ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "χακί" οι τελωνειακοί!

Την πολιτική επιστράτευση των απεργών τελωνειακών υπαλλήλων αποφάσισε χτες το βράδυ η κυβέρνηση, σηματοδοτώντας μια γενικότερη έξαρση του αυταρχισμού κατά όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων του λαού και της νεολαίας. Σήμερα, αμέσως μετά την επισημοποίηση της δικαστικής απόφασης κατά της απεργίας, αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική απόφαση

Στο "χακί" αποφάσισε να ντύσει η κυβέρνηση τους απεργούς τελωνειακούς, επιστρατεύοντας εναντίον τους την "εσχάτη των ποινών", κατά του ίδιου του απεργιακού δικαιώματος, την πολιτική επιστράτευση!

Η απόφαση πάρθηκε χτες το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης της λεγόμενης "Επιτροπής Κρίσεων" και αφού προηγούμενα η αποφασιστική στάση των απεργών - που, ας σημειωθεί, επιδείχτηκε παρά και ενάντια σ' ένα μπαράζ συκοφαντικής επίθεσης σε βάρος τους - είχε ακυρώσει όλα τα άλλα απεργοσπαστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή, μέσα από μια γενική κινητοποίηση του κρατικού και κατασταλτικού μηχανισμού.

Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν μέτρα σε βάρος όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων του λαού και της νεολαίας και ειδικότερα των αγροτών, των μαθητών - φοιτητών - σπουδαστών, των εργαζομένων στις συγκοινωνίες κλπ.

Η επιλογή, επομένως, για την προσφυγή στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης κατά των τελωνειακών, σηματοδοτεί μια γενικότερη έξαρση του αυταρχισμού,αλλά και αποκαλύπτει τον κυβερνητικό πανικό μπροστά στο διογκούμενο κίνημα έμπρακτης αντίστασης στη βαθιά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης της κυβερνητικής επιτροπής, εκείνο που κυριάρχησε ήταν η ανησυχία ότι "φαίνεται να χάνουμε τον μπούσουλα" και η αγωνία "να μην χάσουμε το παιχνίδι".

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος της εφαρμογής της ειλημμένης απόφασης για επιστράτευση των τελωνειακών, έγινε γνωστό ότι εκείνο που αναμένεται είναι η επίσημη ανακοίνωση σήμερα το πρωί της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας επί της δεύτερης προσφυγής του υπουργείου Οικονομικών, για να κηρυχτεί η απεργία των τελωνειακών "παράνομη" για δεύτερη φορά. Ετσι, την απόφαση για επιστράτευση αναμένεται να συνυπογράψουν σήμερα το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή οι υπουργοί Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι από τα κυβερνητικά επιτελεία καταβλήθηκε χτες το βράδυ κάθε προσπάθεια για να επισημοποιηθεί πριν το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Κρίσεων η δικαστική απόφαση. Αυτό, όμως, δεν έγινε δυνατόν όχι γιατί δεν έχει βγει η απόφαση, αλλά γιατί δε βρέθηκε υπάλληλος να την καθαρογράψει, λόγω της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί: Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος,Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,Παιδείας Γερ. Αρσένης,Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης,ΣυγκοινωνιώνΤ. Μαντέλης,Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,καθώς και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Κοσμίδης.

Από το γραφείο του υπουργού Εργασίας έγινε γνωστό ότι ο Μ. Παπαϊωάννου δεν πήγε στη σύσκεψη, γιατί κατά την πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του στη λήψη άμεσων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι σε πολιτική επιστράτευση κατά των τελωνειακών υπαλλήλων είχε προχωρήσει το 1992 και η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΠΑΣΚΕ
Νέες τριβές και επιχείρηση εγκλωβισμού

Εντονες αντιθέσεις ενόψει σύσκεψης στελεχών της ΠΑΣΚΕ. Ενταση και στην ΠΑΣΚ στην ΑΔΕΔΥ

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης στο εσωτερικό της παράταξης, αρχίζει τη Δευτέρα η διήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για ορισμένους ή Διάσκεψη για άλλους, της ΠΑΣΚΕ.Μιας, κατ' επιλογήν, σύσκεψης στελεχών, στην ουσία, για τη συγκρότηση της οποίας έχουν προηγηθεί έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των εργασιών της.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι για τη "συνδιάσκεψη", όπως προτίμησε να την αναφέρει - η προηγούμενη έγινε πριν 10 χρόνια - επιλέχτηκε η "θεσμική συγκρότηση", επειδή δεν έχουν προηγηθεί εκλογικές διαδικασίες. Οπως τονίζεται στο σχετικό κείμενο θέσεων, επιδιώκεται μέσα από τη συνδιάσκεψη - διάσκεψη, η "πολιτική συμφωνία στη βάση ουσιαστικών συγκλίσεων", καθώς και η "επιβεβαίωση και παραγωγή στρατηγικών θέσεων και τακτικών κινήσεων που μπορούν να οδηγήσουν στις αναγκαίες συνθέσεις, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πολιτική μας παρουσία".

Ωστόσο, από την "αντιπολίτευση" στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνει αποδεκτό να προχωρήσει η διάσκεψη αυτή σε αποφάσεις.Εκτιμάται, επίσης, ότι αν γίνει προσπάθεια για κάτι τέτοιο, θα υπάρξει άμεση αντίδραση και μη νομιμοποίηση των αποφάσεων ενός "στημένου Σώματος", που δε θα εκφράζει τη βούληση της βάσης των μελών της παράταξης.

Το Σώμα θα αποτελείται από 200 στελέχη και θα απαρτίζεται από τα εκλεγμένα μέλη της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ και τους αναπληρωματικούς τους, τους προέδρους Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, τους προέδρους πρωτοβάθμιων σωματείων των ΔΕΚΟ, με πάνω από 1.000 μέλη και του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 500 μέλη. Η συγκρότηση αυτή είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων μέχρι και προχτές το πρωί ακόμη. Οι ενστάσεις δεν έχουν ακυρωθεί, αλλά η έκφρασή τους αναμένεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών. Εκφράζεται, επίσης, ο φόβος ότι πολλά στελέχη της επαρχίας δε θα ειδοποιηθούν εγκαίρως...

Το όλο κλίμα έχει επιβαρυνθεί και από τις αρχαιρεσίες στην ΑΔΕΔΥ,όπου πλειοψηφούσα σύμβουλος αναδείχτηκε εκπρόσωπος της εσωπαραταξικής "αντιπολίτευσης", ενώ ο Γ. Κουτσούκος εκλέχτηκε σε πολύ χαμηλή θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ανάδειξης 27 "εκσυγχρονιστικών" στελεχών και 17 της "αντιπολίτευσης" ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να εκλεγούν 24 και 20 αντίστοιχα. Ακολούθησε όξυνση της αντιπαράθεσης και κλήθηκαν τέσσερις (!) δικαστικοί αντιπρόσωποι να καταμετρήσουν ξανά τις ψήφους!

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, το φθινόπωρο του 1999 θα ακολουθήσει μια μαζική "συνδιάσκεψη ή συνέδριο" της παράταξης και κατά τη διάρκεια του χρόνου θα γίνει συζήτηση σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα για τις θέσεις και προτάσεις της ΠΑΣΚΕ. Αναφερόμενος στην ανάγκη "δημοκρατικής λειτουργίας" της ΠΑΣΚΕ, ο επικεφαλής της σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ακολουθούνται από όλους και καταφέρθηκε ενάντια στις απόψεις για "ομοσπονδιοποίηση" της παράταξης, που έχει να κάνει με την οργανωτική έκφραση των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν.

Για ευνόητους λόγους, ο Χ. Πολυζωγόπουλος έδωσε έμφαση στον "αριστερό" και "προοδευτικό" χαρακτήρα της ΠΑΣΚΕ. Επιδίωξε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και ισχυρίστηκε ότι η ΠΑΣΚΕ είναι αποστασιοποιημένη από τον... κυβερνητικό συνδικαλισμό και έχει "ιδεολογική" σχέση με το ΠΑΣΟΚ και όχι πολιτική..! Ωστόσο, ευνοϊκά αντιμετώπισε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, χαρακτήρισε την ΟΝΕ "βήμα που πρέπει να διαβούμε", για να "παίξουμε ισότιμο ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση" και επιχείρησε να εκφράσει έναν κριτικό λόγο για κυβερνητικές επιλογές, χωρίς να επιχειρεί διαφοροποίηση επί της ουσίας.

Στην προσπάθεια ενεργοποίησης των παραταξιακών αντανακλαστικών, ο Χ. Πολυζωγόπουλος επιτέθηκε και στην ΕΣΑΚ,χαρακτηρίζοντας σαν "διασπαστική" την απεργιακή συγκέντρωση της κεντρικής απεργιακής επιτροπής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Κάλεσε, μάλιστα, σε κοινή συγκέντρωση "για να διασφαλιστεί η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος" και πρόσθεσε ότι "η ΠΑΣΚΕ θέλει να συνεργαστεί με άλλες παρατάξεις που κινούνται στον αριστερό χώρο"...

Αυταρχικός "κλοιός" με εντολή Σημίτη

Ολος ο κρατικός και κατασταλτικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε συντονισμένα κατά των απεργών. Υπουργοί, δικαστήρια, εισαγγελείς, αστυνομία, όλοι μαζί επί το έργον!

Μια ολόκληρη πολεμική απεργοσπαστική επιχείρηση στήθηκε χτες από την κυβέρνηση από νωρίς το πρωί, για να κατασταλεί "πάση θυσία" η απεργία των τελωνειακών. Απεργοσπαστικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί, νέα εσπευσμένη προσφυγή και δίκη για κήρυξη παράνομων και καταχρηστικών και των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, "αυτεπάγγελτη" ποινική δίωξη κατά των τελωνειακών, ακόμα και επιχείρηση για λαθραία εξαγωγή υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια, μπήκαν σε εφαρμογή. Το σκηνικό συμπληρώθηκε με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που από το πρωί απειλούσαν με πολιτική επιστράτευση. Και όλα αυτά κάτω από τις ασφυκτικές παρεμβάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Την ευθύνη της απεργοσπαστικής επίθεσης ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Στις 11.30π.μ. είχε συνάντηση και γι' αυτό το θέμα με τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππα αντίστοιχα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε: "Η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμά της. Δεν υπάρχουν προνόμια και εξαιρέσεις για κανένα κλάδο"!

Ακολούθησαν "νουθεσίες" προς τους συνδικαλιστές και απειλές για πολιτική επιστράτευση. "Η κυβέρνηση - είπε - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρει τις αποφάσεις που από τα πράγματα είναι υποχρεωμένη να πάρει, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,σημειώνοντας: "προς το παρόν το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά βλέπουμε"...

Το αυταρχικό σκηνικό συμπληρώθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα σε συνέντευξη Τύπου, όπου σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τη δικαστική απόφαση και τόνισε: "Εφόσον η απόφαση αυτή κηρύσσει παράνομη την απεργία, να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να δεσμευτούν ότι θα επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Γιατί, βεβαίως, δεν μπορεί ολόκληρη η χώρα να είναι αιχμάλωτη μιας ομάδας εργαζομένων, που για λόγους συντεχνιακούς ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία".

Ξανά στο "εδώλιο"

Νέα προσφυγή, για να απαγορευτούν και οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των τελωνειακών κατέθεσε χτες το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Η εκδίκαση ορίστηκε εσπευσμένα για τις 5 χτες το απόγευμα. Κατά την έναρξη της εκδίκασης οι δικηγόροι των τελωνειακών διαμαρτυρήθηκαν, γιατί ορίστηκε η εκδίκαση παρά την απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και για τη σπουδή που επιδείχτηκε, που δεν τους έδωσε το περιθώριο καν να ενημερωθούν και αποχώρησαν.Η εκδίκαση συνεχίστηκε, χωρίς εξέταση μαρτύρων, με την παρουσία μόνο των δικηγόρων της κυβέρνησης!

Και ποινική δίωξη

Στην τεταμένη κατάσταση, παρενέβη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστας,ο οποίος... αυτεπαγγέλτως άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπεύθυνου τελωνειακού υπαλλήλου στο χώρο φορτοεκφόρτωσης καυσίμων του τελωνείου Ασπροπύργου, για "παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης" και ανέθεσε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής να διενεργήσει προανάκριση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, καλέστηκαν οι αστυνομικοί: α) Να βεβαιώσουν εγγράφως ότι 100 βυτιοφόρα γεμάτα με καύσιμα εμποδίζονται από τους απεργούς τελωνειακούς υπαλλήλους, να βγουν από το χώρο του τελωνείου. β) Να αναζητήσουν τα στοιχεία των αρμόδιων υπαλλήλων και να τους καλέσουν αμέσως να προβούν σε αποσφράγιση του χώρου, για να εξέλθουν τα βυτιοφόρα. Αν δεν ανευρεθούν οι υπάλληλοι, να αναζητηθεί το προσωπικό ασφαλείας, διαφορετικά η αποσφράγιση να γίνει από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή αστυνομικών. Αν ανευρεθούν οι αρμόδιοι τελωνειακοί υπάλληλοι και αρνηθούν να αποσφραγίσουν το χώρο, να συλληφθούν και να προσαχθούν στο Αυτόφωρο. γ) Να διερευνήσουν αν από την απεργία των τελωνειακών προέκυψε κατάσταση ανάγκης. Για το σκοπό αυτό να καλέσουν και να εξετάσουν ως μάρτυρες τους υπεύθυνους των βιομηχανικών μονάδων, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των ενώσεων προστασίας του καταναλωτικού κοινού.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας δεν εξευρέθη κοινά αποδεκτή λύση και ότι μετά απ' αυτό συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, τονίζει: "Η συσπείρωση και η καθολική συμμετοχή των συναδέλφων αποτελεί απάντηση στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απεργοσπαστικό επιτελείο

Επιχειρήθηκε ακόμα και λαθραία εξαγωγή υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,κινούμενη στα πλαίσια της εντολής του πρωθυπουργού, να λήξει αμέσως το θέμα,είχε από νωρίς το πρωί επαφές με εκπροσώπους των διυλιστηρίων για λαθραία εξαγωγή υγρών καυσίμων. Ενα από τα σχέδια προέβλεπε και την αξιοποίηση του ΣΔΟΕ σαν απεργοσπαστικού μηχανισμού.Δηλαδή υπάλληλοι του ΣΔΟΕ να σπάσουν τις σφραγίδες ασφαλείας των διυλιστηρίων και να εφοσδιάσουν τα βυτιοφόρα με υγρά καύσιμα!

Παράγοντες του ΣΔΟΕ, δήλωναν μέχρι τις 6.30 χτες το απόγευμα, ότι δεν τους είχε κοινοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάποια απόφαση που να τους αναθέτει τον εκτελωνισμό υγρών καυσίμων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Κανελλόπουλος,μας πληροφόρησε ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε πάρει κάποια εντολή του υπουργείου, ενώ σε λίγο ξεκινούσε στου Μαξίμου η συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων.

Την αντίθεσή του, στην αξιοποίηση του ΣΔΟΕ σαν απεργοσπαστικού μηχανισμού, εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Μακρυπίδης,ο οποίας μας είπε ότι συμφωνεί μαζί του και ο γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Το μέλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Β. Τούντας,δήλωσε στο "Ρ" πως από το πρωί υπήρχε εντολή Δρυ για επέμβαση στο τελωνείο Ασπροπύργου, όπου βρίσκονται - σε δεξαμενές - εκτελωνισμένα καύσιμα πριν από την έναρξη της απεργίας, προκειμένου να τις απασφαλίσουν και να γεμίσουν τα βυτιοφόρα των εταιριών. Οι τελωνειακοί του διαμήνυσαν ότι η αποσφράγιση των δεξαμενών χωρίς την παρουσία και την υπογραφή τελώνη είναι παράνομη.Στον Ασπρόπυργο παρέμειναν για αρκετές ώρες εκατοντάδες βυτιοφόρα, απ' όπου αποχώρησαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία περίπου στις 7μμ, μετά και από παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΔΑ.

Αξίωση των μεγαλοεπιχειρηματιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή αποσφράγισης των δεξαμενών χωρίς την υπογραφή τελώνη, είναι υπαγορευμένη αξίωση των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών. Αυτό εξάλλου, προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Κυνηγός,αποκάλυψε χτες - από το βήμα συνεδρίου για τα ενεργειακά - πως εκπρόσωποι του Συνδέσμου βρίσκονταν (σ.σ. χτες το πρωί) σε διαπραγματεύσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και του ζήτησαν να ικανοποιήσει το αίτημα των εταιριών του κλάδου, να προμηθεύσει τα βυτιοφόρα τους με υγρά καύσιμα που είχαν ήδη εκτελωνιστεί, αλλά οι δεξαμενές παρέμεναν σφραγισμένες και δεν μπορούσαν να παραλάβουν.

"Κατάργησαν" την... ανεργία!

Με εξωπραγματικούς ρυθμούς κινείται η "σκέψη" της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός παράλληλα με την αντεργατική κυβερνητική επέμβαση στους τελωνειακούς, ανακοίνωνε τη δημιουργία... 260.300 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 1999, μέσα από προγράμματα απασχόλησης!

Η εξαγγελία προέκυψε μετά τη συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,για τη διαμόρφωση του επόμενου "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση", όπου συζητήθηκε και η συγκεκριμενοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, για το 1999, οι οποίοι θα συζητηθούν σε σύνοδο κορυφής σε λίγες μέρες.

Περισσότερο "φειδωλός", ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση έκανε λόγο μόνο για 110.000 θέσεις εργασίας...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
"Αντιταχθείτε"!

Η γραμμή της υποταγής, ο πραγματικός κίνδυνος για το συνδικαλιστικό κίνημα

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο της ΕΕ της ΕΣΑΚ, σημειώνει, σχετικά με την τοποθέτηση της ΠΑΣΚΕ:

"Η ΠΑΣΚΕ προχωρά σε Πανελλαδική (Συνδιάσκεψη), όχι για να ασχοληθεί με τα καυτά και οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά με αποκλειστικό σκοπό να πάρει και άλλα μέτρα για την ενσωμάτωση και την υποταγή των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης. Στον πλήρη εγκλωβισμό όσων εργαζομένων την ακολουθούν στον κατήφορο της ηγεσίας της.

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πολυζωγόπουλου και οι δηλώσεις πίστης στο μονόδρομο της ΟΝΕ δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για άλλο συμπέρασμα και για αυταπάτες σ' ό,τι αφορούν τις προθέσεις της ηγεσίας της.

Η κινδυνολογία για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος γίνεται σκόπιμα, ώστε να συγκαλυφτεί η αλήθεια, ότι ο πραγματικός κίνδυνος για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η γραμμή υποταγής και ενσωμάτωσης, που προωθεί η ΠΑΣΚΕ και οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο μόνος δρόμος που διασφαλίζει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων είναι αυτός που προωθεί η ΕΣΑΚ, ο δρόμος της ταξικής ενότητας, σε αντίθεση με τη γραμμή και την πρακτική της ταξικής συνεργασίας και υποταγής και του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, που προωθεί η ΠΑΣΚΕ.

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να αντιταχθεί σ' αυτές τις επιδιώξεις της ηγεσίας του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να μην επιτρέψει να τον αξιοποιούν σε βάρος των εργαζομένων. Να συμπαραταχτεί με τις αγωνιστικές και ταξικές δυνάμεις και τους αγώνες των εργαζομένων".

Οι απεργοί τελωνειακοί έξω από τα ΕΛΔΑ

Τα βυτιοφόρα έξω από τα διυλιστήρια έφυγαν άπρακτα μετά την αποφασιστική παρέμβαση των απεργών και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στα ΕΛΔΑ

Μαχητικό "παρών" στα διυλιστήρια

Αποφασιστική παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΔΑ

Εκατοντάδες ήταν οι τελωνειακοί που, χτες βράδυ, συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του τελωνείου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, δηλώνοντας αποφασισμένοι ότι δε θα επιτρέψουν σε κανένα να φορτώσει καύσιμα.

Λίγο πριν, σε γενική τους συνέλευση στην Αθήνα, όταν πληροφορήθηκαν ότι στα διυλιστήρια Ασπροπύργου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες βυτιοφόρα προκειμένου να φορτώσουν καύσιμα, αποφάσισαν ομόφωνα να μεταβούν στο χώρο του εκεί τελωνείου προκειμένου να τους αποτρέψουν. Εξω από το ξενοδοχείο "ΝΟΒΟΤΕΛ", που πραγματοποιούνταν η συνέλευση περίμεναν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους απεργούς στον Ασπρόπυργο.

Τη στιγμή που έφταναν οι τελωνειακοί εκεί, πολλά βυτιοφόρα έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής άδεια, αφού οι οδηγοί τους υπάκουσαν στην έκκληση του του σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΔΑ,να εγκαταλείψουν αμέσως το χώρο και για λόγους ασφαλείας. Οι απεργοί τελωνειακοί, που παρέμειναν τη νύχτα συγκεντρωμένοι έξω από την πύλη, δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΔΑ Γ. Ορφανός,τόνισε: "Οι συνάδελφοί μας και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ελληνικά πετρέλαια δε θα χρησιμοποιηθούν σαν ασπίδα για οποιοδήποτε σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την κυβέρνηση και τους συναδέλφους τελωνειακούς, δε θα χρησιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Εδώ, μιλάμε απλά για εκτελωνισμένα φορτία που πρέπει να τα παραλάβουμε. Είναι όμως καθαρά θέμα των τελωνειακών και κανενός άλλου. Θέλω να κάνω μια έκκληση: Αν φορτωθούν τα καύσιμα στα βυτία και δεν ξεφορτωθούν στα πρατήρια, είναι σαν να κυκλοφορούν 500 βόμβες μέσα στην Αθήνα, γι' αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση".

Κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων

Κλειστή θα είναι σήμερα η χωματερή Ανω Λιοσίων, καθώς τα μηχανήματα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που συλλέγουν τα απορρίμματα, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης καυσίμων. Μέχρι και χτες το βράδυ υπήρχαν μόνο δύο μηχανήματα με αποθέματα καυσίμων. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΕΣΔΚΝΑ καλεί τους Δήμους να μη μαζέψουν σήμερα τα σκουπίδια και τα φέρουν στη χωματερή, καθώς τα μηχανήματα δεν μπορούν να δουλέψουν.

Καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την παραπομπή σε δίκες του δικαιώματος της απεργίας, που πραγματοποιούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι, για να υπερασπίσουν τα κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που περικόπτονται δραστικά με το περιβόητο "μίνι" ασφαλιστικό.

Καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους τελωνειακούς υπαλλήλους και να ζητήσουν την ικανοποίηση του αιτήματος για απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

"Την ποινικοποίηση του αγώνα των τελωνειακών, με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, θεωρεί παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που εμποδίζουν την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής", καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο.Επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν είναι τυχαία και έχει στόχο τον εκφοβισμό και την καθυπόταξη του λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, που αναπτύσσονται αγώνες εργαζομένων, μαθητών, εκπαιδευτικών και αγροτών.

Τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη και υπεύθυνη και για την αντιλαϊκή πολιτική της και για τη δικαστική δίωξη των αγώνων και για τη θέση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε διατεταγμένη υπηρεσία χτυπήματος κάθε αγώνα.

Συνέλευση λιθογράφων

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή, 6 Δεκέμβρη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15 πίσω από τα παλιό Δημαρχείο) στις 9.30 το πρωί. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: "Νέα ΣΣΕ για το 1999, κλαδικά και γενικά προβλήματα, και η απεργία στις 15 του Δεκέμβρη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ