Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματική η συγκρότηση του ΕΣΡ

Αντισυνταγματική είναι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με την εισήγηση του συμβούλου επικρατείας Σ. Σαρηβαλάση στη χτεσινή συζήτηση σχετικής προσφυγής στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ. Ετσι, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο η εισήγηση του συμβούλου επικρατείας, το ΕΣΡ θα βρεθεί "στον αέρα" και πολλές από τις αποφάσεις του θα ακυρωθούν, ενώ θα πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος που θα καθορίζει τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Την προσφυγή στο ΣτΕ έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και ζητούσε να ακυρωθεί η από 13-6-1997 απόφαση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα με την οποία συγκροτήθηκε το ΕΣΡ. Στην προσφυγή, επίσης, υποστήριζε ότι με την υπουργική απόφαση καθιερώνεται η πλειοψηφία στο ΕΣΡ από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.

Ειδικότερα, στη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ο εισηγητής ανέφερε:

  • Η αντισυνταγματικότητα της συγκρότησης του ΕΣΡ έγκειται στο γεγονός ότι αποτελείται από μέλη που εκπροσωπούν κατά πλειοψηφία το πρώτο κόμμα στη Βουλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της αντικειμενικότητας.
  • Επίσης, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς αποκλείεται από το ΕΣΡ το πέμπτο κόμμα της Βουλής.
  • Με την υπουργική απόφαση ανατρέπεται η ισομερής εκπροσώπηση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο ΕΣΡ που καθορίζεται με το νόμο 2173/1998.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εννιαμελής σύνθεση του ΕΣΡ αποτελείται από τέσσερα μέλη του πρώτου κόμματος της Βουλής και άλλα τέσσερα μέλη από τα υπόλοιπα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ένατο μέλος που είναι και πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου υποδεικνύεται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ουσιαστικά, το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία στο ΕΣΡ, αφού ο πρόεδρος της Βουλής που υποδεικνύει και τον πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου - κατά παράδοση στην κοινοβουλευτική ζωή της χώρας μας - εκλέγεται από το κόμμα που πλειοψηφεί στις εκλογές. Επομένως, η ρύθμιση αυτή - κατά τον εισηγητή Σ. Σαρηβαλάση - αντίκειται στην αντικειμενικότητα που θα πρέπει να έχει το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Με αφορμή την εισήγηση στο ΣτΕ για αντισυνταγματική σύνθεση του ΕΣΡ, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας άφησε να νοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Αν το ΣτΕ επιβάλλει να προχωρήσουμε σε αλλαγές θα προχωρήσουμε. Διατηρούμε, όμως τις απόψεις μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ