ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν περνάει η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • Συγκλονίστηκε χτες ολόκληρη η χώρα από τις μαζικότατες κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών εκπαιδευτικών και εργαζομένων
  • Ο αγώνας συνεχίζεται πιο αποφασιστικά και πανελλαδικά συντονισμένος. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού στις 15 Δεκέμβρη, μέρα της πανεργατικής απεργίας
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ για τις χτεσινές μαθητικές κινητοποιήσεις

Ολόκληρη η χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, συγκλονίστηκε χτες από ένα μπαράζ δυναμικών και μαχητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες τουλάχιστον 53 πόλεις, χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι απαίτησαν την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και διαδήλωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα τους για ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους, που να ολοκληρώνει τη μόρφωση χωρίς φροντιστήρια, για επαγγελματική εκπαίδευση μέσα στη δημόσια - δωρεάν Παιδεία, για αύξηση των δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία και ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα έδωσαν και την καλύτερη απάντηση, τόσο σε αυτούς που επιδιώκουν να περιορίσουν το όλο θέμα σε μερικές επιμέρους αλλαγές στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά και σε όσους επιχειρούν να διασπάσουν αυτό το πρωτόγνωρο για τα τελευταία χρόνια νεολαιίστικο κίνημα. Που δεν περιορίζεται στην άρνηση των αλλαγών τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, αλλά βάζει επί τάπητος την ανάγκη για μια ριζική αναμόρφωση της εκπαίδευσης προς όφελος του λαού και του τόπου.

Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Χτες το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας ανακοίνωσε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με αποκλεισμούς δρόμων σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και ανανέωσε το ραντεβού του αγώνα για τις 15 Δεκέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας. Ανάλογες κινητοποιήσεις ανακοινώθηκαν από τα Συντονιστικά στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Η ΚΝΕ

Τις μεγάλες κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν χτες οι μαθητές σε όλη τη χώρα χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες για διάσπαση του μαθητικού κινήματος και τα "στημένα" επεισόδια δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Η ανακοίνωση είναι η εξής:

"Χαιρετίζουμε το μεγαλύτερο μαθητικό συλλαλητήριο που έγινε σήμερα (σ. σ. χτες) στην Αθήνα και τις μεγάλες κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι μαθητές σε 55 πόλεις της Ελλάδας. Η μαζικότητα και ο παλμός των σημερινών κινητοποιήσεων αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της κυβέρνησης, παρά τις προσπάθειές της, δεν περνάει.

Οι προσπάθειες για διάσπαση του μαθητικού κινήματος και τα στημένα επεισόδια, που μοναδικό σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν, να χτυπήσουν και να προβοκάρουν το μαθητικό κίνημα, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της συντηρητικής αντιμεταρρύθμισης στην παιδεία, δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Οι μαθητές έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να φορέσουν κανένα καπέλο από αυτά που τους πουλάνε διάφοροι εξωσχολικοί διασπαστές. Συνεχίζουν τον αγώνα τους ενωμένοι, μαζικά και μαχητικά, με πολύμορφες κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα. Αγώνες που συντονίζουν μέσα από τα δικά τους όργανα τις γενικές συνελεύσεις, τα δεκαπενταμελή και τα τοπικά συντονιστικά, τις πανελλαδικές συναντήσεις.

Στις 15 Δεκέμβρη συναντιούνται με τους απεργούς εργάτες, με όλο το λαό στον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική".

Με "φαιά προπαγάνδα" απαντά η κυβέρνηση

Σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, απάντησε χτες ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση εμμένει στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, συκοφαντεί τους αγώνες και οχυρώνεται πίσω από τη θεωρία περί υποκινητών

Τη συκοφάντηση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και το προβοκάρισμά της επιχείρησε χτες στο βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό απέδωσε τις κινητοποιήσεις στη συμμετοχή του ΚΚΕ και της ΝΔ!

Ανήμερα των μεγάλων συγκλονιστικών συλλαλητηρίων, που αγκάλιασαν όλη την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, αντί να απολογηθεί για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,ανέσυρε για μία ακόμα φορά από τη ναφθαλίνη τις κραυγές περί συνοδοιπορίας, ισχυριζόμενος ότι το "ΚΚΕ ακολουθεί τη ΝΔ" στο αίτημα για την "κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

"Η παρουσία του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις είναι γνωστή. Δε διστάζει άλλωστε να την αποδεικνύει. Θέλει να είναι στο επίκεντρο του παλλαϊκού αγώνα κατά της κυβέρνησης", είπε ο πρωθυπουργός αναπτύσσοντας τη γνωστή θεωρεία περί υποκίνησης των αγώνων.

"Εγκαταλείψτε αυτήν τη φαιά προπαγάνδα. Μη μας γυρνάτε τριάντα, σαράντα, πενήντα χρόνια πίσω, με τη λεγόμενη συνοδοιπορία και τοποθετηθείτε πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα", ήταν η άμεση απάντηση της Αλ. Παπαρήγα στο πρωθυπουργικό παραλήρημα.

Ο Κ. Σημίτης δε σταμάτησε μόνο στα περί "συνοδοιπορίας". Ανακάλυψε ότι επιδιώκεται "ένας λυσσαλέος αντικυβερνητικός αγώνας με όλα τα μέσα" και στόχος δεν είναι η εκπαίδευση, αλλά "η ματαίωση της προσπάθειας της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς".

Στην τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε έντονα την τοποθέτηση του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας:

"Ενιωσα έκπληξη, όχι γι' αυτά που είπατε, υπερασπιζόμενος το νόμο της κυβέρνησης, ένιωσα έκπληξη γιατί για άλλη μία φορά βλέπω ότι δεν έχετε κανέναν κυριολεκτικά ηθικό φραγμό. Τι μας είπατε; Οτι το ΚΚΕ και η ΝΔ είναι στους δρόμους για την παιδεία.Τι θέλετε να πείτε με αυτό; Εμείς είμαστε στους δρόμους. Σε δεκάδες πόλεις έγιναν αγώνες και συλλαλητήρια και είμαστε για τους λόγους που εμείς νομίζουμε και θέλουμε να είμαστε στους δρόμους, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους. Εγκαταλείψτε αυτήν τη "φαιά προπαγάνδα" που κάνετε. Μη μας γυρνάτε τριάντα, σαράντα, πενήντα χρόνια με τη λεγόμενη συνοδοιπορία και τόσα άλλα και τοποθετηθείτε πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Απαξιώνετε τον πολιτικό σας λόγο φέρνοντας αυτό το επιχείρημα. Τι νομίζετε, ότι θα μας φοβίσετε; Οτι θα μας κλείσετε στον Περισσό και δε θα μιλάμε για αγώνες και δε θα προσπαθούμε να στηρίζουμε αγώνες που ξεκινάνε από τα προβλήματα και τους πυροδοτείτε εσείς;

Εάν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση απέβλεπε να διορθώσει κακώς κείμενα της παιδείας, τότε το πρώτο από το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει είναι η κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και τα μεταπτυχιακά έχουμε ένα παράλληλο κύκλωμα που φουντώνει και διογκώνεται.

Δεύτερο θα έπρεπε να καθιερώσετε το 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο και όχι να διαμορφώνετε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο τελικά θα φέρει την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με τον "παράδεισό σας" στην Ευρώπη. Σήμερα τελειώνει το Λύκειο το 70% των παιδιών και θα πάμε στο 40% με 45% όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτόν τον "εκσυγχρονισμό" κάνετε.

Δε θα έπρεπε να καθιερώσετε τα ΤΕΕ, αλλά να αναβαθμίζατε τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια και τις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές και να τα εντάξετε μέσα στο ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο.

Αφήστε και τη λογοθεραπεία και αυτήν την επιχειρηματολογία που μας γυρνάει 40 χρόνια πίσω. Εμάς τουλάχιστον δε μας πτοεί, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε και πού πάμε".

Σταθερά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" που έχει ξεσηκώσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και είπε ότι εάν διαπιστωθούν "λάθη, ατέλειες, παραλείψεις στη φάση της εφαρμογής, μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της, η κυβέρνηση θα σπεύσει να διορθώσει, να βελτιώσει, να συμπληρώσει". Ισχυρίστηκε ότι με τη "μεταρρύθμιση" όχι μόνο δε θα φύγουν τα παιδιά από τα σχολεία, αλλά αντίθετα θα τα βοηθήσει επειδή ανοίγουν οι δρόμοι για τα ΑΕΙ και είπε ότι χρειάζεται ενημέρωση των μαθητών. Είπε δε ότι ο Γερ. Αρσένης είναι ανοιχτός στο διάλογο και γι' αυτό έστειλε χθες σχετικές επιστολές στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Στην Επίκαιρη Ερώτησή της η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε την αντιδραστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει στην εκδίωξη χιλιάδων μαθητών από τη λυκειακή βαθμίδα. Ηδη, τονιζόταν στο κείμενο της Ερώτησης 40.000 μαθητές αναγκάστηκαν να εγγραφούν στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ως "ακατάλληλοι" για να μάθουν γράμματα, ενώ ακυρώνεται η μορφωτική λειτουργία του Λυκείου. Κατήγγειλε επίσης το κλίμα αυταρχισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, προκειμένου να "σπάσει" τις κινητοποιήσεις των μαθητών και ζήτησε την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Επίσης πρότεινε την καθιέρωση του ενιαίου υποχρεωτικού 12χρονου σχολείου και ζήτησε να σταματήσει η αυταρχική τρομοκρατική αντιπαράθεση με τους μαθητές.

"Αριστα" στην ανηθικότητα

Ο εισαγγελέας του τόπου (σ.σ.: συγγνώμη, ο πρωθυπουργός εννοούσαμε), ξαναχτύπησε. Το νέο κατηγορητήριο δεν ήταν ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των ναυτεργατών. Ούτε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ούτε καν ότι το ΚΚΕ πρωτοστατεί για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 15ης Δεκέμβρη. Τούτη τη φορά, σήκωσε το δάκτυλο από βήματος Βουλής και ζήτησε την καταδίκη του ΚΚΕ, επειδή, λέει, "συμμετέχει" (!) στις μαθητικές κινητοποιήσεις!

***

Τελικά, αυτή η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της δεν έχουν καμία αίσθηση του μέτρου. Είναι τέτοιο το αντιλαϊκό μένος τους, είναι τέτοια τα αντικομμουνιστικά τους κατάλοιπα, είναι τέτοια η φιλοδοξία τους να ποινικοποιήσουν πλήρως την κοινωνική και πολιτική ζωή, που μέσα στον παροξυσμό τους δεν αντιλαμβάνονται ούτε το στοιχειώδες: πως μόνο κατηγορία δεν μπορεί να αποτελεί για το ΚΚΕ, ότι, πράγματι, συμμετέχει, στηρίζει, πρωτοστατεί στους αγώνες των μαθητών και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατηγορία για το ΚΚΕ θα ήταν να μη συμμετέχει. Την ιδιότητα του"απόντος", του "συκοφάντη", του "εισαγγελέα" οι κομμουνιστές τούς τηνπαραχωρούν πλήρως.

***

Ομως, ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή προχώρησε ένα βήμα ακόμα. Δεν εθεάθη μόνο σε ρόλο αντικομμουνιστή "ντετέκτιβ", αλλά συνέχισε στη ρότα μιας ανήθικης προπαγάνδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις δημοτικές. Ο συνεχιστής της πολιτικής των Μητσοτάκη - Κοντογιαννόπουλου στο υπουργείο Παιδείας, ο άνθρωπος που όλοι τον ήθελαν για αρχηγό στη ΝΔ, όταν εκεί έψαχναν για πρόεδρο, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι το ΚΚΕ βγάζει τους μαθητές στο δρόμο μαζί με τη ΝΔ, για να πληγεί διά του "ανίερου μετώπου" η κυβέρνηση! Εφτασε, παράλληλα, στο σημείο να υπονοήσει για μια ακόμα φορά την ύπαρξη "υποκινητών" - σας διαβεβαιούμε ότι δεν υπάρχει άλλος υποκινητής πέραν του κ. Αρσένη και εσάς του ιδίου, κ. Σημίτη - πίσω από τον εκπαιδευτικό αναβρασμό! Και να σκεφτεί κανείς ότι τρεις ώρες πριν, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θεωρεί και πάλι "υποκινούμενες" τις μαθητικές κινητοποιήσεις, απάντησε: "Δεν έθεσε ποτέ κανείς τέτοιο θέμα"! Λίγο αργότερα, ο κ. Ρέππας θα πρέπει να ενημερώθηκε ότι το θέμα, το (ξάνα)-έθεσε ο προϊστάμενός του! "Μηδέν" και στην αντιγραφή οι άνθρωποι.

Ν.

"Μπλόκα" από τους νυχτερινούς μαθητές

Με κυρίαρχα αιτήματα την ανατροπή του νόμων 2525 και του νόμου για τα ΤΕΕ και την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων βγαίνουν σήμερα το απόγευμα στους δρόμους και στήνουν "μπλόκα" σε δρόμους γύρω από τα σχολεία τους. Ηδη, την αρχή έκαναν χτες μαθητές νυχτερινών σχολείων του Πειραιά, οι οποίοι απέκλεισαν την οδό Ηρώων Πολυτεχνείων.

Ενημέρωση με ... τηλεδιασκέψεις

Συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό χτες στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, που χιλιάδες φωνές διαδήλωναν ενάντια στη "μεταρρύθμιση", ο υπουργός Παιδείας και ο πρωθυπουργός συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς αυτή ...θα εφαρμοστεί καλύτερα. Αγνοώντας προκλητικά τις φωνές που ζητούν να μην εφαρμοστεί η "μεταρρύθμιση", ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, επανέλαβε χτες τα περί "παραπληροφόρησης" και για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε ο ίδιος, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει και σε άλλα "μέσα επαφής", όπως τηλεδιασκέψεις (!) με μαθητές. Ο υπουργός Παιδείας, κατά τη χτεσινή συνάντηση, έλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στη "μεταρρύθμιση" και στην εφαρμογή της χωρίς αναστολή ή διορθώσεις και δήλωσε ότι το υπουργείο είναι "ανοιχτό" σε διάλογο, "όχι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά για τα μέτρα υλοποίησής της". Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι οι εκπαιδευτικοί καλλιεργούν φόβο στα παιδιά, λέγοντας "οι εκπαιδευτικοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν τα παιδιά. Η καλλιέργεια φόβου στα παιδιά είναι το χειρότερο πράγμα, που μπορεί να συμβεί σήμερα σ' αυτή τη χώρα", είπε.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε επίσης ότι γίνεται εξόρμηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την επαρχία, λέγοντας ότι "νομίζω ότι αυτές οι επαφές με την κοινωνία θα αποδώσουν".

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος μετά τη συνάντηση επισήμανε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στη μεταρρύθμιση.

Στη Ρόδο ο Ν. Σοφιανός

Περιοδεία στη Ρόδο πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει τα εξής:

  • Το Σάββατο το απόγευμα, ο Ν. Σοφιανός θα μιλήσει σε συγκέντρωση μελών και φίλων του ΚΚΕ, στο χωριό Αρχάγγελος.
  • Την Κυριακή το πρωί, θα περιοδεύσει στα υπό κατάληψη σχολεία, ενώ στις 5 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 30χρονα της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε μουσικό καφενείο. Θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική, προβολή βίντεο και εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου.
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Είναι κεντρική επιλογή μας

"Η εγκαθίδρυση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι περισσότερο από αναγκαία για τη χώρα μας". Η παραπάνω δήλωση, όπως διατυπώθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε μέχρι τώρα, αλλά και θα συνεχίζει να χειρίζεται τον αναβρασμό στην Παιδεία.

Οσον αφορά στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Αρσένη". Ισχυρίστηκε, δε, ότι πέραν της κυβέρνησης "δεν έχουν καν διατυπωθεί προτάσεις από οποιονδήποτε άλλον"... Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι στην κυβέρνηση "είμαστε αλληλέγγυοι, υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας που είναι προσπάθεια της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρική πολιτική για την κυβέρνηση".

Ερωτώμενος σχετικά με τη διεύρυνση των αντιδράσεων, ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι "όσο προχωρά η ενημέρωση και η πληροφόρηση, όσο γίνεται κατανοητή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τόσο θα περιορίζεται και ο χώρος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις", εννοώντας τις κινητοποιήσεις. Επιχειρώντας, παράλληλα, να δικαιολογήσει την αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου στα κυβερνητικά μέτρα, μίλησε για "μεταβατική περίοδο" που "λογικό είναι να υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτηματικά".

Τέλος, όσον αφορά στα χτεσινά επεισόδια, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι "οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την άδολη διάθεση των μαθητών και να εντάξουν στο δικό τους αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό σχεδιασμό, τις όποιες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των μαθητών".

ΣΥΝ
Εμμεση στήριξη στην αντιμεταρρύθμιση

Την ώρα που μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αγωνίζονται στους δρόμους για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου Αρσένη, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, με δηλώσεις του έρχεται να δώσει "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση, περιοριζόμενος να ζητήσει απλώς κάποιες διορθωτικές κινήσεις μπροστά στη γενική κατακραυγή κατά της κυβερνητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Ετσι, με χτεσινές δηλώσεις του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, καλεί την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει, τώρα, σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις", υπενθυμίζοντας ότι έχει διατυπώσει "συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση και την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης, με σημείο - κλειδί τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων στη Β' Λυκείου και τον ανοιχτό διάλογο για αναστολή και διόρθωση λανθασμένων επιλογών". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δηλαδή, αντί κατάργησης του Ν. 2525\97 που καταδικάζεται απ' όλους τους φορείς της Παιδείας, προτείνει, απλώς, την αναστολή της εφαρμογής του και διόρθωση λανθασμένων επιλογών, λες και οι όποιες επιμέρους επιλογές, δε γίνονται με βάση τον κεντρικό στόχο της αντιμεταρρύθμισης επί το αντιδραστικότερο, που παραμένει και δεν μπορεί να διορθωθεί. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΝ, από την αρχή, στήριξε ουσιαστικά την αντιμεταρρύθμιση - στηρίζοντας συγκεκριμένες επιλογές, π.χ., κατάργηση επετηρίδας εκπαιδευτικών κλπ. - παρ' όλο που, τελικά, δεν ψήφισε το νόμο Αρσένη από το φόβο του πολιτικού κόστους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ