ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Πίσω από το τουριστικό "λούστρο" μένουν τα προβλήματα

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο νησί

Σωρός αναδείχτηκαν τα προβλήματα των κατοίκων στο νησί της Σαντορίνης κατά την επίσκεψη και περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Θεωνά το διήμερο 4 και 5 Δεκέμβρη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισκέφτηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ και την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, όπου μίλησε με τις διευθύνσεις και τους εργαζόμενους εκεί. Εντονο παρουσιάζεται το πρόβλημα των αποθεμάτων κρασιών και της αδυναμίας προώθησης των προγραμμάτων για τη διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας, που έχουν καταχωνιαστεί στα γραφεία του υπουργείου Γεωργίας. Αυτό και εξαιτίας της μη λειτουργίας του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, που από το 1992 μένει χωρίς στελέχωση και γεωπόνο!

Στη συνάντηση με τοπικούς φορείς επισημάνθηκε το πρόβλημα της χωματερής που τους λένε πως θα το αντιμετωπίσουν με ...πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά κανένας δεν ενημερώνει τι και πότε.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε επίσης τα χωριά Εμπόριο και Καμάρι, όπου είχε συζητήσεις και μίλησε με τοπικούς φορείς και παράγοντες. Ως μείζον πρόβλημα προβλήθηκε η έλλειψη τακτικής σύνδεσης ορισμένων νησιών με ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η περίπτωση της Θηρασίας, ένα νησάκι δίπλα στη Σαντορίνη, που δεν πηγαίνει καθόλου βαπόρι! Ο εφοπλιστής Αγουλοδήμος, που πήρε την άδεια σκοπιμότητας για να εξυπηρετείται το νησί, απέσυρε το πλοίο του. Επίσης το πλοίο που συνέδεε τα νησιά με την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη σταμάτησε κι αυτό τα δρομολόγιά του...

Οσο για το νεοϊδρυμένο δήμο δεν έχει καμία απολύτως υποδομή για να λειτουργήσει!

Οι κάτοικοι έθεσαν στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ το ζήτημα του Κρατικού Παιδικού Σταθμού Επισκοπής - Γωνιάς, ο οποίος εξυπηρετεί, ουσιαστικά, όλο το νησί, που όμως κινδυνεύει να κλείσει, καθώς οι εργαζόμενοι έμειναν 4 μήνες απλήρωτοι. "Η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν πάει άλλο, και όπως πάνε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τον παιδικό σταθμό που λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων εκεί", είπε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Πόπη Καραμολέγκου, παιδίατρος, στον επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Β. Σιγάλα, που συνόδευε τον Γ. Θεωνά στην περιοδεία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, που ενημέρωσε τους κατοίκους για τις θέσεις του ΚΚΕ, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του νησιού και κάλεσε τους ίδιους να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις.

ΚΟ ΒΕΛΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιήθηκε η 14η Συνδιάσκεψη

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βέλγιο η 14η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ.

Πέρα από τον απολογισμό δράσης της ΚΟ, στη Συνδιάσκεψη, όπου συμμετείχε και ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συζητήθηκαν και πάρθηκαν μέτρα για τη δραστηριοποίηση της Οργάνωσης στη βάση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου και των αποφάσεων της ΚΕ του Κόμματος μετέπειτα. Εκλέχτηκε νέο καθοδηγητικό όργανο.

Στη Συνδιάσκεψη, ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη, η Οργάνωση να βοηθήσει στη δραστηριοποίηση της ΚΝΕ στο Βέλγιο και, πρώτα απ' όλα, στις Βρυξέλλες. Να δοθεί προσοχή στο γυναικείο κίνημα και στις εθνικοτοπικές οργανώσεις, στην ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας κλπ. Επίσης, συμμετοχή των κομμουνιστών και δραστηριοποίησή τους μέσα από τις Κοινότητες και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου για όλα τα προβλήματα των μεταναστών, για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο Βέλγιο όπου, για πρώτη φορά, θα ψηφίσουν και θα ψηφίζονται μετανάστες προερχόμενοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, αποφασίστηκε, η ΚΟ να δραστηριοποιηθεί στο μεταναστευτικό χώρο, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιούνη του 1999. Ακόμα να ενταθούν οι προσπάθειες για καλυτέρευση της δουλιάς της ΚΟ και βελτίωση των σχέσεών της με το αδελφό κόμμα Βελγίου και τις άλλες ΚΟ των μεταναστών στο Βέλγιο και με όλες τις αριστερές προοδευτικές λαϊκές δυνάμεις γενικά, με στόχο την προώθηση της ενιαίας δράσης και την οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης.

"Τιμή στον Παναγή Λευκαδίτη που χάσαμε"

Πριν μερικές βδομάδες άφησε την τελευταία του πνοή ο Κεφαλλονίτης αντιστασιακός δημοσιογράφος, λογοτέχνης και ποιητής, ο σύντροφος Παναγής Λευκαδίτης, ένας ακόμη από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στη Θηράμωνα της Κεφαλονιάς από οικογένεια ολοκληρωτικά δοσμένη στην Εθν. Αντίσταση.

Στα γυμνασιακά του χρόνια ενστερνίζεται τις σοσιαλιστικές - επαναστατικές ιδέες και γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Η κατοχή τον βρίσκει φοιτητή της Νομικής στην Αθήνα. Αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να γυρίσει στην Κεφαλονιά. Εντάσσεται στο ΕΑΜ, αρθρογραφεί στην παράνομη εφημερίδα "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ" και εμψυχώνει τους σκλαβωμένους με φλογερά πατριωτικά άρθρα και σχόλια. Στην απελευθέρωση και μετά τη Βάρκιζα βρίσκεται επικεφαλής της εφημερίδας "Ελεύθερη Κεφαλονιά" της ΝΕ του ΕΑΜ, ως διευθυντής και αρχισυντάκτης. Υφίσταται διώξεις και προπηλακισμούς, και τέλος, φυλακίζεται για το "καυτερό" άρθρο του "τα κακά συναπαντήματα".

Διωκόμενος από το μισαλλόδοξο μεταβαρκιζιανό καθεστώς κατέφυγε στην Αθήνα, όπου ανάμεσα από διώξεις και κατατρεγμούς καταφέρνει να πάρει το πτυχίο του ως δικηγόρος. Πάντοτε εφάρμοζε την αρχή της λαϊκής δικαιοσύνης και προέτρεπε τους αντιδίκους σε συνεννόηση.

Στο ίδιο διάστημα ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Δημοσιεύει άρθρα και δοκίμια σε προοδευτικές εφημερίδες όπως τη "Χαραυγή" και κυκλοφορεί πολλές ποιητικές συλλογές (ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ποιητικό έργο του "Παρτιτούρα για τη Λαϊκή Ραψωδία της Εθνικής Αντίστασης", απαύγασμα των ιδεών και της πολιτικής του σκέψης.

Οι φίλοι και σύντροφοι Κεφαλονίτες από την Επιτροπή ετεροδημοτών της Αθήνας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους και τη συμπαράστασή τους στην αγαπημένη του οικογένεια και τ' αδέλφια του για το χαμό του άξιου τέκνου της Κεφαλονιάς και του προοδευτικού επαναστατικού κινήματος του τόπου μας, και προσφέρουν, αντί για λουλούδια στον τάφο του, 10.000 δραχμές προς τιμή των 80 χρόνων του τιμημένου ΚΚΕ στο οποίο πιστός έμεινε ο Παναγής Λευκαδίτης σ' όλη του τη ζωή.

Οι φίλοι και σύντροφοί του: Διονύσης και Κώστας Γιωργάτος,Γιάννης Στεφανίτσης και Σπύρος Σταματάτος.

Αποχαιρετισμός στον Λουκά Γούλατη

Οικείοι, φίλοι και σύντροφοι, δημοσιογράφοι και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποχαιρέτησαν χτες στην κηδεία του από το μικρό εκκλησάκι του Νεκροταφείου Ζωγράφου τον αντιστασιακό δημοσιογράφο Λουκά Γούλατη, που πέθανε προχτές.

Ο Λ. Γούλατης, γεννήθηκε στην Αμφίκλεια Λοκρίδας και σπούδασε δάσκαλος, εντάχθηκε, από την αρχή, στο ΕΑΜ μέσα από τις γραμμές του οποίου συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση για το διώξιμο των κατακτητών. Για τις ιδέες του και τα "πιστεύω" του, που υπερασπίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Λουκάς Γούλατης διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε από το μετεμφυλιακό κράτος, όπως χιλιάδες ακόμα κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης. Αφέθηκε, τελικά, ελεύθερος το 1960 από την πολύχρονη εξορία. Δούλεψε για μικρό διάστημα σαν διορθωτής - δημοσιογράφος στην προδικτατορική "Αυγή" και στο "Νέο Ανένδοτο". Αργότερα εργάστηκε ως διορθωτής στην εφημερίδα "Ακρόπολη" και πολλά περιοδικά.

Τον Λουκά Γούλατη, αποχαιρέτησαν χτες στην κηδεία του ο Δημήτρης Σέρβος εκ μέρους της ΚΟ Δημοσιογράφων, ενώ στην αγωνιστική αντιστασιακή και δημοσιογραφική προσφορά του αναφέρθηκε ο Ν. Καραντηνός μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 45, του οποίου μέλος ήταν και ο Λουκάς Γούλατης. Από την ΠΟΕΣΥ, αποχαιρέτησε ο πρόεδρός της Δ. Γκλαβάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ