Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "χακί" οι τελωνειακοί!

Την πολιτική επιστράτευση των απεργών τελωνειακών υπαλλήλων αποφάσισε χτες το βράδυ η κυβέρνηση, σηματοδοτώντας μια γενικότερη έξαρση του αυταρχισμού κατά όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων του λαού και της νεολαίας. Σήμερα, αμέσως μετά την επισημοποίηση της δικαστικής απόφασης κατά της απεργίας, αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική απόφαση

Στο "χακί" αποφάσισε να ντύσει η κυβέρνηση τους απεργούς τελωνειακούς, επιστρατεύοντας εναντίον τους την "εσχάτη των ποινών", κατά του ίδιου του απεργιακού δικαιώματος, την πολιτική επιστράτευση!

Η απόφαση πάρθηκε χτες το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης της λεγόμενης "Επιτροπής Κρίσεων" και αφού προηγούμενα η αποφασιστική στάση των απεργών - που, ας σημειωθεί, επιδείχτηκε παρά και ενάντια σ' ένα μπαράζ συκοφαντικής επίθεσης σε βάρος τους - είχε ακυρώσει όλα τα άλλα απεργοσπαστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή, μέσα από μια γενική κινητοποίηση του κρατικού και κατασταλτικού μηχανισμού.

Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν μέτρα σε βάρος όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων του λαού και της νεολαίας και ειδικότερα των αγροτών, των μαθητών - φοιτητών - σπουδαστών, των εργαζομένων στις συγκοινωνίες κλπ.

Η επιλογή, επομένως, για την προσφυγή στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης κατά των τελωνειακών, σηματοδοτεί μια γενικότερη έξαρση του αυταρχισμού,αλλά και αποκαλύπτει τον κυβερνητικό πανικό μπροστά στο διογκούμενο κίνημα έμπρακτης αντίστασης στη βαθιά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης της κυβερνητικής επιτροπής, εκείνο που κυριάρχησε ήταν η ανησυχία ότι "φαίνεται να χάνουμε τον μπούσουλα" και η αγωνία "να μην χάσουμε το παιχνίδι".

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος της εφαρμογής της ειλημμένης απόφασης για επιστράτευση των τελωνειακών, έγινε γνωστό ότι εκείνο που αναμένεται είναι η επίσημη ανακοίνωση σήμερα το πρωί της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας επί της δεύτερης προσφυγής του υπουργείου Οικονομικών, για να κηρυχτεί η απεργία των τελωνειακών "παράνομη" για δεύτερη φορά. Ετσι, την απόφαση για επιστράτευση αναμένεται να συνυπογράψουν σήμερα το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή οι υπουργοί Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι από τα κυβερνητικά επιτελεία καταβλήθηκε χτες το βράδυ κάθε προσπάθεια για να επισημοποιηθεί πριν το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Κρίσεων η δικαστική απόφαση. Αυτό, όμως, δεν έγινε δυνατόν όχι γιατί δεν έχει βγει η απόφαση, αλλά γιατί δε βρέθηκε υπάλληλος να την καθαρογράψει, λόγω της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί: Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος,Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,Παιδείας Γερ. Αρσένης,Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης,ΣυγκοινωνιώνΤ. Μαντέλης,Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,καθώς και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Κοσμίδης.

Από το γραφείο του υπουργού Εργασίας έγινε γνωστό ότι ο Μ. Παπαϊωάννου δεν πήγε στη σύσκεψη, γιατί κατά την πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του στη λήψη άμεσων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι σε πολιτική επιστράτευση κατά των τελωνειακών υπαλλήλων είχε προχωρήσει το 1992 και η κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ