Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενισχύστε τη γραμμή αντίστασης και ρήξης

«Προσαρμόζουν την παιδεία στην οικονομία της αγοράς», κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή της περιοδεία στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, όπου κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Ενα σχολικό συγκρότημα, που έβαλε τη σφραγίδα του στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος, το «γκέτο» της Γκράβας, επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου είχε συναντήσεις με τους καθηγητές τριών σχολείων και με τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας της η Αλέκα Παπαρήγα είχε την ευκαιρία όχι μόνο να εκθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία και γενικότερα, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και να ακούσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα σχολεία της Γκράβας. Προβλήματα, ορισμένα ορατά διά γυμνού οφθαλμού, όπως η ανεπαρκέστατη υλικοτεχνική υποδομή. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 2ο ΤΕΕ Γαλατσίου τα βιβλία έφτασαν μόλις χτες, προς το τέλος δηλαδή της σχολικής χρονιάς! Την υποβάθμιση, εξάλλου, των ΤΕΕ κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι της Γ' ΕΛΜΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τους μαθητές τους, όσο και για το μέλλον των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτά.

Οι καθηγητές του 61ου λυκείου, 21ου λυκείου και 2ου ΤΕΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο της παιδείας. Η Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε δεκάδες ερωτήσεις για την παιδεία και τη θέση του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο, για τους «ηθικούς αυτουργούς της βασανισμένης εκπαίδευσης», αλλά και για τα σχέδια του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά στο μετεκλογικό σκηνικό, για το τι πρόκειται να γίνει με την κοινωνική ασφάλιση κ.ά.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε μιλώντας στους καθηγητές: «Η αντιμεταρρύθμιση ήταν αναμενόμενη αφού συντελέστηκαν αρνητικές αλλαγές στην οικονομία, την εργασία, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης πλούτου σε λίγα χέρια, αφού γίνονται ανατροπές στο χώρο της εργασίας. Ηρθε η ώρα και της παιδείας να προσαρμοστεί πλήρως στην οικονομία της αγοράς, της "νέας τάξης πραγμάτων"».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε εκτενώς στο πού στοχεύει μακροπρόθεσμα η «μεταρρύθμιση», στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ειδικευμένου, ευκίνητου, υποταγμένου φτηνού παραγωγικού δυναμικού και προειδοποίησε για τα χειρότερα που έρχονται και για τους μαθητές, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και για τους εκπαιδευτικούς, καλώντας ταυτόχρονα τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν να εδραιωθεί αυτή η κατάσταση και να θεωρηθεί μετά ως μη αναστρέψιμη.

«Τα ζητήματα της παιδείας - υπογράμμισε - δεν μπορούν να διεκδικηθούν αυτοτελώς σήμερα, αν δεν εντάσσονται σε μια στρατηγική ρήξης με την υπάρχουσα κατάσταση. Η προσαρμογή σήμερα στην ΟΝΕ και τη "νέα τάξη πραγμάτων" είναι έγκλημα. Η ρήξη περικλείει λιγότερους κινδύνους. Εμείς έχουμε την πρόταση για λαϊκό μέτωπο, με στόχο και τη λαϊκή εξουσία. Αυτός ο δρόμος δημιουργεί προϋποθέσεις ρήξης, αλλά και απόσπασης ορισμένων κατακτήσεων».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε με έμφαση πως το ΚΚΕ όποιο εκλογικό ποσοστό κι αν συγκεντρώσει δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα, τόνισε όμως πως είναι παραπάνω από αναγκαίο να ισχυροποιηθεί. Σημείωσε πως ο λαός δε θα πρέπει με την ψήφο του να νομιμοποιήσει μια πολιτική που εκφράζει συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, να δώσει χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι φιλί ζωής στη ΝΔ, να ενισχύσει το κόμμα που είχε σαφή γραμμή αντίστασης και ρήξης, το ΚΚΕ.

«Την εκλογική μάχη - υπογράμμισε - τη συνδέουμε με την ενίσχυση της άλλης πρότασης, της δημιουργίας ενός στέρεου οράματος για το λαό. Οσο πιο ανοδική είναι η πορεία του ποσοστού του ΚΚΕ τόσο δίνεται πραγματική αντιπολιτευτική απάντηση. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρο στόχο, δεν πρόκειται να συμπράξει με οποιονδήποτε μετεκλογικά, στο όνομα ενός δήθεν ελέγχου, ο έλεγχος θα γίνεται, αλλά θα γίνεται με όρους κινήματος. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, ξέρουμε πως και αδυναμίες έχουμε και λάθη θα γίνουν. Ενας λαός δεν είναι εύκολο να αποκτήσει αμέσως συνείδηση ρήξης και να την επιφέρει άμεσα, δεν είναι εύκολο να μεγαλώσει ο κομμουνιστικός πυρήνας. Μπορούμε, όμως, να συναντηθούμε στις κάλπες και στον αγώνα, όπου ήδη συναντιόμαστε με ανθρώπους εργάτες του πνεύματος και της τέχνης που με θάρρος, γνωρίζοντας τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, μπορούμε να διαμορφώσουμε τη συμμαχία που θα δρα με κοινωνικούς και πολιτικούς όρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία στον Πειραιά (2007-02-24 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου η ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ στις τοπικές εκλογές (2006-09-28 00:00:00.0)
Αποφάσεις αγώνα από τους μαθητές (2004-12-10 00:00:00.0)
Η Αλ. Παπαρήγα στου Ρέντη (2003-12-14 00:00:00.0)
Στο Βόλο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (2002-03-09 00:00:00.0)
Διεκδικούν στέγη για τα ΤΕΕ (2001-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ