Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυταρχικός "κλοιός" με εντολή Σημίτη

Ολος ο κρατικός και κατασταλτικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε συντονισμένα κατά των απεργών. Υπουργοί, δικαστήρια, εισαγγελείς, αστυνομία, όλοι μαζί επί το έργον!

Μια ολόκληρη πολεμική απεργοσπαστική επιχείρηση στήθηκε χτες από την κυβέρνηση από νωρίς το πρωί, για να κατασταλεί "πάση θυσία" η απεργία των τελωνειακών. Απεργοσπαστικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί, νέα εσπευσμένη προσφυγή και δίκη για κήρυξη παράνομων και καταχρηστικών και των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, "αυτεπάγγελτη" ποινική δίωξη κατά των τελωνειακών, ακόμα και επιχείρηση για λαθραία εξαγωγή υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια, μπήκαν σε εφαρμογή. Το σκηνικό συμπληρώθηκε με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που από το πρωί απειλούσαν με πολιτική επιστράτευση. Και όλα αυτά κάτω από τις ασφυκτικές παρεμβάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Την ευθύνη της απεργοσπαστικής επίθεσης ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Στις 11.30π.μ. είχε συνάντηση και γι' αυτό το θέμα με τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππα αντίστοιχα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε: "Η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμά της. Δεν υπάρχουν προνόμια και εξαιρέσεις για κανένα κλάδο"!

Ακολούθησαν "νουθεσίες" προς τους συνδικαλιστές και απειλές για πολιτική επιστράτευση. "Η κυβέρνηση - είπε - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρει τις αποφάσεις που από τα πράγματα είναι υποχρεωμένη να πάρει, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,σημειώνοντας: "προς το παρόν το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά βλέπουμε"...

Το αυταρχικό σκηνικό συμπληρώθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα σε συνέντευξη Τύπου, όπου σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τη δικαστική απόφαση και τόνισε: "Εφόσον η απόφαση αυτή κηρύσσει παράνομη την απεργία, να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να δεσμευτούν ότι θα επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Γιατί, βεβαίως, δεν μπορεί ολόκληρη η χώρα να είναι αιχμάλωτη μιας ομάδας εργαζομένων, που για λόγους συντεχνιακούς ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία".

Ξανά στο "εδώλιο"

Νέα προσφυγή, για να απαγορευτούν και οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των τελωνειακών κατέθεσε χτες το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Η εκδίκαση ορίστηκε εσπευσμένα για τις 5 χτες το απόγευμα. Κατά την έναρξη της εκδίκασης οι δικηγόροι των τελωνειακών διαμαρτυρήθηκαν, γιατί ορίστηκε η εκδίκαση παρά την απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και για τη σπουδή που επιδείχτηκε, που δεν τους έδωσε το περιθώριο καν να ενημερωθούν και αποχώρησαν.Η εκδίκαση συνεχίστηκε, χωρίς εξέταση μαρτύρων, με την παρουσία μόνο των δικηγόρων της κυβέρνησης!

Και ποινική δίωξη

Στην τεταμένη κατάσταση, παρενέβη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστας,ο οποίος... αυτεπαγγέλτως άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπεύθυνου τελωνειακού υπαλλήλου στο χώρο φορτοεκφόρτωσης καυσίμων του τελωνείου Ασπροπύργου, για "παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης" και ανέθεσε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής να διενεργήσει προανάκριση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, καλέστηκαν οι αστυνομικοί: α) Να βεβαιώσουν εγγράφως ότι 100 βυτιοφόρα γεμάτα με καύσιμα εμποδίζονται από τους απεργούς τελωνειακούς υπαλλήλους, να βγουν από το χώρο του τελωνείου. β) Να αναζητήσουν τα στοιχεία των αρμόδιων υπαλλήλων και να τους καλέσουν αμέσως να προβούν σε αποσφράγιση του χώρου, για να εξέλθουν τα βυτιοφόρα. Αν δεν ανευρεθούν οι υπάλληλοι, να αναζητηθεί το προσωπικό ασφαλείας, διαφορετικά η αποσφράγιση να γίνει από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή αστυνομικών. Αν ανευρεθούν οι αρμόδιοι τελωνειακοί υπάλληλοι και αρνηθούν να αποσφραγίσουν το χώρο, να συλληφθούν και να προσαχθούν στο Αυτόφωρο. γ) Να διερευνήσουν αν από την απεργία των τελωνειακών προέκυψε κατάσταση ανάγκης. Για το σκοπό αυτό να καλέσουν και να εξετάσουν ως μάρτυρες τους υπεύθυνους των βιομηχανικών μονάδων, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των ενώσεων προστασίας του καταναλωτικού κοινού.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας δεν εξευρέθη κοινά αποδεκτή λύση και ότι μετά απ' αυτό συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, τονίζει: "Η συσπείρωση και η καθολική συμμετοχή των συναδέλφων αποτελεί απάντηση στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ