ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΕΝΑΝΤΙ ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα

Εφτασε χτες το πρωί στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας

Εφτασε χτες το πρωί στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του ΚΚΕ, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, τον οποίο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη,μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ θα δώσει σήμερα, Πέμπτη, 10 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σκοπό της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ είπε ότι από μικρός ακόμα, όταν μάθαινε την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, ήθελε να επισκεφτεί τη χώρα μας. "Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της δημοκρατίας, της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας, των μαθηματικών και οπωσδήποτε κάθε πολιτισμένος άνθρωπος θα ήθελε να την επισκεφτεί. Γι' αυτό, είμαι ευγνώμων στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, με το οποίο μας συνδέουν στενοί δεσμοί και κοινή δουλιά σε διεθνείς οργανώσεις και συνέδρια, που με προσκάλεσε να επισκεφτώ τη χώρα σας και να έχω μια σειρά συναντήσεις, να επισκεφτώ τον επικεφαλής του Κοινοβουλίου και να εκθέσω τις απόψεις μας, πολύ περισσότερο που την Ελλάδα και τη Ρωσία τις συνδέουν στενοί δεσμοί σε πολλά θέματα. Παράλληλα, εδώ και 5 χρόνια συμμετέχω και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν και Ελληνες βουλευτές, και εκείνο που πρόσεξα είναι ότι, άσχετα από την κομματική προέλευσή τους, υποστηρίζουν πολύ ενεργά τις θέσεις της Ρωσίας".

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ τόνισε, ως κρατικός παράγοντας της χώρας του, πως "σε αυτή την πολύ σημαντική καμπή της ιστορίας, θα κάνω ό,τι μπορώ να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας. Επίσης, ως επικεφαλής της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, η οποία ενώνει πολλές διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, έχουμε ευθύνη να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε μια σειρά από πολιτικούς, πολιτιστικούς, επιχειρηματικούς κύκλους που διατηρούν επαφές με τη Ρωσία. Και ως πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος αισθάνομαι την ανάγκη να μάθω για την εμπειρία και το πώς αναπτύσσεται το κομμουνιστικό και σοσιαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, πώς αυτό υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τι καινούριο υπάρχει σ' αυτόν τον τομέα".

Καταλήγοντας επισήμανε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, το οποίο "συμμετέχει, στέλνει αντιπροσωπείες του στα συνέδρια και στα άλλα φόρουμ που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επίσης προσκαλεί στελέχη του κόμματος, που ερχόμενα στην Ελλάδα, πληροφορούνται για την εμπειρία του ΚΚΕ. Και όπως γνωρίζω, είναι σημαντική και εμπεριέχει πάρα πολλά καινούρια στοιχεία.

Ακόμα, ο σύντροφος Ζόρκαλτσεφ, ο οποίος συμμετέχει στην Ενωση των Βουλευτών του Κοινοβουλίου των Ορθόδοξων Χωρών, και συχνά βρίσκεται στην Ελλάδα, με παρακάλεσε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του".

Μεταξύ άλλων, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας του 1999, τόνισε: "πιθανότατα η κυβέρνηση να καταθέσει τον προϋπολογισμό αύριο (σ.σ. σήμερα) και στη συνέχεια, σύμφωνα με τη διαδικασία, θα τον εξετάσουν διάφορες επιτροπές, κοινοβουλευτικές ομάδες και ορισμένοι ειδικοί του κόμματός μας. Εμείς, θα θέλαμε έναν προϋπολογισμό που ο καθένας να έχει επάρκεια, που να προωθεί τη σύγχρονη παραγωγή, που να δίνει τη δυνατότητα να ζει αξιοπρεπώς ο συνταξιούχος, ο ανάπηρος, το παιδί, η γυναίκα. Να εξασφαλίζεται η κοινωνική μέριμνα σε όλους, η οποία να δίνει τη δυνατότητα για δημιουργική πρωτοβουλία, για πρακτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενας τέτοιος όμως προϋπολογισμός είναι υπόθεση του μέλλοντος".

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλοενημέρωση και ευρεία ανταλλαγή απόψεων

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκαν σήμερα, στα γραφεία του Κόμματος, με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με πρόσκληση του ΚΚΕ.

Εγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή κατάσταση, για τα Βαλκάνια και αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στις δύο χώρες.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας και γενικότερα, καθώς και για τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην ΟΝΕ και την ΕΕ. Επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς της περιοχής από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τη δράση του στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, τη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης, όπως η "Βαλκανική Ταξιαρχία".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκφρασε, για μία ακόμη φορά, την αλληλεγγύη του Κόμματος στην πάλη των κομμουνιστών της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών που έχει για τους λαούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας η αντεπανάσταση και η σημερινή πολιτική. Στη συνάντηση εκφράστηκε η αντίθεση στις ρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της επεκτατικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ αφού ενημέρωσε για την τακτική και στρατηγική του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης καθώς και για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Αλέκα Παπαρήγα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Ακολούθησαν δηλώσεις του Γκ. Ζιουγκάνοφ και του Χαρ. Φλωράκη στα ΜΜΕ.

Παίζουμε κυρίαρχο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τόνισε:

"Είμαι πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό ήθελα πάρα πολύ να έρθω στη χώρα σας, μια χώρα με τεράστια ιστορία και προσφορά, και βέβαια να συναντηθώ με τους συντρόφους μου, τους Ελληνες κομμουνιστές. Σήμερα είχαμε μια σειρά σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚΕ με το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχουμε και διατηρούμε στενές και πολύ καλές σχέσεις. Σε μας στη Ρωσία το 7άχρονο πείραμα του Γιέλτσιν, η προσπάθειά του να χτίσει έναν μαφιόζικο καπιταλισμό, ολοκληρώνεται με πλήρη καταστροφή για τη χώρα. Τώρα έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία μια νέα κυβέρνηση και οπωσδήποτε είναι σημαντικό για μας να ενημερώσουμε γι' αυτές τις εξελίξεις τις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Είχα και μια συνάντηση με τον σ. Χαρίλαο Φλωράκη, και μεταξύ των άλλων του έκανα και μια ερώτηση για το πού βλέπει τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού, και οπωσδήποτε πήρα πολύ σημαντικές απαντήσεις, που μου έδωσαν πάρα πολλά.

Εμείς τα τελευταία χρόνια ανασυγκροτήσαμε το κόμμα μας, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερα οργανωμένο κόμμα στη χώρα. Εχουμε βγάλει συμπεράσματα από το παρελθόν και με μεγάλη προσοχή έχουμε μελετήσει την πείρα του κομμουνιστικού, σοσιαλιστικού, λαϊκοπατριωτικού κινήματος. Εχουμε συγκροτήσει στη Ρωσία τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας, σπονδυλική στήλη της οποίας είναι το ΚΚΡΟ. Αυτή η ένωση σήμερα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίαρχο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Εχουμε αποκαταστήσει σχέσεις με όλα τα κομμουνιστικά κόμματα και άλλες λαϊκοπατριωτικές σοσιαλιστικές δυνάμεις όλου του κόσμου, με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις.

Με τη σ. Αλέκα Παπαρήγα είχαμε τον Αύγουστο μία πολύωρη συνάντηση στη Μόσχα και συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε σύντομα, ώστε να συντονίσουμε και πάλι τα ρολόγια μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα. Εχουμε μπροστά μας μια σειρά ακόμη συναντήσεις εδώ στην Ελλάδα με την ηγεσία του ελληνικού Κοινοβουλίου και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις μας.

Σήμερα στη Ρωσία σε μια σειρά περιοχές όπως το Κρασνοντάρ, γενικότερα στα νότια της Ρωσίας, έχουν εκλεγεί κυβερνήτες - μέλη του ΚΚΡΟ, υποστηριζόμενοι από τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση. Οπωσδήποτε εμείς θα θέλαμε να αναπτυχθούν και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ελλάδα. Γι' αυτό και στη διάρκεια των συναντήσεων θα έχουμε επαφές σε κρατικό επίπεδο για να εξετάσουμε την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, πολιτιστικών, οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες συντρόφους μου για την πολύ καλή οργάνωση του ταξιδιού μου εδώ, και θα ευχόμουν να σας ξαναδούμε".

Συμβολή στην κοινή δράση των κομμουνιστικών και προοδευτικών δυνάμεων παγκόσμια

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης δήλωσε:

"Με τον σ. Ζιουγκάνοφ είχαμε μία πολύωρη συζήτηση. Κυρίως θυμηθήκαμε γεγονότα από τα παλιά. Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας, ο σ. Ζιουγκάνοφ ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΣΕ και μετέπειτα ανώτατο στέλεχος. Αναφερθήκαμε σε πολλά γεγονότα της εποχής εκείνης, αλλά για σας, όχι μονάχα για σας αλλά, νομίζω, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, το κύριο δεν είναι αυτό. Θα σας πω κάτι που είπα στον σ. Ζιουγκάνοφ: Οτι χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την επίσκεψή του, για τη συνάντηση που είχε με τη Γραμματέα του Κόμματος και την αλληλοενημέρωση που έγινε, γιατί οι συναντήσεις αυτές ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα σήμερα, πέρα από το γεγονός ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς και στα ίδια τα κομμουνιστικά κόμματα, είναι και μια μεγάλη συμβολή στην αντιμετώπιση ενός σύγχρονου, πάντα ήταν επίκαιρο αλλά τώρα είναι πιο οξύ, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινής δράσης των κομμουνιστών και των προοδευτικών δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα. Πάντα ήταν αυτό αναγκαίο αλλά σήμερα είναι πιο αναγκαίο, γιατί λείπει η Σοβιετική Ενωση, λείπουν οι διάφορες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κι όλο το βάρος πέφτει αποκλειστικά στους εργαζόμενους και στα κόμματα των λαών. Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, είναι και το ότι έχουμε και αλλαγές που έγιναν σε διεθνή κλίμακα. Η οικονομική ολιγαρχία της χώρας μας και της κάθε χώρας, στο σύνολό της η οικονομική ολιγαρχία, έχει αναδειχτεί σε διεθνή δύναμη. Θυμάστε, όσοι θυμάστε, γιατί βλέπω αρκετά νεαροί είστε, ποιος ήταν ο ρόλος του ΝΑΤΟ παλιότερα. Αυτόν τον ρόλο πασχίζουν να δώσουν σήμερα, να δρουν έξω από σύνορα, να επεμβαίνουν, με μοναδικό σκοπό να επιβάλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων. Καταλαβαίνετε πόσο σήμερα είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης των κομμουνιστών σε ευρωπαϊκό και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το να εξασφαλίσουμε την κοινή δράση. Και βλέπετε προβλήματα, τα οποία παλιότερα μπορούσες να τα λύσεις μέσα στα εθνικά πλαίσια, σήμερα είναι πολύ συζητήσιμο, αν μπορείς, αν είναι δυνατό, αν θα σ' αφήσουν. Κι από αυτή την άποψη είναι αναγκαία η εξασφάλιση της κοινής δράσης. Κι ακριβώς, νομίζω, ότι ήταν σημαντική η συμβολή του ερχομού του σ. Ζιουγκάνοφ και οι συζητήσεις που είχε με τη Γραμματέα του Κόμματος".

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στα Βαλκάνια

Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση τρίτων για παρεμπόδιση ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας, Ρωσίας, Κύπρου σε σχέση με τους S-300, δήλωσε εκτός των άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Βαλκάνια και στο ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με τη Ρωσία, σε σχέση και με την αγορά των S-300:

"Η κατάσταση στα Βαλκάνια,εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη. Από τα Βαλκάνια ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, οι οποίοι είχαν τεράστιες συνέπειες για τον κόσμο και όλη την Ευρώπη. Κατά την άποψή μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θέλουν να υπάρχει μια ενιαία Ευρώπη και γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να οξύνουν την κατάσταση στα Βαλκάνια. Εάν καταφέρουν να ανάψουν μια μεγάλη φωτιά στα Βαλκάνια, αυτό οπωσδήποτε θα οδηγήσει σε ανησυχητικές και επικίνδυνες διεργασίες, με στόχο την αποδυνάμωση της Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να παίξει κανένα σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην Ευρώπη εμφανίστηκε η δυνατότητα να συγκεντρώσει το δυναμικό της. Ενώ οι ανατολικές χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μια γέφυρα ένωσης ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία, αυτές αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και μ' αυτό τον τρόπο έχασαν αυτόν το ρόλο τους. Εδώ στα Βαλκάνια αναπτύσσεται πάλι μια εθνικιστική και θρησκευτική αντιπαράθεση, η οποία μπορεί να έχει εκρηκτικές διαστάσεις και μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια στα Βαλκάνια, εμείς θα προσπαθήσουμε και στα Βαλκάνια γενικότερα, να συνδυαστούν η δύναμη που έχει σήμερα η Ευρώπη με τη δύναμη που έχει η Ρωσία και στο νέο αιώνα που πάμε, αν συνδυαστούν αυτές οι δύο δυνάμεις, τότε θα μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δύναμη, η οποία θα μπορεί να είναι ανταγωνίσιμη και να συναγωνιστεί οποιαδήποτε άλλη δύναμη στον κόσμο.

Πριν δύο βδομάδες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τη νέα ηγεσία της Γερμανίας και αναλυτικά συζητήσαμε και αυτά τα ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι κι αυτοί καταλαβαίνουν το επικίνδυνο της κατάστασης ανάφλεξης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πυραύλων S-300, εμείς θεωρούμε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο και της Ρωσίας με την Ελλάδα πρέπει να αναπτύσσονται και πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και, οπωσδήποτε, το να ανακατευτούν κάποιες άλλες δυνάμεις για να εμποδίσουν την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων σε έναν απ' αυτούς τους τομείς, οπωσδήποτε είναι ανεπίτρεπτο και δεν μπορεί κανείς να το δικαιολογήσει. Οι σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Ρωσία και την Κύπρο είναι σχέσεις που βοηθούν την ευημερία των δύο λαών, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των χωρών αυτών και είναι σχέσεις που δεν απειλούν κανέναν άλλον τρίτον. Οπότε είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε ανάμειξη σ' αυτές τις σχέσεις".

Ο Γιέλτσιν, οι ΗΠΑ και η προοπτική για τη Ρωσία

Σε άλλη ερώτηση για την ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ρωσίας, το ρόλο του Γιέλτσιν και για, τυχόν, πρόωρες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ θα πει:

"Η εποχή του Γιέλτσιν στη Ρωσία ολοκληρώθηκε. Αυτή η εποχή ολοκληρώθηκε με πλήρη κατάρρευση των χρηματιστικών δομών της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι εδώ και καιρό έχει ωριμάσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ομως πριν πραγματοποιηθούν αυτές οι εκλογές, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι προεδρικές εκλογές του 1996, που έγιναν χωρίς ο Πρόεδρος Γιέλτσιν να τολμήσει να απολογηθεί μπροστά στο ρωσικό λαό, όπως είναι γνωστό, έγιναν και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη νοθεία. Νοθεία που σήμερα είναι 100% αποδειγμένη. Γι' αυτό εμείς πιστεύουμε ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να είναι 100% τίμιες και σ' αυτή τη βάση κινούμαστε και συνεργαζόμαστε με τη σημερινή κυβέρνηση, ώστε να το καταφέρουμε αυτό το πράγμα. Οπωσδήποτε, αυτοί που έχουν ευθύνη για την πολιτική που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, δε θέλουν να γίνουν τίμιες εκλογές, γιατί αν γίνουν τίμιες εκλογές, το 98% του πληθυσμού θα απορρίψει αυτή την παλιά πολιτική που εφαρμοζόταν ως τα σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ είχαν μια τεράστια επιρροή πάνω στον Γιέλτσιν, πάνω στο περιβάλλον του Γιέλτσιν, σ' αυτούς που κυβερνούσαν. Αυτή η κατάσταση ολοκληρώνεται με μεγάλη καταστροφή για τη χώρα μας. Μετά τις συναντήσεις που είχα και με τον Κλίντον και με την Ολμπράιτ και με άλλους Αμερικανούς παράγοντες, πιστεύω ότι και οι ίδιοι καταλαβαίνουν πως η πολιτική που ακολουθούσαν ως τα σήμερα με τη Ρωσία έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο και μπορεί να οδηγήσει αυτό το αδιέξοδο σε απρόβλεπτες συνέπειες. Πιστεύω ότι και η Ευρώπη το καταλαβαίνει σύσσωμη αυτό το πράγμα και, θα έλεγα, το νιώθει περισσότερο. Πιο ζυγισμένη είναι η αντίδρασή της απέναντι στη Ρωσία. Στις τελευταίες επισκέψεις που είχα στη Βόννη, στο Βερολίνο, στο Στρασβούργο και συναντήσεις που είχα εκεί πέρα και σε πολλές χώρες, μου δόθηκε η εντύπωση ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει πως πρέπει ν' ακούσει τη Ρωσία, να βοηθήσει στη σημερινή κατάσταση που υπάρχει ώστε να μην υπάρξουν τέτοια παλαντζαρίσματα που θα αποσταθεροποιήσουν συνολικά την κατάσταση στην Ευρώπη.

Από τη δική μας πλευρά εμείς ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθούν οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Κίνα, τις Αραβικές χώρες, την Ινδία. Οπως καταλαβαίνετε, στις σημερινές συνθήκες οποιαδήποτε σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του πλανήτη μας. Υπάρχουν σήμερα μπροστά στην ανθρωπότητα τεράστια ζητήματα που, μπορούμε να πούμε, δεν είναι καλά μελετημένα από την ίδια την ανθρωπότητα και τελευταίο παράδειγμα θα μπορούσε να προβληθεί η χρηματιστηριακή κρίση που συντάραξε την Ιαπωνία και τις άλλες ασιατικές χώρες. Υπάρχουν, επίσης, τα προβλήματα της τρομοκρατίας, των μεγάλων καταστροφών, όπως είναι οι πλημμύρες στην Κίνα, από τις οποίες υποφέρουν 200 εκατομμύρια άνθρωποι, υπάρχουν τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ζητήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Κατά την άποψή μου σήμερα η ανθρωπότητα πρέπει να σκεφθεί πως ένα μίνιμουμ εισόδημα έως 30% πρέπει να διατεθεί για την ανάπτυξη της επιστήμης, της παιδείας, του πολιτισμού, στην αντιμετώπιση των ασθενειών, για ζητήματα οικολογικά. Διότι σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ο πλανήτης μας να μην είναι καν βιώσιμος.

Είμαι ίσως από τους λίγους πολιτικούς που το νιώθω πολύ έντονα αυτό το πράγμα, γιατί στη ζωή μου χρειάστηκε και δοκίμασα όλα τα όπλα, χημικά, βιολογικά, πυρηνικά και είδα την επίδραση που μπορεί να έχουν στον πλανήτη. Και στις ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις, έχω τονίσει πως αν επικρατήσει το χάος στη Ρωσία, θα καταπιεί όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά όλο τον κόσμο. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη Ρωσία, υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση, και υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο Μπζεζίνσκι, που επιδιώκουν το διαμελισμό, τη διαίρεση της Ρωσίας, την εξαφάνισή της. Οπωσδήποτε αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση και σ' αυτή τη σύντομη συνέντευξη δεν μπορεί να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση".

Ψάχνοντας στην ομίχλη των καιρών

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

"Και χάνει η μάνα το παιδί

και το παιδί τη μάνα

κι ο αδελφός την αδελφή

και ο άγουρος την καλή του..."

(Δημώδες)

Σε μια εποχή που χάνονται άνθρωποι, ιδέες, οράματα, οι τηλεοπτικές αναζητήσεις "ψάχνουμε να βρούμε", δίνουν και παίρνουν. Ψάχνουν στην ομίχλη, ψάχνουν στο σκοτάδι, ψάχνουν ντάλα μεσημέρι. Ψάχνουν και ψάχνονται. Ιχνηλάτες τηλεοπτικών εκπομπών, παρακολουθούν τις διαδρομές χωρισμένων ανδρογύνων, παιδιών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κοριτσιών που ξεστρατίζουν από την οικογενειακή εποπτεία.

Εκεί, μπροστά στα μάτια μας, στη μικρή οθόνη, η ιχνηλασία, βήμα προς βήμα συνεχίζεται επί ώρες και ημέρες. Καλοπροαίρετοι πληροφοριοδότες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Διαβεβαιώνουν ότι είδαν το "απολωλός" από την Κρήτη ως τη Μάνη, από την καφετερία ως το πεζοδρόμιο, από τις στάνες και τα βουνίσια περάσματα, ως την ανωνυμία των μεγάλων πολιτειών.

Και όταν η φόρτιση των τηλεθεατών και ακροατών έχει φτάσει στην αποκορύφωση, ιδού η λύση και η κάθαρση. Οι χαμένοι βρίσκονται, αφού προηγούμενα το δράμα τους έχει δημοσιοποιηθεί στα πέρατα των ηλεκτρονικών ορίων. Το θρυμματισμένο μωσαϊκό αποκαθίσταται εν μέσω εναγκαλισμών, δακρύων και υποσχέσεων μιας νέας οικογενειακής ισορροπίας.

Η τηλεοπτική αυτή ιχνηλασία εμφανίζεται ως επιχείρηση σωτηρίας, ως πράξη κοινωνικού αλτρουισμού, ως σωσίβιο χαμένων ανθρώπων και συνειδήσεων.

Και συγκινεί, όπως φαίνεται αυτή η ιχνηλασία, μέχρι δακρύων, μια κοινωνία που την οδηγούν σε αδιέξοδους ατραπούς, σε μια κοινωνία που ψάχνει για το μέλλον της, για τη χαμένη της αθωότητα, για προσδοκίες αγώνων και ελπίδων.

Νεοφιλόσοφοι, όπως ο Φουκουγιάμα, μιλάνε αποφθεγματικά για το τέλος της φιλοσοφίας, άλλοι για το τέλος της ιστορίας, δημιουργώντας έτσι ένα παραπέτασμα ομίχλης, για να κρύψουν, την ιστορική διαλεκτική συνέχεια από το παρελθόν, στο σήμερα και στο μέλλον.

Σ' αυτό το τεχνητό αδιέξοδο αποβλέπουν να μας παρασύρουν οι άρχοντες της πολιτικής συσκότισης, για να ψάχνουμε στο ομιχλώδες τοπίο των καιρών, αντί να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στους ταξικούς στόχους και τους κοινωνικούς αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ