ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον στέλνουν ξανά στη φυλακή για την ... απεξάρτηση!

Το Εφετείο Χανίων καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών, χωρίς αναστολή, έναν απεξαρτημένο νέο για αδικήματα που διέπραξε όταν ήταν τοξικομανής

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση).-

Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και τα κατάφερε να βγει από το σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών και του θανάτου. Κι ενώ είχε αρχίσει να ξαναβρίσκει το χαμένο του εαυτό, ρίχτηκε στη φυλακή απ' τη Δικαιοσύνη, που πίστεψε πως έπρεπε να τον καταδικάσει για παρανομίες που είχε κάνει πριν απεξαρτηθεί!

Πρόκειται για τον Τάσο Μανουσάκη, που απ' τον περασμένο Μάη εργαζόταν στο Ηράκλειο, στην επιχείρηση που άνοιξε με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας απ' τον ΟΑΕΔ. Δανείστηκε, αγόρασε μηχανήματα και απόκτησε πελατεία. Αν και είχε πάντα φόβους για την παλιά του ιστορία, ήλπιζε ότι ο νόμος 2331/95 θα του έδινε την ευκαιρία να πάψει να ανησυχεί.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, το δικαστήριο έπρεπε να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, εφόσον ο κατηγορούμενος όταν διέπραττε το αδίκημα ήταν τοξικομανής, έχει ακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης κι εφόσον τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται, έγιναν πριν εισαχθεί σε θεραπευτική κοινότητα.

Ομως, προχτές το Εφετείο Χανίων τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών χωρίς αναστολή! Ο εισαγγελέας της έδρας και το δικαστήριο δέχτηκαν ότι όταν ο Μανουσάκης συνελήφθη με το χασίς - πράξη για την οποία δικάστηκε - δεν ήταν τοξικομανής και τον έστειλαν στη φυλακή.

Ο Τάσος άρχισε τη "γνωριμία" του με τα ελαφρά ναρκωτικά, όταν ήταν φαντάρος. Είχε ήδη παντρευτεί με την Εφη και είχαν αποκτήσει ένα κοριτσάκι. Στην πορεία, ο Τάσος έκανε το "άλμα" στα σκληρά ναρκωτικά. Δούλευε σπάνια, ζούσε στο δικό του κόσμο και έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει τη δόση του. Το 1991, μια φίλη του, του ζήτησε να τη συνοδεύσει στα Χανιά για να αγοράσουν χασίς, με αντάλλαγμα μια δόση ηρωίνης. Ο Τάσος αγόρασε το χασίς βάρους 1.600 γραμμαρίων και μαζί με τη φίλη του ξεκίνησαν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο, τους συνέλαβε η Αστυνομία και εναντίον του Μανουσάκη ασκήθηκε δίωξη για αγορά, κατοχή, μεταφορά και χρήση χασίς και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση οχτώ χρόνων.

Βγήκε με αναστολή και τον Ιούνη του 1995 αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του. Μπήκε στη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω". Η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους μετακόμισαν στην Αθήνα για να βρίσκονται κοντά του. Ενα χρόνο αργότερα, επέστρεψαν στο Ηράκλειο, όπου ο Τάσος άνοιξε τη δική του επιχείρηση.

Ο δικηγόρος του Τάσου Γιάννης Ντερμανάκης ξεκίνησε ήδη ενέργειες για την αποφυλάκισή του, ενώ η γυναίκα του δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει τον Τάσο στη φυλακή.

"Εχουμε τρία παιδιά, ανοίξαμε δουλιά και, το σημαντικότερο", όπως τονίζει, "είναι ότι ο Τάσος έχει φύγει από τα ναρκωτικά. Ζητώ βοήθεια, γιατί είναι άδικο ένας μεγάλος αγώνας, μια τεράστια προσπάθεια, να καταστρέφονται. Φοβάμαι πολύ για τον Τάσο, μην του δώσουν ναρκωτικά στη φυλακή".

"ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ"
Αφανίζονται τα σχολεία πολλών χωρών

Η Κίνα γνώρισε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 χρόνων και ερήμωσαν 48.766 σχολεία

"Το 1998 θα μείνει στην ιστορία σαν η χρονιά που τα φυσικά φαινόμενα έκλεισαν τις πόρτες των σχολείων σε εκατομμύρια παιδιά. Ας ελπίσουμε ότι το 1999 θα είναι η χρονιά μιας παγκόσμιας συνεργασίας, που στόχο έχει να ξαναδώσει στα παιδιά μια φυσιολογική ζωή και τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν το σχολείο".

Τα παραπάνω επισημαίνει η "Γιούνισεφ", η οποία αναφέρεται στις σοβαρότατες ζημιές που προκάλεσαν σε χιλιάδες σχολικά συγκροτήματα - από την Κίνα και τη Σομαλία έως την Κεντρική Αμερική - οι πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τη "Γιούνισεφ", η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Κίνα, η οποία γνώρισε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 χρόνων. Περισσότερα από 9.000.000 παιδιά χτυπήθηκαν από την καταστροφή που ερήμωσε 48.766 σχολεία, ενώ το κόστος των ζημιών ανέρχεται στο 1.242 εκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο βαριά έχει χτυπηθεί και το Μπαγκλαντές, η κυβέρνηση του οποίου εκτιμά ότι 14.000 σχολεία έχουν καταστραφεί. Η περίοδος των μουσώνων διήρκεσε εκεί τρεις φορές περισσότερο απ' το κανονικό, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια άστεγους και άρρωστους. "Το εκπαιδευτικό σύστημα του Μπαγκλαντές γνωρίζει ήδη τρομερές δυσκολίες. Για παράδειγμα, το 14% των κοριτσιών έχουν γραφτεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η πρόσφατη καταστροφή που υπέστησαν τα σχολεία πολλαπλασίασε τα προβλήματα μιας ήδη τραγικής κατάστασης", επισημαίνει η διεθνής οργάνωση.

Στη διάρκεια τη χρονιάς, τα σχολεία πολλών ακόμα χωρών γνώρισαν πολύ μεγάλες καταστροφές. Οι ορμητικές βροχές που έπεσαν από τον Οκτώβρη έως και τον Ιανουάριο του 1998 προκάλεσαν πλημμύρες στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Σομαλίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τελείως 100 σχολεία. Επίσης τον Σεπτέμβριο του 1998, η Δομηνικανή Δημοκρατία χτυπήθηκε από τον τυφώνα "Τζορτζ". Συνολικά, 1.419 σχολεία καταστράφηκαν και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 20.000.000 δολάρια για να ανοικοδομηθούν.

Ολέθρια απόφαση με πολλά αρνητικά μηνύματα

Στις 15.1.1997 η Διευθύντρια του "18 Ανω" Κ. Μάτσα, βεβαίωσε εγγράφως ότι ο Τάσος "ήταν εξαρτημένος από τοξικές ουσίες και εντάχθηκε με τη θέλησή του στο πρόγραμμα και το ολοκλήρωσε με επιτυχία στις 13.1.1997. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες όχι μόνο για την πλήρη αποχή του από τις ουσίες αλλά και για την ανασυγκρότηση της προσωπικότητάς του, ώστε να λειτουργεί με συνέπεια, υπευθυνότητα και ωριμότητα".

Η βεβαίωση χορηγήθηκε για τον ΟΑΕΔ με την υπογράμμιση: "Ως Θεραπευτική Ομάδα θα θέλαμε να συνηγορήσουμε στο αίτημά του για επαγγελματική αποκατάσταση, η οποία θα συντελέσει ουσιαστικά στην ισότιμη κοινωνική του επανένταξη".

Χτες το βράδυ η Κ. Μάτσα έστειλε στο "Ρ" με τη μορφή "επείγουσας έκκλησης" το παρακάτω άρθρο: "Εκ μέρους του Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης "18 Ανω", στο όνομα της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης και της επιστήμης, ζητώ την ακύρωση της δικαστικής απόφασης του Εφετείου Χανίων που καταδικάζει σε πέντε χρόνια φυλακή ένα νέο άνθρωπο, τον Τάσο Μανουσάκη, ο οποίος έχει με επιτυχία ολοκληρώσει από τις αρχές του 1997 το Πρόγραμμα Απεξάρτησης "18 Ανω" και έχει επανενταχθεί στην κοινωνία του Ηρακλείου. Η απόφαση αυτή είναι ολέθρια για πολλούς λόγους και σε πολλά επίπεδα:

1. Περνά το μήνυμα στους εξαρτημένους από ουσίες ανθρώπους ότι δεν αξίζει τον κόπο να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα, αφού αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στη φυλακή για αδικήματα που διέπραξαν όταν ήταν στη χρήση ουσιών.

2. Δεν αναγνωρίζει την επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια ότι η θεραπευτική διαδικασία ενός στεγνού προγράμματος απεξάρτησης συνεπάγεται θεμελιακές αλλαγές στη συγκρότηση και λειτουργία αυτού του ατόμου, αλλαγές που το κάνουν ικανό να διαμορφώνει ένα νέο τρόπο ζωής με νόημα, αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, δημιουργικές πρωτοβουλίες, υπευθυνότητα και συνέπεια, αξίες και στόχους. Δεν αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος που δικάζεται μετά την ολοκλήρωση του Θεραπευτικού Προγράμματος είναι ένας άλλος άνθρωπος, ριζικά αλλαγμένος σε σχέση με αυτόν που διέπραξε τα αδικήματα όταν βρισκόταν στον κόσμο των ουσιών.

3. Περνά το απαράδεκτο και επιστημονικά αστήρικτο μήνυμα ότι κανείς δε γίνεται καλά από τα ναρκωτικά, ένα μήνυμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για χιλιάδες νέα παιδιά, που μέσα σε ένα πλαίσιο γενικευμένης κρίσης πήραν αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο φυγής. Αναπαράγει το κοινωνικό στερεότυπο της εξάρτησης, ως χρόνιας, ανίατης νόσου του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούν την εξάρτηση οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.

4. Υποβαθμίζει το ρόλο και το κύρος ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κρατικού προγράμματος, του "18 Ανω", που αποτελεί κατά γενική και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη ομολογία, ένα από τα πλέον αποτελεσματικά προγράμματα απεξάρτησης στον κόσμο.

5. Υποβαθμίζει επιπλέον το ίδιο το ΕΣΥ, στο οποίο ανήκει το "18 Ανω". Και αυτό σε μια περίοδο που το ΕΣΥ δέχεται από πολλές πλευρές και σε πολλά μέτωπα επιθέσεις, προς όφελος πάντα του ιδιωτικού τομέα.

6. Οδηγεί αυτόν τον "καθαρό" πια άνθρωπο στη φυλακή γνωρίζοντας καλά - ίσως καλύτερα από όλους μας - ότι στη φυλακή έχει τεράστιες πιθανότητες να ξαναγυρίσει στα ναρκωτικά. Διαγράφει έτσι χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας μια ζωή - του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του - που με τόσο κόπο και ξεπερνώντας τόσα εμπόδια χτίστηκε από την αρχή, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των συμπολιτών και συνανθρώπων του.

Η θεραπευτική ομάδα αλλά και όλοι - και είναι πολλοί - οι θεραπευόμενοι του "18 Ανω", ζητάμε την απελευθέρωση και ηθική και κοινωνική αποκατάσταση του Τάσου Μανουσάκη, ως το μόνο τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης απέναντι στον ίδιο αλλά και σε όσους τον βοήθησαν να διαμορφώσει ένα νέο τρόπο ζωής χωρίς ναρκωτικά, χωρίς ψέματα, χωρίς υποκρισία".

Κηδεία

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες και κηδεύεται την Κυριακή, στις 12 μ., ο

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

αντιστασιακός, μέλος του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ, από το Νεκροταφείο της Ανοιξης Μπογιατίου.

Την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, θα αναχωρήσουν πούλμαν, από τον Κορυδαλλό, πλατεία Κολοκοτρώνη.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Νόμιμη η μεταφορά εργαζόμενου

Νόμιμη είναι η μεταφορά εργαζόμενου από μια δημόσια επιχείρηση σε θυγατρική της, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση αφορούσε τη μεταφορά υπαλλήλου από τον ΟΑΣΑ στη θυγατρική ΕΘΕΛ ΑΕ. Ο εργαζόμενος επικαλούνταν μισθολογική υποβάθμιση και έθετε σειρά νομικών ζητημάτων. Οι μετατάξεις έγιναν με αποφάσεις των ΔΣ του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος αποδέχτηκε ως ορθή την απόφαση του Εφετείου Αθήνας, που έκρινε νόμιμη, τόσο τη μεταφορά του υπαλλήλου του ΟΑΣΑ, όσο και την εναλλαγή ή διαδοχή του εργοδότη και ότι δεν υφίσταται δανεισμός μισθωτού, όπως υποστήριζε ο εργαζόμενος.

Επίσης, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η μεταφορά του εργαζόμενου στην ΕΘΕΛ ΑΕ δεν αποτελεί μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ούτε εκδηλώνει καταχρηστική άσκηση δικαιώματος εκ μέρους των αντιδίκων του, αλλά εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του νόμου 2175/93.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Αύριο Κυριακή 20.12.98 και ώρα 12 μ. θα τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο του ακριβού μας πατέρα, αδελφού, εξαδέλφου, θείου και φίλου

ΘΑΝΟΥ Γ. ΖΗΚΟΥ

Αρχιπλοιάρχου Ε.Ν.

Οι κόρες του Ευφροσύνη - Ινές, Τζώρτζια.

Η αδελφή του Ευγενία Ζήκου.

Τα εξαδέλφια του, τ' ανίψια του. Οι φίλοι του.

Γλέντι των φορέων περιοχής Αχαρνών

Το χρονιάτικο γλέντι τους πραγματοποιούν σήμερα, Σάββατο, στις 8 μ.μ., οι παρακάτω φορείς περιοχής Αχαρνών: Σύλλογος Γυναικών, Επιτροπή Ειρήνης, Ενωση ΕΒΕ, Παράρτημα ΠΕΑΕΑ. Το γλέντι θα γίνει στα γραφεία των φορέων, Αχαρνών 152, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για προσκλήσεις μπορούν να τηλεφωνήσουν στα τηλέφωνα 82.36.041 και 86.50.115.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αποκαλυπτήρια προτομών

Ο Δήμος Ελυμνίων Εύβοιας,το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Προτομών προσκαλούν τους αντιστασιακούς και τον κόσμο της περιοχής να παραβρεθούν στα αποκαλυπτήρια των προτομών δυο άξιων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Κώστα Καραγιώργη και του Κώστα Γαμβέτα,που θα γίνουν την Κυριακή 27 - 12 - 98 στις 11.30 π.μ.,στην πλατεία Ηρώων της Λίμνης Ευβοίας. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: (0227) 32.019, 32.024, 31.201 και 31.222.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την παραπάνω εκδήλωση, που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.34.296 και 82.22.952.

Πολιτικό μνημόσυνο

Το Παράρτημα Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 27 - 12 - 98 στις 11 π.μ.,πολιτικό μνημόσυνο για τους νεκρούς αγωνιστές - μέλη του Παραρτήματος, στα γραφεία του (Σοφοκλέους 8, Αγιος Δημήτριος - Μπραχάμι). Καλούνται οι συγγενείς των νεκρών και όλα τα μέλη του Παρ/τος, να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Ανέγερση μνημείου

Στο λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Εμπορική Τράπεζα με αριθ. 45597041, για τη συγκέντρωση χρημάτων, που σκοπό έχει την ανέγερση μνημείου με την προτομή του ήρωα Θύμιου Καψή (καπετάν "Ανάποδου") στην Εύβοια, οι προσφορές συνεχίζονται. Εκτός των πρώτων καταθετών πρόσφεραν και οι αντιστασιακοί Γιάννης Μαύρος 30.000 δρχ., Κώστας Φρυγανιώτης 20.000 δρχ. και 115.000 δρχ. από καταθέτες στην Εμπορική Βριλησσίων Αττικής, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Γίνεται έκκληση στους αγωνιστές και αγωνίστριες να βοηθήσουν στην τιμητική αυτή προσπάθεια.

Αντιρατσιστική συναυλία

Συναυλία ενάντια στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και το νεοφασισμό θα δώσουν την Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 8 το βράδυ στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Περιστερίου οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Active Member, Magic De Spell, Ενδελέχεια και Ονειροπαγίδα.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη, τμήμα της ομώνυμης πανευρωπαϊκής οργάνωσης που δρα σε 14 πόλεις τις Ευρώπης, σε συνεργασία με τη δημοτική επιχείρηση πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Περιστερίου. H είσοδος είναι 1.000 δραχμές.

Ψαλίδισμα των υπερωριών

Με ψαλίδισμα των αποδοχών τους κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι, ενώ ο Αρειος Πάγος καλείται να καθορίσει τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής της εξτρά εργασίας (υπερωρίες και υπερεργασίας).

Το Β Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει ήδη εκδώσει απόφαση, που δέχεται ότι για τον υπολογισμό της υπερεργασίας και υπερωρίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο οι τακτικές αποδοχές, χωρίς να προστεθούν οι προσαυξήσεις που παίρνει ο μισθωτός από εργασία που προσέφερε κατά τη διάρκεια της Κυριακής, αργίας και της νυχτερινής βάρδιας.

Η Ολομέλεια καλείται να λύσει ένα νομικό "γόρδιο δεσμό", αφού κατά καιρούς έχουν εκδοθεί αντικρουόμενες αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο.

Στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου εισήχθη το θέμα λόγω μείζονος σημασίας, η απόφαση του Β Τμήματος αποτέλεσε και την εισήγηση. Με την απόφαση του Β Τμήματος συντάχθηκε και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε ν' αποφασίσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ