ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ιδέες του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού είναι αθάνατες

Σε ερώτηση αναφορικά με το μέλλον που μπορεί να έχουν τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη μετά την "κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων" ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε:

"Πίσω από τις ιδέες του Κομμουνισμού και του Σοσιαλισμού, βρίσκονται οι πιο βαθιές αξίες που έχει επεξεργαστεί η ανθρωπότητα. Οι αξίες της κοινωνικότητας, της συλλογικής δράσης, οι αξίες του ανθρωπισμού. Αυτές οι ίδιες αξίες βρίσκονται στην πράξη και στα θεμέλια των μεγαλύτερων θρησκειών. Γι' αυτό και είναι αδύνατον αυτές οι ιδέες να καταργηθούν, κάποιος δηλαδή να τις καταργήσει ή να τις αλλάξει, ό,τι και αν γίνει.

Αν κοιτάξουμε σήμερα στον κόσμο, θα δούμε ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση κοινωνικοποίησης όλων των μορφών του. Θα αναρωτηθείτε γιατί από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 12 έχουν έρθει σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, πράσινα και κομμουνιστικά κινήματα και κόμματα στην εξουσία. Και αυτό έγινε, γιατί αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, της πατρίδας μου, το μεγάλο κεφάλαιο άρχισε στον κόσμο να αφαιρεί τις κοινωνικές κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι.

Δεν είναι τυχαίο που σε χώρες, στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης που μέχρι πριν λίγα χρόνια κυβερνούσαν οι συντηρητικοί, τώρα στην εξουσία έχουν έρθει σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Βλέπουμε για παράδειγμα την Κίνα, η οποία μέσα σε μερικά χρόνια διπλασίασε το ΑΕΠ της, κάτι που για να το κάνουν οι Αμερικάνοι χρειάστηκαν πάνω από 40 χρόνια.

Οι Κινέζοι κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοσή τους, να αναπτύξουν το δικό τους σοσιαλισμό, να έχουν μια σύγχρονη παραγωγική βάση. Ολος αυτός ο συνδυασμός δίνει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, με το οποίο πρόσφατα εγώ γνωρίστηκα.

Η προσπάθεια που έκανε ο Γιέλτσιν να μπορέσει να εισάγει, να εγκαθιδρύσει στη χώρα μας έναν μαφιόζικο, έναν ποινικό, έναν εγκληματικό καπιταλισμό οδήγησε σε μεγάλη καταστροφή και σε μια ήττα τόσο δικιά του, προσωπική, όσο και της χώρας. Χωρίς τα ιδανικά του κολεκτιβισμού, της συλλογικής δράσης, χωρίς τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισχυρής παρέμβασης του κράτους, η χώρα μας δεν μπορεί να βγει από τη σημερινή κρίση.Παρά την τεράστια προπαγάνδα που έκαναν στη χώρα μας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι χαρακτηριστικό από τους 89 Κυβερνήτες της Ρωσίας οι 45 είναι ή κομμουνιστές ή υποστηριγμένοι από τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας. Γι' αυτό μην βιάζεστε να θάψετε τίποτα. Οι ιδέες του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού, είναι ιδέες αθάνατες".

Εχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας

Ερωτώμενος αν για το μαφιόζικο καπιταλισμό του Γιέλτσιν και της κομπανίας του, για το διαμελισμό της Σοβιετικής Ενωσης, της Ρωσίας, φταίει καθόλου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας και ο τρόπος που διοίκησε τόσα χρόνια, αν έχουν κάνει αυτοκριτική ο Γ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε:

"Οπωσδήποτε αιτίες γι' αυτό το πράγμα υπάρχουν πολλές και δε θα ήταν φυσιολογικό να λέγαμε ότι για όλα φταίνε ο Γκορμπατσόφ και ο Γιέλτσιν. Αν και χωρίς αυτούς, αυτή η κατάσταση δε θα είχε γίνει. Αρχισε αυτή την προσπάθεια ο Γκορμπατσόφ, διαλύοντας όλες τις διοικητικές δομές της χώρας.

Μεγαλύτερο μπέρδεμα στην κατάσταση της κρατικής οικοδόμησης στον κόσμο δεν έχω γνωρίσει. Αν κάποιος έσπαγε από μόνος του το τιμόνι σε ένα καράβι ή το τιμόνι από ένα αμάξι, θα λέγανε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Ενώ αυτός ο άνθρωπος έσπαγε και το τιμόνι του κόμματος και το τιμόνι του κράτους, της κρατικής μηχανής και το τιμόνι του κοινωνικού ελέγχου, δηλαδή οτιδήποτε είχε δημιουργηθεί στη χιλιετή ιστορία της Ρωσίας.Ο Γιέλτσιν έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα, μόνο που το έκανε μεθυσμένος. Η μόνη τους διαφορά είναι αυτή. Οι αιτίες οπωσδήποτε είναι βαθύτερες, βρίσκονται εκεί, γιατί έγινε δυνατό, επιτράπηκε σ' αυτούς να το κάνουν αυτό το πράγμα. Οπωσδήποτε, η κύρια αιτία ήταν εσωτερική, αν και χωρίς την εξωτερική αιτία δε θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα.

Η Σοβιετική Ενωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες, οπωσδήποτε αντιμετώπιζαν τα πυρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επιδίωκαν από τότε την πλήρη ηγεμονία στον κόσμο. Ετσι, οι Αμερικάνοι δεν ήθελαν να χτυπήσουν τόσο το σοσιαλισμό, όσο ήθελαν να χτυπήσουν το ισχυρό κράτος, το οποίο τους έμπαινε εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Πρόσφατα μπορώ να αναφέρω μια δήλωση που έκανε ο γνωστός Μπρεζίνσκι, ότι μετά τη διάλυση του σοσιαλισμού ο κύριος εχθρός τους είναι η ορθόδοξη εκκλησία, η ορθοδοξία και ο στρατός. Είχαν ωριμάσει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στη χώρα από τη δεκαετία του '70.

Η κύρια αιτία είναι ότι η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης δεν μπόρεσε με δημοκρατικό τρόπο να βρει τον τρόπο να αλλάξει και η ηγεσία που υπήρχε τη δεκαετία του '80 δεν μπόρεσε να αφήσει την κατάσταση να εξελιχθεί.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία των ΗΠΑ ή τον Κολ στη Γερμανία, αυτοί υποστήριζαν και υποστηρίζουν τον Γιέλτσιν, ως τη στιγμή που αυτός δεν μπορεί να κουνηθεί από τη θέση του. Απ' τα μέσα ήδη του 1995 ο Γιέλτσιν ούτε μια ολόκληρη βδομάδα δεν μπόρεσε να δουλέψει.

Περίπου μισό χρόνο, τη μισή περίοδο του χρόνου, δουλεύει μέσα από τα νοσοκομεία ή από τα διάφορα κέντρα ξεκούρασης, με διάφορα όπως λέει ντοκουμέντα, τα οποία όμως κανείς δε βλέπει. Σήμερα η χώρα ουσιαστικά έχει περάσει σε ένα στάδιο μετά τον Γιέλτσιν και απαιτείται μια ευρύτερη συμμαχία για να βγάλει τη χώρα αυτή από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα μας, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από το παρελθόν. Θεωρεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης δεν ήταν απλώς ένα κόμμα, ήταν ένα ολόκληρο σύστημα διεύθυνσης της χώρας.

Στις σημερινές συνθήκες έχει έρθει στη χώρα μια καινούρια κυβέρνηση. Εχουν έρθει μια σειρά αρκετά σοβαροί και έξυπνοι άνθρωποι, έχουν διοριστεί υπουργοί. Εμείς θα τους υποστηρίξουμε αν κινηθούν στην κατεύθυνση να αλλάξουν την παλιά πολιτική που υπήρχε στη χώρα μέχρι τα σήμερα, την πολιτική δηλαδή του διαμελισμού της χώρας, του κλεψίματος κλπ".

Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ρωσία

Αρκετά απασχόλησαν τη Συνέντευξη Τύπου ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, τους "S-300", την τούρκικη πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Απαντώντας σε ανάλογα ερωτήματα ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε:

"Με την Κύπρο εμείς έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Μάλιστα πέρσι μου δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτώ την Κύπρο και να περάσω, να τη διασχίσω όλη σχεδόν, ακόμη και να φτάσω σε περιοχές που είναι ακατοίκητες, εξαιτίας της Κατοχής.

Για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης χρησιμοποιήθηκε μια συγκεκριμένη τεχνολογία. Η τεχνολογία της ανάπτυξης των διεθνικών και των θρησκευτικών διαφορών. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στην Υπερδνειστερία και στην περιοχή του Καυκάσου.

Εμείς, θέλουμε να διευρυνθούν παραπέρα οι σχέσεις με την Κύπρο. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο δεν απειλεί καμία άλλη χώρα και πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί εξασφαλίζει, κινείται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των κρατών που συμμετέχουν σ' αυτή τη συμφωνία.

Ελπίζω, εύχομαι οι χώρες μας να αντέξουν την πίεση την οποία ασκούν άλλες δυνάμεις, κυρίως οι Αμερικανοί και πάνω στον Γιέλτσιν και στην ομάδα του και να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.

Θέλω να πω ότι οι Αμερικανοί είναι ενάντια γενικά στο ρωσικό εμπόριο, άσχετα τι αυτό μπορεί να αφορά. Είχαμε τεράστιες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, που σήμερα τις έχουμε χάσει πλήρως. Είχαμε αγορές στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική που ο Γιέλτσιν τις έχει χάσει. Για παράδειγμα, η Ινδία ενώ είναι εξοπλισμένη κατά 80% με δικά μας όπλα, δεν της δίνονται ανταλλακτικά. Είναι μια κανονική κατάσταση αυτή;

Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της ειρήνης. Είμαι από τους πολιτικούς όμως, ίσως από τους λίγους πολιτικούς, που χρειάστηκε στη ζωή μου να χρησιμοποιήσω και να δω τα σύγχρονα όπλα, πυρηνικά, ακόμα και τους πυραύλους "S-300". Είναι αλήθεια ότι ενώ η Ρωσία έχασε αυτές τις αγορές που είχε, αυτές οι χώρες στις οποίες παλαιότερα η Ρωσία πουλούσε, δεν παραιτήθηκαν από τις αγορές των εξοπλισμών. Απλώς, αγοράζουν από αλλού αυτά τα όπλα.

Ελπίζω ότι θα αντέξουμε σε αυτή την πίεση που υπάρχει, και σε ό,τι αφορά το εμπόριο οπωσδήποτε αυτό πρέπει να αναπτυχθεί. Αν υπάρχει μόνο ένας πωλητής στον κόσμο, αυτός τελικά θα βάλει τέτοιες τιμές που κανείς δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

Οσον αφορά την Τουρκία αυτή προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στον Β. Καύκασο και στη Μέση Ανατολή. Αυτό γίνεται χωρίς να παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θεωρώ ότι μια τέτοια πολιτική δεν είναι δυνατό να αναπτύξει την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εμείς, ως χώρα, έχουμε τη δική μας ζώνη γεωπολιτικής ευθύνης. Η χώρα μου ανεξάρτητα από το πώς λεγόταν στο παρελθόν, αν λεγόταν Ρωσική αυτοκρατορία ή Σοβιετική Ενωση, έπαιζε έναν ρόλο σημαντικό στην περιοχή της Ευρωασίας. Είναι σε μια περιοχή που έρχεται σε επαφή με τον δυτικό πολιτισμό, με τον αραβικό πολιτισμό, με τον ασιατικό πολιτισμό, την Ιαπωνία και οπωσδήποτε αυτή η θέση της στον κόσμο είναι πολύ σημαντική.

Γι' αυτό και πάρα πολλές φορές έχω δηλώσει ότι ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή Ρωσία. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν περάσουν για παράδειγμα τα σχέδια του Μπρεζίνσκι που θέλει μια διαμελισμένη Ρωσία με πολλά κρατίδια, αυτό θα οδηγήσει σε μια γενικότερη καταστροφή και αστάθεια στον κόσμο. Αυτό, θα πρέπει να το καταλάβει και η ηγεσία της Τουρκίας".

Αναφερόμενος επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το πετρελαιοαγωγό και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σήμερα, ο Γ. Ζιουγκάνοφ, σημείωσε:

"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες γύρω απ' αυτά τα δύο έργα, όμως εμείς έχουμε την εντύπωση ότι θα πρέπει αυτά τα έργα να προχωρήσουν και θα τα υποστηρίξουμε".

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ δεν ήταν ασφαλώς δυνατόν να μην απασχολήσουν τη συζήτηση του ηγέτη του ΚΚΡΟ με τους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, "αξιοποιώντας" και το γεγονός ότι οι ανάλογες ερωτήσεις τέθηκαν από γυναίκες, ο ομιλητής σημείωσε:

"Δεν ξέρω, πρέπει να υπάρχει κάποια νομοτέλεια. Οπου, σε όποια αίθουσα και αν πας, οι όμορφες γυναίκες ρωτάνε πάντα για το ΝΑΤΟ, πώς εξηγείται αυτό δεν ξέρω. Πάνω σ' αυτά τα ζητήματα έχω γράψει κάμποσες εργασίες. Πρόσφατα βγήκε και το βιβλίο μου που αφορά ζητήματα γεωπολιτικής και πρέπει να πω ότι εκεί προβλέπονται τρία σενάρια των παγκόσμιων εξελίξεων.

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος προς την επέκταση του ΝΑΤΟ. Σε τίποτα δε θα συνεισφέρει αυτό στην ασφάλεια του κόσμου. Σήμερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μ' αυτό που κάνουν, χάνουν την ευκαιρία να αποτελέσουν ένα γεφύρι ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία.

Καμία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένα νέο ξαναμοίρασμα της Ευρώπης και θα οδηγήσει πάλι στην αύξηση του φόβου της πολεμικής απειλής.

Πιστεύω ότι και οι βουλευτές των Κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει χίλιες φορές να μετρήσουν τις συνέπειες πριν ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να σας πω εδώ το πώς αισθάνεται αυτή την επέκταση του ΝΑΤΟ ο οποιοσδήποτε Ρώσος πολίτης, ακόμα και από την περιοχή μου, που είναι μια αγροτική περιοχή της Ρωσίας.

Σήμερα, η χώρα μου από τα 1.000 χρόνια της ιστορίας της μπορούμε να πούμε τα 700 χρόνια ήταν αναγκασμένη να παλεύει, να δίνει μια σειρά μάχες κυρίως αμυντικού χαρακτήρα. Από το συγκεκριμένο το δικό μου το χωριό στον τελευταίο πόλεμο φύγανε περίπου 100 άνθρωποι να πολεμήσουν και γύρισε απ' αυτούς πίσω μόνο 1 στους 10.

Μόνο στην περιοχή του Αριόλ, από την οποία κατάγομαι, χάθηκαν 600 χιλιάδες άνθρωποι στον κλεφτοπόλεμο, περισσότεροι απ' όσους χάσανε όλες μαζί οι ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε σήμερα Ρώσος, ζωντανός ή νεκρός, θα μπορούσε να αναρωτηθεί πώς γίνεται και πάλι τα στρατιωτικά μπλοκ να βρίσκονται έξω από την πόρτα της Ρωσίας.

Σήμερα στον κόσμο υπάρχει τέτοια πληθώρα όπλων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Σήμερα η ανθρωπότητα θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα καινούριο σύστημα ανάπτυξης, στο οποίο τουλάχιστον ένα 30% των εισοδημάτων της θα πρέπει να πηγαίνουν για την ανάπτυξη της παιδείας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης.

Σήμερα η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς δε δημιουργεί τίποτα καινούριο στην Ευρώπη, παρά έναν καινούριο πονοκέφαλο. Αντίθετα στους Αμερικανούς δίνει 4 εκατομμύρια εργατικά χέρια παραπάνω, θέσεις εργασίας".

Η συζήτηση με τον πρόεδρο της Βουλής

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη,ο Γ. Ζιουγκάνοφ τόνισε:

"Σήμερα (σ. σ. χτες) με τον κ. Κακλαμάνη συζητήσαμε μια σειρά διακρατικά ζητήματα, διακοινοβουλευτικά, διακομματικά, πρακτικά όλα τα ζητήματα. Ζητήματα της κατάστασης στα Βαλκάνια, ζητήματα της κατάστασης στο Αιγαίο, την κατάσταση στην Κύπρο.

Θα ήθελα να πω ότι με βάση αυτά που μου είπε, έχει μια πολύ ρεαλιστική αντίληψη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη δική μας τη χώρα, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Κακλαμάνης χαιρέτισε επίσης τη συγκρότηση του Σώματος των βουλευτών από τις ορθόδοξες χώρες, στην οποία επικεφαλής είναι ο σύντροφός μου, ο σύντροφος Ζόλκατσεφ.

Ο κ. Κακλαμάνης επίσης υποστήριξε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση πιο δυνατά, με μεγαλύτερη σιγουριά να υποστηρίξει την καινούρια κυβέρνηση της Ρωσίας.

Αυτά τα ίδια ζητήματα πρόσφατα είχα τη δυνατότητα να τα συζητήσω με την ηγεσία της Γερμανίας, τον κ. Σρέντερ, τον κ. Λαφοντέν, με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στη Γερμανία, με την ηγεσία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και με την ηγεσία της Αυστρίας που προεδρεύει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Με τον Κ. Σκανδαλίδη

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές το βράδυ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σκανδαλίδη,ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ανέφερε πως "στις συνομιλίες με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρήκαμε πολλά κοινά σημεία και θέσεις, τις οποίες μπορούμε παραπέρα να αναπτύξουμε". Και εκτός των άλλων, τόνισε: "Ελπίζουμε ότι και οι επαφές και οι συνομιλίες που είχαμε με το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσουν στην ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν στα Βαλκάνια και στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία".

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι "έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση πάνω στα προβλήματα της περιοχής της Ευρώπης και της περιοχής των Βαλκανίων, ανταλλάξαμε απόψεις για τις στρατηγικές των δυνάμεων στην περιοχή και βρήκαμε αρκετή κοινότητα σε πολλές από τις θέσεις που υποστηρίζουμε οι δυο χώρες και τα κόμματά μας". Εξέφρασε, τέλος, την πίστη ότι η επίσκεψη Ζιουγκάνοφ θα βοηθήσει να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ