Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλοενημέρωση και ευρεία ανταλλαγή απόψεων

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκαν σήμερα, στα γραφεία του Κόμματος, με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με πρόσκληση του ΚΚΕ.

Εγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή κατάσταση, για τα Βαλκάνια και αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στις δύο χώρες.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας και γενικότερα, καθώς και για τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην ΟΝΕ και την ΕΕ. Επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς της περιοχής από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τη δράση του στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, τη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης, όπως η "Βαλκανική Ταξιαρχία".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκφρασε, για μία ακόμη φορά, την αλληλεγγύη του Κόμματος στην πάλη των κομμουνιστών της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών που έχει για τους λαούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας η αντεπανάσταση και η σημερινή πολιτική. Στη συνάντηση εκφράστηκε η αντίθεση στις ρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της επεκτατικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ αφού ενημέρωσε για την τακτική και στρατηγική του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης καθώς και για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Αλέκα Παπαρήγα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Ακολούθησαν δηλώσεις του Γκ. Ζιουγκάνοφ και του Χαρ. Φλωράκη στα ΜΜΕ.

Παίζουμε κυρίαρχο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τόνισε:

"Είμαι πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό ήθελα πάρα πολύ να έρθω στη χώρα σας, μια χώρα με τεράστια ιστορία και προσφορά, και βέβαια να συναντηθώ με τους συντρόφους μου, τους Ελληνες κομμουνιστές. Σήμερα είχαμε μια σειρά σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚΕ με το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχουμε και διατηρούμε στενές και πολύ καλές σχέσεις. Σε μας στη Ρωσία το 7άχρονο πείραμα του Γιέλτσιν, η προσπάθειά του να χτίσει έναν μαφιόζικο καπιταλισμό, ολοκληρώνεται με πλήρη καταστροφή για τη χώρα. Τώρα έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία μια νέα κυβέρνηση και οπωσδήποτε είναι σημαντικό για μας να ενημερώσουμε γι' αυτές τις εξελίξεις τις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Είχα και μια συνάντηση με τον σ. Χαρίλαο Φλωράκη, και μεταξύ των άλλων του έκανα και μια ερώτηση για το πού βλέπει τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού, και οπωσδήποτε πήρα πολύ σημαντικές απαντήσεις, που μου έδωσαν πάρα πολλά.

Εμείς τα τελευταία χρόνια ανασυγκροτήσαμε το κόμμα μας, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερα οργανωμένο κόμμα στη χώρα. Εχουμε βγάλει συμπεράσματα από το παρελθόν και με μεγάλη προσοχή έχουμε μελετήσει την πείρα του κομμουνιστικού, σοσιαλιστικού, λαϊκοπατριωτικού κινήματος. Εχουμε συγκροτήσει στη Ρωσία τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας, σπονδυλική στήλη της οποίας είναι το ΚΚΡΟ. Αυτή η ένωση σήμερα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίαρχο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Εχουμε αποκαταστήσει σχέσεις με όλα τα κομμουνιστικά κόμματα και άλλες λαϊκοπατριωτικές σοσιαλιστικές δυνάμεις όλου του κόσμου, με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις.

Με τη σ. Αλέκα Παπαρήγα είχαμε τον Αύγουστο μία πολύωρη συνάντηση στη Μόσχα και συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε σύντομα, ώστε να συντονίσουμε και πάλι τα ρολόγια μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα. Εχουμε μπροστά μας μια σειρά ακόμη συναντήσεις εδώ στην Ελλάδα με την ηγεσία του ελληνικού Κοινοβουλίου και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις μας.

Σήμερα στη Ρωσία σε μια σειρά περιοχές όπως το Κρασνοντάρ, γενικότερα στα νότια της Ρωσίας, έχουν εκλεγεί κυβερνήτες - μέλη του ΚΚΡΟ, υποστηριζόμενοι από τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση. Οπωσδήποτε εμείς θα θέλαμε να αναπτυχθούν και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ελλάδα. Γι' αυτό και στη διάρκεια των συναντήσεων θα έχουμε επαφές σε κρατικό επίπεδο για να εξετάσουμε την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, πολιτιστικών, οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες συντρόφους μου για την πολύ καλή οργάνωση του ταξιδιού μου εδώ, και θα ευχόμουν να σας ξαναδούμε".

Συμβολή στην κοινή δράση των κομμουνιστικών και προοδευτικών δυνάμεων παγκόσμια

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης δήλωσε:

"Με τον σ. Ζιουγκάνοφ είχαμε μία πολύωρη συζήτηση. Κυρίως θυμηθήκαμε γεγονότα από τα παλιά. Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας, ο σ. Ζιουγκάνοφ ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΣΕ και μετέπειτα ανώτατο στέλεχος. Αναφερθήκαμε σε πολλά γεγονότα της εποχής εκείνης, αλλά για σας, όχι μονάχα για σας αλλά, νομίζω, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, το κύριο δεν είναι αυτό. Θα σας πω κάτι που είπα στον σ. Ζιουγκάνοφ: Οτι χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την επίσκεψή του, για τη συνάντηση που είχε με τη Γραμματέα του Κόμματος και την αλληλοενημέρωση που έγινε, γιατί οι συναντήσεις αυτές ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα σήμερα, πέρα από το γεγονός ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς και στα ίδια τα κομμουνιστικά κόμματα, είναι και μια μεγάλη συμβολή στην αντιμετώπιση ενός σύγχρονου, πάντα ήταν επίκαιρο αλλά τώρα είναι πιο οξύ, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινής δράσης των κομμουνιστών και των προοδευτικών δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα. Πάντα ήταν αυτό αναγκαίο αλλά σήμερα είναι πιο αναγκαίο, γιατί λείπει η Σοβιετική Ενωση, λείπουν οι διάφορες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κι όλο το βάρος πέφτει αποκλειστικά στους εργαζόμενους και στα κόμματα των λαών. Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, είναι και το ότι έχουμε και αλλαγές που έγιναν σε διεθνή κλίμακα. Η οικονομική ολιγαρχία της χώρας μας και της κάθε χώρας, στο σύνολό της η οικονομική ολιγαρχία, έχει αναδειχτεί σε διεθνή δύναμη. Θυμάστε, όσοι θυμάστε, γιατί βλέπω αρκετά νεαροί είστε, ποιος ήταν ο ρόλος του ΝΑΤΟ παλιότερα. Αυτόν τον ρόλο πασχίζουν να δώσουν σήμερα, να δρουν έξω από σύνορα, να επεμβαίνουν, με μοναδικό σκοπό να επιβάλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων. Καταλαβαίνετε πόσο σήμερα είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης των κομμουνιστών σε ευρωπαϊκό και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το να εξασφαλίσουμε την κοινή δράση. Και βλέπετε προβλήματα, τα οποία παλιότερα μπορούσες να τα λύσεις μέσα στα εθνικά πλαίσια, σήμερα είναι πολύ συζητήσιμο, αν μπορείς, αν είναι δυνατό, αν θα σ' αφήσουν. Κι από αυτή την άποψη είναι αναγκαία η εξασφάλιση της κοινής δράσης. Κι ακριβώς, νομίζω, ότι ήταν σημαντική η συμβολή του ερχομού του σ. Ζιουγκάνοφ και οι συζητήσεις που είχε με τη Γραμματέα του Κόμματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ