ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοι στους δρόμους για την παιδεία

Παλλαϊκή, πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Με σύνθημα "Ολοι στους δρόμους για την παιδεία", μαθητές, μαζί με φοιτητές, γονείς και εργαζόμενους βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, για να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να απαντήσουν με αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών και φοιτητών. Στην Αθήνα,το ραντεβού έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και ήδη τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει σχολεία από όλους τους δήμους, γονείς, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και εργαζόμενοι.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας χαιρετίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων για τα ζητήματα της παιδείας και καλεί τα σωματεία, κάθε συνδικαλιστή και εργαζόμενο να πάρει μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο. "Η παιδεία είναι ζήτημα που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τη σημερινή - που έχει παιδιά στα σχολεία - αλλά και την αυριανή εργατική τάξη, που σήμερα βρίσκεται στα θρανία", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και επισημαίνει ότι η ίδια και τα σωματεία "αποφασιστικά θα παρέμβουμε στα ζητήματα της παιδείας και ενεργά θα συμμετέχουμε στο κίνημα της παιδείας".Η ΟΛΜΕ σήμερα πραγματοποιεί τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των καθηγητών στα συλλαλητήρια, τόσο της Αθήνας, όσο και την υπόλοιπης χώρας, ενώ δίωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα συμμετέχουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι Χημικού, Φιλοσοφικής, Οικονομικού Πανεπιστημίου.Επίσης συμμετέχει και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, που χτες και σήμερα έχει κλείσει το Πανεπιστήμιο.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του Πειραιά διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στις 11 το πρωί. Στη συγκέντρωση συμμετέχει και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά.

Εύβοια

Ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις, με παμμαθητικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, απαντάνε σήμερα οι μαθητές στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και στην πολιτική "που κάνει σκουπίδια τα όνειρά τους".

Συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Χαλκίδα, στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς και πορεία στη Νομαρχία. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και οι μαθητές των σχολείων του Αλιβερίου και του Βασιλικού.

Το Συντονιστικό Μαθητών - Σπουδαστών Χαλκίδας καλεί όλο το λαό να πυκνώσει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα και καταγγέλλει τη στάση ορισμένων λυκειαρχών, καθηγητών, όπως και "αγανακτισμένων πολιτών", που με αυταρχισμό προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές. Ιδιαίτερα, καταγγέλλει τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πρωτοστάτησε στην τρομοκράτηση, στην ανοιχτή κατασυκοφάντηση και το χτύπημα των κινητοποιήσεων. Ο ίδιος χτες το βράδυ, με πρόσχημα την ανάλυση του νόμου 2621/98 για τη συγκρότηση των οργάνων των γονέων, κάλεσε γονείς για ενημέρωση, αλλά το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι καταλήψεις και πώς θα παρέμβουν οι γονείς. Είπε ότι καλά κάνουν να δρουν αυτεπάγγελτα οι εισαγγελείς και δε θα επιτρέψει τον επόμενο χρόνο να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Στο μεταξύ, και χτες εμφανίστηκαν κρούσματα, όπου αστυνομικά όργανα (προφανώς με άνωθεν εντολές) επισκέφτηκαν τα δύο Λύκεια Αλιβερίου που βρίσκονται υπό κατάληψη και κατέγραφαν ονόματα και κινήσεις των μαθητών.

Θήβα

Στη Θήβα,την ίδια ώρα, θα γίνει συγκέντρωση των μαθητών στο 1ο και 2ο Λύκειο και θα ακολουθήσει πορεία με κατάληξη το Γραφείο του νομάρχη και τη Διεύθυνση Ββάθμιας Εκπαίδευσης.

Λιβαδειά

Στη Λιβαδειά,συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσει πορεία στη νομαρχία. Στην παμμαθητική κινητοποίηση συμμετέχουν και τα σχολεία του Ορχομενού.

Ηράκλειο

Στους δρόμους του Ηρακλείου κατεβαίνουν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί, μετά το κάλεσμα των φορέων τους, για να καταγγείλουν με δυναμικό τρόπο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οπως τονίστηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόκειται ουσιαστικά για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αφού για την επιτυχία του δραστηριοποιούνται από κοινού, η Πρωτοβουλία Μαθητών,η ΕΛΜΕ Ηρακλείου,ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του νομού.

Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μαθητών Αστρίντ Οκλάντ,περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, όπου, αν και τελειώνει ο Νοέμβρης, τα περισσότερα υπολειτουργούν. Από την πλευρά τους, η αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή και Μανώλης Ρουσογιαννάκης, αντίστοιχα, κατήγγειλαν τον Γερ. Αρσένη για αυταρχισμό, τονίζοντας ότι: "Αν εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο με στρατιωτικό τρόπο, τότε δεν πρόκειται να μείνει τίποτα όρθιο στο χώρο της εκπαίδευσης".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι μαθητές θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο και οι εκπαιδευτικοί, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Πάτρα

Το συντονιστικό αγώνα των μαθητών της Πάτρας καλεί το λαό της πόλης σε παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία σήμερα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας) στην Πάτρα.

Πύργος

Στον Πύργο,το 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο, το ΤΕΕ και το 1ο Γυμνάσιο διοργανώνουν πορεία.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα,η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Μαθητών καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το μεσημέρι στα Γενικά Λύκεια και πορεία.

Κεφαλονιά - Ζάκυνθος

Σε συλλαλητήριο καλεί τους μαθητές της Κεφαλονιάς το Ενιαίο Λύκειο Ληξουρίου, ενώ πορεία διοργανώνουν σήμερα και οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Ζακύνθου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εισβολή "Ζητάδων" σε σχολείο!

Με μαχητική συγκέντρωση απαντούν σήμερα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση. Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης

Πρωτοφανή εισβολή "Ζητάδων" χτες σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα των αστυνομικών προφασιζόμενη την κλοπή τσάντας, που περιείχε ναρκωτικά (!) μπήκε στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Συκεών, που βρίσκεται σε κατάληψη και έκανε σωματική έρευνα σε όλους τους μαθητές, που εκείνη την ώρα παρευρίσκονταν στο κτίριο και τους αύλειους χώρους.

Παρέμβαση για τα κρούσματα αυταρχισμού που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, έκανε και η παράταξη "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα". Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Αγάπιο Σαχίνη,επισκέφτηκε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και εισηγήθηκε τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών από το Δήμο για τη ματαίωση παρόμοιων προσπαθειών και την ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος της παιδείας.

Την απάντηση στα συνεχιζόμενα κρούσματα αυταρχισμού εκ μέρους της κυβέρνησης και των φυσικών εκπροσώπων τους, θα τη δώσουν οι μαθητές σήμερα με τη μαχητική πορεία που διοργανώνει το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης,στις 12 το μεσημέρι,στο Αγαλμα του Βενιζέλου.Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης,Σύλλογοι Δασκάλων,καθώς και Σύλλογοι Φοιτητών.

Βέροια

Μεγάλη μαθητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες πάνω από χίλιοι μαθητές της Βέροιας, οι οποίοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Στην πορεία που έγινε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Οργάνου Μαθητών κυριάρχησαν τα συνθήματα κατάργησης του νόμου 2525, καθώς και του νόμου για τα ΤΕΕ. Η πορεία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διακόπτοντας για αρκετή ώρα την κυκλοφορία, ενώ επιτροπή των μαθητών επισκέφτηκε τη Διεύθυνση Β' βάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και το νομάρχη Ημαθίας.

Το Συντονιστικό των μαθητών κλείνοντας την πορεία κάλεσε τους διαδηλωτές να πάρουν δυναμικά μέρος, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ημαθίας, σήμερα,στις 11.30 π.μ.,με τόπο συγκέντρωσης την ΕΛΗΑ της Βέροιας.

Τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαιρετίζει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.Με ανακοίνωσή της καλεί τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εργατικά σωματεία, καθώς και τους Αγροτικούς Συλλόγους να συγκροτήσουν άμεσα ένα μέτωπο αντίστασης, πάλης και προοπτικής για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ενα μέτωπο που θα πάρει στα χέρια του τον συντονισμό και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Στις άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν σήμερα στις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με αποφάσεις των Συντονιστικών των Σχολείων και τη συμμετοχή των τοπικών ΕΛΜΕ.

  • Στην Ξάνθη η συγκέντρωση θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κομοτηνή στις 11 π.μ. στο Πολυκλαδικό Λύκειο της πόλης.
  • Στην Καβάλα στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.
  • Στη Δράμα στις 11.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στις Σέρρες στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στη συγκέντρωση συμμετέχει και ο Σύλλογος Σπουδαστών στο ΤΕΙ Σερρών.
  • Στα Γιαννιτσά στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
  • Στην Εδεσσα στις 11 π.μ. έξω από το ΤΕΕ.
  • Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και στο Κιλκίς και την Αλεξανδρούπολη,με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής.
Συλλαλητήρια σε όλη τη Θεσσαλία

Κρούσματα αυταρχισμού και σε σχολεία της Λάρισας

Η κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος - με τη χρησιμοποίηση εισαγγελέων και αστυνομικών - άρχισε να υλοποιείται χτες και στη Λάρισα. Οπως καταγγέλλουν μαθητές, στο 4ο Γυμνάσιο της πόλης, που τελεί υπό κατάληψη, εμφανίστηκαν χτες δύο περιπολικά και αστυνομικοί με στολή και πολιτικά μπήκαν στο σχολείο. Επίσης - σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες - αστυνομικοί προσπάθησαν να μπουν και στο 1ο Λύκειο, αλλά δεν προχώρησαν, μετά τις αντιδράσεις των μαθητών.

Για το ποιος έδωσε την εντολή να πάνε οι αστυνομικοί στα υπό κατάληψη σχολεία δε γνώριζε ούτε ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος - ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του - ούτε οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση επιχείρησε να διαψεύσει τα προφανή, ισχυριζόμενη ότι δεν πήγαν αστυνομικοί στα σχολεία (λες και ήταν οφθαλμαπάτη η παρουσία περιπολικών και ένστολων αστυνομικών στο 4ο Γυμνάσιο) κι απλώς δηλώνει πως κάποιοι καθηγητές ζήτησαν την επέμβασή της, χωρίς όμως αυτή να ανταποκριθεί.

Οι μαθητές συνδέουν αυτή την ενέργεια με την εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις των σχολείων της Αττικής, την οποία θα διενεργήσει η Ασφάλεια και διατάζει τους αστυνομικούς να μεταβούν στα σχολεία για να διαπιστώσουν την κατάσταση και να λάβουν τα κατά περίπτωση ενδεικνυόμενα μέτρα!

Αμέσως μετά το κρούσμα τρομοκράτησης συνεδρίασε, χτες το μεσημέρι, το Συντονιστικό Οργανο των Μαθητών της Λάρισας, που κατήγγειλε αυτές τις ενέργειες.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χτες στη Λάρισα κινητοποιήσεις μαθητών σχολείων εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ενώ μεγάλη επιτυχία αναμένεται να έχει το σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο στην πόλη. Οι μαθητές απ' όλα τα σχολεία της πόλης θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π. μ. στο Παλιό Κτηνιατρείο και με πορεία θα καταλήξουν στη Νομαρχία. Να σημειωθεί ότι στην πόλη της Λάρισας, στην Ελασσόνα, τα Φάρσαλα, τον Τύρναβο και σ' άλλες επαρχίες και χωριά του νομού πάνω από 30 λύκεια και γυμνάσια τελούν υπό κατάληψη.

Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί σήμερα συγκέντρωση μαθητών στο 3ο Λύκειο και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης και στη Νομαρχία, ενώ στην πόλη, σε επαρχίες και σε χωριά του νομού, πολλά λύκεια και γυμνάσια τελούν υπό κατάληψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ να επισκεφτεί τους μαθητές του σχολείου για να συζητήσει μαζί τους σχετικά με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τα προβλήματα που δημιουργεί, είτε επικαλούμενοι ότι έχουν εντολή να μην αφήνουν εκπροσώπους κομμάτων να μπαίνουν στα σχολεία (!), είτε ότι χρειάζονται σχετική άδεια από τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καρδίτσα

Μετά την προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών των νυχτερινών σχολείων, πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν μαθητές λυκείων της Καρδίτσας,ενώ και για σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στην πόλη.

Στο μεταξύ από χτες άρχισαν και στην Καρδίτσα καταλήψεις σε λύκεια και γυμνάσια.

Βόλος

Και στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί σήμερα μαθητικό συλλαλητήριο με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των μαθητών. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν δάσκαλοι και καθηγητές, μετά τη σχετική απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

ΟΛΜΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ
Αγώνας για τη λύση των προβλημάτων

Για σοβαρό πρόβλημα στο χώρο της εκπαίδευσης έκανε χτες λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε συνέντευξη που έδωσε η ΟΛΜΕ από κοινού με την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας για τις εξελίξεις στην παιδεία. Οπως προέκυψε, αν και σε πέντε μέρες μπαίνει ο Δεκέμβρης, οι ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς συνεχίζονται για κάποια σχολεία της χώρας, ενώ τα ΤΕΕ λειτουργούν χωρίς αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία δε θα είναι ούτε του χρόνου έτοιμα. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών κάλεσαν όλους τους καθηγητές στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα να διαδηλώσουν σήμερα ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε και στις εισαγγελικές παρεμβάσεις για το θέμα των καταλήψεων, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής μεθόδων καταστολής και παρουσία αστυνομικών στα σχολεία είναι απαράδεκτη, γιατί τα σχολεία είναι χώρος δημοκρατίας και διαλόγου και κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να προσέξει να μην ανοίξει "τους ασκούς του Αιόλου".

Αναφερόμενοι ειδικά στη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στους εκπαιδευτικούς, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ τόνιζαν ότι εκτός από κατάργηση του νόμου 2525, ζητούν και διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αναφέρθηκαν στις επιστολές που έχουν στείλει γι' αυτό το λόγο στο υπουργείο, χωρίς απάντηση.

Ο Λεων. Ριτζάκης,μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, τόνισε ότι οι γονείς δε βρίσκονται πίσω από τις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας, αλλά δίπλα στα αγωνιζόμενα παιδιά τους. Κάλεσε δε τους μαθητές να βγάλουν τα προβλήματά τους έξω από τα κάγκελα και μαζί μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί να διαδηλώσουν μαζικά και αγωνιστικά ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Στη χτεσινή συνέντευξη, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων μετέφερε την καταγγελία της αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Ε. Γιώτη,σύμφωνα με την οποία η Αστυνομία πήρε δακτυλικά αποτυπώματα στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Αμπελοκήπων όπου είχε γίνει κατάληψη.

"Το "σωφρονισμό" νέων ανθρώπων επιχειρούσε το κράτος στις αρχές του αιώνα στο αναμορφωτήριο της οδού Π. Κυριακού, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το 3ο Ενιαίο Λύκειο Αμπελοκήπων. Το σωφρονισμό νέων ανθρώπων - μαθητών επιχειρεί και σήμερα (24/11) το υπουργείο Παιδείας, έναν αιώνα μετά, στο ίδιο κτίριο, στέλνοντας αστυνομικά όργανα να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα από αντικείμενα που άγγιξαν τα παιδιά μας, σε εφαρμογή της εισαγγελικής εντολής", αναφέρει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων στην καταγγελία της.

"Η αναβίωση μεθόδων και μέτρων καταστολής άλλων εποχών δεν μπορούν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης, ούτε και να ανακόψουν το κύμα διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων που φουντώνουν σε όλη την Ελλάδα.

Τα παιδιά μας, που σήμερα για καλύτερη μόρφωση, για ανθρώπινη ζωή, "οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες" όπως λέει ο ποιητής, δικαιούνται τη συμπαράστασή μας. Είμαστε στο πλάι τους", καταλήγει.

Τα αιτήματα

Οι μαθητές ζητούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων, όλα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας), μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Επίσης διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές δίχως διακρίσεις, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν να αποκτήσουμε κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή μας χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. Να μην ιδιωτικοποιηθούν ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συμβολική κατάληψη της Αχαρνών

Σε συμβολική κατάληψη για τρεις ώρες της οδού Αχαρνών προχώρησαν χτες το πρωί, με ομόφωνη απόφαση συνελεύσεών τους, οι μαθητές των 2ου, 4ου και 42ου Λυκείου Αθηνών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη. Οι μαθητές αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 11.30πμ στα Προπύλαια.

Τα συνθήματα "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας", "Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία" και "Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά" δόνησαν την Αχαρνών. Στο χώρο κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις, που προσπάθησαν να διαλύσουν την κινητοποίηση με νουθεσίες, αλλά και με απειλές προς τα 15μελή συμβούλια ότι θα υποβληθεί μήνυση εναντίον τους για παρακώλυση συγκοινωνιών. Παρ' όλα αυτά οι μαθητές δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν ομόψυχα την κατάληψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ