Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχητικές οι εξελίξεις στα Βαλκάνια

Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση τρίτων για παρεμπόδιση ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας, Ρωσίας, Κύπρου σε σχέση με τους S-300, δήλωσε εκτός των άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Βαλκάνια και στο ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με τη Ρωσία, σε σχέση και με την αγορά των S-300:

"Η κατάσταση στα Βαλκάνια,εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη. Από τα Βαλκάνια ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, οι οποίοι είχαν τεράστιες συνέπειες για τον κόσμο και όλη την Ευρώπη. Κατά την άποψή μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θέλουν να υπάρχει μια ενιαία Ευρώπη και γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να οξύνουν την κατάσταση στα Βαλκάνια. Εάν καταφέρουν να ανάψουν μια μεγάλη φωτιά στα Βαλκάνια, αυτό οπωσδήποτε θα οδηγήσει σε ανησυχητικές και επικίνδυνες διεργασίες, με στόχο την αποδυνάμωση της Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να παίξει κανένα σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην Ευρώπη εμφανίστηκε η δυνατότητα να συγκεντρώσει το δυναμικό της. Ενώ οι ανατολικές χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μια γέφυρα ένωσης ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία, αυτές αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και μ' αυτό τον τρόπο έχασαν αυτόν το ρόλο τους. Εδώ στα Βαλκάνια αναπτύσσεται πάλι μια εθνικιστική και θρησκευτική αντιπαράθεση, η οποία μπορεί να έχει εκρηκτικές διαστάσεις και μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια στα Βαλκάνια, εμείς θα προσπαθήσουμε και στα Βαλκάνια γενικότερα, να συνδυαστούν η δύναμη που έχει σήμερα η Ευρώπη με τη δύναμη που έχει η Ρωσία και στο νέο αιώνα που πάμε, αν συνδυαστούν αυτές οι δύο δυνάμεις, τότε θα μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δύναμη, η οποία θα μπορεί να είναι ανταγωνίσιμη και να συναγωνιστεί οποιαδήποτε άλλη δύναμη στον κόσμο.

Πριν δύο βδομάδες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τη νέα ηγεσία της Γερμανίας και αναλυτικά συζητήσαμε και αυτά τα ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι κι αυτοί καταλαβαίνουν το επικίνδυνο της κατάστασης ανάφλεξης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πυραύλων S-300, εμείς θεωρούμε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο και της Ρωσίας με την Ελλάδα πρέπει να αναπτύσσονται και πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και, οπωσδήποτε, το να ανακατευτούν κάποιες άλλες δυνάμεις για να εμποδίσουν την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων σε έναν απ' αυτούς τους τομείς, οπωσδήποτε είναι ανεπίτρεπτο και δεν μπορεί κανείς να το δικαιολογήσει. Οι σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Ρωσία και την Κύπρο είναι σχέσεις που βοηθούν την ευημερία των δύο λαών, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των χωρών αυτών και είναι σχέσεις που δεν απειλούν κανέναν άλλον τρίτον. Οπότε είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε ανάμειξη σ' αυτές τις σχέσεις".

Ο Γιέλτσιν, οι ΗΠΑ και η προοπτική για τη Ρωσία

Σε άλλη ερώτηση για την ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ρωσίας, το ρόλο του Γιέλτσιν και για, τυχόν, πρόωρες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ θα πει:

"Η εποχή του Γιέλτσιν στη Ρωσία ολοκληρώθηκε. Αυτή η εποχή ολοκληρώθηκε με πλήρη κατάρρευση των χρηματιστικών δομών της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι εδώ και καιρό έχει ωριμάσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ομως πριν πραγματοποιηθούν αυτές οι εκλογές, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι προεδρικές εκλογές του 1996, που έγιναν χωρίς ο Πρόεδρος Γιέλτσιν να τολμήσει να απολογηθεί μπροστά στο ρωσικό λαό, όπως είναι γνωστό, έγιναν και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη νοθεία. Νοθεία που σήμερα είναι 100% αποδειγμένη. Γι' αυτό εμείς πιστεύουμε ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να είναι 100% τίμιες και σ' αυτή τη βάση κινούμαστε και συνεργαζόμαστε με τη σημερινή κυβέρνηση, ώστε να το καταφέρουμε αυτό το πράγμα. Οπωσδήποτε, αυτοί που έχουν ευθύνη για την πολιτική που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα, δε θέλουν να γίνουν τίμιες εκλογές, γιατί αν γίνουν τίμιες εκλογές, το 98% του πληθυσμού θα απορρίψει αυτή την παλιά πολιτική που εφαρμοζόταν ως τα σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ είχαν μια τεράστια επιρροή πάνω στον Γιέλτσιν, πάνω στο περιβάλλον του Γιέλτσιν, σ' αυτούς που κυβερνούσαν. Αυτή η κατάσταση ολοκληρώνεται με μεγάλη καταστροφή για τη χώρα μας. Μετά τις συναντήσεις που είχα και με τον Κλίντον και με την Ολμπράιτ και με άλλους Αμερικανούς παράγοντες, πιστεύω ότι και οι ίδιοι καταλαβαίνουν πως η πολιτική που ακολουθούσαν ως τα σήμερα με τη Ρωσία έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο και μπορεί να οδηγήσει αυτό το αδιέξοδο σε απρόβλεπτες συνέπειες. Πιστεύω ότι και η Ευρώπη το καταλαβαίνει σύσσωμη αυτό το πράγμα και, θα έλεγα, το νιώθει περισσότερο. Πιο ζυγισμένη είναι η αντίδρασή της απέναντι στη Ρωσία. Στις τελευταίες επισκέψεις που είχα στη Βόννη, στο Βερολίνο, στο Στρασβούργο και συναντήσεις που είχα εκεί πέρα και σε πολλές χώρες, μου δόθηκε η εντύπωση ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει πως πρέπει ν' ακούσει τη Ρωσία, να βοηθήσει στη σημερινή κατάσταση που υπάρχει ώστε να μην υπάρξουν τέτοια παλαντζαρίσματα που θα αποσταθεροποιήσουν συνολικά την κατάσταση στην Ευρώπη.

Από τη δική μας πλευρά εμείς ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθούν οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Κίνα, τις Αραβικές χώρες, την Ινδία. Οπως καταλαβαίνετε, στις σημερινές συνθήκες οποιαδήποτε σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του πλανήτη μας. Υπάρχουν σήμερα μπροστά στην ανθρωπότητα τεράστια ζητήματα που, μπορούμε να πούμε, δεν είναι καλά μελετημένα από την ίδια την ανθρωπότητα και τελευταίο παράδειγμα θα μπορούσε να προβληθεί η χρηματιστηριακή κρίση που συντάραξε την Ιαπωνία και τις άλλες ασιατικές χώρες. Υπάρχουν, επίσης, τα προβλήματα της τρομοκρατίας, των μεγάλων καταστροφών, όπως είναι οι πλημμύρες στην Κίνα, από τις οποίες υποφέρουν 200 εκατομμύρια άνθρωποι, υπάρχουν τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ζητήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Κατά την άποψή μου σήμερα η ανθρωπότητα πρέπει να σκεφθεί πως ένα μίνιμουμ εισόδημα έως 30% πρέπει να διατεθεί για την ανάπτυξη της επιστήμης, της παιδείας, του πολιτισμού, στην αντιμετώπιση των ασθενειών, για ζητήματα οικολογικά. Διότι σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ο πλανήτης μας να μην είναι καν βιώσιμος.

Είμαι ίσως από τους λίγους πολιτικούς που το νιώθω πολύ έντονα αυτό το πράγμα, γιατί στη ζωή μου χρειάστηκε και δοκίμασα όλα τα όπλα, χημικά, βιολογικά, πυρηνικά και είδα την επίδραση που μπορεί να έχουν στον πλανήτη. Και στις ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις, έχω τονίσει πως αν επικρατήσει το χάος στη Ρωσία, θα καταπιεί όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά όλο τον κόσμο. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη Ρωσία, υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση, και υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο Μπζεζίνσκι, που επιδιώκουν το διαμελισμό, τη διαίρεση της Ρωσίας, την εξαφάνισή της. Οπωσδήποτε αυτή είναι πολύ σημαντική ερώτηση και σ' αυτή τη σύντομη συνέντευξη δεν μπορεί να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ