Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΜΙΝΙ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ"
Αλλοι φταίνε, άλλοι πληρώνουν

Ελλείμματα, των εκάστοτε ληστρικών πολιτικών, φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας

Οι ευθύνες για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων οφείλονται στις κυβερνητικές πολιτικές καταλήστευσής τους οι οποίες ασκήθηκαν, ενώ σήμερα επιχειρείται να μετατεθούν στις πλάτες των εργαζομένων, κατήγγειλε χθες το ΚΚΕ, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης του λεγόμενου "μίνι ασφαλιστικού" νομοσχεδίου.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,παρατήρησε στην έναρξη της ομιλίας του ότι διάλογος γίνεται ανάμεσα σε δύο πλευρές που έχουν διαφορετικές απόψεις, όμως "η κυβέρνηση έκανε το διάλογο με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες είναι απολύτως χειραγωγημένες από την κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων ο Στρατής Κόρακας τόνισε ότι οφείλονται στο γεγονός πως "το ίδιο το κράτος ασκεί κοινωνική ή ρουσφετολογική πολιτική όχι με χρήματα του κράτους, όπως θα όφειλε, αλλά με χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων". Μάλιστα παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία τόνισε πως "από το 1975 μέχρι σήμερα υπήρχαν χρέη προς το ΙΚΑ γύρω στα 3,5 τρισ. δραχμές", από τα όποια ύστερα από επιστροφές που έγιναν "μένουν ακόμα 1 τρισ. 503 δισ. χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας τον τιμάριθμο". Επίσης αναφέρθηκε στη μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, στη "μαύρη εργασία", στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στην καταλήστευση των αποθεματικών - στοιχεία που συντέλεσαν στο σημερινό πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ως άμεσα μέτρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρότεινε άμεσα "να σταματήσουν οι λοβιτούρες σε βάρος των ταμείων", να υπάρξει "ενίσχυση των ταμείων", επίσης "να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα αποθεματικά", "να πληρώσουν οι ιδιώτες τα χρέη τους" και να διαχειρίζονται τα ταμεία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τα ταμεία είναι ευεργετικά, αφού "εξομοιώνουμε τις συντάξεις του ΤΣΑ με εκείνες του ΤΕΒΕ", ενώ "θα έρθει μια πλήρης εξομοίωση", καθώς και "μείωση λειτουργικών δαπανών, της τάξης του 30%". Πρόσθεσε βέβαια ότι για όλα αυτά "χρειάζεται να γίνει αναλογιστική μελέτη", με "μεταβατικό διάστημα 2 χρόνια", ενώ άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως οι νόμοι της ΝΔ έβαζαν ως όριο τα 5 χρόνια".

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, υπερασπίστηκε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992, λέγοντας ότι αυτοί αλλοιώθηκαν στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έρχεται σήμερα στον ίδιο δρόμο, με τρόπους πολύ πιο αναποτελεσματικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ