ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφωνεί για νομαρχίες - διοικητικούς μηχανισμούς

Οικονομικές διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά της ΝΑ ζητά η ηγεσία της ΕΝΑΕ, με στόχο απλά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών

Ρόλο καλού διαχειριστή "διεκδικεί" για το θεσμό η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), καθώς η μόνη ένστασή της στο σχέδιο νόμου για τους "Οικονομικούς Πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ)" είναι ότι δεν εγγυάται την κάλυψη των δαπανών των νομαρχιών, εκείνων που θα τους επιτρέπουν απλά και μόνον να λειτουργήσουν. Οι οικονομικές διορθώσεις που ζητά να υπάρξουν στο εν λόγω σχέδιο νόμου, όχι μόνο δεν αμφισβητούν το φορομπηχτικό του περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα αποσυνδέουν τη ΝΑ από τον όποιο αναπτυξιακό ρόλο και προοπτική. Αντίθετα, αναδεικνύεται ως "αίτημα", να λειτουργήσουν οι νομαρχίες ως απλοί διοικητικοί μηχανισμοί του κράτους.

Το "αίτημα" διευκρίνισαν χτες ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, Ε. Κουλουμπής,Δ. Ευσταθιάδης και Θ. Κατριβάνος,αντίστοιχα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω ζήτησαν, κατ' αρχήν, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο 1998. Διαφορετικά, είπαν, θα ισχύσει η απόφαση του τακτικού συνεδρίου της Ενωσης, που προβλέπει πως αν δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, τα Νομαρχιακά Συμβούλια δε θα ψηφίσουν προϋπολογισμούς. Επίσης ζήτησαν να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών, που προβλέπει πως το 1999 θα δοθούν στις ΝΑ 90 δισ. δραχμές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) - ποσοστά επί κρατικών φόρων, που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση κλέβει από τη ΝΑ περίπου 20 δισ. δραχμές. Κι αυτό γιατί με βάση τα έσοδα των κρατικών φόρων - που αναγράφονται στον προϋπολογισμό του 1999 - ποσοστά των οποίων εισπράττει η ΝΑ, ο θεσμός πρέπει να λάβει 109,8 δισ. δραχμές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και τα μέλη της Ενωσης ζήτησαν να αυξηθεί το ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης οικοπέδων, ακινήτων και αγροκτημάτων, που θα εισπράττει ως ΚΑΠ η ΝΑ, από 10 σε 13%. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται χρηματικά σε τρία δισεκατομμύρια δραχμές. Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΝΑΕ, προκειμένου να "καλυφθεί" η οικονομική ανέχεια του θεσμού!

Αλλωστε, όπως έγινε σαφές στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ανησυχία είναι να μπορούν οι νομαρχίες, από την 1η Γενάρη 1999, να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, το ρεύμα, τα χαρτιά, τα μολύβια, γενικά τις λειτουργικές δαπάνες, άντε και τα προνοιακά επιδόματα... Και βέβαια, στο απυρόβλητο άφησαν την κυβερνητική επιταγή, όπως ορίζεται και στο νομοσχέδιο, να αυξήσουν οι ΝΑ τις δαπάνες τους που προέρχονται από τέλη. Προφανώς, αυτή είναι και η διέξοδος που προτείνουν απέναντι στην πενιχρή επιχορήγηση του θεσμού.

Δηλωτική, πάντως, της... προφορικής πρόθεσης της ηγεσίας της ΕΝΑΕ να "διεκδικήσει" ακόμα και αυτές τις πενιχρές οικονομικές "διορθώσεις" είναι η εμπιστοσύνη του προέδρου της Ενωσης στην υπόσχεση του υφυπουργού Εσωτερικών, ότι "το λάθος των τριών δισ. δραχμών θα διορθωθεί"! Εμπιστοσύνη, που δείχνει την πραγματική πρόθεση της ΕΝΑΕ, να κάνει "γαργάρα" τα 20 δισ. που κλέβουν από το θεσμό με το "καλημέρα" της νέας χρονιάς. Την εμπιστοσύνη αυτή συνόδευσε η έμμεση δικαιολόγηση της κυβέρνησης για την κλοπή των 20 δισ., από τον Δ. Ευσταθιάδη, λέγοντας πως αυτή έγινε για να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. "Η επίσημη απάντηση είναι ότι τα 113 δισ. δραχμές θα μας δοθούν από το αποθεματικό της κυβέρνησης... Αλλά δεν μπορείς να περιμένεις οποιοδήποτε αποθεματικό", είπε ο Δ. Ευσταθιάδης, προσπαθώντας προφανώς να πείσει τον εαυτό του. Και να δικαιολογήσει, έτσι, τη σκέψη της ΕΝΑΕ να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση νομαρχών στις 7 Δεκέμβρη και παράσταση έξω από τη Βουλή, όταν θα συζητείται το νομοσχέδιο.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το "μάρμαρο" θα πληρώνουν πάλι οι δημότες

Ενας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός, στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, ετοιμάζεται στα γραφεία του Δήμου της Αθήνας για το 1999

Φορομπηχτικός θα είναι κατά βάση και ο προϋπολογισμός του 1999 στο Δήμο Αθηναίων. Τα έσοδα του πρώτου δήμου της χώρας θα βασιστούν στην υπερφορολόγηση των δημοτών, στην επιβολή αυξημένων και πρόσθετων δημοτικών τελών για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο δήμος στους Αθηναίους, στο χαράτσωμα, που θα μειώσει παραπέρα το ήδη ισχνό εισόδημα των εργαζομένων.

Μιλώντας στο "Ρ", ο αρμόδιος για τα οικονομικά, αντιδήμαρχος Αθηναίων Ν. Γιατράκος,είπε πως ο δημοτικός προϋπολογισμός του '99 βρίσκεται ακόμα υπό κατάρτιση, εφόσον εκκρεμεί το ζήτημα των 60 δισ. δρχ. που ζητά η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής από την κυβέρνηση, ως οφειλόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 1998. Η δημοτική αρχή της Αθήνας αναμένει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, την ικανοποίηση ή μη του αιτήματος, προκειμένου να καθορίσει και τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Και συγκεκριμένα, να καθορίσει το ύψος της αύξησης των δημοτικών τελών.

Η αύξησή τους αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη του πληθωρισμού, που προβλέπει η κυβέρνηση για το 1999. Ο Ν. Γιατράκος υποστήριξε, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, πως οι αυξήσεις αυτές δεν μπορεί να καθορίζονται με βάση τον επίσημο πληθωρισμό, αλλά με βάση τις ανάγκες που εκτιμά η διοίκηση του δήμου ότι υπάρχουν.

Σημείωσε πως αν η δημοτική αρχή αποφασίσει, για τον επόμενο χρόνο, να κάνει "σφιχτή", "περιοριστική" οικονομική πολιτική, το νούμερο της αύξησης μπορεί να είναι μονοψήφιο. Αν επιλέξει να προχωρήσει σε "επενδύσεις", η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Εξάλλου, επισήμανε πως και το '99 τα περισσότερα έσοδα του δήμου θα προέλθουν από τη φορολόγηση των δημοτών.

Εχουν... παράδοση

Ο προϋπολογισμός που κατάρτισε για το '98 η δημοτική αρχή της Αθήνας προέβλεπε έσοδα 117.337.864.000 δρχ. Απ' αυτά, μόλις τα 17.631.612.000 προέρχονταν από την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή, μόνο το 15% των φετινών εσόδων του δήμου. Τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από τέλη, φόρους, δικαιώματα, πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις, που πληρώνει ο αθηναϊκός λαός. Επιπλέον, στην περίοδο '94 - '98, η δημοτική αρχή της Αθήνας αύξησε τα τέλη φωτισμού, για τις κατοικίες κατά 56,7% και για τους επαγγελματικούς χώρους κατά 56,4%.

Και την ώρα που φορολογεί άγρια τους Αθηναίους, αρνείται να διεκδικήσει αύξηση της πενιχρής χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρνείται να διεκδικήσει τους αυθαίρετα παρακρατημένους από την κυβέρνηση πόρους της ΤΑ, που για την Αθήνα ξεπερνούν στα 100 δισ. δρχ. Αρνείται να διεκδικήσει, ουσιαστικά, ακόμα κι αυτά τα 40 δισ. δρχ. που είχε υποσχεθεί, επί πρωθυπουργίας του, ο Α. Παπανδρέου, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, στον τότε υποψήφιο δήμαρχο Θ. Πάγκαλο.

ΠΕΡΑΜΑ
Να δοθούν τα χρωστούμενα

Κυβέρνηση και ΟΛΠ παρακρατούν δημοτικό χρήμα, που είναι αναγκαίο για να ανασάνει η περιοχή

Πάνω από διακόσια πενήντα εκατομμύρια παρακρατήθηκαν από το Δήμο Περάματος από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998. Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τους αγώνες τους, διεκδικώντας αυτούς τους πόρους. Ταυτόχρονα έχουν καταλήξει σε ένα πακέτο πέντε αναπτυξιακών προτάσεων, που η πραγματοποίησή τους θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση όχι μόνο του δήμου, αλλά της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη τους θέτει προ των ευθυνών τους.

"Απευθυνόμαστε προς εσάς γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζετε τα προβλήματα της περιοχής μας, αλλά και να πάρετε θέση προσωπικά", σημειώνει ο Γ. Πατσιλινάκος και προσθέτει: "Στο Δήμο Περάματος εκτός των τοπικών προβλημάτων που προσπαθούμε να λύσουμε, παρά τα πενιχρά οικονομικά που δίνετε στους δήμους (για το τρέχον έτος πάνω από 250 εκατομμύρια παρακρατήθηκαν μόνο από το δήμο μας από τον προϋπολογισμό του 1989) μετά από συζήτηση με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης μας και όχι μόνο, καταλήξαμε σε ένα πακέτο πέντε αναπτυξιακών προτάσεων που θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά". Καταλήγοντας ο δήμαρχος Περάματος τονίζει ότι με τις προτάσεις αυτές ο δήμος έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και περιεχόμενο αγώνων και δράσης. "Η τετραετία αυτή προβλέπεται σαν η πιο σημαντική της πόλης και η συμμετοχή των πολιτών σ' αυτή την προσπάθεια είναι η καλύτερη εγγύηση επιτυχίας", υπογραμμίζει.

Οι προτάσεις του Δήμου Περάματος αφορούν την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που αποτελεί τη μοναδική παραγωγική πηγή της περιοχής. Την αναβάθμιση του Ανω Περάματος, την ενσωμάτωσή του στο Κάτω Πέραμα και συνολική ανάπλαση της πόλης. Το σταμάτημα των εγκληματικών επιχωματώσεων και περιφράξεων της παραλίας από τον ΟΛΠ, που στερούν το Πέραμα από τη θάλασσα. Την αξιοποίηση του χώρου της "Χωράφας". Την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μετεγκατάστασης των εταιριών πετρελαιοειδών μέχρι το 2001.

Να σημειωθεί ότι ενώ η κεντρική εξουσία στερεί και τους λιγοστούς πια θεσμοθετημένους πόρους από το δήμο, ο ΟΛΠ με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης αρνείται να πληρώσει τα 500 εκατομμύρια ανταποδοτικών τελών το χρόνο που του έχει επιβάλει ο δήμος. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νέο ΔΣ του Οργανισμού δε θα μετέχει πλέον εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενα άλλο αίτημα του δήμου, της είσπραξης 100 εκατομμυρίων το χρόνο από το πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας, καρκινοβατεί.

Με τα χρήματα αυτά και όσα παρακρατεί η κυβέρνηση θα μπορούσαν να πληρωθούν χρέη του δήμου και να γίνει σημαντικό έργο για τους δημότες. Παρ' όλα αυτά η αύξηση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους, που φέτος ήταν μηδενική, το 1999 θα κινηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο Γ. Πατσιλινάκος τονίζει ότι η αύξηση αυτή είναι αναγκαία για να υπάρξει ένα ισοζύγιο, σημειώνοντας ότι θα αγωνιστεί για να μην πληρώσουν οι δημότες αυτά που χρωστά η κυβέρνηση.

ΠΕΥΚΩΤΟ ΒΑΡΗΣ
Θάβουν κάτω από το τσιμέντο τα αρχαία

Μπορεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία να χαρακτήρισε εγγράφως την περιοχή εξαιρετικά σημαντική,οι εργολάβοι όμως συνεχίζουν την καταστροφή με τις εργασίες ανέγερσης του μεγάλου κτιρίου μέσα στο δάσος Πευκωτό της Βάρης, στην περιοχή του Ιδρύματος Βασικής Βιολογικής Ερευνας Αλ. Φλέμινγκ. Προχτές το απόγευμα μάλιστα συνεργεία της κατασκευάστριας εταιρίας έριξαν ποσότητες μπετόν σε σημεία του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου, στον οποίο η Αρχαιολογική Υπηρεσία απαγόρευσε κάθε εργασία.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε εγγράφως στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Βάρης, ζητώντας παράλληλα "να επανεξετάσει το ζήτημα της ολικής αναστολής των εκτελούμενων εργασιών και στο κυρίως κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στα ορατά αρχαία οικοδομικά λείψανα, καθώςαπό το Αστυνομικό Τμήμα της Βάρης να προβεί στις δικές του ενέργειες".

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, στο βωμό της απόφασης των υπουργείων Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ να χτιστεί εκεί ένα κτιριακό συγκρότημα έκτασης 5.010 τετραγωνικών μέτρων έχουν ήδη θυσιαστεί 8 στρέμματα δάσους χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η σχετική οδηγία της ΕΟΚ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως αν η έκταση είναι δασική ή αγροτική και αγνοώντας την αντίθετη άποψη του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, για τις εργασίες δεν είχε ενημερωθεί ούτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία (Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) με έγγραφό της στις 19 Νοέμβρη, προς το Δήμο της Βάρης, γνωστοποιεί, μεταξύ άλλων, ότι "στην ιδιοκτησία του ιδρύματος Φλέμινγκ υπάρχουν διάσπαρτα ορατά αρχαία λείψανα..., τα οποία προστατεύονται από τις διατάξεις του νόμου και το Σύνταγμα... Στην αυτοψία, την οποία διενήργησε η υπηρεσία μας, διαπιστώθηκαν αρχαία οικοδομικά λείψανα στην ανατολική πλευρά της οικοδομής, καθώς και στη νότια, όπου έχει διανοιχτεί χωματόδρομος διέλευσης μηχανημάτων. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν έχουν καταστραφεί αρχαία στο χώρο της οικοδομής... Η περιοχή εμφανίζει μια συνέχεια, εξαιρετικά σημαντική για την αρχαία τοπογραφία και τοπιογραφία". Ετσι προχώρησε στην απαγόρευση της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος του κτιρίου χώρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα, χωρίς όμως να κάνει λόγο για το κτίσμα, που έχει ήδη ανεγερθεί και την καταστροφή που έχει γίνει.

Από την πλευρά της, χτες, η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας έδωσε εντολή στο Δασαρχείο Πειραιά να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αντιμετώπιση του έργου.

Οι κάτοικοι, επίσης, μαζί με τη δημοτική αρχή και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, συνεχίζουν τις παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο. Επιπλέον έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προτίθενται να καταγγείλουν το γεγονός και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ