ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενισχύστε τη γραμμή αντίστασης και ρήξης

«Προσαρμόζουν την παιδεία στην οικονομία της αγοράς», κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή της περιοδεία στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, όπου κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Ενα σχολικό συγκρότημα, που έβαλε τη σφραγίδα του στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος, το «γκέτο» της Γκράβας, επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου είχε συναντήσεις με τους καθηγητές τριών σχολείων και με τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας της η Αλέκα Παπαρήγα είχε την ευκαιρία όχι μόνο να εκθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία και γενικότερα, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και να ακούσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα σχολεία της Γκράβας. Προβλήματα, ορισμένα ορατά διά γυμνού οφθαλμού, όπως η ανεπαρκέστατη υλικοτεχνική υποδομή. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 2ο ΤΕΕ Γαλατσίου τα βιβλία έφτασαν μόλις χτες, προς το τέλος δηλαδή της σχολικής χρονιάς! Την υποβάθμιση, εξάλλου, των ΤΕΕ κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι της Γ' ΕΛΜΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τους μαθητές τους, όσο και για το μέλλον των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτά.

Οι καθηγητές του 61ου λυκείου, 21ου λυκείου και 2ου ΤΕΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο της παιδείας. Η Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε δεκάδες ερωτήσεις για την παιδεία και τη θέση του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο, για τους «ηθικούς αυτουργούς της βασανισμένης εκπαίδευσης», αλλά και για τα σχέδια του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά στο μετεκλογικό σκηνικό, για το τι πρόκειται να γίνει με την κοινωνική ασφάλιση κ.ά.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε μιλώντας στους καθηγητές: «Η αντιμεταρρύθμιση ήταν αναμενόμενη αφού συντελέστηκαν αρνητικές αλλαγές στην οικονομία, την εργασία, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης πλούτου σε λίγα χέρια, αφού γίνονται ανατροπές στο χώρο της εργασίας. Ηρθε η ώρα και της παιδείας να προσαρμοστεί πλήρως στην οικονομία της αγοράς, της "νέας τάξης πραγμάτων"».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε εκτενώς στο πού στοχεύει μακροπρόθεσμα η «μεταρρύθμιση», στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ειδικευμένου, ευκίνητου, υποταγμένου φτηνού παραγωγικού δυναμικού και προειδοποίησε για τα χειρότερα που έρχονται και για τους μαθητές, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και για τους εκπαιδευτικούς, καλώντας ταυτόχρονα τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν να εδραιωθεί αυτή η κατάσταση και να θεωρηθεί μετά ως μη αναστρέψιμη.

«Τα ζητήματα της παιδείας - υπογράμμισε - δεν μπορούν να διεκδικηθούν αυτοτελώς σήμερα, αν δεν εντάσσονται σε μια στρατηγική ρήξης με την υπάρχουσα κατάσταση. Η προσαρμογή σήμερα στην ΟΝΕ και τη "νέα τάξη πραγμάτων" είναι έγκλημα. Η ρήξη περικλείει λιγότερους κινδύνους. Εμείς έχουμε την πρόταση για λαϊκό μέτωπο, με στόχο και τη λαϊκή εξουσία. Αυτός ο δρόμος δημιουργεί προϋποθέσεις ρήξης, αλλά και απόσπασης ορισμένων κατακτήσεων».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε με έμφαση πως το ΚΚΕ όποιο εκλογικό ποσοστό κι αν συγκεντρώσει δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα, τόνισε όμως πως είναι παραπάνω από αναγκαίο να ισχυροποιηθεί. Σημείωσε πως ο λαός δε θα πρέπει με την ψήφο του να νομιμοποιήσει μια πολιτική που εκφράζει συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, να δώσει χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι φιλί ζωής στη ΝΔ, να ενισχύσει το κόμμα που είχε σαφή γραμμή αντίστασης και ρήξης, το ΚΚΕ.

«Την εκλογική μάχη - υπογράμμισε - τη συνδέουμε με την ενίσχυση της άλλης πρότασης, της δημιουργίας ενός στέρεου οράματος για το λαό. Οσο πιο ανοδική είναι η πορεία του ποσοστού του ΚΚΕ τόσο δίνεται πραγματική αντιπολιτευτική απάντηση. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρο στόχο, δεν πρόκειται να συμπράξει με οποιονδήποτε μετεκλογικά, στο όνομα ενός δήθεν ελέγχου, ο έλεγχος θα γίνεται, αλλά θα γίνεται με όρους κινήματος. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, ξέρουμε πως και αδυναμίες έχουμε και λάθη θα γίνουν. Ενας λαός δεν είναι εύκολο να αποκτήσει αμέσως συνείδηση ρήξης και να την επιφέρει άμεσα, δεν είναι εύκολο να μεγαλώσει ο κομμουνιστικός πυρήνας. Μπορούμε, όμως, να συναντηθούμε στις κάλπες και στον αγώνα, όπου ήδη συναντιόμαστε με ανθρώπους εργάτες του πνεύματος και της τέχνης που με θάρρος, γνωρίζοντας τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, μπορούμε να διαμορφώσουμε τη συμμαχία που θα δρα με κοινωνικούς και πολιτικούς όρους».

Με το ΚΚΕ ο Πειραιάς των λαϊκών αγώνων

Παρουσιάστηκαν χτες τα ψηφοδέλτια του Κόμματος  στην Α` και Β` Περιφέρεια του Πειραιά

Ο Πειραιάς των λαϊκών αγώνων, της αντίστασης και της πάλης συσπειρώνεται γύρω από το ΚΚΕ . Αυτό απέδειξε η χτεσινή παρουσίαση των εκλογικών συνδυασμών του Κόμματος στην Α` και Β` Περιφέρεια Πειραιά, στην οποία παραβρέθηκαν δεκάδες προσωπικότητες της πόλης, αλλά και όσοι μετέχουν στα ψηφοδέλτια, δοκιμασμένοι αγωνιστές, μέλη του ΚΚΕ, αλλά και συνεπείς στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, άνθρωποι της δουλιάς, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Μεταξύ αυτών και η Σέβη Καραφυλάκη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», υποψήφια στη Β` Πειραιά.

Με τα δεδομένα αυτά είναι απόλυτα ρεαλιστική η εκτίμηση του υποψήφιου βουλευτή στη Β` Πειραιά Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται θεωρούμε ότι τόσο πανελλαδικά, όσο και στον Πειραιά θα ξεπεράσουμε το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε το Κόμμα στις ευρωεκλογές. Αυτό θα έρθει σαν επιστέγασμα της πάλης του Κόμματος για τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Εμείς νομιμοποιούμαστε να κοιτάζουμε κατάματα τους ανθρώπους και να τους ζητάμε την ψήφο τους»,τόνισε.

«Θέλουμε να φέρουμε στο κέντρο της συζήτησης τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του μόχθου. Τα προβλήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της παιδείας, της υγείας, τη βαρβαρότητα της"νέας τάξης" και του ΝΑΤΟ. Να αναδείξουμε την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για το Λαϊκό Μέτωπο», υπογράμμισε ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, Σήφης Κωτσαντής, παρουσιάζοντας τους υποψήφιους βουλευτές. Αναφερόμενος εξάλλου στη συσπείρωση προσωπικοτήτων του Πειραιά για τη στήριξη του ΚΚΕ, είπε ότι τα ονόματα που μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει το κάλεσμα προς τον πειραϊκό λαό είναι μόνο η αρχή και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.

«Εχουμε μια καλή πορεία αλλά δεν επαναπαυόμαστε», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Σπύρος Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Δεν είναι λίγοι αυτοί που αγωνίζονται. Που λένε δεν πάει άλλο. Δεν μπορούν να δεχτούν βασικά στοιχεία της κοινωνίας, όπως η πρόνοια, η ασφάλιση, η σύνταξη, να δοθούν βορά στο ιδιωτικό κεφάλαια. Δεν μπορούν να δεχτούν κατακτήσεις με αίμα να καταπατιούνται. Υπάρχουν άνθρωποι που αγανακτούν βλέποντας να εκχωρούνται από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το πιο θετικό και ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί την αγανάκτησή τους δεν την κρατούν για τον εαυτό τους. Συναντιούνται με το ΚΚΕ». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αντισώματα στην ελληνική κοινωνία. Οι ανυπότακτες δυνάμεις είναι οι δυνάμεις με τις οποίες συμπορευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα και σήμερα μπορούμε να ενώσουμε τα χέρια μας σε μια αλυσίδα και να προχωράμε. Στις 9 του Απρίλη να δώσουμε μια ανάσα και την ελπίδα στον κόσμο της Αριστεράς», κατέληξε ο Σπύρος Χαλβατζής.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Μαρίνος, υποψήφιος βουλευτής στην Α` Πειραιά.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Α` ΠΕΙΡΑΙΑ

Μπέττυ Βαλάση, Ηθοποιός

Γιώργος Μαρίνος, Ναυτεργάτης, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Ραδιοτηλεγραφητών Ραδιοηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού

Νίκος Νταουντάκης, Συνταξιούχος ΔΕΗ

Θόδωρος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ελλάδας

Ελπίδα Παντελάκη,Ιδιωτική Υπάλληλος. Επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πειραιά», Νομαρχιακή Σύμβουλος

Κώστας Τζατζάνης,Πολεοδόμος, Δημοτικός Σύμβουλος

Δικαίος Χασανάκος,Δικηγόρος

Παναγιώτης Χρυσανθακόπουλος, Εκτελωνιστής, Μέλος της Διοίκησης Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιά - Αθήνας και της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών

Β` ΠΕΙΡΑΙΑ

Ανδρέας Ζαζόπουλος, Οικοδόμος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Σέβη Καραφυλάκη, Εμπορος. Συνεργαζόμενη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση»

Στέλλα Λογοθετίδου, Λογίστρια, Δημοτική Σύμβουλος Περάματος, συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ

Παναγιώτης Λυκούδης, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς

Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Ναυτεργάτης, μέλος της Διοίκησης της ΠΝΟ και Πρόεδρος του Σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Βέρα Νικολαΐδου,Ιδιωτική Υπάλληλος. Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας

Μιχάλης Νουφαρίτσης, Εργαζόμενος στον ΟΣΕ. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, Δημοσιογράφος. Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Υπεύθυνη για τον «Οδηγητή»

Θανάσης Παναγιωτόπουλος, Ηλεκτρολόγος. Πρόεδρος του σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Πειραιά

Σπύρος Χαλβατζής, Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μπράβο ρε μπαγάσα, ωραία τα γράφεις!!!

 

Μπράβο, ρε μπαγάσα, ωραίατ α γράφεις!!!

Του Διονύση ΤΣΑΚΝΗ

 

Αναδημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο της στήλης «Εν - Στάσεις» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας», χωρίς σχόλια. Αλλωστε «μιλάει» από μόνο του.

Ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου ταυτότητα. Ποτέ δε δήλωσα τίποτ' άλλο εκτός από αριστερός και πάντοτε είχα γνώση των συνεπειών που σημαίνει αυτή μου η έκθεση. Ούτε σε άλλες δύσκολες εποχές, ούτε καν σήμερα που η Αριστερά είναι «εν γένει εκτός του κλίματος» (του μοντέρνου ή του μεταμοντέρνου - αν με εννοείς - ) δε δήλωσα κάτι διαφορετικό.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να πηγαίνει στο ταμείο για τα όποια πεπραγμένα μου, πήγαινα πάντα για να πληρώσω και ποτέ για να πληρωθώ. Ετσι είν' αυτά και δε μετανιώνω, αλλά ούτε και τον ήρωα παριστάνω.

Το εκλογικό μου δικαίωμα (και υποχρέωση συνάμα) είχα να το εξασκήσω περίπου για μία δεκαετία. Είχα τους λόγους μου και στα τέσσερα χρόνια που αυτή η στήλη με φιλοξενεί, είχα την ευκαιρία να το εξηγήσω δημόσια, προτείνοντας μάλιστα εκδρομή την ημέρα των εκλογών. Ισως η αντίδρασή μου αυτή να οφειλόταν σε όλους αυτούς που διατείνονταν και διατείνονται με περισσή «σοφία», πως η ψήφος είναι τάχα το ύψιστο δικαίωμα του πολίτη. Αλήθεια, ε; Κι εγώ ο αφελής, που νόμιζα πως το δικαίωμα στη ζωή, τη δουλιά, τη μόρφωση είναι μεγαλύτερο, σε τι πλάνη βρισκόμουν ολ' αυτά τα χρόνια. Τέλος πάντων, μαθαίνει όσο ζεις.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές το θράσος μου έφτασε στο σημείο να προτείνω στην ίδια τη Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος να υιοθετήσει όλη η Αριστερά τη θέση για αποχή. Οι συνθήκες εν γένει της περιόδου εκείνης πίστευα (και πιστεύω ακόμη) πως ταίριαζαν γάντι. Αλλωστε, ποτέ δεν ήμουνα φιλοευρωπαίος και ποτέ δεν το έκρυψα (κι αυτό). Αγύριστο κεφάλι του κερατά, παλαιομοδίτης. Θα μου πεις, τα είδαμε και τα γυρισμένα κεφάλια, τους κάθε είδους λαϊφοστιλίστες και τους όψιμους λιμοκοντόρους, που προσπαθούν να κρύψουν το τσαρούχι και τη φουστανέλα του προπάππου τους κάτω από ένα κακοραμμένο φραγκολεβαντίνικο φράκο. Χάρισμά τους και στα μούτρα τους οι Ευρώπες των Ντ' Αλέμα και των υπολοίπων. Ολ' αυτά και άλλα πολλά ακόμα τα έγραφα στην «Ελευθεροτυπία».

Δεκάδες γνωστοί - θυμάμαι - με χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη και μου έλεγαν «μπράβο, ρε μπαγάσα, ωραία τα γράφεις ]. Απ' ό,τι όμως κατάλαβα εκ των υστέρων, όλοι τους, ή σχεδόν όλοι, την Κυριακή όλο και κάποιο ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ έριχναν στην κάλπη. Δε δικαιολογείται διαφορετικά το αθροιστικό νούμερο.

Σε τούτες τις εκλογές ο θυμός μου γύρεψε άλλον τρόπο να εκφραστεί. Με μια από κοινού με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου επιστολή δημοσιοποιήσαμε την πρόθεσή μας να στηρίξουμε (παρά τις όποιες διαφωνίες μας) το ΚΚΕ. Φυσικά, το κείμενό μας αυτό δεν έτυχε φιλοξενίας από καμία εφημερίδα παρά μόνον από τον «Ριζοσπάστη» (και είναι προς τιμήν του αυτό), ενώ με πολύ επιλεκτικό τρόπο παρουσιάστηκε έως παραποιήθηκε από φιλοκυβερνητικά έντυπα. Ημουν - και δεν το κρύβω - επιφυλακτικός αρχικά ως προς την αναγκαιότητα της δημοσιοποίησης των απόψεών μας, αλλά η συνέχεια με διέψευσε και το χάρηκα με την καρδιά μου.

Ποτέ δε δέχτηκα τόσες μαζεμένες αρνητικές κρίσεις. Ποτέ δε δέχτηκα τόσα πολλά τηλεφωνήματα προς «συνετισμό». Μέχρι και στον τηλεφωνητή μου βρήκα μήνυμα: «Ε, όχι και ΚΚΕ, ρε μπαγάσα!». Θαύμα. Επιτέλους! Τέρμα τα χτυπήματα στην πλάτη, τέρμα οι φιλοφρονήσεις για τα κείμενά μου τα χιουμοριστικά, τέρμα οι λυκοφιλίες. Δαγκωτό, λοιπόν, αφού σας πειράζει τόσο. Κρίμα που δεν το είχα καταλάβει, ή το 'χα ξεχάσει, πόσο στ' αλήθεια ενοχλεί αυτή η ψήφος. Και όσο για την επόμενη μέρα ή την επόμενη εκλογή, βλέπουμε. Στην οικογένειά μας όλα θα τα κουβεντιάζουμε και θα τα ξανακουβεντιάζουμε. Και κάποτε, θα τη βρούμε την άκρη, δεν μπορεί. Σε τελευταία ανάλυση, ούτε στις λίστες είμαι ούτε στο μηχανισμό.

ΥΓ. Δε θα ασχοληθώ δα με το νεοφιλελεύθερο σταλινικό (υπάρχει και τέτοιος όρος) και γνωστό χάκερ της έντυπης και ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας Ανδρέα Ρουμελιώτη και τις προβοκατόρικες αράδες του. Εχω μόνον να του θυμίσω πως τα χέρια του, για να μην πω τα πόδια του, είναι βουτηγμένα στο αίμα χιλιάδων διαγραμμένων του ΚΚΕ. Οσο για την πρότασή του, να κατέλθουμε ως υποψήφιοι εγώ και ο σ. Τριάντης στην Καρδίτσα και το Αγρίνιο, αντιστοίχως έχω να του αντιπροτείνω να εκτεθεί ο ίδιος στην Αθήνα, υπό τον όρο πως εγώ θα αναλάβω το καλλιτεχνικό μέρος και ο Γιάννης θα του γράφει τους λόγους του. Και μη φανταστεί πως οι ομιλίες του θα γίνονται στα νυχτερινά κολαστήρια όπου μπεκροπίνει, αλλά μόνο στα ΚΑΠΗ και σε περιβόλους εκκλησιών, όπου ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι εβδομήντα τρία χρόνια το λιγότερο. Αντε, και καλό βόλι Ανδρέα!


του ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΑΚΝΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΥ
«Κρίνετε με βάση την εμπειρία σας»

Στο εργοστάσιο υποδημάτων ELITE περιόδευσε χτες, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Περιφέρεια της Αθήνας

Στους «τσαγκαράδες» του εργοστασίου υποδημάτων ELITE, εκεί που καθημερινά κατασκευάζονται χιλιάδες παπούτσια από τα χέρια των εργαζομένων πριν βγουν στο εμπόριο, περιόδευσε χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Χριστίνα Τσεντούρου, υποψήφια βουλευτή του Κόμματος στην περιοχή της Β` Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν φιλικά την Χ. Τσεντούρου, μιας και δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτότανε το χώρο και συνομιλούσε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για την τρομοκρατία που βιώνουν, σε συνδυασμό με το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που βρίσκονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι εκεί και έχει σαν αποτέλεσμα να ζουν σε κατάσταση ομηρίας αφού οι περισσότεροι απολύονται και προσλαμβάνονται, σύμφωνα με τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

«Δε φτάνει οι εργάτες να αγανακτούν, πρέπει να ψάχνουν και αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα. Προβλήματα, που δημιουργούνται από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων που διαφωνούν μόνο στη διαχείριση και απορρέει από την ΕΕ και το κεφάλαιο. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή η λογική της κοστολόγησης των εργατών, που προωθούν. Χωρίς το μυαλό και τα χέρια των εργατών δε θα πλούτιζαν οι εργοδότες», τόνισε χαρακτηριστικά η Χ. Τσεντούρου και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλουν ώστε: Να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος και μια ισχυρή αντιπολίτευση που θα αμφισβητεί τις αιτίες των προβλημάτων και θα καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν τραβώντας το χέρι σε αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε ακόμα, στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δημιουργεί 300.000 «ευκαιρίες απασχόλησης» για να καταπολεμήσει την ανεργία και το μέλλον που επιφυλάσσουν στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, η υποψήφια βουλευτής, κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, και να κρίνουν τα κόμματα με βάση την πείρα τους.

Και μια ευχάριστη έκπληξη

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε την Αλέκα Παπαρήγα στο 2ο λύκειο της Γκράβας. Εκεί, στην αίθουσα των καθηγητών την περίμενε η κ. Λευκή Γιαμορόγλου φίλη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από την εποχή των θρανίων ακόμα. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν πραγματικά συγκινητικές, αφού και οι δύο είχαν να βρεθούν πολλά χρόνια, ενώ «επέστρεψαν» για λίγο στη φοιτητική τους ζωή, με τη «βοήθεια» φωτογραφιών που η κ. Γιαμορόγλου έδειξε στην Αλέκα Παπαρήγα.

Απειθαρχία στις εντολές προσαρμογής στην ΟΝΕ!

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της χτες στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε: «Το ΚΚΕ πιστεύει βαθιά ότι στο χώρο της Παιδείας οι λέξεις όπως πειθαρχία, υπακοή στην παιδεία της οικονομίας της αγοράς, πρέπει να είναι άγνωστες, αποκρουστικές λέξεις.

Αντίθετα, η μόνη υπεράσπιση που μπορεί να γίνει στα ζητήματα της Παιδείας, πρέπει να ξεκινήσει από την πάλη κατά της οικονομίας της αγοράς, από την πάλη κατά των νόμων που θέλουν το εκπαιδευτικό σύστημα να παράγει ένα μισοειδικευμένο, μισοανειδίκευτο, υπάκουο και φθηνό παραγωγικό δυναμικό.

Αυτό το μήνυμα φέρνουμε σήμερα στην Γκράβα και με αυτό το μήνυμα θα ζητήσουμε την ψήφο της νεολαίας, που σήμερα πρέπει να είναι απείθαρχη και ανυπάκουη στις εντολές της μοιρολατρίας και στις προσαρμογές στην ΟΝΕ».

Σε ερώτηση για το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Ο δημόσιος χαρακτήρας της ήδη έχει υποσκαφθεί, και η διαφορά του ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν πιστεύουμε στην ουτοπία της συνύπαρξης δημόσιας και ιδιωτικής Παιδείας. Εμείς ζητάμε να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Παιδείας. Επιχείρηση και Παιδεία δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

ΣΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ φύλλο του «Ριζοσπάστη», στη σελίδα 9 και στο θέμα με τίτλο «Διακήρυξη προσωπικοτήτων υπέρ του ΚΚΕ» από τον Πειραιά αναγράφεται λάθος το όνομα δικηγόρου του Αρείου Πάγου που υπογράφει τη διακήρυξη. Το σωστό είναι ΚΟΤΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ και όχι ΚΟΤΣΕΑΣ, όπως γράφτηκε.

Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε και στο χτεσινό φύλλο, στη σελίδα 9 στο θέμα με τίτλο «Κάλεσμα χρέους και ευθύνης από συνδικαλιστές» του ευρύτερου αριστερού και δημοκρατικού χώρου, οι οποίοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στο ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο Ιορδάνης Μασταύραλης αναφέρεται ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου αντί για πρόεδρος του ΔΣ. Το αμέσως επόμενο όνομα δεν είναι Μπαλτζάνης όπως γράφεται αλλά Μπαλτζάκης Χρήστος, ενώ αμέσως μετά δεν πρόκειται για τον Μάριο Μπαυγιαδάκη αλλά για τη Μαρία Μπαυγιαδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ