ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συμφώνησαν ως όμοροι πολιτικοί χώροι

Τη συναίνεσή του στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), επαναβεβαίωσε, σε χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Δ. Αβραμόπουλος.Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ουσιαστικά τη συνεργασία τους στην προώθηση του νομοθετικού "έργου" της κυβέρνησης για την ΤΑ, επαινώντας ιδιαίτερα το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις, το γνωστό "Καποδίστρια".

Με δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε να υπερασπίσει ακόμα και αυτή την όψιμη διεκδίκηση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) να αποδοθεί στους δήμους ένα μέρος των οφειλομένων για το 1998, θεωρώντας ουσιαστικά ότι το θέμα έχει λήξει. Διεκδίκηση, που προέκυψε ως αίτημα σε σύσκεψη την προηγούμενη βδομάδα, στην οποία προϊστατο ο ίδιος, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Τότε, μάλιστα, δήλωνε πως, αν η κυβέρνηση δε δώσει τα οφειλόμενα, οι δήμοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και θα αναγκαστούν να αυξήσουν υπερβολικά τα ανταποδοτικά τέλη - επηρεάζοντας, έτσι, αρνητικά τον πληθωρισμό και, κατά συνέπεια, την πορεία στην ΟΝΕ.

Ετσι, ο Δ. Αβραμόπουλος, όχι μόνο "καπέλωσε" τους αιρετούς του Λεκανοπεδίου - που περίμεναν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης για να προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους - αλλά λειτούργησε και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι "με τους συναρμόδιους υπουργούς είμαστε εδώ και καιρό σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, που θέλω να πιστεύω ότι οδηγεί στη συνεννόηση που όλοι επιδιώκουμε"... Αλλωστε, δε θα ήθελε κι ο ίδιος να διαταραχτεί, από τη μία, η σχέση του με την κεντρική εξουσία και η πορεία προς την ΟΝΕ, από την άλλη. Γι' αυτό και η συνάντηση ήταν "εγκάρδια και χρήσιμη" - όπως δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Μερικές ώρες αργότερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού των εκδοτών, δήλωνε πως "δεν υπάρχει καμία διασφάλιση" σε ό,τι αφορά το οικονομικό αίτημα των αιρετών. Και εξέφραζε την απορία πώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα από το ρεπορτάζ του καναλιού...

Από την πλευρά του - σύμφωνα με πληροφορίες - ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ...ανάγκη συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης με την κεντρική Διοίκηση. Ο ίδιος δήλωσε πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στην "αποκέντρωση" αρμοδιοτήτων προς τους δήμους και τη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε οι ΟΤΑ να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο - όπως τον όρισε - ρόλο τους. Να ανταποκριθούν ουσιαστικά στην κυβερνητική επιταγή να περάσει και μέσα από τους δήμους η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ, παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιρετοί του Λεκανοπεδίου, στην πλειοψηφία τους, ζητούν να τους αποδοθούν 60,36 δισ. δραχμές - ένα μόνο μέρος από τα οφειλόμενα προς την ΤΑ - ενώ το υπουργείο Εσωτερικών δίνει 51 δισ. δραχμές. Συμπαρίσταται, όμως - λέει το υπουργείο - στο αίτημα των δημάρχων να δοθούν και τέσσερα δισ. δραχμές για την πληρωμή της τρίτης δόσης του 18χίλιαρου στους εργαζόμενους στους δήμους. Για τη λύση του αιτήματος, το υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών...

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" ΝΙΚΑΙΑΣ
Μαζί με το λαό και μετά τις εκλογές

Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε προχτές η εκλογοαπολογιστική συγκέντρωση της "Δημοκρατικής Ενότητας"

Πιστή στη δέσμευσή της προς το λαό της Κοκκινιάς ότι θα βρίσκεται δίπλα του και μετά τις εκλογές, η "Δημοκρατική Ενότητα" πραγματοποίησε προχτές στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων την καθιερωμένη εκλογοαπολογιστική της συγκέντρωση για τα αποτελέσματα των εκλογών και για την εκλογή προεδρείου της Κίνησης.

Η άνοδος ποσοστού και ψήφων της "ΔΕ", που εκφράστηκε με την αύξηση κατά δύο των δημοτικών της συμβούλων, σε συνθήκες προεκλογικού αγώνα που χαρακτηρίστηκε από το ρουσφέτι, την ακατάσχετη υποσχεσιολογία, τις προκλητικές δαπάνες και προβολή από τα ΜΜΕ, ακόμη και την πολιτική δίωξη εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αποδεικνύουν τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς της Κίνησης με το λαό της πόλης. Η αξιοποίηση αυτής της εκφρασμένης δυναμικής αποτελεί λαμπρό πεδίο δραστηριοποίησης του λαού μέσα από τη "ΔΕ" ενάντια σε μια δημοτική αρχή που υπηρετεί πιστά τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, που εκπορεύονται από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό ήταν το στίγμα της προχτεσινής συγκέντρωσης στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος Νικαιωτών, οι οποίοι εξέλεξαν το προεδρείο της Κίνησης, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και πλούσιο κριτικό και αυτοκριτικό διάλογο.

Στην ομιλία της, η επικεφαλής της "ΔΕ" Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι "παρά τις αδυναμίες που παρουσιάσαμε, η ομάδα των δημοτικών μας συμβούλων, όλος ο συνδυασμός και η Κίνηση είχανε μια έντονη παρουσία στην πόλη. Μέσα από τις Επιτροπές Στήριξης της "ΔΕ", κάναμε δεκάδες συσκέψεις, περιοδείες, επισκεφτήκαμε πολλές φορές τους εργαζόμενους του δήμου και όλα τα νομικά του πρόσωπα. Βρεθήκαμε σχεδόν σε όλες τις κινητοποιήσεις, στη Ζώνη, τους ναυτεργάτες, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς του νοσοκομείου".

Ασκησε ιδιαίτερα σκληρή και αποκαλυπτική κριτική στη δημοτική αρχή και τις προεκλογικές της μεθόδους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς κάναμε έναν αγώνα που συνολικά δεν ξεπέρασε τα 6,5 εκατομμύρια, ενώ αυτοί είχαν δημοτικούς συμβούλους που έφταναν ατομικά τα 20 εκατομμύρια".

"Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την εκμετάλλευση της ανεργίας, με τη γνωστή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια της άμβλυνσης των συνειδήσεων και την πολιτική ομηρία αρκετών οικογενειών της πόλης μας. Μέχρι και εξαγορά έκανε, θα έλεγα, από άλλες παρατάξεις, με το προσωπικό βόλεμα και την παραγοντίστικη ανάδειξη ορισμένων. Φυσικά υπήρχε από πίσω του ένας μηχανισμός προβολής και κεντρικά και τοπικά - τοπικά το πέτυχε με εξαγορά των τοπικών ΜΜΕ - ενώ είναι γνωστό πως πίσω του βρίσκεται και ο Λαλιώτης με διάφορες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Επίσης οι βουλευτές και η επίσημη εκκλησία στην πόλη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι παραμονές των εκλογών έδωσε πολλά εκατομμύρια και είχαμε και ιερείς - και εδώ μπαίνει και ένα θέμα για το ποιος είναι ο ρόλος των ιερέων - να γυρνάνε χέρι χέρι με υποψηφίους"!

Η Βέρα Νικολαϊδου σημείωσε ότι η δημοτική αρχή ήδη αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει την αύξηση κατά 10% των δημοτικών τελών, ενώ ούτε μια φορά δε διεκδίκησε μια δραχμή από τα χρήματα που δικαιούται η Νίκαια από τους παράνομα παρακρατημένους από την κυβέρνηση πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, η επικεφαλής της "ΔΕ" κατέθεσε σειρά προτάσεων για την πορεία της Κίνησης τη νέα τετραετία.

Στη συγκέντρωση μίλησε και η επικεφαλής της "ΝΑΣ" Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη,η οποία υπογράμμισε πως αν υπήρχε μαζικό κίνημα στην πόλη που να "κοντράρει" την πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτική αρχής, το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα καλύτερο.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Ετοιμο το νέο χαράτσι

Αυξήσεις μέχρι και 50% στα δημοτικά τέλη προτίθεται να επιβάλει για το νέο έτος η δημοτική αρχή του Δήμου Αιγάλεω, σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε αυτές των δύο τελευταίων χρόνων, οι οποίες έφτασαν και αυτές με τη σειρά τους το 50%. Συγκεκριμένα, το 1997 οι δημότες του Αιγάλεω πλήρωσαν 40% παραπάνω για τα δημοτικά τέλη και το 1998 10%.

Μόνο που φέτος η δημοτική αρχή του Αιγάλεω χρησιμοποιεί σαν άλλοθι για την πρόσθετη φορολογία, την κόντρα της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής με την κυβέρνηση, για τα οφειλόμενα του 1998 προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Η ΤΕΔΚΝΑ διεκδικεί ένα μικρό ποσοστό των οφειλομένων, προβάλλοντας το δίλημμα πως "αν αυτά δε μας δοθούν θα επιβάλλουμε υπερβολικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη".

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Αιγάλεω (ΔΑΣ), Γιώτης Σατζαρίδης, τόνισε: "Το προεκλογικό σύνθημα της ΔΑΣ "λύση δεν είναι η τσέπη του δημότη" είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Η δημοτική αρχή ακολουθώντας με κινηματογραφική ταχύτητα τις επιταγές της ΕΕ - παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της για πάγωμα των τελών και καλή οικονομική κατάσταση του δημοτικού ταμείου - θα ρίξει όλα τα βάρη στις πλάτες των δημοτών. Το κυριότερο είναι ότι οι φανερές συμμαχίες των παρατάξεων των ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταφεύγουν στην εύκολη λύση, στην πρόσθετη φορολογία των πολιτών, αντί να προωθούν κίνημα συνολικής διεκδίκησης των παρακρατημένων από την κυβέρνηση, τα οποία κατέβαλαν οι φορολογούμενοι, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσφέρει έργα και υπηρεσίες".

Ωστόσο η διοίκηση του δήμου θα επιχειρήσει, στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει σε ένα ακόμα αντιλαϊκό σενάριο, στην υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) με τη μορφή δημοτικών επιχειρήσεων και προτάσεις που θα αφορούν τη φύλαξη των σχολείων, την πρόσληψη τροχονόμων, πολιτιστικές δραστηριότητες. Τα ΤΣΑ καταργούν στην πράξη τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αφού ο δήμος θα πληρώνει τον εργαζόμενο σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή με μισθό ανειδίκευτου εργάτη.

Στο Δήμο Αιγάλεω αναλογούν μόνο 80 - 90 θέσεις εργασίας από τα ΤΣΑ. Ο επικεφαλής της ΔΑΣ υπογράμμισε: "Στο δήμο μας η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι 17%. Οι 90 θέσεις θα χρησιμοποιηθούν σαν στάχτη στα μάτια των ανέργων και ως μέσο αποπροσανατολισμού, προωθώντας την αντίληψη ότι μια θέση εργασίας μπορεί να μοιραστεί σε τρεις. Το σημαντικότερο είναι ότι τα έργα δεν είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα αλλά κοινωνικών υπηρεσιών, τα οποία ανήκουν στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης".

Και συνέχισε: "Πρόκειται για προγράμματα υπανάπτυξης που φέρνουν πίσω την εργατική τάξη και τις κατακτήσεις της. Η ταύτιση του σημερινού δημάρχου με την κυβέρνηση και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής. Εμείς θα ενημερώσουμε το λαό με κάθε τρόπο, με τη μορφή περιοδειών και ανακοινώσεων και θα κατευθυνθούμε για την ανατροπή των ΤΣΑ και τη συγκρότηση κινήματος".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΤΕΪ ΣΟΡΙΝ
Ευθύνες για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος γιατρών που φέρονται να ευθύνονται για το θάνατο του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι,όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού, μετά από το γνωστό φιάσκο της οδού Νιόβης που είχε αποτέλεσμα το θάνατο της άτυχης Αμαλίας Γκινάκη και τον τραυματισμό ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αγ. Βασιλόπουλος θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος γιατρών του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και ενός γιατρού του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Αγ. Βασιλόπουλος έχει ήδη ολοκληρώσει το πόρισμά του για την υπόθεση Μ. Σορίν και αναμένεται να το διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά μέχρι το τέλος της βδομάδας για τα περαιτέρω. Η έρευνα αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο Ελληνορουμάνος κακοποιός.

Να υπενθυμίσουμε ότι την υπόθεση ερευνούσε αρχικά ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Σ. Μαντακιοζίδης,αλλά στη συνέχεια η έρευνα διεκόπη και η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για συνέχιση της έρευνας, μετά από εντολή του εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ