ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /60
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνοαλβανική μαφία στα σύνορα

Μεικτές συμμορίες πίσω από κλοπές και λαθρεμπόριο ζώων, ναρκωτικών, όπλων κλπ. δρουν σχεδόν ανενόχλητες και όταν "σπάνε" οι συμφωνίες "μιλάνε" τα όπλα. Εγκληματικότητα, που χρησιμοποιείται από εθνικιστικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους. Ολοι στην περιοχή γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αλλά τα στόματα παραμένουν κλειστά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ

Η περιοχή Πωγωνίου είναι από τις πιο φτωχές και εγκαταλειμμένες της Ελλάδας. Η πολιτεία φρόντισε για την υποβάθμισή της. Ο "οικονομικός χειμώνας" που υπάρχει εκεί έχει αναγκάσει τους ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν να φύγουν. Η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση την έχουν αποδεκατίσει πληθυσμιακά. Οι λίγοι που απόμειναν προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν. Πέρα από τη φτώχεια, όμως, και την υποβάθμιση, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και το πρόβλημα της εγκληματικότητας.

"Η αλήθεια είναι μία, αλλά οι δρόμοι για να φτάσεις σε αυτή πολλοί", είχε πει ένας φιλόσοφος. Εν προκειμένω, όποτε συμβαίνει βίαιο περιστατικό στην παραμεθόριο, τα κανάλια - κυρίως - βροντούν ομόθυμα: "Αλβανοί μαφιόζοι ληστεύουν, κλέβουν, σκοτώνουν". Αυτή η θέση στο πρόβλημα αποτελεί τον ένα δρόμο, αυτόν που δε δείχνει όλες τις πλευρές του. Αυτές τις πλευρές του προβλήματος προσπαθεί να παρουσιάσει ο "Ρ" με ένα οδοιπορικό που έκανε στα χωριά της περιοχής.

Το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στο Πωγώνι εντείνεται και από την αύξηση της εγκληματικότητας. Το λαθρεμπόριο ζώων, όπλων, ναρκωτικών ανθεί. Στη δημιουργία και την ανάπτυξή του έχουν συμβάλει οι παράνομες συναλλαγές ανάμεσα σε Ελληνες και Αλβανούς. Αυτό το λένε κάτοικοι, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν καταλάβει ότι η περιοχή τους ζημιώνεται ακόμα πιο πολύ από την όξυνση αυτής της κατάστασης. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις προστίθενται στον κατάλογο των παρανομιών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διάλυση της κοινωνικής ζωής, αφού δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι, σχολεία, υπηρεσίες, δουλιές, αλλά και από την πλημμελή αστυνόμευση των χωριών της παραμεθόριου.

Η υπέρμετρη διόγκωση των παράνομων πράξεων από τα περισσότερα ΜΜΕ, σε συνδυασμό με την αντιαλβανική προπαγάνδα ακροδεξιών και εκκλησιαστικών κύκλων, δημιουργούν εντάσεις και κινδύνους. Ειδικότερα εθνικιστικά στοιχεία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και προσπαθούν με θέσεις για ανασύσταση των ΤΕΑ, που ταλαιπώρησαν τον πληθυσμό της υπαίθρου τα μετεμφυλιακά χρόνια (σ. σ. σήμερα υπάρχουν μονάδες Εθνοφυλακής, με άλλο ρόλο και αποστολή), αλλά και κραυγές να οπλιστούν οι πολίτες και να αυτοδικήσουν. Ετσι μέσα στα θολά νερά θα μπορούν να "ψαρεύουν" και να δημιουργούν το έδαφος ακόμα και για ένοπλη δράση. Η περίπτωση της ένοπλης ομάδας του Αναστασούλη δεν πρέπει να ξεχνιέται.

Μέσα σε αυτό το τοπίο οι κάτοικοι που έχουν απομείνει παλεύουν για να ζήσουν. Αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους. Το Πωγώνι δεν είναι μόνο οι λιγοστοί κάτοικοί του. Είναι η ιστορία του, οι άνθρωποί του, οι ανάγκες του, οι προοπτικές του, η προσφορά του στον πολιτισμό.

Διαπλεκόμενη παρανομία

Ο μπαρμπα - Νίκος είναι 80 χρόνων. Ολη του τη ζωή την πέρασε στο Ζάβροχο.Ζει μόνος σε ένα χωριό μια ανάσα από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Ενα κοπάδι πρόβατα του εξασφαλίζει τα προς το ζην. Ποτέ δεν τον έχουν κλέψει. "Πέρσι πέρασαν από εδώ Αλβανοί" μας λέει. "Φαίνονταν πεινασμένοι. Μου ζήτησαν να σφάξω δυο πρόβατα για να φάνε. Φοβήθηκα... Τόσα και τόσα ακούγονται και λέγονται. Το έκανα... Φέτος ξαναπέρασαν και επέμεναν να μου αφήσουν ένα χρυσό πεντόλιρο. "Μας βοήθησες", μου είπαν. Αμα πεινάς όμως, όλα τα στομάχια είναι ίδια. Δεν το κράτησα. "Γράψε κάπου τα ονόματά μας κι αν σε πειράξει κάποιος έλα να μας βρεις", μου είπαν".

Αν πιστεύαμε στην εικόνα που δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ για τους Αλβανούς, το περιστατικό αυτό δε θα συμφωνούσε με το μόνιμο κλισέ που συνοδεύει τα ρεπορτάζ: "Αλβανοί κατσαπλιάδες λυμαίνονται τα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου". Ομως είναι έτσι τα πράγματα;

- Γιατί οι αλβανικές συμμορίες, που - πράγματι - δρουν στην περιοχή, προτιμούν τα κοπάδια ορισμένων κτηνοτρόφων σε κάποια χωριά;

- Τι συμβαίνει με τα πρόβατα που αγοράζονται φτηνά από την Αλβανία και μοσχοπουλιούνται στις αγορές της Αθήνας, της Πάτρας, αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων;

- Γιατί υπάρχει κτηνοτρόφος που πουλούσε 50 κιλά γάλα την ημέρα ανά προβατίνα;

- Γιατί στα καφενεία των παραμεθόριων χωριών στα Ιωάννινα οι αγρότες ψιθυρίζουν μεταξύ τους για τον τάδε που έφτιαξε διαμέρισμα στην πόλη ή για τον δείνα που έχει καταθέσεις εργοστασιάρχη;

- Γιατί στις συσκέψεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες συναλλαγές Ελλήνων με τους Αλβανούς;

Οι δοσοληψίες

Το χωριό Κτίσματα έχει 130 κατοίκους. Λίγα χιλιόμετρα πιο έξω, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ, που επέστρεψε στο χωριό του για να ζήσει ήρεμα στα γεράματά του, μας δείχνει το πέρασμα Σόποτο κοντά στον Γυφτοπόταμο."Από εδώ περνάνε παράνομα κοπάδια πρόβατα που τα φέρνουν από την Αλβανία" μας λέει. "Οι δικοί μας τα αγοράζουν δυο με τρία χιλιάρικα το κεφάλι και τα πουλούν δέκα. Ανάμεσά τους είναι και κλεμμένα".

Στο χωριό υπάρχουν κτηνοτρόφοι με 100 και 200 γιδοπρόβατα. "Γιατί τα ζώα τους δεν τα έκλεψε κανείς;" μας ρωτάει για να απαντήσει: "Υπάρχουν δικοί μας που έχουν παράνομες συναλλαγές με Αλβανούς. Η παρανομία αυτή φέρνει τα όπλα, τα φονικά, τις απαγωγές, τις ληστείες". Στο χωριό φέτος έγιναν διαρρήξεις σε δέκα σπίτια. Οι κάτοικοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν τα βράδια. Το φυλάκιο του Στρατού καταργήθηκε, ενώ η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στον τοπικό σταθμό αρκείται στην ύπαρξη ...φωτοκυττάρου που λειτουργεί τα βράδια για να ανάβει περιοδικά το φως του οικήματος όπου στεγάζεται.

Στην περιοχή ανάμεσα στα Κτίσματα και τη Χαραυγή υπάρχουν περάσματα. Από ένα σημείο μεταφέρουν με τρακτέρ, που διαθέτουν "εργάτη", κλεμμένα αυτοκίνητα 4χ4 στην Αλβανία. Συχνά μπορεί κάποιος να συναντήσει τα βράδια τρία - τέσσερα αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου όπου γίνονται οι συναντήσεις και οι συνεννοήσεις.

Κλειστά στόματα

Η καλύτερη εποχή για αυτές τις δραστηριότητες είναι το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο. Τότε στην περιοχή μαζεύονται κτηνοτρόφοι από διάφορα σημεία της Ηπείρου, γιατί στα χαμηλότερα μέρη η βοσκή ελαττώνεται. Στα 600.000 γιδοπρόβατα και βοοειδή προστίθενται μερικές χιλιάδες παραπάνω που βόσκουν και μέσα στο αλβανικό έδαφος. Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Ολες οι υποθέσεις παράνομης διακίνησης ζώων έχουν διαλευκανθεί από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας αυτή την περίοδο. Ομως ..."συναντάμε κλειστά στόματα" μας λέει υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας. Πέρσι κατασχέθηκαν 178 πρόβατα που εισήχθησαν παράνομα από τη γείτονα. "Είναι ελάχιστα αυτά που κατασχέθηκαν σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαμε για τον αριθμό των ζώων που μπήκαν στη χώρα μας", προσθέτει. Οι παράνομες συναλλαγές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, διότι γίνονται με εικονικά τιμολόγια.

Η Καστανή είναι ένα χωριό 60 ψυχών, λίγα μέτρα από την Αλβανία. Η οδική πρόσβαση στο χωριό είναι δύσκολη. Το δίκτυο της περιοχής Πωγωνίου φανερώνει την εγκατάλειψη της περιοχής από την πολιτεία. Είναι νύχτα και σε ένα μισοσκότεινο καφενείο που φωτίζεται με κεράκια και μια λάμπα υγραερίου μετά από διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, έξι γέροντες παίζουν την πρέφα τους. "Στο χωριό δεν έχουν κλέψει ζώα. Ακόμα κι αυτοί που είχαν Αλβανούς τσομπάνηδες δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, αντίθετα με εκείνους, από άλλες περιοχές, που είχαν ύποπτα αλισβερίσια", μας είπαν. "Για πολλά από αυτά που συμβαίνουν φταίνε και οι δικοί μας. Αυτοί που φωνάζουν να πάρουμε τις καραμπίνες, έχουν πολεμήσει ποτέ τους; Σκέφτονται τι θα συμβεί, αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο και γεμίσουν τα χωριά μας ενόπλους, που δε θα τους ελέγχει κανείς; Τα ατυχήματα που θα γίνουν;".

Η σύσκεψη στο Δελβινάκι

Η έξαρση της εγκληματικότητας στην παραμεθόρια περιοχή των Ιωαννίνων ανέδειξε το κύριο πρόβλημά της, που είναι η εγκατάλειψή της από την πολιτεία. Η πλειοψηφία των κατοίκων αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας, ενώ η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Το πρόβλημα αυτό θίχτηκε και σε σύσκεψη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής Πωγωνίου. Συγκροτήθηκε 11μελής επιτροπή αγώνα κατά της εγκληματικότητας και της εγκατάλειψης της περιοχής.

"Πρέπει να αναδείξουμε την εγκατάλειψη της περιοχής μας και την έλλειψη ανάπτυξης", τόνισε ο δήμαρχος Δελβινακίου Θ. Μποζιάρης."Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την έλλειψη ασφάλειας που επικρατεί, αλλά να αναδείξουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί η ερήμωσή της".

Στη συνέχεια είπε ότι "δεν έχουμε τίποτα με τον αλβανικό λαό. Εχουμε όμως πρόβλημα με τους ειδικούς του εγκλήματος και της παρανομίας απ' οπουδήποτε κι αν προέρχονται". Ο δήμαρχος Δελβινακίου ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το γκρίζο περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή και να εφαρμοστεί η νομιμότητα. "Αυτό το γκρίζο περιβάλλον είναι η αιτία πολλών καταστάσεων", πρόσθεσε. "Η φύλαξη των συνόρων είναι υπόθεση του Στρατού, ενώ η τήρηση της νομιμότητας είναι έργο της Αστυνομίας".

"Το Πωγώνι εγκαταλείπεται και ερημώνεται" υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο κοινοτάρχης της Λάβδανης Κ. Παπαβασιλείου,που πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες συναλλαγές. "Δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να ζητάμε τη συμπαράσταση της πολιτείας και από την άλλη να καταπατάμε την έννομη τάξη. Είναι λιγοστοί στην επαρχία μας αυτοί που κάνουν παράνομες συναλλαγές. Γιατί να την "πληρώνουν" οι υπόλοιποι;".

"Θα πρέπει να μπουν κι άλλα ζητήματα που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα συνολικά", είπε ο Μ. Χατζηγιάννης από την Πωγώνιανη. "Η ένταση της αστυνόμευσης θα κατευνάσει το πρόβλημα, αλλά δε θα το λύσει. Αν δεν αναπτυχθεί ο τόπος μας και δεν επιστρέψει ο κόσμος, δε θα λυθεί ποτέ. Τα αιτήματα της Συντονιστικής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα και να μπει το θέμα της ανάπτυξης που είναι καθοριστικό για τη λύση του προβλήματος. Η επιτροπή θα πρέπει να λειτουργήσει στα πλαίσια της ομοφωνίας".

Στη σύσκεψη μίλησαν ο δήμαρχος Α. Πωγωνίου Δ. Μπάσιος,ο Σ. Χαρισιάδης και εκπρόσωποι των ΟΤΑ από την περιοχή, ενώ οι συγκεντρωμένοι έδωσαν στις αρχές περιθώριο μέχρι τα Χριστούγεννα για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις αρχές Δεκέμβρη στην περιφερειακή διοίκηση.

Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί να επιδιωχτεί άμεσα συνάντηση των αρχών με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ώστε να ενισχυθεί η ΕΛ. ΑΣ. με προσωπικό και εξοπλισμό, να ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης της ακριτικής περιοχής, αλλά και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να προωθηθεί η λειτουργία των συνοριακών σταθμών Δρυμάδων και Μέρτζανης, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες συναλλαγές ένθεν και ένθεν των συνόρων, που είναι γενεσιουργός αιτία πολλών προβλημάτων και να εξειδικευτεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής, μέσω των έργων που θα προταθούν στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το περιστατικό της Βήσσανης

Είναι Παρασκευή 4 Δεκέμβρη στη Βήσσανη.Τα ξημερώματα τρεις Αλβανοί με κουκούλες αρπάζουν τρία ΙΧ και κάνουν διάρρηξη σε τέσσερα σπίτια. Τα ΜΜΕ βρυχώνται για τους Αλβανούς μαφιόζους. Τα ρεπορτάζ μερίδας του τοπικού Τύπου κάνουν λόγο για χωρικούς που οπλίστηκαν με καραμπίνες και με τα σκυλιά πήραν παγανιά τα βουνά για να συλλάβουν τους κακοποιούς.

Την ίδια μέρα, το βράδυ, βρεθήκαμε στο χωριό των 290 κατοίκων. Τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει και ο κόσμος είχε μαζευτεί στα τρία καφενεία. Σε ένα από αυτά σταθήκαμε να δοκιμάσουμε το τοπικό τσίπουρο. Η κουβέντα ήρθε μόνη της. "Ηταν τρία παλιόπαιδα" μας λένε (σ. σ. καμιά σχέση δηλαδή με μαφιόζους, λέξη που παραπέμπει στο οργανωμένο έγκλημα). "Δεν έχουν σχέση με όσους μένουν και εργάζονται στο χωριό. Στις δύο τα ξημερώματα ακούστηκε η φασαρία από τα αυτοκίνητα που προσπάθησαν να πάρουν". Οι δράστες - όπως μας είπε αστυνομικός - προσπάθησαν να βάλουν σε κίνηση διαδοχικά τα αυτοκίνητα με στόχο να κλέψουν ένα από αυτά. Οταν απέτυχαν τα εγκατέλειψαν.

"Στις 5.30", συνεχίζουν, "ειδοποιήσαμε την Αστυνομία που ήρθε μετά από μερικές ώρες. Οι δράστες μετά τις κλοπές πήγαν στη στάνη ενός συγχωριανού για να κοιμηθούν. Κλείδωσαν από μέσα την πόρτα κι όταν αυτός πήγε στη στάνη του κατάλαβε τι συνέβαινε και πυροβόλησε στον αέρα με το δίκαννό του. Οι κλέφτες που κοιμόντουσαν μέσα έφυγαν και μετά από ώρες αστυνομικοί τους εντόπισαν κοντά στο γήπεδο. Τους κυνήγησαν, πέταξαν τα ρούχα που είχαν κλέψει κι εξαφανίστηκαν". Αυτοί ήταν οι τρομεροί κατσαπλιάδες που μετά από τις κλοπές πήγαν για ύπνο και στη θέα των αστυνομικών έγιναν μπουχός...

Εγκληματικότητα στο νομό

"Αλβανική μαφία στα Γιάννενα; Είναι μαφία κάποιος που κλέβει ένα ΙΧ για να κατέβει στην Αθήνα;", αναρωτιέται ένας αστυνομικός. "Οι Αλβανοί που κατοικούν μόνιμα στο νομό μας είναι εργαζόμενοι. Οι πιο πολλοί διέρχονται από εδώ για άλλα μέρη της χώρας. Η παρουσία τους δεν έχει συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι ληστείες δε γνωρίζουν έξαρση", προσθέτει.

"Το έγκλημα είναι διαπλεκόμενο. Οι περισσότερες συμμορίες που έχουν εξαρθρωθεί κι έχουν σχέση με διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, τσιγάρων, αλκοόλ και ζώων είναι μεικτές", μας τονίζει. "Αποτελούνται από Ελληνες και Αλβανούς".

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα κλεμμένα ΙΧ. Αυτά - είναι κυρίως "4χ4" - τα φέρνουν από την Αθήνα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο η Ασφάλεια έχει κατασχέσει 40 - 45 που είχαν προορισμό την Αλβανία. Το Μηχανικό του Στρατού έχει κατασκευάσει τάφρους και αναχώματα σε προσπελάσιμα σημεία των ελληνοαλβανικών συνόρων για να εμποδιστεί η μεταφορά των κλεμμένων ΙΧ.

Οι κλοπές αυτές έχουν και παρατράγουδα. Πριν λίγους μήνες, ένας Αλβανός από την Αθήνα αγόρασε από συμπατριώτη του μια μεταχειρισμένη "Μερσεντές". Οταν, όμως, ξεκίνησε για το Αργυρόκαστρο πιάστηκε στα σύνορα στην Κακκαβιά, διότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο. Εκτός από το ότι βρέθηκε μπλεγμένος, έφαγε το ανάλογο ξύλο στην Ασφάλεια για να νουθετηθεί... Το όχημα στα κομπιούτερ της Αστυνομίας - αν και κλεμμένο - εμφανίζεται να έχει περάσει έξι φορές τα ελληνοαλβανικά σύνορα. "Ποιοι το άφηναν να περνάει ανενόχλητο;", μας λέει ο Αλβανός συνομιλητής μας. Τελικά, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο με την καταβολή εγγύησης 500.000 δραχμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, το 1996 την απασχόλησαν 62 περιπτώσεις λαθραίας μεταφοράς ατόμων από την Αλβανία και κατασχέθηκαν 68 οχήματα. Πέρυσι ήταν 50 περιπτώσεις και κατασχέθηκαν 58 οχήματα και φέτος 124 περιπτώσεις, στις οποίες κατασχέθηκαν 130 οχήματα. Οι επαναπροωθήσεις Αλβανών το 1996 ήταν 46.754,το 1997 ήταν 29.347 και το 1998 ήταν 23.443.

Οσον αφορά την παράνομη απασχόληση, το 1996 απασχόλησαν την Αστυνομία 18 περιπτώσεις (στις οποίες πιάστηκαν 58 αλλοδαποί) και το 1997 ήταν 13 (πιάστηκαν 37 αλλοδαποί).

Οι κατασχέσεις ναρκωτικών το 1996 ήταν 273 κιλά χασίς, πέρυσι 1,1 τόνος και φέτος 1,6 τόνοι.

Στους 800 αστυνομικούς (το οργανόγραμμα προβλέπει 750) που υπηρετούν στο νομό, οι 220 ανήκουν στα μεταβατικά αποσπάσματα. Οι πραγματικές ανάγκες είναι περισσότερες, μας λέει ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Τουλάχιστον 1.000.Η ακτίνα των συνόρων του νομού με την Αλβανία είναι η μεγαλύτερη. "Οσον αφορά τους συνοριακούς φρουρούς, θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής, γιατί οι συνθήκες της περιοχής είναι δύσκολες. Θα είναι ικανοί με την ολιγόμηνη εκπαίδευσή τους να επιλαμβάνονται όλων των περιστατικών;", αναρωτιέται.

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων ζητά την άμεση αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του νομού με ορθή ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού, τον εφοδιασμό των αστυνομικών υπηρεσιών με τον απαραίτητο και επιβαλλόμενο αριθμό οχημάτων, την ενίσχυση της αστυνομικής διεύθυνσης με προσωπικό και τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στο χώρο κράτησης - παραμονής των λαθρομεταναστών. Οι τελευταίοι κρατούνται σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίες είναι ακατάλληλες για παραμονή ανθρώπων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Πρώτο πρόβλημα η εγκατάλειψη της περιοχής

Περιοδεία σε παραμεθόρια χωριά του Πωγωνίου πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας.Στη Σιταριά,στον Παρακάλαμο,στα Κτίσματα,στην Καστανή και τη Βήσσανη συζήτησε με τους κατοίκους για την εγκατάλειψη των περιοχών τους από την πολιτεία και το πρόβλημα της ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

"Η ερήμωση της επαρχίας Πωγωνίου και Κόνιτσας και η αποδιοργάνωση της κοινωνικής ζωής είναι το κύριο πρόβλημα της περιοχής", είπε. "Η αγροτική κυρίως πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο μαρασμό τα χωριά. Ποιος μιλάει για τα προβλήματα των αγροτών;". Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή και να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι.

Στους κατοίκους της Βήσσανης, που βρέθηκε κοντά τους τη μέρα που τρία άτομα προσπάθησαν να αρπάξουν αυτοκίνητα και διέρρηξαν τέσσερα σπίτια, τόνισε ότι με το να πάρουν τα όπλα υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Ακόμα και να σκοτωθούν μεταξύ τους. "Τα σύνορα πρέπει να φυλάγονται από την πολιτεία. Οχι από τον Χρήστο, τον Μήτσο, τον Γιάννη... Είναι περίεργο που λίγες μέρες μετά το φονικό στο Ορεινό, συμβαίνει αυτό το περιστατικό στο χωριό σας. Ισως κάποιοι να Θέλουν να "σηκώσουν κλίμα". Αυτή η αναστάτωση θα φέρει την παραπέρα ερήμωση των χωριών".

"Το πρόβλημα είναι υπαρκτό", ανέφερε ο Απ. Τασούλας. "Το αίσθημα ανασφάλειας διογκώνεται από τα εγκλήματα που συμβαίνουν, αλλά και από την υπέρμετρη διόγκωσή τους από τα ΜΜΕ και από σκόπιμες φημολογίες. Επίσης σε αυτό συμβάλλει η διάλυση της κοινωνικής ζωής - στην περιοχή δεν υπάρχουν σχολεία, νέοι άνθρωποι, υπηρεσίες - η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη αστυνόμευσή της, η ελλιπής φύλαξη των συνόρων και η ρατσιστική - αντιαλβανική προπαγάνδα ακροδεξιών κύκλων".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι στην αύξηση της εγκληματικότητας συμβάλλει η ανάπτυξη παράνομων συναλλαγών τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε κύκλους Ελλήνων και Αλβανών, όπως είναι η παράνομη εισαγωγή και το λαθρεμπόριο ζώων από την Αλβανία, ναρκωτικών και όπλων.

"Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές", είπε. Επίσης ανέφερε ότι είναι επικίνδυνη η εκμετάλλευση αυτών των γεγονότων από εθνικιστικούς κύκλους που μιλούν για ανασύσταση των παρακρατικών ΤΕΑ και "ξεκαθάρισμα" με τη γειτονική χώρα.

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα

Συνάντηση με κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών στο Καλπάκι, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον επιθεωρητή της ΕΛ.ΑΣ. και τον διοικητή της 8ης Μεραρχίας είχε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ορέστης Κολοζώφ.

Ο Ορ. Κολοζώφ σε δηλώσεις που έκανε στα Ιωάννινα επισήμανε ότι υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας στον πληθυσμό της παραμεθόριας περιοχής. Υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπήρξε μια ιδιαίτερη έξαρση της εγκληματικότητας που να πλήττει τους πολίτες και να δικαιολογεί την ένταση που δημιουργήθηκε μετά το αιματηρό επεισόδιο στο Ορεινό. "Η εκτίμησή μας είναι ότι η ένταση που δημιουργήθηκε με αυτό το επεισόδιο αξιοποιήθηκε από ορισμένους, και πολιτικούς ακόμα παράγοντες, για διάφορες σκοπιμότητες", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. "Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους, πάντως η ένταση αυτή, η προβολή της, με τέτοιο τρόπο που να εντείνει την ανασφάλεια του κόσμου δε δικαιολογείται", πρόσθεσε.

"Καταγγέλθηκαν οι συναλλαγές που γίνονται, ιδιαίτερα οι ζωοκλοπές και γενικότερα αναδείχτηκε το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος που χρησιμοποιεί αυτή την περιοχή. Αναδείχτηκε επίσης η αναγκαιότητα να παρθούν ορισμένα μέτρα που να δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους", υπογράμμισε.

Γι' αυτό το πρόβλημα και τη διαπλοκή Ελλήνων και Αλβανών, ο Ορ. Κολοζώφ ανέφερε ότι είναι μια πηγή έντασης. "Απ' ό,τι μου τονίστηκε, είπε, σε όλες τις επαφές και επίσημα με τις αρχές και την ΤΑ, αλλά και τους πολίτες, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναλλαγές στις οποίες συχνά - πυκνά δεν τηρούνται τα συμφωνημένα, δημιουργώντας μια συνεχή ένταση στις συναλλαγές στην περιοχή".

Ο Ορ. Κολοζώφ δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα θέσει στην κυβέρνηση το ζήτημα της ενίσχυσης των υπηρεσιών που υπάρχουν στην περιοχή - και όχι μόνο της ΕΛ.ΑΣ. και των τελωνείων - ώστε να καλυφθούν τα κενά τους. Ανέφερε ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση των σχέσεων της περιοχής με την αντίστοιχη αλβανική. Ορισμένες διευκολύνσεις στη μετακίνηση του πληθυσμού θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ομαλοποίηση αυτής της κατάστασης και στον περιορισμό μιας σειράς παρανομιών που παρατηρούνται σήμερα.

"Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, όχι μόνο στον τομέα των ζωοκλοπών, αλλά ιδιαίτερα του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών.Είναι πεποίθησή μας πως χρειάζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να χτυπηθούν τα στηρίγματα που έχει το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή, έστω κι αν χρειαστεί να ενοχληθούν ορισμένα τοπικά ή μη συμφέροντα" κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Αποστολή: Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Αποστολή: Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Φωτογραφίες: Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

O βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας συζητά με τους κατοίκους της Καστανής στο καφενείο του χωριού

Στην περιοχή ανάμεσα στα Κτίσματα και τη Χαραυγή, δίπλα από τον Γυφτοπόταμο περνούν τα κλεμμένα ζώα

Από τη σύσκεψη των μαζικών φορέων στο Δελβινάκι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ