Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
Δίωξη απόψεων και με τη βούλα!!!

Αποσύρεται από το χώρο ευθύνης του Εφετείου Θεσσαλονίκης το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη

Αποσύρεται από τα βιβλιοπωλεία, μετά από χθεσινή απόφαση της προέδρου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη. Η απαγόρευση, όπως τονίζεται στην απόφαση, επιβάλλεται «για να αποφευχθούν οι εντάσεις μέχρι εκδικάσεως της υποθέσεως». Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την οριστική απαγόρευση του βιβλίου θα εκδικαστεί στις 16 Μάη και έως την ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα το βιβλίο στα όρια του Εφετείου Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής.

Ο συνήγορος του Μ. Ανδρουλάκη καυτηρίασε τη δίωξη του βιβλίου, σημειώνοντας ότι πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα καταπάτησης των πνευματικών ελευθεριών στον τόπο μας. Επίσης ο βυζαντινολόγος Βασ. Κατσαρός, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία για το κλίμα σκοταδισμού που καλλιεργείται από εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους τις τελευταίες μέρες, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να στηθεί Ιερά Εξέταση στις αρχές του 21ου αιώνα».

Μεσαιωνική μικρογραφία

Για επιβολή του ακροδεξιού παρακράτους στο κράτος και της παραεκκλησίας στην εκκλησία, έκανε λόγο χθες ο Μ. Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης στη Θεσσαλονίκη περί προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας του βιβλίου του, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στα γραφεία των εκδόσεων «Καστανιώτη» στην Αθήνα, από κοινού με τον εκδότη Θ. Καστανιώτη, την βουλευτή του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Γ. Δαρδανό.

Ο Μ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το όλο σκηνικό σαν μια απίστευτη μεσαιωνική μικρογραφία και γελοιογραφία του χουντικού τρίπτυχου του «Ελλάς - Ελλήνων - Χριστιανών». Και τόνισε ότι η απόφαση «προσβάλλει βάναυσα τα εθνικά και δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης». Επισήμανε ακόμα ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά δε θέλησε να τις εξειδικεύσει.

Ο εκδότης Θ. Καστανιώτης έκανε γνωστό ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά η Παγκόσμια Ενωση Εκδοτών και η Ενωση Ευρωπαίων Εκδοτών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκδοτών Γ. Δαρδανός ανέφερε ότι η Ομοσπονδία έχει πάρει απόφαση, με την προϋπόθεση να συμφωνούν ο συγγραφέας και ο εκδότης, για κοινή έκδοση του βιβλίου από 500 εκδότες και τη διακίνησή του από 2.000 βιβλιοπώλες σε όλη την Ελλάδα, ως μια μορφή αντίστασης «στις αυθαιρεσίες της εκκλησίας και των δικαστηρίων».

Η ΕΣΗΕΑ

Στην υπόθεση υπήρξε παρέμβαση και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με μεγάλη ανησυχία, αλλά και αποτροπιασμό, τα εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα περιστολής της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και χειραγώγησης της συγγραφικής και εκδοτικής δραστηριότητας». Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει: «Ο πολυμέτωπος διωγμός που έχει εξαπολυθεί εναντίον του Μίμη Ανδρουλάκη και του βιβλίου του, είτε με εισαγγελικές παρεμβάσεις είτε με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου είτε με ακραίες αντιδράσεις που εκπορεύονται από επίσημα εκκλησιαστικά χείλη θυμίζει Μεσαίωνα».

Στην ανακοίνωση ακόμα σημειώνεται: «Η ΕΣΗΕΑ πιστεύει ότι οι Ελληνες πολίτες είναι απολύτως ελεύθεροι να εκφράζουν γραπτώς ή προφορικώς τα διανοήματά τους. Από την πλευρά τους, οι αρχές, κυβερνητικές, δικαστικές ή εκκλησιαστικές, οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που υποδαυλίζουν ακραίες και αντιδημοκρατικές πράξεις, με τις οποίες παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Η ΕΣΗΕΑ, με άλλη ανακοίνωσή της, «θεωρεί ως σοβαρή και εξαιρετικά επικίνδυνη για την ελευθερία διακίνησης ιδεών» τη σύλληψη του βιβλιοπώλη Σπύρου Μαρίνη, επειδή διέθεσε το, απαγορευμένο με προσωρινή δικαστική απόφαση, βιβλίο του Γεωργίου Μανδίκου. «Μια σύλληψη, τονίζει η ΕΣΗΕΑ, που δικαιολογήθηκε με την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης από τον ίδιο τον υπουργό της Δικαιοσύνης και που παραπέμπει και εκείνη σε εποχές που δεν μπορεί να έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ