ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δήλωσε κώλυμα ο αθλητικός δικαστής...

Σταμάτησε την έρευνα για τα κυκλώματα στο ποδόσφαιρο επικαλούμενος αδυναμία...

Σε μετατόπιση αρμοδιοτήτων και ευθυνών προχώρησε, αφήνοντας πάντως αρκετά υπονοούμενα, χθες ο αθλητικός δικαστήςΔημήτρης Σπύρου. Προφανώς θέλοντας να προφυλάξει τον εαυτό του, προσπαθεί ν' απεμπλακεί από ένα σοβαρό θέμα, με πολλές πτυχές αλλά και παγίδες... Καλυπτόμενος "πίσω" από την έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία Πειραιά αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες για "παρασκήνιο και κυκλώματα στο ποδόσφαιρο", σταμάτησε ανάλογη διαδικασία που είχε αρχίσει μετά από παραγγελία του ΔΣ στην ΕΠΑΕ.

Δύο είναι τα οξύμωρα στοιχεία στην ιστορία. Αφ' ενός η δική του έρευνα έχει αρχίσει περίπου 2 βδομάδες πριν και το πόρισμα έπρεπε να βγει εντός 10ημέρου... Αφ' ετέρου η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε έρευνα περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα που ξεκίνησε και αυτός. Γιατί λοιπόν έκρινε τώρα ότι "παρέλκει να γίνει έρευνα από την αθλητική δικαιοσύνη";

Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στην κατακλείδα της δήλωσής του: "Διότι η Εισαγγελική Αρχή διαθέτει την εξουσία και τα μέσα που δεν έχει το Δικαιοδοτικό Οργανο της ΕΠΑΕ". Σε απλά ελληνικά προσπάθησε, αλλά τα εμπόδια που συνάντησε είναι ανυπέρβλητα. Προφανώς οι εργοδότες του, δηλαδή η ένωση των εταιριών, άρα οι ποδοσφαιροπαράγοντες, τουλάχιστον δε στάθηκαν αρωγοί... Οσα και αν αποφεύγει να πει ονομαστικά ο αθλητικός δικαστής, η ενέργειά του και τα υπονοούμενα αποτελούν άλλο ένα πλήγμα για το άθλημα. Ας ελπίσουμε πως τουλάχιστον η τακτική δικαιοσύνη θα του ζητήσει περισσότερες εξηγήσεις.

Στο δικαστή οι "αιώνιοι"

Μ' ένα... τετράδιο κατηγορίες για παραβάσεις μιας δεκάδας άρθρων στο μεταξύ τους αγώνα καλούνται σε απολογία, την ερχόμενη Παρασκευή, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Ο αθλητικός δικαστήςΔημ. Σπύρου, καλεί τους "πράσινους" και τους "ερυθρόλευκους" για επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί τους. Για ενέργειες οπαδών τους στις μεταξύ τους συναντήσεις καλούνται ακόμα ΑΕΚ, Αρης και Καβάλα.

ΑΕΚ
Με επιθετικό σχήμα

Μονόδρομο θεωρούν στην ΑΕΚ τη νίκη στο αυριανό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Παρότι σ' έναν τέτοιο αγώνα κάθε επιφύλαξη είναι συνετή, οι "κιτρινόμαυροι" δηλώνουν πως μονάχα η κατάκτηση των τριών βαθμών θα θεωρηθεί επιτυχία. "Πρόκειται για δύσκολο παιχνίδι, αφού ο ΠΑΟ θα θέλει να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που 'χει δημιουργήσει. Για μας όμως υπάρχει μόνο η νίκη, ιδιαίτερα μετά την ήττα στην Καβάλα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ατματσίδης. Στο ίδιο πνεύμα και ο Γκρέταρσον πρόσθεσε: "Το παιχνίδι είναι σημαντικό για όλους μας. Παίχτες, προπονητή, διοίκηση, φιλάθλους".

Πολύπλευρη λοιπόν η σημασία με αρκετές παραμέτρους. Μεταξύ άλλων στο κυριακάτικο ματς, εκτός από το κύρος, "παίζεται" και η ουσία. Η δεύτερη θέση οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι γηπεδούχοι θέλουν ν' αποκτήσουν το... πάνω χέρι συγκριτικά με τον αντίπαλό τους.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως μειώνουν την αξία των "πρασίνων", ανεξάρτητα από τα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Αλλωστε ο Μπλαχίν συνέχεια επισημαίνει πως "ο Παναθηναϊκός είναι πάντα Παναθηναϊκός. Μπορεί να μην παρουσιάζεται καλός τελευταία, αλλά τα ντέρμπι είναι πάντα ειδική περίπτωση. Κάθε υποτίμηση μπορεί να στοιχίσει". Ο Ουκρανός ούτε χθες "άνοιξε τα χαρτιά του", αναφορικά με την 11άδα που θα παρατάξει, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για εκπλήξεις.

Δεδομένο είναι πως θα στηριχτεί σ' επιθετικό σχήμα. Σκοπός του να επιβάλλει η ΑΕΚ από την αρχή το ρυθμό της, κάτι που πιστεύει πως θα διευκολύνει την υλοποίηση του ποθητού. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και οι παίχτες έχουν ως σημείο αναφοράς την αναμέτρηση με τον Αρη. Πιστεύουν ότι μπορούν και πάλι να "χαρίσουν" στους φιλάθλους τους νίκη, αλλά και θέαμα, πιστοποιώντας έτσι πως η "μετά Στεπάνοβιτς" εποχή επιφυλάσσει καλύτερες μέρες.

Προβληματισμός στους διοικούντες υπάρχει για τα εισιτήρια. Οσα αναλογούσαν στην ΑΕΚ έχουν εξαντληθεί και τώρα περιμένουν πόσα και πού θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός, ώστε να ικανοποιήσουν μερικώς τη μεγάλη ζήτηση.

ΠΑΟ
Παίζεται το μέλλον του...

Παιχνίδι οριακό για τους "πράσινους" το αυριανό στη Ν. Φιλαδέλφεια

Μετά την πικρία για τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ οι παίκτες του Παναθηναϊκού καλούνται να βρουν το... κουράγιο και τη δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουν αύριο την ΑΕΚ στο ντέρμπι του "Νίκος Γκούμας".

Ο Βασίλης Δανιήλ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό με τις χθεσινές του δηλώσεις: "Κλείσαμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις με άσχημο τρόπο. Ακολουθούν όμως μεγάλες υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά για το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Πρέπει να επέλθει αλλαγή προς το καλύτερο και να δείξουμε το διαφορετικό πρόσωπο του Παναθηναϊκού". Στον αγωνιστικό τομέα ο Καβαλιώτης τεχνικός δε θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Κώστα Κωνσταντινίδη, Ανδρέα Λαγωνικάκη και Αγγελο Μπασινά.

Θέση στην 11άδα διεκδικούν οι Κώστας Κιάσσος, Θεοφύλακτος Νικολαϊδης και Ιγκορ Σιμπνιέφσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ακόμη ήττα (σ.σ. η 5η συνεχόμενη) ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στο Δανιήλ, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας θα τεθεί θέμα προπονητή στον ΠΑΟ.

Στα διοικητικά τώρα της ΠΑΕ. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης πέρασε χθες στην αντεπίθεση σχετικά με τις δηλώσεις του Παύλου Γιαννακόπουλου που ήταν: "Λυπάμαι κατ' αρχήν για τον αποκλεισμό της ομάδας και περισσότερο για το θάνατο του δεκαεξάχρονου. Οσο για τις προτροπές των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, θέλω να πω ότι είμαι πάντα πρόθυμος να βοηθήσω. Αυτό θα το κάνω αν μου ζητηθεί". Ο Βαρδινογιάννης απάντησε ότι δεν τον αφορούν αυτά που λέει ο κ. Γιαννακόπουλος. Αυτό ερμηνεύεται ότι αν υπάρχει κάποια αλλαγή στα διοικητικά του "τριφυλλιού" θα είναι από την ίδια... αυλή. Κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας (σ.σ. πιθανό ο Τζίγκερ) θα πάρει τα ηνία.

Πάντως πηγές προσκείμενες στον Παύλο Γιαννακόπουλο αναφέρουν ότι το αφεντικό της ομάδας μπάσκετ είναι διατεθειμένο να δαπανήσει 10 δισ. δραχμές για να αγοράσει την ομάδα και άλλα τόσα για να πάρει τις εγκαταστάσεις της Παιανίας που ανήκουν στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Το μέλλον θα δείξει.

ΒΟΛΕΪ
Πρεμιέρα με ριπλέι τελικού

Ολυμπιακός και Ορεστιάδα αναμετριούνται έχοντας πολλά προβλήματα λόγω Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

Με τη σύγκρουση των δύο περσινών φιναλίστ του πρωταθλήματος, Ολυμπιακού και Ορεστιάδας, ανοίγει σήμερα η αυλαία του 31ου Πρωταθλήματος της Α1 των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι και οι πράσινοι του Εβρου διασταυρώνουν τα ξίφη τους σ' ένα παιχνίδι όπου βαραίνει η σκιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας. Και εξηγούμαστε. Στον Ολυμπιακό οι πέντε από τους έξι (Βούγεβιτς, Ζελιάσκοφ, Γκιούρδας, Τσακιρόπουλος, Κουρνέτας) της αρχικής εξάδας προέρχονται από τη σκληρή δοκιμασία του Παγκόσμιου και υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Εκτός παιχνιδιού θα βρεθεί ο διεθνής Κ. Χριστοφιδέλης που έχει υποστεί κάταγμα κόπωσης και χρειάζεται 15 μέρες ξεκούρασης. Ακόμα χειρότερα παρουσιάζονται τα πράγματα στην Ορεστιάδα όπου οι δύο "παγκόσμιοι" Μποζίδης, Γραμματικόπουλος αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών. Κοντά σ' αυτούς προβλήματα έχουν οι Μπάεφ και Παπάζογλου, ενώ από το μαραθώνιο του Παγκόσμιου προέρχεται και ο Ουκρανός Ποπόφ. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 5.15 μμ και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ 1.

Από τα άλλα παιχνίδια ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον ιδιαίτερα ενισχυμένο νεοφώτιστο Ιωνικό Ν. ("Γ. Μόσχος" 5μμ).

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας συμπληρώνουν τα παιχνίδια: Φιλία - ΠΑΟΚ (5.30μμ), Κομοτηνή - ΠΑΟ (6μμ), Ηρακλής - Κτησιφών (7μμ), Ηφαιστος - Αρης (7μμ).

  • Η σύγκρουση του πρωταθλητή Παναθηναϊκού με τον φιλόδοξο Πανελλήνιο κλέβει σήμερα την παράσταση στην 11η αγωνιστική της Α1 γυναικών (6μμ). Τα άλλα σημερινά παιχνίδια: Ολυμπιακός - Αρης (2μμ), Αγ. Σώστης - Νίκη Αλεξ. (2.45μμ), Ιωνικός ΝΦ - Βριλήσσια (3μμ). Αύριο: Φιλαθλητικός - Βύρωνας (12.30), Λάρισα - Ηλιούπολη (12.00).
Η κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων

Ο Αρης μετά από κλήρωση που έγινε χτες στη Βιέννη, θ' αγωνιστεί στο Β όμιλο της ημιτελικής φάσης για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο βόλεϊ ανδρών και θα έχει αντιπάλους τις Ιζμουρουντ (Ρωσία), Καστέλο (Πορτογαλία), Ζουπάνια (Κροατία) και τους νικητές των συναντήσεων ανάμεσα στις Σαβινέστρ (Ρουμανία) - Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία), Τσέρκασι (Ουκρανία) - Βαρκάους (Φιλανδία), Τσεστόχοβα (Πολωνία) - Γκρόντνο (Λευκορωσία) και Αρσελίκ (Τουρκία) - Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ). Οι δύο πρώτοι του ομίλου προκρίνονται στο φάιναλ φορ.

Στο μεταξύ, στην αντίστοιχη διοργάνωση των γυναικών, τα Βριλήσσια θ' αγωνιστούν στον Β όμιλο και θα έχουν αντιπάλους τις Μαδέιρα (Πορτογαλία), Βέερτ (Ολλανδία), Μπέλτσι (Μολδαβία), Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία), Σένιτσα (Σλοβακία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Μπιέλσκο Μπιάλα (Πολωνία).

Οι δυο πρώτοι του ομίλου προκρίνονται στο φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί 13 και 14 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα γίνεται η κλήρωση για τα κύπελλα πρωταθλητριών ανδρών και γυναικών όπου προκρίνονται αντίστοιχα Ολυμπιακός και ΠΑΟ.

Το πάθος αναμένεται να κυριαρχήσει στο αυριανό ντέρμπι...
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ας... σταματήσουν οι χοροί

Προσγείωση ζητά ο Μπάγεβιτς ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος

Ακόμα δε λένε να κοπάσουν τα πανηγύρια στον Ολυμπιακό από τη μεγάλη πρόκριση στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο μόνος που παραμένει με τα πόδια στη... γη είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος το μόνο που σκέφτεται είναι ο επόμενος αντίπαλος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο συμπολίτης του Εθνικός, που βρίσκεται στον... πυθμένα του βαθμολογικού πίνακα. Χαρακτηριστικές όμως είναι οι δηλώσεις του Ντούσκο για το συγκεκριμένο ματς: "Το ματς με την Κροάσια και η πρόκρισή μας στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο πρωτάθλημα, ώστε να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται νωρίτερα την έξοδό μας και για τη νέα σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Εθνικός μπορεί να είναι στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τον υποτιμήσουμε. Κάθε αντίπαλος από εδώ και πέρα θα αγωνίζεται πολύ πιο δυνατά προκειμένου να μας νικήσει".

Σχετικά με τη "μεταγραφολογία" που έχει ξεσπάσει σχετικά με την ενίσχυση του Ολυμπιακού για τα πολύ δύσκολα στην Ευρώπη, τηρείται "σιγή ιχθύος". Ο Μπάγεβιτς απάντησε σαν... Πυθία, όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα περίπου 2,5 δισ. που μπήκαν στα ταμεία της Πειραϊκής ΠΑΕ ίσως επενδυθούν στην αγορά μεγάλου ονόματος. Ηδη ακούγονται ονόματα όπως του Βραζιλιάνου Σαμπάιο και του Ιταλού Βιέρι...

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους "8" του θεσμού θα κάνει πλουσιότερους κατά 28 εκατομμύρια τους βασικούς παίκτες της ομάδας.

@

Η αυλαία της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής ανοίγει σήμερα στην Ξάνθη. Εκεί η τοπική ομάδα στις 5μμ (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) θα υποδεχτεί τον Ηρακλή.

  • Ενα ακόμη παιχνίδι έχουμε για τη Β Εθνική, όπου και έχουμε πρεμιέρα της 14ης αγωνιστικής. Στο Καυτατζόγλειο η Λάρισα θα αντιμετωπίσει την Καλαμάτα σε ένα ντέρμπι κορυφής. Το ματς αρχίζει στις 3μμ (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Με την εκτός έδρας νίκη του Κιλκίς επί του Κολεγίου Αθηνών με 20-19, άνοιξε χτες η αυλαία της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α1 ανδρών που ολοκληρώνεται σήμερα, με τις εξής συναντήσεις: ΑΣΕ Δούκα - Φίλιππος Βέροιας (16.30), Αθηναϊκός - ΒΑΟ (18.30), Σχολές Ξυνή - Πανελλήνιος (16.30), Αρχέλαος - Ιωνικός ΝΦ (18.00), ΓΕ Βέροιας - Τρίτων (19.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ