ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι μαζικές αντιδράσεις

Την ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στο Ιράκ συνεχίζουν να καταγγέλλουν και να καταδικάζουν πολλές οργανώσεις και φορείς του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή καταδικάζει "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δολοφονικές επιθέσεις των ΗΠΑ σε βάρος του πολύπαθου λαού του Ιράκ".

Το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ εκφράζει την "οργή και αγανάκτηση" των αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης για τη "βάρβαρη και κτηνώδη" επίθεση των ιμπεριαλιστών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) σε ανακοίνωση - καταγγελία της σημειώνει πως "παραβιάζοντας ωμά τους κανόνες διεθνούς νομιμότητας, αγνοώντας τους διεθνείς οργανισμούς που αποδεικνύονται "μαριονέτες" του στημένου παιχνιδιού, οι φονιάδες των λαών σκόρπισαν το θάνατο... Οι στρατιωτικές ενέργειες τέτοιας μορφής είναι προέκταση της θέλησης των πολυεθνικών και της λογικής της αποικιοκρατικής επιβολής και της υποταγής των λαών που διαπνέει τη νέα τάξη".

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καταδικάζει "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την γκανγκστερική επίθεση των ΗΠΑ - Αγγλίας κατά του Ιράκ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, ότι ένας και μοναδικός είναι ο εχθρός των εργαζομένων όλων των χωρών, ο ιμπεριαλισμός".

Σε ψήφισμά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει πως "οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την απροσχημάτιστη και αδικαιολόγητη επίθεση σε βάρος του ιρακινού λαού".

Και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση "να εκφράσει απερίφραστα την αντίθεσή της στο συνεχιζόμενο έγκλημα που υλοποιείται από τους Αμερικανούς και Αγγλους "Προστάτες"".

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας καταγγέλλει τη "λογική της ζούγκλας και το δίκιο του ισχυρότερου" ως λογική που πρυτάνευσε γι' αυτήν τη "βάρβαρη επίθεση".

Το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου "Ο Ηφαιστος" υποσημειώνει, αφού καταγγέλλει τη "θρασύδειλη επίθεση", ότι "η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να αντιδράσει ανοιχτά μπροστά σ' αυτήν τη δολοφονική επίθεση".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω Δήμων καταγγέλλει την εγκληματική επίθεση και απαιτεί "το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών".

Την "απρόκλητη, άνανδρη επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Ιράκ" κατήγγειλε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής.

Τις γκανγκστερικές επιδρομές των Αμερικανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ καταδικάζουν με αποφάσεις τους το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας,το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων.Ενώ σε ανακοίνωση - καταγγελία του το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι "για μια ακόμη φορά οι ηγεσίες των ΗΠΑ και της Αγγλίας υπηρετώντας τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού για παγκόσμια κυριαρχία, αιματοκύλησαν ένα λαό, χωρίς μάλιστα να λάβουν υπόψη τους τις διεθνείς συνθήκες, ούτε καν τον ΟΗΕ". Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση η οποία, αντί να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση, αναγνώρισε ως δικαίωμα των ιμπεριαλιστών να επεμβαίνουν εναντίον κάθε χώρας και λαού που δεν υποτάσσεται στα συμφέροντά τους.

Ο Δήμος Βύρωνα αναφέρει πως "η πρόσφατη επέμβαση των Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ προσβάλλει κάθε προοδευτικό άνθρωπο, είναι μια αποτρόπαια πράξη που καταδικάζουμε".

Ο Δήμος Ελληνικού,με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφέρει πως "ο δήμαρχος Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης καταδικάζει τη βάρβαρη επίθεση των Αμερικανών και των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών σε βάρος του Ιράκ".

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης με καταγγελία της ζητεί "να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, να παρέμβει η διεθνής κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο ΟΗΕ, και η ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει στην ειρήνη".

Ομόφωνα, το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Αθήνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οφείλεται ένα "ΟΧΙ στην Τρομοκρατία του Πλανήτη", εκφράζει την αγανάκτησή του για το "βάρβαρο και γκανγκστερικό πλήγμα". Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κοζάνης καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση "να καταδικάσει επίσημα και χωρίς περιστροφές τη στρατιωτική βάρβαρη επίθεση ενάντια στον ιρακινό λαό".

Η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων,σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επίθεση από τις ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ενάντια στο Ιράκ και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των βάρβαρων βομβιστικών βομβαρδισμών.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "με πρόσχημα της τιμωρία του Σαντάμ Χουσεϊν" και "για λόγους προληπτικούς" ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός "τέλεσε ακόμα ένα εκ προμελέτης έγκλημα εναντίον του δεινοπαθούντος λαού του Ιράκ".

Η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων και Συλλόγων της Λήμνου καταγγέλλει την "προσπάθεια επίδειξης πυγμής κατά λαών", με την αγγλοαμερικανική επιδρομή, που "έχει συνυπεύθυνες και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ".

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου καταγγέλλει την "γκανγκστερική επίθεση" και καλεί "να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί".

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί για σήμερα Σάββατο "το λαό και τη νεολαία του νησιού στη διαδήλωση ενάντια στην τρομοκρατική δολοφονική επίθεση των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών στο λαό του Ιράκ".

* Πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν χθες στο Βόλο, αλλά και στην Καρδίτσα, με τη μαζική συμμετοχή πολιτών και νεολαίας, στις οποίες υψώθηκε φωνή διαμαρτυρίας για τις "δολοφονικές επιθέσεις των ιμπεριαλιστών" στο Ιράκ.

"Κατάφωρη πρόκληση για τους λαούς"

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Συμβούλιο της ΕΕ

Τη νέα βάρβαρη, εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και της Αγγλίας κατά του Ιράκ καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, προκαλώντας το να σπάσει τη συνένοχη σιωπή που τηρεί μπροστά στην κυνική επίδειξη ισχύος των ιμπεριαλιστικών κέντρων και να τοποθετηθεί απέναντι στην προκλητική περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, από αυτούς που προσπαθούν να επιβάλλουν τα άνομα συμφέροντά τους με την ισχύ των όπλων, καθιστώντας τους λαούς ομήρους και θύματα του αδυσώπητου ανταγωνισμού τους.

"Η ανάληψη εκτεταμένης στρατιωτικής δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας με βομβαρδισμούς ενάντια στο Ιράκ στις 16 Δεκέμβρη", υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "παρακάμπτοντας ακόμα και κάθε προβλεπόμενη διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ, καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, έρχεται σε συνέχεια ανάλογης στάσης του ΝΑΤΟ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία και αποτελεί κατάφωρη πρόκληση για τους λαούς, δεδομένου ότι παραγνωρίζει τα διεθνή όργανα, ασκώντας διεθνή τρομοκρατία με την ισχύ των όπλων. Η βάρβαρη αυτή ενέργεια πλήττει ουσιαστικά τον ήδη δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό, δίνοντας για άλλη μια φορά άλλοθι στον Σαντάμ Χουσεϊν και το καθεστώς του".

Ο Γιάννης Θεωνάς καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το "αν ήταν ενήμερο για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας" και για το "αν η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας καθιστά παραβίαση των Κοινοτικών Συνθηκών, του Κοινοτικού Δικαίου και της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", της οποίας "μόλις την παραμονή της επίθεσης γιορτάζονταν, με περισσή υποκρισία και φραστικές εξάρσεις, τα 50 χρόνια".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο "να καταδικάσει τις ΗΠΑ και την Αγγλία για τη βάρβαρη αυτή επίθεση ενάντια στον ιρακινό λαό, να σταματήσει άμεσα η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και να θέσει το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς".

Ο Γ. Θεωνάς καταλήγει υπογραμμίζοντας "την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών για την αποτροπή κάθε αντιλαϊκού σχεδιασμού, για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες που επιτρέπουν σε κάποιους να παίζουν το ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα περιφρονώντας τις διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών".

Σκοτώνουν τους ανθρώπους για τα πετρέλαια

Πόση αξιοπιστία μπορεί να διαθέτει ο πλανητάρχης όταν διατάζει μαζικούς βομβαρδισμούς, με τα τελειότερα όπλα, κατά του Ιράκ, την ίδια στιγμή που ο ίδιος δικάζεται για τα ψεύδη που αράδιασε για την αξιοδάκρυτη προσωπική του υπόθεση.

Διατάζει με τον αξιότιμο κ. Μπλερ, της σοσιαλδημοκρατικής ευρωπορείας, τους μαζικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ και όχι κατά του Σαντάμ Χουσεϊεν. Γιατί αυτοί - και όχι μόνο - τον στήριξαν, τον εξόπλισαν, τον εφοδίασαν με άφθονο στρατιωτικό υλικό και πρώτες ύλες χημικών και βακτηριολογικών όπλων.

***

Δεν στράφηκαν κατά του Σαντάμ, όπως λένε και κατά του οποιουδήποτε Σαντάμ, που τους υπηρέτησε πρώτα και μετά του κόβουν το κεφάλι. Για το μοίρασμα των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου του Ιράκ ενδιαφέρονται, τώρα που λιγοστεύουν τα πετρέλαια του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας και η τιμή του μαύρου χρυσού πέφτει στη διεθνή αγορά.

Και ξέρετε γιατί, κατά τον Κλίντον, σκοτώθηκαν αθώοι, άμαχοι, γυναίκες, γέροντες μωρά; Γιατί ο Σαντάμ βάζει γυναικόπαιδα στις περιοχές που... επρόκειτο να βομβαρδιστούν ωσάν να ήταν ενήμερος για τους συγκεκριμένους στόχους του αμερικανικού Πενταγώνου.

***

Για το πετρέλαιο ενδιαφέρονται, όπως και για το δρόμο των πετρελαίων, όπως επιχείρησε και ο Χίτλερ. Και γι' αυτό ενισχύουν την Τουρκία και την εκστρατεία τους κατά των Κούρδων, η εξέλιξη της οποίας παίρνει μυθιστορηματικές διαστάσεις στο πρόσωπο του Οτσαλάν.

Οπως καταγγέλλουν ανοιχτά, ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του, ο υπόδικος Κλίντον διάλεξε τον κρίσιμο χρόνο για το βομβαρδισμό του Ιράκ για να ξεπλύνει και το "λεκέ" και να επηρεάσει τη δικαστική εξέλιξη.

***

Στα ολοπόρφυρα ντυμένη η κ. Ολμπράιτ, ως βυζαντινή αυτοκράτειρα, αναμηρύκασε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τις δικαιολογίες του μεγάλου αφεντικού και το... σεβασμό του κατά τ' άλλα του ραμαζανιού. Οι μεγάλοι της Ευρώπης, εξάλλου, ως πιστοί υπήκοοι, ψελλίζουν μερικά ακατανόητα, ενώ ο ΟΗΕ παραμένει σε πλήρη παροπλισμό. Οι "δικοί μας" από την πλευρά τους, βρίσκονται σε μάχη με τους μαθητές.

Ομορφος κόσμος, σατανικά πλασμένος, πετρέλαιο και αίμα.

Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

Από τις κινητοποιήσεις των γερμανών γιατρών

Από τις κινητοποιήσεις των Γερμανών γιατρών

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δολοφονία βουλευτίνας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Βραζιλιάνα βουλευτίνα δολοφονήθηκε μαζί με μέλη της οικογένειάς της στην πολιτεία Αλαγκόας, που μαστίζεται από υψηλή εγκληματικότητα.

Τρεις δολοφόνοι, που οι αρχές πιστεύουν ότι είχαν πολιτικά κίνητρα, εισέβαλαν στο σπίτι της αδελφής της βουλευτίνας, Σεσί Κούνια, και σκότωσαν την ίδια, τον άντρα της και δύο συγγενείς της, ενώ γιόρταζαν την επανεκλογή της. Η Κούνχα ήταν αντιπρόσωπος της πολιτείας στην ομοσπονδιακή Βουλή και είχε επανεκλεγεί στις 4 του Οκτώβρη. Ηταν μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Πυρά κατά υποβρυχίου

ΣΕΟΥΛ. -

Το πτώμα ενός Βορειοκορεάτη βατραχανθρώπου βρέθηκε μετά τα πυρά Νοτιοκορεατών στρατιωτών εναντίον μικρού υποβρυχίου, που λέγεται πως ανήκε στο στόλο της ΛΔ Κορέας.

Το επεισόδιο έγινε στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό του υποβρυχίου ανοιχτά του λιμανιού Γιοσού. Κοντά στο Πουσάν, (70 χιλιόμετρα από το Γιοσού), το υποβρύχιο "εγκλωβίστηκε" και οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Απόφαση "έκπληξη" της Βουλής των Λόρδων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Γεμάτη εκπλήξεις είναι η υπόθεση Πινοτσέτ... Η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε αργά το βράδυ της Πέμπτης να επανεξετάσει την προηγούμενη απόφασή της σχετικά με το άκυρον της ασυλίας που απολαμβάνει ο πρώην δικτάτορας της Χιλής. Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη στάθηκε το γεγονός ότι ένα από τα πέντε μέλη της ομάδας των λόρδων δικαστών, ο λόρδος Χόφμαν ήταν κάποτε πρόεδρος μιας οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Ετσι, πυροδοτήθηκαν νέες διεθνείς αντιδράσεις με πρώτον το γενικό εισαγγελέα της Γενεύης, Μπερνάρ Μπερτοζά, που σχολίασε πως "είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι σε μια δημοκρατική χώρα η σύνδεση κάποιου με μιαν οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν ένα κίνητρο εναντίον του"...

Η Βουλή των Λόρδων αναθεώρησε την απόφασή της κάνοντας δεκτή την ένσταση των συνηγόρων του Πινοτσέτ, που κατηγόρησαν τον λόρδο Χόφμαν για "αδυναμία αμεροληψίας".

Τέλος, χτες, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Λονδίνο την έκδοση του Πινοτσέτ εάν "υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για ένα τέτοιο αίτημα", μετά από έρευνα της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ για τα βασανιστήρια που υπέστησαν επί προεδρίας Πινοτσέτ δύο Γερμανοί πολίτες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες οι απεργοί γιατροί

ΒΟΝΝΗ.-

Δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί γιατροί έκλεισαν χτες τα γραφεία τους και έβγαλαν τις άσπρες μπλούζες τους, προτιμώντας να πάρουν μέρος σε πανεθνική απεργία. Αφορμή; Κυβερνητικός νόμος που προβλέπει περιορισμό των χρημάτων που θα τους καταβληθεί διά του συστήματος υγείας και ασφαλίσεων και μείωση των χρημάτων που θα βάζουν από την τσέπη τους οι ασφαλιζόμενοι για την παροχή φαρμάκων με ιατρικό συνταγολόγιο.

Στην 24ωρη απεργία συμμετείχαν πάνω από 55.000 γιατροί. Πάνω από 4.000 έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έξω από κυβερνητικά κτίρια στη Βόννη,την ώρα που η Κάτω Βουλή ενέκρινε το νέο νόμο. Αλλοι 5.000 γιατροί, νοσηλευτικό βοηθητικό προσωπικό, αλλά και ασθενείς έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κεντρικό Μόναχο.Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των απεργών, η υπουργός Υγείας, Αντρέα Φίσερ, κατηγόρησε τους γιατρούς ότι σπέρνουν πανικό, όταν δηλώνουν ότι με το νέο νόμο πολλοί ασφαλισμένοι δε θα τύχουν συνολικής περίθαλψης και δε θα απολαμβάνουν τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα της υγείας. Το μέλλον θα δείξει...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ (Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα) κατάλαβε χτες ότι δεν πρόκειται να καρποφορήσουν οι προσπάθειές του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο βασικός λόγος είναι ότι αδυνατεί να βρει υποστηρικτές για να συγκροτήσει έστω και μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο τελευταίος, που αρνήθηκε να ενδώσει στις προτάσεις του Ετσεβίτ, ήταν χτες ο Ντενίζ Μπαϊκάλ (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), μια που δεν κατάφερε να πείσει τον πρώτο να κάνει δεκτή τη συμμετοχή στελεχών του σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ενα 24ωρο νωρίτερα, η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ είχε ξεκαθαρίσει πως το κόμμα της (Μονοπάτι της Αλήθειας) δε θα υποστηρίξει τον Ετσεβίτ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ