε ισχυρή πολιτική βούληση να ξεπεραστεί η επιθετικότητα και οι παρεξηγήσεις απ' όσους δε θέλουν τη συνεργασία στην περιοχή». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, εξάλλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαδιακή, που ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις των τριών χωρών».

Με τη μουσική της Κούβας

Βραδιά κουβανέζικης λαϊκής μουσικής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (18/3), στις 8μμ, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Θα συμμετάσχουν το κουαρτέτο «Λεντέμα» και το τρίο «Κοράλ Λατίνο». Τη μουσική εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα.

ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις
  • Σήμερα Παρασκευή ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, θα επισκεφθεί τη βιομηχανία «SABO HELLAS» στις 11 π.μ. και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.
  • Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής της Β` Πειραιά, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση ΟΔ Γερμανίας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα: Σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στη Φραγκφούρτη σε συνάντηση - συζήτηση με φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Αύριο Σάββατο στις 5 μ.μ. στην Κολωνία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση. Την Κυριακή στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στα γραφεία της στη Βόννη, ενώ στις 5 μ.μ. στο Ντίσελντορφ ο Σπ. Χαλβατζής θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ