Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Απεργιακές επιτροπές παντού

Μεγαλώνει η αγωνιστική συσπείρωση στη βάση των εργαζομένων

Η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και σε εργασιακούς χώρους και δήμους της Αθήνας είναι το νέο στοιχείο στα πλαίσια της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και της συγκέντρωσης που διοργανώνει η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή στις 10π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Ετσι, μετά από σχετική πρόσκληση του Συλλόγου Μονίμων Αορίστου Δήμων Ανω Λιοσίων - Πετρούπολης - Καματερού και Φυλής και με τη συμμετοχή των σωματείων Οικοδόμων, Επιχειρήσεων Δήμου και των Δήμων Μενιδίου και Ζεφυρίου,καθώς και των σωματείων Συνταξιούχων και Αντιστασιακών,του Συλλόγου Γυναικών και της Επιτροπής Ειρήνης,συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή. "Το συνδικαλιστικό κίνημα - τονίζουν σε ψήφισμά τους - έχει μόνο μια επιλογή, να ακολουθήσει το δικό του μονόδρομο. Να αντιπαλέψει αγωνιστικά τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της ΟΝΕ. Να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα αντιτάσσεται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου".

Στους εργαζόμενους του ΟΣΚ

Την έντονη αγανάκτησή τους για τη στάση, που μέχρι σήμερα έχει κρατήσει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απέναντί τους, εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων,όπου περιόδευσαν ο Γ. Λαζόκας και η Μαρία Τσουγκριάνη,μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, μαζί με τον Μ. Δανδουλάκη μέλος και της διοίκησης του σωματείου υπαλλήλων του ΟΣΚ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Μ. Δανδουλάκης, τόνισε: "Μπορούμε να κάνουμε την απεργία να πετύχει. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, δεν έχουν την πολυτέλεια να κάτσουμε στα σπίτια μας, όλοι στις 15 Δεκέμβρη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης".

Πολλοί εργαζόμενοι πήραν το λόγο και όλοι κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, κατήγγειλαν την κυβέρνηση, αλλά και την ΑΔΕΔΥ για τη στάση της, ενώ επισήμαναν την ανάγκη της παραπέρα ανάπτυξης των αγώνων.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Λαζόκας σημείωσε: "Δεν πάει άλλο μ' αυτές τις ηγεσίες, που είναι ξεπουλημένες. Γι' αυτό συγκροτήθηκαν οι απεργιακές επιτροπές, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια".

Στον Οργανισμό Καπνού

Τον, υπό κατάργηση, Εθνικό Οργανισμό Καπνού (ΕΟΚ) επισκέφτηκε χτες ο Δ. Αγκαβανάκης,μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής. Εκδηλη ήταν η ανησυχία των εργαζομένων για το τι θα γίνει, όταν ο Οργανισμός καταργηθεί. Η ανησυχία αυτή μεγάλωσε, όταν ο συνδικαλιστής με επιχειρήματα τούς εξήγησε ότι, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μετατάξεις, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού ο Νέος Υπαλληλικός Κώδικας αναφέρει πως, "όταν καταργείται μια οργανική θέση ο δημόσιος υπάλληλος απολύεται".

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αγκαβανάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν τους αγώνες με τους εργαζόμενους των άλλων Οργανισμών που καταργούνται, όπως ο ΟΔΔΥ, ο ΟΣΚ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και τους αγρότες, αλλά κυρίως με τους εργαζόμενους του ομοειδούς Εθνικού Οργανισμού Βάμβακος, ώστε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για τα στάση της ΑΔΕΔΥ, δίνοντας έτσι έναυσμα στον Δ. Αγκαβανάκη να πει: "Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάσταση, γι' αυτό και στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που έγινε πριν λίγες μέρες αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε στο προεδρείο".

Στον Πειραιά

Με περιοδείες από καράβι σε καράβι στο λιμάνι του Πειραιά και εξορμήσεις στα στέκια των ανέργων της Ακτής Μιαούλη, οι αγωνιστικές - ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία του παμπειραϊκού συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα σωματείων του Πειραιά την Τρίτη, 8 Δεκέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,αλλά και την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας.

Στα πλαίσια περιοδειών, η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" χτες το απόγευμα επισκέφτηκαν τους άνεργους ναυτεργάτες που στεγάζονται στην Εστία Ναυτικών.

Απεργιακή επιτροπή και στην Καλαμάτα

Στη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής προχώρησαν δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές και στην Καλαμάτα και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 15/12, στις 10π.μ., στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής τονίζεται ότι ο λαός απορρίπτει "την πολιτική της ΟΝΕ και τη γραμμή υποταγής και ενσωμάτωσης των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ" και ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την κατάργηση των δικαιωμάτων του, ενώ υπογραμμίζεται ότι σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αντιπαλέψει αγωνιστικά τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στο όνομα της ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ